Quantcast
Channel: Dr. Ruxandra Constantina
Viewing all 323 articles
Browse latest View live

Detoxifierea de toamna

$
0
0
Dupa o vacanta binemeritata, cu soare si odihna, iata ca a venit si toamna, cu toata bogatia si frumusetea ei.
Toamna este un anotimp de tranzitie, intre vara si iarna, intre cald si rece; este un anotimp propice efectuarii unei cure de detoxifiere.
Detoxifiereareprezinta procesul de eliminare a toxinelor (exo si endogene) acumulate in organism. In mod normal, acesta dispune de propriile mijloace de detoxifiere; in conditiile vietii actuale, alimentatia dezechilibrata, stressul, poluarea, lipsa de miscare, abuzul de medicamente, toti sunt factori care se cumuleaza si depasesc capacitatile organismului de eliminare a toxinelor, care pot produce tulburari hormonale, metabolice, circulatorii, mergand chiar pana la aparitia unor boli grave.


Rezultatele? Excelente: scapam de kg in plus acumulate in perioada concediului, ne crestem imunitatea nespecifica a organismului si capacitatea lui de lupta cu virusurile si bacteriile, ne imbunatatim digestia si metabolismul, suntem mai rezistenti in fata infectiilor respiratorii, ne simtim mai tineri, mai cu putere, scapam de senzatia de astenie fizica si psihica, tulburari de somn, depresie; si tenul are de castigat, pielea devine mai luminoasa, mai hidratata, mai tanara !

Exista cateva mici „reguli” de urmat pentru ca aceasta cura de detoxifiere sa aiba rezultatele dorite.
In primul rand incercam sa adoptam un stil de viata mai sanatos, si aici ma refer la:

ALIMENTATIE
  • Mancati cat mai multe fructe proaspete, puse la dispozitie cu multa generozitate in aceasta luna: struguri, prune, pere, mere, toate au efecte detoxifiante, diuretic-depurative-elimina apa si toxinele acumulate in exces in tesuturi, imbunatatesc digestia, accelereaza metabolismul; in acelasi timp sunt o sursa naturala excelenta de vitamine, minerale, antioxidanti, fibre, enzime, zaharuri, aminoacizi, care imbunatatesc tonsul fizic al oragnismului, cresc activitatea mentala, inlatura efectele stressului, cresc imunitatea, previn bolile degenerative, cardio-vasculare si chiar temutul cancer; fructele de padure (macese, mure, afine, catina), o sursa excelenta de antioxidanti, benefice pentru pastrarea frumusetii si tineretii; gutuile care, gratie compozitiei sale, deosebit de bogata in vitamine si minerale (provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, sulf, cupru), in  zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, mucilagii (mai ales in seminte), au efecte de tonifiere si vitaminizare a organismului; castanele, bogate in vitamine si minerale, stiumuleaza pofta de mancare, combat astenia fizica si psihica; se consuma fructele proaspete coapte, fierte, sub forma de piure si in diverse combinatii.
  • Consumati legume din belsug, cat mai putin prelucrate termic-sub forma de salate, colorate (folositi legume de toate culorile), asortate; sau eventual fierte usor la abur: rosii (proaspete sau pasta de tomate sau bulion), spanac, dovleac, conopida, vinete, sfecla rosie, varza alba si rosie, telina, usturoi, ceapa, hrean
  • Nu uitati de marar, patrunjel, rozmarin, menta, busuioc, oregano, ghimbir, sofran cu care „condimentati” mancarurile si salatele, foarte benefice sanatatii
  • Consumati carne de peste(somon, pastrav, hering, macrou, ton, sardina) de 2-3 ori/saptamana, surse valoroase de proteine si acizi grasi omega 3.
  • Consumati grasimi vegetale sanatoase: ulei presat la rece de masline, de samburi de struguri, fructe oleaginoase si seminte: nuci, arahide, seminte de susan, de in, de floarea soarelui si dovleac, consumate crude, fara adaus de sare.
  • Folositi cereale integrale, paine secara sau multicereala, orez brun, paste integrale
  • Incercati sa eliminati din alimentatie grasimea animala, carnea grasa, preparatele prajite, mezelurile, sosurile, rantasurile, alimentele si bauturile din comert; renuntati la alcool – o alternativa in acest anotimp este mustul (adica suc proaspat nefermentat de struguri), un adevarat aliment-medicament care ne detoxifica si ne energizeaza; renuntati la fumat.


HIDRATARE
Beti zilnic cel putin 2 l de apa plata sau ceai din plante, sucuri naturale din fructe si legume, supe si ciorbe de legume.
Este recomandabil ca in timpul curei de detoxifiere sa consumam infuzii si decocturi din plantecu efecte detoxifiante, diuretice, depurative, stimulatoare ale secretiilor biliare: mesteacan, soc, urzica, ienupar, papadie, anghinare, patrunjel, coada-calului, cozi de cirese, etc.
Foarte util este si consumul de ceai verde, ceaialb, oolong, pu-erh, roiboos, care ne hidrateaza, sunt o sursa de antioxidanti, imbunatatesc digestia, stimuleaza procesul de ardere a grasimilor, accelereaza metabolismul , 2-4 cani/zi.
Nu uitati sa consumati alge( Spirulina, Chlorella, Fucus), care elibereaza organismul de toxinele acumulate, inclusiv metale grele, regleaza metabolismul, sunt o sursa de aminoacizi, minerale, vitamine, fibre, clorofila, cu efect regenerant la nivel celular si protector impotriva radicalilor liberi, ajuta la eliminarea unor kg in plus.
Consumati orz verde (pulbere, suc prospat, extract) -sursa importanta de SOD, unul dintre cei mai puternici antioxidanti.  
Faceti zilnic miscare, chiar si mersul pe jos sau plimbatul in parc sunt benefice. 
Respectati-va orele de odihna, dormiti 7-8 ore/noapte
Dupa ce am reusit sa ne schimbam putin stilul de viata si sa urmam acesti primi pasi, putem sa urmam o cura de detoxifiere, care poate sa dureze de la 1 zi pana la 7 -10 zile sau chiar mai mult (21-30 zile),in functie de toleranta individuala si cuprinde mai multe optiuni: fie 1-2 zile pe saptamana mancam numai hrana vie, neprelucrata termic si bem ceaiuri medicinale; fie facem o cura de struguri, timp in care consumam exclusiv struguri (pana la 3 kg/zi) sau must 1,5 l pe zi; sau o cura prelungita, perioada in care urmam principiile alimentare enumerate mai sus, bem zilnic ceaiuri cu efecte detoxifiante si consumam suplimente nutritive ce detoxifica, purifica, imbunatatesc digestia, accelereaza metabolismul: spirulina, orz verde, aloe vera

O sedinta de aromoterapie sau reflexoterapie, o baie calda cu arome, sauna si masajulpot contribui la efectele benefice ale curei de detoxifiere.
Si, pentru ca aceasta cura de detoxifiere sa fie completa, rasfatati-va pielea cu creme hidratante, emoliente, regeneratoare, anti-aging ce contin numai ingrediente naturale; va propun pentru toamna o crema din extract de morcov, extract din germeni din grau, ulei de catina si ulei din samburi de strguri, intens hidratanta si regeneranta, ce ne ajuta sa ne mentinem si bronzul pielii.



ATENTIE: Este indicat ca orice cura de detoxifiere sa fie recomandata de un medic apifitoterapeut si sa fie precedata de un consult medical si un set de analize complete.

VA ASTEPT LA CABINET PENTRU O CURA DE DETOXIFIERE CARE INCLUDE:
-SET ANALIZE
-DIAGNOSTIC PRIN BIOREZONANTA
-SCHEME DE ALIMENTATIE PENTRU DETOXIFIERE
-TERAPIE CU PLANTE CU EFECT DETOXIFIANT

-5 SEDINTE MASAJ TERAPEUTIC /DRENAJ LIMFATIC/ REFLEXOTERAPIE


Sursa foto: aici


Remedii naturiste pentru tuse

$
0
0
Tusea reprezinta un act reflex, de aparare,  produs prin  iritarea mucoaselor căilor respiratorii, cauzata de secretii in exces sau de prezenţa unor corpi străini la nivelul cailor respiratorii..
Ea poate fi de 2 feluri:seaca, iritativa, neproductiva, si in acest caz trebuie folosite plante cu efect calmant, sedativ, antitusiv; si tusea productiva, in care caz plantele trebuie sa stimuleze eliminarea expectoratiilor, sa fluidifice secretiile.
Este bine sa ne hidratam corespunzator, utilizand si ceaiuri din  plante ce actioneaza benefic la nivelul aparatului respirator .


Plante utile pentru tusea seacă, cu efect calmat, emolient, antispastic bronsic, antibiotic:
  • scai vînăt– una dintre cele mai eficinete plante pt calmareal tusei spastice, ititative;  decoct, din 1 linguriţă de plantă uscată la o cană cu apă; se fierbe 10 minute;  se iau cîte 2-3 linguri, de 2-3 ori/zi;
  • lichen de piatră– decoct din 1 linguriţă de plantă la 200 ml de apă, se fierbe 5 minute  şi se neutralizează aciditatea cu un vîrf de cuţit de bicarbonat de sodium; se beau 1‑2 căni/zi, înainte de mese;
  • patlagina, infuzie din 1 lingurita de planta la 200 ml apa; se  beau 1-2 căni/zi, sau se administrează cîte o lingură din 2 în 2 ore;
Ceaiurile se îndulcesc cu miere de albine, care are efect antimicrobian, antiiflamator, calmant şi expectorant.
Foarte eficient este si siropul din ceapa- se fierbe 10-15 minute 1 ceapă alba mare, în 1/2 l apă pînă scade la jumătate; se adaugă miere; decoctul si se consuma cu inghitituri mici, treptat
Pentru ceaiul de coji de nuca se foloseste o lingura de coji verzi la 250 ml de apa. Cojile se fierb 15 minute, iar decoctul rezultat se consuma pe parcursul unei zile.

Plante utile pt tusea cu expectoratie:
Pentru fluidificarea şi favorizarea eliminarii secreţiilor bronhice, se pot folosi urmatoarele plamte, care au efect emolient, antiseptic, sedativ, antispastic,  antiinflamator, fluidifiant, cicatrizant:
  • fructe de fenicul–infuzie din ½ linguriţă de fructe zdrobite la o cană cu apă clocotită; se bea în 3 reprize, după mesele principale.
  • flori şi rădăcini de ciuboţica cucului– infuzie din 1‑2 linguriţe flori la 200 ml apă clocotită; se beau 2-3 căni/zi.
  • podbal, infuzie din 1 lnigurita de planta la o cana cu apa, se fierbe cinci minute si se consuma imediat.
  • muguri de pin– infuzie din 2 linguriţe muguri la o cană cu apă clocotită; se beau 2-3 căni/zi; sau siropul din muguri de pin sau brad din 200 g muguri proaspeti, se pun 24 de ore la inmuiat in 1/2 l apa, apoi se dau scurt in clocot. Se strecoara si se fierbe un sirop cu 500 g zahar. Se iau cate 2-3 lingurite zilnic.
  • flori şi frunze de nalbă mare–infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită şi se beau 2 căni/zi;
  • rădăcini de iarbă mare - decoct din 2 linguriţe de rădăcini la o cană cu apă şi se beau 2-3 căni/zi.
  • radacina de lemn-dulce, macerat din 1/2 linguriţă la o cană de apă, lasat 6 ore, care se bea pe parcursul unei zile.
  • cimbrul sau cimbrişorul– infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită şi se beau 2 căni/zi.
  • flori de lumînărică– infuzie dintr-o linguriţă flori la o cană cu apă clocotită şi se bea treptat, în cursul zilei;
  • flori de tei, care are si proprietati neurosedative; infuzie din 1 lingurita flori uscate la 200 ml apa clocotita si se beau 2-3 cani pe zi.
Util este si propolisul, cu proprietati antibiotic, antiinflamatori si expectorante; sub forma de tinctura de propolis –cate 10-30 pic de 2-3 ori/zi (in functie de varsta), inainte de masă, în puţin lapte cald sau în puţin ceai cald de plante medicinale.
Sa nu uitam de siropurile pentru copii, care contine extracte din plante calmante ale tusei in amestec cu uleiuri esentiale, deosebit de eficace si usor de administrat.

Alte remedii:
  • sucul de lamaie obtinut prin stoarcerea unei lamai intr-un pahar cu apa calda, se indulceste cu miere de albine si se bea cu inghitituri rare.
  • 1 cana de lapte fierbinte intr-o cana indulcit cu miere si o lingura de sirop sau decoct de ceapa sau praz, care se consuma dimineata si seara.
  • suc ridiche neagra in amestec cu miere de albine
Pt tusea uscata, utile sunt compresele uscate cu sare calda aplicate pe piept.
In celelate cazuri, se pun cataplasme cu terci de mămăligă, branza de vaci; cataplasmele cu faina de mustar (se prepara o pasta din faina de mustar cu apa calda, se  intinde pe un prosop subtire si se aplica pe spate sau pe piept, timp de maximum 30 de minute, 1 data pe zi, de preferat inainte de culcare, timp de doua- trei seri) sau cu alcool, care se prepara din proportii egale de alcool de 40 de grade si apa calda; cu amestecul obtinut se stropeste sau se imbiba un prosop, care se aplica pe torace si se infasoara cu un alt prosop cald.

Paralel cu plantele folosite pt calmarea tusei, este bine sa folosim si preparate ce stimuleaza imunitatea nespecifica a organismului: echinaceea, sub forma de tinctura sau capsule, capsule cu ulei chimen negru, spirulina, catina, ulei de cimbru.
Sa nu uitam de gemoterapie, cu extract muguri coacaz-negru, de calin, de carpen, de plop, seminte de cais.


Sursa foto: aici
Sursa slide: aici

Plante de apartament cu virtuti terapeutice

$
0
0

Aloeeste o planta cu multiple virtuti terapeutice, in aplicare interna sau externa.
Intern, sucul de aloe mentine sanatatea tubului digestiv, stimuleaza digestia, combate constipatia; are actiune depurativa, favoriznd eliminarea unor toxine din organism; are efecte antibiotice, antivirale si antimiotice; are efecte antioxidante si antitumorale; la nivelul pielii, mentine elasticitatea si tineretea tenului; are actiune antiinflamatorie si analgezica.

Iasomiaeste o planta ce infloreste de primavara pana toamna. Are numeroase frunze si flori parfumate, de culoarea roz, albe. Vindeca trupul si sufletul.
Trezeste sentimentele de iubire, bucurie, optimism; diminua anxietatea, depresiile, stressul; inlatura apatia si tristetea.
Uleiul volatil extras din flori are actiune hipotensiva si cardiotonica; antibiotica, antivirala; sedativa; antioxidanta si antitumorala. Restabileste echilibrul hormonal feminin si masculin; ajuta in tratamentul frigiditatii si a impotentei; amelioreaza simptomatologia menopauzei.

Lamaiul: are actiune antiseptica si bactericida; hipotensiva si  diuretica; depurativa; antioxidanta, incetinind procesul de imbatranire; contine vitamina C, cu rol antianemic; mareste elasticitatea vaselor de sange, fluidifica sangele; stimuleaza apetitul.

Lavanda: are actiune relaxanta, calmanta, antistress; normalizeaza activitatea inumii; effect antiseptic si cicatrizant; stimuleza secretia de bila. Se utilizeaza intern, sub forma de tinctura, ceai, comprimate, ulei. Extern, cateva picaturi adaugate in lampa de aromoterapie,in uleiul de masaj sau in apa de baie inlatura efectele negative ale stressului asupra corpului nostrum fizic, psihic, emotional; ne relaxeaxa si ne calmeaza.

Ienuparul; fructele contin ulei essential, cu actiune diuretica, antiseptica, antitusiva si antispastica, stimuleaza digestia; este benefic in caz de infectii si litiaza urinara, reumatism, guta.
Are si actiune antiinflamatorie si expectoranta, utila in afectiuni bronsice.

Sursa foto: aici
Sursa slide: aici



Varza, leguma toamnei cu multiple proprietati terapeutice

$
0
0
Varza este una dintre legumele cu numeroase actiuni terapeutice benefice asupra organismului, atat in administrare interna, cat si externa, datorita compozitiei bogate in vitamine, minerale si fibre, are actiune nutritiva, digestive, energizanta, remineralizanta, tonica.
Pentru pastrarea intacta a actiunilor sale benefice, este de preferat consumul in stare cruda, sub forma de salata sau de suc prospat.

Poate fi consumata în orice perioada a anului, sub forma cruda, murata, congelata sau deshidratata. Este un adevarat rezervor de vitamine si minerale, fiind in acelasi timp foarte putin calorica: este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C (varza de Bruxelles cel mai mult, apoi  varza creata, varza alba, varza rosie); mai contine provitamina A, vit E, vit din grupul B.

Contine multe minerale: calciu, sodiu, magneziu, fosfor, fier: fibre si enzime.
Conservarea prin murare nu distruge vitamina C, ci, dimpotriva, are capacitatea de a prelungi timpul de pastrare a vitaminei C.
Sucul de varza cruda, proaspat preparat, are efecte excelente depurative, tonice, antiinflamatorii: actiune diuretic-depurativa, normalizeaza digestia, combate constipatia, restabileste flora intestinala; actiune dezinfectanta si cicatrizanta la nivelul mucoasei digestive: efecte foarte bune in tratarea ulcerelor duodenale si a colitei ulceroase.

Cercetarile efectuate in ultimii ani au demonstrate faptul ca persoanele care consuma legume din familia crucifere (inclusive varza) in special, sint mult mai putin predispuse a dezvolta un cancer de colon.
Stimuleaza pofta de mancare, este antianemica, are un efect tonic si antidepresiv; are efecte dezinfectante si expectorante, fiind utila in afectiuni respiratorii.
Varza are efecte dezinfectante si cicatrizante la nivelul tesuturilor, antiinflamatorie si antialgica, in aplicatii locale.
Se foloseste sub forma de cataplasme in entorse, nevralgii, abcese, furuncule, varice, flebita.
In sfera dermatologica, este utila in caz de: infectii cutanate (abcese, panaritii, furuncule, contuzii si rani.



Sursa foto: aici
Sursa slide: aici

Ce inseamna un mic dejun sanatos

$
0
0
Este moda "micului dejun sanatos" in varianta moderna; cereale cu lapte, dupa care putem pleca plini de energie la scoala si serviciu. 


Aceasta conceptie, a micului dejun cu cereale (alaturi de fast-food) a dus la epidemia de obezitate de la americani !



Ar trebui sa stim ca un mic dejun sanatos inseamna : proteine de calitate, grasimi sanatoase si glucide cu eliberare lenta, alaturi de vitamine, minerale, fibre, antioxidanti. 
Nimeni nu ar trebui sa sara peste micul dejun, si cu atat mai putin copiii; deoarece ne ofera energie pentru intreaga zi, imbunatateste forta fizica si mentala, puterea de concentrare si memorare. Persoanelor care vor sa slabeasca le reamintesc ca un mic dejun nutritiv le ajuta in lupta cu kg in plus: ajuta la accelerarea metabolismului si arderea de calorii, previne senzatie de foame si variatiile nedorite ale glicemiei.

Variante 

  • oua de prepelita/de tara (fierte moi sau ochuri in apa)
  • branza proaspata (urda, de vaci, de capra) sau tofu
  • sandwich cu ton/somon, cu zeama de lamaie si masline
  • salata mica de legume proaspete (rosii, ardei gras, castraveti, salata verde) cu 1 lingurita de ulei presat rece si mirodenii aromatice
  • 1-2 felii de paine integrala
  • 1 iaurt, sana, chefir (pt adulti)
  • 1 pahar lapte dulce/batut pentru copii (eventual cu cereale integrale)
  • 1 cana ceai fructe, indulcita cu miere 
  • putin unt de tara sau de arahide (de preferat margarinei, chiar daca i se face o reclama constanta)

Sucul de fructe sau fructele ar trebui consumate la 3-4 ore dupa masa, ca si gustare.

Si cana de lapte sau iaurt cu fructe uscate sau nuci, arahide, alune padure poate constitui o gustare excelenta. Evitati consumul de mezeluri din cauza compozitiei bogata in aditivi sintetici.


POFTA BUNA

Sursa foto: aici
Sursa slide: aici

Boli specifice toamnei

$
0
0
Toamna este un anotimp caracterizat prin schimbari (uneori bruste) de temperatura si presiune atmosferica, de aparitia ploilor, a vantului,de micsorarea perioadei de expunere la lumina, iar organismului nostru ii trebuie o perioada de adaptare pentru a face fata noilor conditii atmosferice. 

ALIMENTATIApotrivita acestui sezon trebuie sa includa legumele, fructele si verdeturile proaspete puse la dispozitia noastra de aceasta toamna bogata, o sursa valoroasa de vitamine, minerale, enzime, antioxidanti naturali care ne asigura o imunitate crescuta; peste (bogat in acizii grasi Omega 3 cu efecte antiinflamatorii); iaurt, lapte bătut, kefir şi sana (produc o microfloră probiotică ce conferă un efect de protectie impotriva bolilor infectioase si ajuta la mentinerea imunitatii); fructe si legume oleaginoase (nuci, arahide, alune de padure, caju, seminte de in, de susan, de florea soarelui, de kia) bogate in grasimi sanatoase si vitamina E.

Sa nu uitam sa ne asiguram o hidratare corespunzatoare, inclusiv cu ceai verde, ceai alb, ceai soc, ceai ghimbir care imbunatatesc circulatia, inlatura senzatia de frig, cresc tonusul fizic si psihic, alunga melancolia si depresia.
Siropurile naturale de macese, coacaz-negru, afine, catina stimuleaza imunitatea naturala, vitaminizeaza si revigoreaza; previn infectiile specifice sezonului.

Exista o serie de afectiuni care pot fi declansate sau agravate aceasta perioada.
  
INFECTIILE  RESPIRATORII(GRIPA, GUTURAI, BRONSITE, CRIZE ASTM BRONSIC, PNEUMONIE)
Este foarte important ca, incepand cu luna septembrie, sa efectuam o cura de stimulare a imunitatii nespecifice a organismului prin mijloace naturale:
  • vaccinare naturala” (cu plante, produse hemopatice, produse apicole, gemoterapie):
  • preparate de echinaceea (sub forma de ceai, tinctura, sirop pentru copii, capsule) adminstrate in general 10-30 zile, in doze corespunzatoare varstei
  • ulei de chimen negru sau capsule cu ulei de chimen negru (pentru copii si adulti)
  • ceai din muguri plop, muguri de brad si de pin, iarba neagra, cimbru, busuioc, patlagina, mu
  • vaccin homeopat
  • preparat homeopat ce contine autolizat filtrat de ficat si inima de Anas Barbariae (rata salbatica); preventiv: se ia 1 doza pe saptamana in perioada sezonului rece.
  • extracte gemoterapice (ce pot fi administrate chiar de la varsta de sugar ) din muguri coacaz negru, mladite maces, muguri brad, muguri catina rosie, in cure periodice de 2-3 luni
  • ulei esential de cuisoare, scortisoara, lamaie, scortisoara, eucalipt, cimbruv(in adminstrare interna si prin aromoterapie, inhalatii, aerosoli),
  • propolis, sub forma de tinctura, comprimate, baton
  • extract de astragalus
AFECTIUNI ALERGICE
Fenomele alergice (rinite alergice, crize de astm bronsic) sub declansate in aceasta perioada de frig, de polenul ruginei (sau pipirig), de mucegai (favorizat de umiditate si lipsa soarelui), de acarienii din praful de acasa sau din scoli, de praful de creta.
Sunt utile preparatele gemoterapice din muguri de coacaz negru, mladite de maces, muguri de calin, muguri de carpen; extractele de urzica, brusture, trei-frati-patati, coada-soricelului, mesteacan, lemn-dulce.

INFECTIILE GENITOURINARE (in special la femei)
Temperaturile scazute, umiditatea crescuta (de multe ori asociate cu o imbracaminte necorespunzatoare) favorizeaza aparitia cistitelor, anexitelor. Pentru prevenirea acestor afectiuni, este bine sa ne imbracam corespunzator, sa ne hidratam cu ceaiuri din plante cu rol antiseptic si antiinflamator(coada-soricelului, coada-calului, afin, merisor, strugurii ursului, fructe ienupar, muguri plop, frunze mesteacan); in cazul declansatorii bolii, alaturi de tratamentul alopat, putem efectua o cura de 2 luni cu gemoterapie cu extract din muguri de iarba neagra si de merisor in asociere cu tinctura de propolis.

BOLILE REUMATICE
Sunt meteorosensibile, cu exacerbarea simptomelor (dureri, limitarea flexibilitatii articulatiilor) la schimbari de temperatuta si presiune atmosferica.
Alaturi de tratamentul alopat (cu antialgice si antiinflamatorii care au actiune rapida si puternica, dar nu se pot administra pe perioade lungi de timp deoarece au efecte adverse- iritatie gastrica, retentie apa, pot favoriza hemoragii) putem urma un tratament naturist cu extract de gheara diavolului, scoarta salcie, gheara matei, cretusca, funze mesteacan, radacina lemn dulce in combinatie cu masaje cu unguente naturale (arnica, gheara-diavolului, untul pamantului, sunatoare, extract ardei iute, tataneasa) si reflexoterapie; terapie cu infrarosii si cromoterapie.

AFECTIUNILE CARDIACE SI VASCULARE
Pot fi agravate de timpul rece, de aceea este foarte important ca persoanele cu probleme cardio-vasculare sa urmeze tratamentul alopat prescris, sa evite expunerea prelungita la frig; sa urmeze in paralel un tratament cu tonicardiace, vasodilatatoare; paducel, talpa-gastei, valeriana, roinita, gingko biloba, maces, sulfina, hibiscus, extract de usturoi, extract de frunze de maslin .

AFECTIUNI DIGESTIVE
Venirea toamnei declanseaza, la persoanele sensibile, exacerbarea simptomatologiei digestive legata de o hiperaciditate gastrica (dureri sau arsuri in capul pieptului, balonari, regurgitatii acide, sughit, senzatie greata). Foarte utile sunt terapiile cu gălbenele, salcam, pătlagină, lemn-dulce, musetel, sunătoare, isop (Hyssopi herba), roinita, sub forma de ceaiuri compuse sau capsule; se poate utiliza si ulei catina, sunatoare, galbenele cu rol analgezic si cicatrizant al mucoasei gastroduodenale.

DEPRESIA
Odata cu scaderea numarului de ore in care beneficiem de lumina binefacatoare a soarelui si stressul suplimentar la care este supus organismul din cauza schimbarilor atmosferice, exista o tendinta mai accentuata spre depresie, in special la persoanele predispuse.
O planta cu proprietati antidepresive puternice si eficacitate dobandita este sunatoarea, care se poate adminstra sub forma de ceai, tinctura sau capsule.
In plus, pentru eliminarea stressului, imbunatatirea starii psihice si mentinerea starii de buna dispozitie mai pot fi adminstrate preparate de lavanda, rhodiola rosea, ginseng, suc noni, extract de drojdie, polen, laptisor matca; uleiuri aromatice (ulei sunatoare, lavanda, de lemon, de bergamota, de maghiran), cateva picaturi adaugate in lampa de aromoterapie, in apa de baie sau in uleiul de masaj.

Dr Ruxandra Constantina,medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
·         Cabinet consultanta naturopata:   
·         Telefon: 0733.299.355.
·         www.med-as.ro 0219232
S   
      Sursa foto: aici
S    Sursa slide: aici

Ulcerul gastric si duodenal - tratament clasic vs naturist

$
0
0
Exista tot mai multe cazuri de infectie cu Helicobacter pylori, bacteria incriminata care provoaca ulcerul gastro-duodenal; exista si tot mai multe controverse referitoare la tratamentul modern, care este agresiv si include 2-3 antibiotice+medicamente ce scad secretia gatrica acida; tratamentul naturist este lipsit de efecte adverse, dar este el eficient ? 
Vreau sa atrag atentia asupra mai multor aspecte importante:
  • depistarea pozitiva pentru anticorpi HP in sange nu inseamna infectie acuta, efectuati depistarea antigenului in scaun
  • daca depistati infectie pozitiva dar pacientul nu are simptomatologie, incercati dieta si tratament naturist; in acest caz, un tratament agresiv cu 3 antibiotice poate face mai mult rau decat bine
  • tratamente prelungite, timp de ani de zile, cu medicamente care diminua secretia gastrica de acid, pot duce la scaderea periculoasa a secretiei gastrice acide, ceea ce poate favoriza aparitia cancerului gastric
  • tratamentele prelungite cu mai multe antibiotice perturba echilibrul florei intestinale si diminua imunitatea organismului  

Exista destule tratamente pt ameliorarea simptomatologiei bolii ulceroase si eradicarea infectiei cu HP; ele trebuie individualizate pt fiecare pacient in parte.

Ca reguli generale:
  • Regim alimentar
- ceaiuridin plante cu actiune antiseptica, cicatrizanta, calmanta, de scadere a aciditatii gastrice: macerat din lemn dulce; infuzie de galbenele, de salcam, de roinita, de sunatoare, de lavanda, de musetel, de menta, de frunze de zmeur; este de preferat ca aceste ceaiuri sa se foloseasa in combinatii, administrate inainte de masa (cu 15-30 minute), 2 cani/zi; in paralel se vor lua si extracte din plante cu rol calmant, cicatrizant si de refacere a mucoasei digestive afectate (galbenele, fenicul, ghimbir, galbenele, patlagina, musetel, menta, lemn-dulce, ulm, nalba mare, roinita, lavanda, coada-soricelului, obligeana), extract papaya, extract de mastic, de ghimbir, preparate cu colostru, probiotice, suc nepasteurizat de aloe. 
- ulei de catina, galbenele si sunatoare, cate 10-20 picaturi inainte de mese.
- extract de chlorella, timp de 30-45 zile
- cura cu tinctura de propolis: se iau 40 picaturi dimineata, pe stomacul gol, in 100 ml lapte sau cu o lingurita de miere; cura dureza aprox 14 zile
- cura cu polen: 2 linguriţe, de 2 ori/zi, înainte de masa de dimineaţă şi cea de la prînz.
- cura cu suc de cartofi (1 pahar cu suc repartizat in 3 portii, inainte de masa, timp de 2-3 saptamani), de varza (1/2 pahar de 2 ori/zi, inainte de masa, 1 luna) este foarte benefica.

  • Gemoterapie: extract din muguri de smochin, de arin negru si de tei argintiu, timp de 2-3 luni.
Sursa foto: aici

Condimentele

$
0
0
 
Condimentele, autohtone sau provenind de pe alte meleaguri, pot fi folosite pentru a da savoare si gust diferitelor mancaruri; in acelasi timp ele au reale proprietati terapeutice. Cel mai bine este sa le folosim in stare proaspata, sau sub forma de pulbere, adaugate la sfarsitul prepararii mancarurilor; pot fi utilizate si sub forma de ceaiuri.


  • Mararul este numit si planta feminitatii deoarece contine fitoestrogeni, care stimuleaza si regleaza balanta hormonala feminina, intensifica caracterele specifice feminine; pt femeile la menopauza, diminua simptomele neplacute specifice (bufeuri, insomnie);  are si proprietati diuretice, ajutand la eliminarea apei in exces din tesuturi, util in infectii si litiaza urinara; creste tonusul fizic si psihic; usureaza digestia.
  • Leusteanulstimuleza digestia, diminua colicile intestinale; are si efect diuretic, util in infectii urinare si in caz de litiaza renala;  favorizeaza eliminarea expectoratiei in caz de bronsite, rinofaringite ; ajuta la normalizarea tensiunii arteriale
  • Patrunjelul are efecte diuretic-detoxifiante puternice; favorizeaza digestia; este un bun drenor hepatic; are actiune antitumorala (in special la nivel pulmonar); ajuta la mentinerea sanatatii inimii; mestecate, frunzele de patrunjel ajuta la reimprospatarea respiratiei.
  • Menta, cu actiune antispastica, antiseptica intestinala, antidiareica,  antiemetica: utila si pentru calmarea durerilor de cap.
  • Cimbrul este un antiseptic intestinal si respirator; fluidifica secretiile bronsice; stimuleaza digestia, diminua colicile intestinale, meteorismul; scade colesterolul si trigliceridele; favorizeaza atentia si concentrarea mentala
  • Chimenul; ceaiul din seminte de chimen este foarte benefic in caz de colici, indigestie, meteorism, greata, diaree
  • Busuiocul ; antiseptic digestiv si respirator; util in caz de indigestie, senzatie de greata si infectii respiratorii.
  • Boabele de mustar ajuta la metabolizarea grasimilor, normalizeaza valorile colesterolului; stimuleaza apetitul alimentar; intensifica circulatia sanguina
  • Hreanul are proprietati antibiotice si antiseptice la nivel intestinal si respirator; stimuleza imunitatea generala a organismului; imbunatateste circulatia; stimuleaza digestia
  • Ardeiul iute contine multa vitamina C si ajuta la cresterea imunitatii; imbunatateste digestia si circulatia periferica
  • Boiaua contine si ea o cantitate mare de vitamina C; are actiune antiinflamatorie si antioxidanta care reduce riscul aparitiei cancerului; are actiune antibacteriana si stimuleaza secretiile digestive:  normalizeaza valorile tensiunii arteriale si imbunatateste circulatia sanguina.
  • Cuisoarele au proprietati antiseptice, antibacteriene si antivirale; reprezinta un anestezic natural folosit pentru durerile de dinti; mestecate, inlatura mirosul neplacut al gurii; amelioreza meteorismnul abdominal; diminua senzatia de greta, voma si diareea.
  • Scortisoara regleaza nivelul glicemiei, al trigliceridelor si colesterolului LDL; are proprietati antimicrobiene; favorizeaza digestia; este o sursa foarte bogata de antioxidanti; fluidifica sangele
  • Ghimbirul; imbunatateste digestia, scade aciditatea gastrica, combate balonarea; combate senzatia de greata si voma, inclusiv din timpul sarcinii; combate cu succes raul de miscare (calatorie cu masina, avionul, vaporul); imbunatateste circulatia; are proprietati antioxidante.
  • Oregano; proprietati antibacteriene si antivirale;  sursa excelenta de acizi grasi omega-3 si substante antioxidante. 
  • Rozmarin; poprietati antioxidante si anti-aging; favorizeaza secretia de bila; stimuleaza activitatea mentala. 
  • Curcuma (sofran indian); foarte bogat in antioxidanti, ajuta in lupta contra aparitiei bolilor degenerative si a cancerului; imbunatateste digestia; are efecte benefice in cazul unor boli inflamatorii intestinale, reumatismale; protector hepatic.
Sursa foto: aici




Rolul vitaminei C in organism

$
0
0
Vitamina C face parte din grupa vitaminelor hidrosolubile, cu implicatii majore in mentinerea sanatatii corpului. Necesara atat copiilor, adultilor, cat si persoanelor in varsta, vitamina C este, in egala masura, o vitamina a sanatatii, a vitalitatii si a frumusetii.

Cele mai bogate surse de vitamina C sunt: fructele de padure (afine, macese, catina, zmeura, capsuni, coacaz negru), acerola, kiwi, ananas, mango, papaya, pepene galben, grapefruit, lamaii, portocale, ardei iute, ardei grasi, tomatei, gulii, legume cu frunze verzi, cartofi dulci, varza de Bruxelles, conopida, broccoli.
Oalta sursa de vitamina C sunt: varza si varza murata, castravetii murati, gogonelele.
Organismul uman nu îşi poate sintetiza propria vitamină C, de aceea ea trebuie sa fie asigurata printr-o alimentatie bogata in aceasta vitamina.
Expunerea la soare a legumelor si fructelor, fierberea îndelungată la temperaturi ridicate a alimentelor determina pierderea vitaminei C; de asemenea tinerea prelungita in apa a legumelor curatate.
Vitamina C se poate administra atat profilactic cat si curativ pentru diverse tulburari si afectiuni grave.
Este bine sa folosim suplimente ce contin vitamina C naturala, alaturi de flavonoide, ceea ce ofera o mai buna asimilare si biodisponibilitate a vitaminei C.

Actiuni asupra organismului:
  • intareste sistemul imunitar al organismului
  • actiune antioxidanta, cu rol de anihilare a actiunii nefaste asupra organismului’; previne imbatranirea prematura, aparitia bolilor degenerative, a afectiunilor cardio-vasculare, a cancerului; intarzie aparitia semnelor de imbatranire prematura; de asemenea, diminua efectele secundare ale chimioterapiei si radioterapiei; neutralizeaza si ajuta la eliminarea din organism a metalelor grele - mercur, plumb, cadmiu, aluminiu si cupruprovenite.
  • scade tensiunea arteriala, ajuta la scaderea colesterolului sanguin si a trigliceridelor.
  • stimuleaza sinteza de colagen, asigura cresterea si dezvoltarea cartilajelor, favorizeaza regenerarea osoasa in caz de fractura; efect benefic in caz de afectiuni reumatismale.
  • mentine integritatea si sanatatea dintilor, previne cariile dentare
  • favorizeaza absorbtia fierului la nivel intestinal, luptand contra anemiei
  • scade glicemia sanguina
  • efect antialergic: reduce nivelele crescute de histamina din organism (ce determina alergii si crize de astm
  • ajuta la vindecarea rănilor şi escarelor
  • intervine in coagularea sangelui, fiind utila in caz de afectiuni hemoragice
  • mentine elasticitatea vaselor si intareste capilarele
Fumatorii si locuitorii marilor oraşe au nevoie de suplimente de vitamina C, pentru că monoxidul de carbon distruge rapid aceasta vitamina; de asemenea persoanele ce depun activitati fizice sau intelectuale intense sau prelungite, persoanele care lucrează în mediu toxic.

De asemenea, gratie rolului sau antioxidant, vitamina C intra in compozitia a numeroase produse cosmetice destinate ingrijirii tenului, deoarece asigura o buna hidratare a tenului, neutralizeaza radicalii liberi responsabili de aparitia ridurilor si de imbatranirea prematura a tenului; stimuleaza formarea de colagen.

Sursa foto: aici

Efectele benefice ale culorilor asupra sanatatii noastre

$
0
0
Cromoterapia este o metoda noninvaziva de tratament, ce include tehnici de aplicare a luminii pentru vindecarea sau ameliorarea diferitelor afectiuni prezente in viata noastra.
Lumina are un spectru ce include sapte culori de baza: rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet (ROGVAIV).

Culorile cu cea mai inalta frecventa de unda sunt  violet - indigo – albastru, iar culorile cu cea mai joasa frecventa de unda sunt  verde - galben - orange – rosu.
Cromoterapia se bazeaza pe faptul ca functiile psihologice si organice raspund la diverse culori cu anumite frecvente de unda.
Existenta celor sapte culori din spectrul luminos actioneaza asupra organismului nostru fara ca noi, de multe ori, sa percepem acest lucru. Ca sa intelegem mai bine efectele benefice ale culorilor asupra sanatatii noastre va prezint fiecare culoare in parte si beneficiile ei asupra unor functii fizice sau psihice.
Rosu 
Prin actiunea sa de revigorare, culoarea rosie este folosit in tratarea starilor de melancolie si depresie, prin actiunea sa analgezica (de calmare) in tratarea artriteia reumatismului si a tuturor afectiunilor articulare. Are efecte stimulatoare asupra organelor interne si a muschilor, fiind considerata un adevarat stimulent natural in ceea ce priveste globulele rosii sau regenerarea celulelor.

Oranj
Oranjul este extrem de util in tratarea dereglarilor aparatului digestiv, a bolilor de inima, precum si a disfunctiilor sistemului endocrin. Este foarte potrivit in afectiunile respiratorii, precum astm sau bronsita. Oranjul mai are efecte benefice asupra rinichilor sau a vezicii urinare si creste rezistenta corpului impotriva infectiilor.

Galben
Aceasta culoare are o actiune stimulatoare, de curatare si de eliminare a toxinelor la nivelul ficatului, intestinului si pielii, purifica sangele si stimuleaza circulatia limfatica, intareste nervii si creierul, imbunatateste capacitatea de concentrare si invatare, are efecte benefice in tratarea diabetului.

Verde
Verdele este culoarea care calmeaza, tonifica si purifica, fiind folosita cu succes in tratarea infertilitatii atat la femei, cat si la barbati, in cazuri de insomnie, depresie, boli psihice, are efect dezinfectant, germicid, antiseptic si bactericid.

Albastru
Albastrul creste puterea de aparare a organismului, are efecte de calmare a sistemului nervos, are o actiune favorabila in afectiuni insotite de febra, in reumatisme acute, in inflamatii oculare, ulcere, menstre dureroase, afectiuni ale pielii, epilepsie, in tratarea bolilor autoimune.

Indigo
Este binecunoscut ca fiind culoarea care intervine surprinzator de rapid si eficient in tratamentul afectiunilor neurologice, tulburarilor psihice, in stari obsesive, dementa, halucinatii, convulsii, delirium tremens, prin efectele sale sedative, antialgice sau anestezice.

Violetul
Aceasta culoare se remarca in cromoterapie prin influenta benefica pe care o are asupra sistemului osos, in tratarea unor cancere, in tratamentul unor boli endocrine, intareste sistemul imunitar, curata sangele, mentine echilibrul potasiului si sodiului in organism, stimuleaza producerea globulelor albe, purifica organismul.

Dupa cum vedeti, cromoterapia poate fi utila pentru orice fel de problema, fie ea, fizica, mentala, spirituala, emotionala sau pur si simplu pentru relaxare. Este, sau poate fi, un catalizator al proceselor de vindecare.
Trebuie retinut insa ca nici o terapie complementara nu trebuie considerata ca o alternativa la sfatul medical profesionist, sfatul meu fiind ca, inainte de a incepe un tratament complementar, sa fiti foarte bine informati.

Marcel Dragus 
Kinetoterapeut
Tehnician maseur
Telefon: 0745.37.51.96

Sursa foto: aici

Colesterolul - prieten sau dusman?

$
0
0
Colesterolul poate fi si prieten si dusman, depinde de noi cum il folosim. Desi grasimile sunt asociate cu obezitatea, boli cardio-vasculare, imbatranire precoce, boli degenerative, trebuie sa facem deosebire intre grasimile bune si cele rele.
Grasimile saturate sunt solide si au provenienta animala (unt, untura,etc) si trebuie consumate in cantitati moderate de catre persoanele sanatoase si reduse la minim in cazul celor cu diferite afectiuni metabolice sau cardiovasculare. 
Grasimile nesaturate (considerate bune) sunt de origine vegetala sau animala, se afla predominant in stare lichida: uleiuri vegetale-acestea trebuie sa fie presate la rece (de masline, porumb, floarea-soarelui, de in, canepa, susan, din samburi de struguri); nuci, arahide, migdale; pestele si uleiul de peste . Acizii grasi omega 3 continuti in aceste alimente (si pe care organismul nu si-i poate sintetiza singur) au un rol benefic in organism, deoarece asigura integritatea membranei celulare, mentin o buna imunitate, previn aparitia bolilor cardiovasculare si degenerative.
Colesterolul este o substanta grasa simpla, care se gaseste doar in alimentele de origine animala.
El este indispensabil organismului, avnd urmatoarele functii importante:
  • intra in structura membranelor celulare
  • ajuta la sinteza si transportul vitaminelor liposolubile-A, D, E, K
  • participa la sinteza hormonilor steroidici (cortisol) si sexuali (testosteron, estrogen, progesteron)
  • favorizeaza sinapsele neuronale
  • participa la formarea bilei, ce ajuta la emulsionarea si digestia grasimilor
 Colesteroul sanguin are doua surse:
  • exogena - este sintetizat de ficat pornind de la alimentele introduse in tubul digestiv (25%).
  • endogena -este fabricat de catre ficat (75%)
Deci este foarte important sa pastram integritatea si functionalitatea ficatului si in acelasi timp sa avem o alimentatie saraca in grasimi saturate.

Cauzele hipercolesteromiei
  • factori ereditari; boli ereditare care altereaza sinteza endogena a colesterolului, la nivelul ficatului (rare)
  • boli endocrine (hipotiroidismul, pancreatita cronica, diabetul zaharat, litiaza biliara)
  • unele medicamente (corticosteroizi, diuretice)
  • alimentatie necorespunzatoare-consumul ridicat si constant de alimente bogate in grasimi nesanatoase, alimente prajite, alimente si bauturi aditivate din comert, produse de patiserie, dulciuri
  • fumatul si consumul excesiv de alcool
  • stresul
  • sedentarismul
 Alimente de evitat
  • alimente tip fast-food
  • carne grasa si organe, mezeluri
  • produse de patiserie si dulciuri din comert
  • bauturi dulci din comert
  • dressing-uri pentru salate 
  • chipsuri, snacksuri
  • lactate grase, branza topita, crema de unt, smantana grasa
  • oua provenind de la gaini crescute in baterii
  •  alimente prajite, alimente ce contin aditivi sintetici.
Sa nu uitam ca orice grasime sanatoasa (de exemplu uleiul presat la rece de masline) se transforma intr-un produs nociv pentru organism prin prajire!
  
Totodata trebuie excluse complet din alimentatie grasimile artificiale hidrogenate si partial hidrogenate, deosebit de periculoase pentru organism: margarina, produse de cofetarie si de patiserie din comert, snacks-uri, fast-food.

Sa nu uitam ca organismul dispune de modalitatea de a transforma excesul de glucide (dulciuri) in grasimi, pe care le depoziteaza sub forma de rezerve (trigliceride) in tesutul adipos; deci evitati consumul crescut de dulciuri, in special cele concentrate din comert, ca si bauturile dulci, care contin, pe langa zahar, grasimi hidrogenate si aditivi chimici; aceste produse nu numai ca duc la cresterea peste limitele normale ale trigliceridelor si colesterolului, dar stau si la baza aparitiei sindromului metabolic (obezitate, hipertensiune, hiperglicemie, dislipidemie), boli cardiovasculare si cerebrovasculare, boli neurodegenerative, cancer.

Tipuri de colesterol si valori normale
Colesterolul total este format din mai multe fractiuni: HDL, LDL si VLDL.
Colesterolul circula prin sange legat de lipoproteine de mica densitate - este LDL sau colesterolul rau, care transporta colesterolul din ficat catre tesuri; excesul de LDL se depune la nivelul pereteului arterial si poate duce la formarea placii de aterom; in schimb, HDL- lipoproteine de mare densitate sau colesterolul bun, transporta excesul de colesterol din celule si vase inapoi la nivel hepatic pentru a fi eliminat; acest tip de colesterol asigura deci protectia impotriva bolilor cardiovasculare.

Valorile optime ale colesterolului total sunt de 200 mg%, cu o limita superioara normala pana la 240 mg%, in cazul unui om sanatos; persoanele care asociaza boli cardiovasculare, diabet sau obezitate trebuie sa-si tina colesterolul intre valori sub 200 mg%.

Valoarea optima pentru LDL colesterol se situeaza intre 100-130 mg%, cu limite pana la 150 mg%; iar valoarea minima pentru HDL colesterol trebuie sa fie de 40 mg%; cresterea lui este un semn bun, indica o protectie eficienta.
Deci este  foarte important sa ne determinam nu numai valoarea colesterolului total, dar si a fractiunilor sale.

VLDL - lipoproteinele cu densitate foarte joasa, sunt  transportorul major al trigliceridelor. Valoarea optima a trigliceridelor este sub 150 mg%, cu o limita superioara normala pana la 200 mg%. 

In conditii fiziologice, raportul LDL/HDL are valoarea de 2,9 la femei si 3,3 la barbate; daca valoarea acestui raport depaseste 3,5 la femei si 3,8 la barbate, apare riscul dezvoltarii unei boli coronariene.

In general femeile, gratie estrogenilor secretati, au un nivel ridicat de HDL, ceea ce le confera o protectie superioara pentru afectiunile cardiovasculare; acest lucru este valabil pana la instalarea menopauzei. In acest moment dispare protectia estrogenilor si femeile sunt supuse aceluiasi risc ca si barbatii.

Exista o tendinta a tinerilor din ziua de azi de a  nu mai consuma deloc grasimi, nici macar din cele bune (uleiuri bio presate la rece, nuci alune, caju,migdale, seminte dovleac, de in, de susan,etc); o atitudine total gresita, care poate duce, in timp, la aparitia diferitelor tulburari-stare astenie, oboseala cronica, depresie, tulburari de concentrare si memorare, hiperactivitae, tulburari de ciclu, acnee, eczeme, dureri poliarticulare, insomnie, etc.

Sursa foto: aici
Sursa slide: aici

Colesterolul - alimente si extracte naturale

$
0
0
Pentru a ne mentine colesterolul in limite normale este bine sa avem o alimentatie adecvata, saraca in grasimi saturate, dar bogata in grasimi nesaturate, care sa contina acizi grasi omega 3 si omega 6 in proprtie optima (1/3), din surse vegetale si animale.

O dieta adecvata duce la scaderea colesterolului rau- LDL - cu aproximativ 30 de procente in doar 3-4 saptamani !
Deci este bine sa consumam urmatoarele alimente:
  • peste gras: somon, ton, cod, ansoa, macrou, hering, scrumbie; pastrav, de 3-4 ori/saptamana
  • oua ecologice sau de tara 1 ou/zi, aliment complet care contine substante ce scad colesterolul sanguin; la fel si ouale de prepelita
  • fructe si seminte oleaginoase: nuci, migdale, arahide, caju, fistic, alune de padure, seminte de in , de susan, de canepa, de dovleac, de floarea-soarelui (neprajite si nesarate)
  • multe legume si verdeturi, cat mai putin prelucrate termic: varza alba/rosie/de Bruxelles, broccoli, spanac, telina, ridiche, salata verde, anghinare, urzici, ceapa
  • salate asortate, colorate, cu adaos de ulei presat rece masline/din samburi struguri/de in, susan, rapita, canepa, de soia; asezonati-le cu condimente aromate-ghimbir, turmeric, boia, sofran, menta, busuioc, rozmarin
  • fructe proaspete si uscate (prune uscate, smochine, stafide)
  • alimente ce contin fibre: orz, ovaz, secara, hrisca, quinoa, fasole, linte, mazare, napi, varza, telina, tarate, sfecla, gulie, mango; fulgi de ovaz
  • 2-3 catei de usturoi/zi.
  • scortisoara: 1/2 lingurita in ceai, iaurt
  • consumati 1,5-2 l de apa plata
  • consumaticeai (verde, rosu, negru, roiboos, pu-erh), 2-3 cani/zi-sunt deosebit de utile, ne hidrateaza, ne detoxifica, regleaza valorile colesterolului si glicemiei, fluidifica sangele, normalizeaza tensiunea arteriala
In paralel, putem folosi suplimente cu extracte naturale ce ajuta la mentinerea colesterolului in limite normale si prevenirea bolilor cardio-vasculare; acestea trebuie administrate doar la recomandarea unui medic apifitoterapeut.
  • capsule cu ulei de peste ce contin acizi grasi omega-3; doza variaza in functie de varsta, sex, stare generala de sanatate, in general 1-2 g/zi.
  • capsule ce contin omega 3, 6, 9 din surse vegetale (ulei din seminte de in, de canepa, de negrilica)
  • ulei esential de scortisoara, care ajuta la mentinerea in limite normale a valorilor colesterolului si glicemiei
  • ceai, tinctura sau capsule de anghinare, afin, frunze de mesteacan, catina, coacaz negru, maces, papadie, paducel, rostopasca, rozmarin, urzica
  • extractede turmeric, ghimbir, gugul, ganoderma
  • suc de aloe, de noni
  • ulei bio presat la rece din samburi struguri - 5 picaturi de 2 ori/zi.
Este foarte importanta combaterea sedentarismulu: mers zilnic pe jos in ritm alert, inot, jogging, mersul pe bicicleta, exercitii fizice la sala de 3 ori/saptamana. Ne ajuta foarte mult la scaderea colesterolului rau si cresterea celui bun, inlatura efectele negative ale stresului asupra organismului, imbunatateste starea psihica.  

Sursa foto: aici
Sursa slide: aici

Tu îți ajuți copilul să descopere lumea prin sunete?

$
0
0
 
Am participat la un eveniment deosebit, cultural si educativ, organizat pentru mamici si copiii lor la Biblioteca Metropolitana. Desi nu ma mai incadrez de mult in categoria "tinere mamici" (poate in curand "tinere bunici"), particip de fiecare data cu multa placere la astfel de evenimente. S-au purtat discutii interesante referitoare la influenta pozitiva a muzicii (si artei in general) asupra dezvoltarii armonioase psihoemotionale a copiilor. Meloterapia ne este benefica tuturor, ne vindeca trupul, mintea, sufletul; Emil Cioran spunea asa de frumos ca "daca nu am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica " .

Muzica (in special cea clasica) imbunatateste dezvoltarea psihomotorie a copiilor; mai mult, are efecte terapeutice deosebite in caz de dislexii, autism. Studiile au aratat ca muzica lui Mozart, de exemplu, contine multe sunete de frecventa inalta, foarte benefice creierului; in schimb, muzica rock contine sunete de frecventa joasa, care creeaza o stare de agitatie.

Mai jos aveti comunicatul oficial al evenimentului.



 Beneficiile muzicii în dezvoltarea copiilor

Ieri, 12 noiembrie 2013, Școala de Artă „Ariodante” în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană București a organizat evenimentul Tu îți ajuți copilul să descopere lumea prin sunete?– dedicat dezvoltării armonioase a copiilor prin intermediul artei.  Speakerii evenimentului Dana Toma, Iuliana Sgîrcitu, Ana Nicolescu și Irina Besciu au discutat împreună cu invitații despre impactul artei asupra copiilor și le-au dat sfaturi despre cum își pot dezvolta copiii urechea muzicală. 

Iuliana Sgîrcitu, gazda evenimentului, profesor de pian și manager general al Școlii de Artă „ArioDante” a explicat care sunt beneficiile de care dispun cei ce accesează acest domeniu, pornind de la efectele generale până la cele dobândite cu studierea mai în detaliu.

Cel mai cunoscut efect este dezvoltarea urechii muzicale. Majoritatea iubitorilor de muzica spun că nu au ureche muzicală, lucru ce este total eronat: o persoană care declară că nu are ureche muzicală înseamnă că nu aude același lucru pe noi ceialalți îl auzim. „Problema ar trebui privită dintr-un alt punct de vedere, am putea spune că nu toți ne naștem cu darul de intona corect ceea ce urechea noastra interna aude, dar acest lucru poate fi educat dacă există scheletul pe care muzica se sprijină - și anume - ritmul!” declară gazda evenimentului.
Muzica ajută la o mai bună coordonare a  mișcărilor membrelor, concomitent cu văzul și controlul auditiv. Un alt efect de mare importanță este dezvoltara unei concentrări pe termen lung și fără întreruperi.
Pentru cei mici, muzica este unul dintre domeniile care implementează noțiuni matematice elementare precum adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea. Apoi, de la un anumit nivel se introduc elemente simple de fizică și acustică. Tot muzica stimulează autocunoașterea, autocontrolul sau stăpânirea de sine și se numără printre puținele domenii care dezvoltă în mod echilibrat ambele emisfere ale creierul.

„In calitate de coordonator și speaker al evenimentului Tu cum îți ajuti copilul să descopere lumea prin sunete? organizat de Școala de Artă ArioDante, pot spune că a fost un real succes. Am discutat alături de invitatele ArioDante: Ana Nicolescu de la Mamica Urbană și Dana Toma - inițiatoarea programului Learn with music aspecte importante despre cum influențează muzica dezvoltarea copiilor. Alături de noi a fost, de asemenea, și Irina Gabriela Besciu care ne-a prezentat un abecedar și dictionar etimologic care ar trebui să fie de nelipsit din biblioteca oricărui român.

Publicul a fost foarte receptiv, iar mămicile prezente la eveniment și interesate de aspectele muzicale care ajută la dezvoltarea celor mici, au fost foarte atente la momentele muzicale susținute de bursierele școlii noastre ArioDante: Maria Zahiu - pian si Ana Acunune - soprană. Momentele de corepeție și pregătire muzicală ale Anei Acunune au fost pregatite de Anta Agavriloae, pianist si corepetitor al Scolii de Arta ArioDante.
Am fost uimită atât de numărul mare de întrebări adresate de către părinții celor mici, cât și de implicarea adultilor interesati de studiul muzicii.

În cadrul evenimentului organizat de ArioDante, am încercat să experimentăm lucruri noi, am discutat despre dezvoltarea creativității și a sensibilității plecând de la aspecte generale precum: dezvoltarea urechii muzicale și a simțului ritmic, am discutat despre cum muzica ajută la stimularea autocunoașterii și autocontrolului emoțional. Practic, am încercat să cuprindem cât mai multe beneficii pe care muzica le are din momentul în care intram în contact cu ea.

Cu această ocazie țin să le mulțumesc atât sponsorilor, cât și partenerilor noștri media TVR și Radio România Cultural, dar nu în ultimul rând Bibliotecii Metropolitane București care ne-a gazduit” a declarat managerul Școlii de Artă „ArioDante”.

Dana Toma  a prezentat din experiența ei cu copiii și din studiile aprofundate, care sunt beneficiile pentru copii dacă ascultă, de la câteva luni, o limbă străină și mai ales, muzică. Ea le-a sfătuit pe invitate să îți expună copiii la muzică cel puțin cinci minte pe zi și a prezentat un studiu din care a reieșit că cei care practică muzica de la o vârstă fragdă au mai multe conexiuni între cele două emisfere cerebrale decât cei care nu studiază muzica. 

Ana Nicolescu sau Mămica Urbană a  descris ce efecte are muzica asupra Mariucăi, care merge la Learn with Music de la vârsta de 6 luni. „Acum, după 2 ani, mi se pare că ea e muzicală, ține ritmul pe diferite melodii (nu doar cele de la ora de muzică), are atenție distributivă, răspunde cu gesturi la cerințe gen: turn off the light, come here, let’s go, press your nose, turn around, kiss me, hug me etc, pentru că orele de muzică și melodiile sunt în limba engleză. Preferă instrumentele muzicale adevărate: xilofon, chitară, pian și nu jucăriile care imită aceste instrumente. Este atentă când aude la televizor sau la radio muzica simfonică, iar pianul o linștește. Își manifestă preferința pentru anumite stiluri muzicale, în special pentru muzica etnică, muzica cu un ritm apăsat, sacadat, acompaniat de tamburină sau clopoței. Cam acestea sunt lucrurile frumoase și muzicale, de care sunt tare mândră și de care este răspunzătoare Daisy cu al sau concept Learn with Music.” a declarat Ana  Nicolescu.

Irina-Gabriela Besciu a prezentat în cadrul evenimentului o carte care ar trebui să fie nelipsită din casa oricărui roman - un „Abecedar cu Dictionar Etimologic'', o incursiune în tainele limbii române pentru copiii între 6 si 12 ani. Materialul este și pentru părinții sau cadrele didactice care doresc să îi sprijine pe cei mici să înțeleagă mai bine propria identitate națională.

Fotografulevenimentului a fost Vlad Catană, portofoliul lui poate fi accesat la următorul link: 500px.com/Vlad-Imir.

Sponsorii evenimentului au fost Babyspa, MioBio, Hartmann, Dada și editura Litera. invitații s-au bucurat de CD-uri cu muzică jazz oferite de editura Litera, de produse cosmetice din partea MioBio, vouchere de la Babyspa, genți și portofele de la Dada. Iar bloggerii au primit termometre și plasturi pentru copii din partea firmei Hartmann. 

Școala de Artă „Ariodante” a luat naștere din dorința de a sprijini tinerele talente, dar și pentru a susține inițiativa tuturor celor care vor să descopere “limbajul” culorilor și al notelor muzicale.  Astfel, Ariodante pune la dispoziție, atât copiilor, cât și adulților, o serie de cursuri de muzică (pian, chitară, vioară sau canto, artă plastică) sau cursuri de pictură, precum și ateliere de istoria sau teoria muzicii. Plecând de la premisa că artele ne unesc și ne aduc pe toți laolaltă, indiferent de vârstă sau preocupări, ArioDante a creat un mediu plăcut, primitor și prietenos unde își desfășoară activitatea profesori tineri, specializați, absolvenți ai UNMB și UNAB. Am reunit aici tineri artiști care formează o echipă dinamică, pasionată și creativă, astfel încât procesul de învățare și asimilare a informațiilor să fie plăcut și eficient.

Pentru detalii suplimentare persoana de contact este:
Teodora Pătrăuceanu, PR Manager Școala de Artă „Ariodante”,
Tel. 0752.016.869,  E-mail: teodora.patrauceanu@gmail.com

 Sursa foto: aici

O dimineață ca-n Provence!

$
0
0
Workshop de frumusețe și sănătate cu dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, competență apifitoterapie și gemoterapie

Cuvântul lavandă provine din cuvântul latin lavare, care înseamnă a spala, deoarece în antichitate,florile erau utilizate de către romani la parfumarea băilor, la vindecarea rănilor, dar si pentru a spala rufele.În Evul Mediu calităţile dezinfectante ale lavandei erau recunoscute, lavanda folosindu-se pentru combaterea ciumei.
Recoltarea florilor se face manual, la începutul înfloririi şi la înflorirea intensă (lunile iunie-august), între orele 9-14 când există conţinut maxim de substanţe active. Mirosul delicat al lavandei alunga anxietatea, nervozitatea, durerile de cap, ne relaxeaza, ne detensioneaza, ne face sa ne simtim bine si ne creste dorinta de viata.
Se spune ca primele culturi de lavandă au fost în Arabia, de unde au fost aduse plante în Europa de către negustorii greci, cu aproximativ 6.000 ani î. H. În România, primele tufe de lavandă au fost aduse în jurul Capitalei de către grădinarii bulgari, după care s-au extins în culturile din sudul şi vestul ţării; în anul 1990, existau peste 3.000 de hectare cultivate din care azi au mai ramas doar  400 de hectare, majoritatea în judeţele din sudul ţării.

Lavandaeste una dintre cele mai utilizate plante medicinale, atât în medicină, cât și în dermatocosmetică. Are următoarele proprietăți terapeutice: antispastice, anticolitice, coleretic-colagoge, antiseptice, diuretice, calmante, relaxante, anxiolitice.
Se poate utiliza sub formă de :
  • ceai - infuzie (2-3 căni/zi) sau macerat la rece (2 căni/zi)
  • pulbere, ½ linguriță de 3-4 ori/zi,  înainte de mese cu 15 minute (se ține  sub limbă după care se înghite cu ceai sau apă).
  • tinctură, 1 linguriță de 1-3 ori pe zi
  • ulei esențial (pentru administrare internă): adulți, 5 picături de 2-3 ori/zi
INTERN
  • stimulează secreția de bilă, îmbunătățește digestia; utilă în caz de dischinezie biliară, colici abdominale, digestie dificilă, balonări
  • are efecte calmante și relaxante, fiind una dintre cele mai eficiente plante antistres; se utilizează în caz de stres, anxietate, nevroză, depresie, insomnie, distonie neuro-vegetativă
  • cefalee, migrenă
  • distonie neurovegetativă (tulburari cardiace, digestive) apărute pe fond de stres:
  • rău de mișcare: ceai de lavanda
  • afecțiuni respiratorii (gripă, bronșite, astm): ceai sau ulei volatil amestecat cu miere; se fac inhalații cu ulei de lavanda (în amestec cu apă caldă) sau câteva picături în lampa de aromoterapie.
  • afecțiuni renale (colică nefretică, cistite): tinctură, ulei volatil plus băi calde de șezut cu ulei de lavandă.
EXTERN
  • uleiul de lavanda poate fi utilizat in lampa de aromoterapie, deoarece dezinfecteaza camera, omoara microbii; ne induce un sentiment de calm si relaxare
  • etul aromatic de lavandă este folosit pentru pentru frecții și comprese, în stări gripale și dureri musculare.
  • băi cu lavandă (câteva picături de ulei esențial adăugate în apa de baie); în afecțiuni renale, nevroză, oboseală, insomnie (asociate cu tratament intern), contracture musculare
  • in cazul  insomniilor rebele se poate face o baie înainte de culcare în care se toarnă o infuzie concentrată de lavandă (2 linguriţe la 250 ml apă) sau câteva picături de ulei volatil de lavanda (eventual in amestec cu sunatoare, roinita); sa nu uitam de săculeţul din pânză plin cu flori de lavandă (proaspete sau uscate) asezat printre perne.
  • uleiul de lavandă ; pentru masajul abdomenului (colici, indigestie, balonare) se efectueaza un masaj bland in sens orar; sau masaj general pentru relaxare si decontracturare;
  • inhalatii   (ceai sau apa fierbinte in care se adauga 2-3 picaturi de ulei esntial) in caz de tuse, raceli, bronsita
  • băile de picioare cu tinctură de lavandă se fac pe durata de 30 minute, pentru stările de stres, insomnii şi nevroze.
Grație proprietăților sale antiseptice, calmate, cicatrizante, lavanda este utilă în caz de inflamații și infectii ale pielii, eczeme, acnee; de asemenea intră în compoziția unor săpunuri naturale, soluții după ras, deodorante.

Contraindicatii: sarcina, alaptare, copii mici, alergie la compusi
Reactii adverse: pot apărea fotosensibilitate şi alergii cutanate.
Uleiul de lavanda este utilizat si in bucatarie, pentru aromatizarea unor băuturi alcoolice (lichioruri) şi nealcoolice, a unor dulciuri, gemuri; de asemenea lavanda este utilizata si drept condiment-“ierburile de Provence” ( lavanda,  tarhon, cimbru, măghiran, rozmarin şi fenicul).
Sponsori: Elemental, Apollomod, Basarab Farm
Sursa foto: aici

Imunizarea naturala

$
0
0
In plin sezon de raceli si guturai, putem  preveni aparitia simptomelor neplacute printr-o terapie naturista.
Recomandarile pe care le voi face sunt orientative, este bine ca inainte de inceperea tratamentului sa consultati un medic apifitoterapeut pentru a va prescrie un tratament personalizat.

ADULTI
  • Imunoprotect 1 cp de 2-3 ori/zi, timp de 15 zile/luna, 2 luni consecutiv;
  • Imunogrip (solutie), cate 2 ml (cu ajutorul capacului dozator) de 3 - 5 ori/zi in putina apa, timp de 4 zile; dupa o pauza de 4 zile ciclul se reia. Ciclul de administrari se poate repeta timp de 6 saptamani.
  • Imunogrip capsule, 1 cps de 3 pri/zi, 10 zile/luna, timp de 3 luni consecutiv
  • Imunomix, 1 cps de 2 ori/zi
  • Oscilococcinum, 1 doza/saptamana, de preferat in aceeasi zi a saptamanii, pe perioada anotimpului rece
  • Tinctura propolis, 30-40 picaturi de 2 ori/zi, intr-o lingura de miere, timp de 15 zile/luna
  • Extract de astragalus, reishi
  • Vitamine naturale din catina, macese, afine
  • Extract de cat's claw (gheara-matei)
  • Extract de Amla
  • Capsule cu ulei peste, 1000 mg/zi
COPII
  • Imunoprotect junior , 1-2 cps/zi in functie de varsta
  • Imunogrip junior, doza in functie de varsta, administrarea se face intr-un ciclu de 4 zile urmate de 4 zile pauza, pentru o perioada de 4-6 saptamani. 
  • Sirop imunitate cu miere si propolis, administrare timp de 4 saptamani
  • Sirop imunostimulent
  • Immunomix sirop pt copii; se administreaza copiilor cu varsta peste 2 ani. Se recomanda administrarea a 0,5 ml/kgcorp/zi , utilizand capacul dozator, de preferinta dimineata , pe durata a 20 zile; se poate dilua in apa , iaurt sau suc de fructe.
  • First defense (cu argint coloidal), doza in functie de varsta
  • Sirop natural de macese, coacaz, catina, afine
Gemoterapie cu extract din muguri de coacaz-negru, mladite de maces, muguri porumbar, muguri de brad, cu rezultate excelente imunomodulatoare; tratament individualizat.

SANATATE !

Sursa foto: aici




Anexita - tratamente naturale

$
0
0
Anexitareprezinta o nflmatie/infectie la nivelul anexelor (ovare si trompe uterine).
Simptomatologia poate fi reprezentata de senzatie de tensiune si durere in zona abodemului inferior, cu iradere in zona lombara si in zona organelor genitale, tulburari de ciclu, tulburari urinare, secretie abundenta; in cazurile acute apar febra si frisoanele.

Infectia are loc cu germeni ce colonizeza in mod normal vaginul si colul (streptococi, stafilococi) sau din flora intestinala (E. Coli); sau cu bacterii care se transmit pe cale sexuala (gonococ, chlamydii, mycoplasme)
Factorii favorizanti sunt reprezentati de infectii genitale (atentie la contacte sexuale multiple si neprotejate), expunerea prelungita la frig (asociata cu o imbracaminte necorespunzatoare), igiena locala deficitara, prezenta constipatiei; alti factori sunt  dispozitivele de contraceptie intrauterine, interventii la nivelul organelor abdominale sau pelvine.
Este o afectiune deseori neglijata de femei, ceea ce este o mare greseala; netrata la timp si in mod corect, anxita poate duce la complicatii, uneori grave: diseminarea infectiei si infertilitatea.
Inca de la aparitia simptomelor, femeia trebuie sa se prezinte la medicul specialist ginecolog care va prescrie un tratament cu antiinflmatorii si antibiotice.
Alaturi de medicatia alopata recomandata de medicul ginecolog, se poate asocia un tratament naturist, cu plante care au actiune antibiotica, antiseptica, antiinflamatoare; acestea ajuta la diminuarea simptomatologiei si prevenirea recidivelor.
Putem folosi urmatoarele plante: musetel, galbenele, cimbru, iasomie, traista-ciobanului, coada-racului, soc, salvie, urzica, scoarta de stejar, muguri de plop negru, cretisoara, coada-soricelului, frunze de nuc. Acestea se pot utiliza in terapie dubla interna (sub forma de ceai sau tincturi) si externa ( spalaturi vaginale, o data pe zi sau o data la doua zile, bai de sezut caldute, 2-3 zile pe saptamana).

Intern, se pot administra extracte cu actiune puternica antibiotica si antiinflamatoare, care cresc imunitatea generala a organismului si distrug germenii cauzatori ai infectiei: echinaceea, tinctura de propolis, ulei de chimen negru, ulei esential de cimbru, de cuisoare, de scortisoara, extract de gheara-matei. Totodata, se poate administra si tinctura de branca ursului, cretisoara, coada-soricelului, merisor, 1 lingurita de tinctura diluata in 100 ml apa, de 3 ori pe zi, intre mese, singure sau in asociere.

Extern, se pot aplica si comprese calde cu coada-calului (incalzita la abur), cu bitter suedez (se aplica pe piele in prealabil crema de galbenele) sau cu tarate calde.
Se mai pot folosi supozitoare sau ovule cu propolis, ceara de albine, rasina de conifere, miere, polen, laptisor de matca, aloe vera, extract de galbenele, de mladite de tuia sau muguri plop, catina, tataneasa, lavanda, argila. Se utilizeaza in general o data – de doua ori pe zi, din ziua a 5-a pana in ziua a 20-a a ciclului menstrual.
Se pot face bai de sezut calde cu sare de mare.

Gemoterapia, administrata in cure periodice de 2-3 luni, are efecte deosebit de favorabile si previne aparitia recidivelor. Se instituie un tratament cu extract de muguri de coacaz-negru, in combinatie cu extract de mladite de zmeur sau extract de amenti de salcie, la recomandarea unui medic apifitoterapeut.

Sursa foto: aici

Entorsele

$
0
0
Intr-o lume tot mai grabita si mai agitata, entorsele si fracturile apar cu o frecventa ingrijoratoare; nu neglijati o simpla entorsa, netrata la timp, va duce le dureri si meteosensibilitate locala !          
Entorsele sunt intinderi sau rupturi ale ligamentelor la nivelul incheieturilor de la glezne, genunchi, maini si umar, care apar  in urma unor miscari fortate, accidentale.
Primele simptome sunt durerile puternice si faptul ca articulatiile din zona accidentata se umfla rapid, iar după 2-3 zile, apar vanatai, care se vor vindeca in 3-4 saptamani. La solicitari si mai puternice, pot sa apara luxatii, deplasari de oase si chiar torsiuni sau rupturi ale muschilor, tendoanelor si ligamentelor, miscarea devenind imposibila din cauza durerii acute.

Primul lucru – si cel mai important de altfel – este repausulDe ce repaus ?Pentru ca prin repaus protejam tendoanele, ligamentele sau muschii de o posibila agravare a leziunii initiale. Tot prin repaus, organismul isi conserva energia care va fi directionata catre zona afectata si se va grabi vindecarea.
Un alt procedeu important este masajul  usor / bland, cu gheata!   De foarte multe ori – gresit de altfel – oamenii au tendinta de a pune caldura pe locurile traumatizate, nestiind ca de fapt caldura produce vasodilatatie  - adica aducem si mai mult sange in zona afectata, marind inflamatia / umflatura respectiva.  La polul opus -  gheata, actioneaza prin  calmarea durerilor, reduce inflamatia si edemul local prin vasoconstrictie. Pe langa masajul cu gheata este important si masajul cu creme sau geluri antiinflamatoare in sensul circulatiei venoase.
Bandajele elastice compresive  au si ele un rol important in recuperarea pacientului prin limitarea miscarilor care ar putea produce complicatii ligamentare sau articulare si pentru stimularea circulatiei venoase sau limfatice care contribuie la reabsorbtia  edemului din zona afectata.
Kinetoterapia– dupa primele zile de criza, cand inflamatia si durerea incep sa se reduca este foarte important ca pacientul sa inceapa exercitiile de refacere, pentru a-si asigura o vindecare corespunzatoare.

Fara exercitiile fizice de reabilitare, bolnavul poate ramane cu articulatii instabile si meteosensibilitate (dureri acute la schimbarea presiunii atmosferice), entorse recidivante, si in final chiar cu artroza (uzura cartilajului articular cu durere mare la mobilizarea articulatiei respective).

MARCEL DRAGUS, kinetoterapeut, technician masseur, reflexoterapeut
0745375196

Sursa foto: aici

Cum prevenim indigestiile de Craciun

$
0
0

Suntem in perioada sarbatorilor de Craciun; multa mancare traditionala gustoasa, dar bogata in proteine si grasime animala, dulciuri, acompaniate frecvent de alcool.
Este bine sa respectam niste mici „reguli” care sa ne permita sa ne bucuram din plin de magia acestor zile, fara incidente neplacute si vizite la medic.

Sa nu uitam niciodata ca trecerea de la restrictia alimentara specifica perioadei de post la superabundenta de produse poate provoca dezechilibre in organism, mergand de la dischinezii biliare, dispepsii, gastrite, colite pana la afectiuni grave-colecistite si pancreatite.
Deci, in primul rand incercati sa nu consumatio cantitate mare de produse la aceeasi masa; preferati mese reduse cantitativ; mancati in liniste, mestecati bine alimentele; nu consumati alcool pe stomacul gol; produsele din carne sa le asociati obligatoriu cu salate, cu legume proaspete sau fierte in aburi, cu muraturi.

Incercati sa pregatiti si varianta „light” a mancarurilor traditionale: piftie de curcan, sarmalute din piept de pui, salata boeuf cu maioneza vegetala; asezonati mancarurile gatite cu multe condimente aromatice, care imbunatatesc digestia,  gratie uleiurilor volatile pe care le contin, au proprietati tonice digestive, antispastice, stomahice si carminative -ghimbir, marar, patrunjel, rozmarin, menta, sofran, cimbru, busuioc, salvia, coriandru, fenicul, chimen. Aceleasi condimente le puteti consuma si sub forma de infuzie (1-2 cani/dupa masa).

Sa nu uitam nici de condimentele picante (curry, piper, ardei iute, hrean), care stimuleaza pofta de mancare si secretiile gastrice si intestinale, imbunatatind digestia. O actiune similara o au si scortisoara, cuisoarele si nucsoara.
Ghimbirul poate fi consumat si sub forma de capsule, ceai sau radacina rasa, deoarece usureaza digestia, absoarbe gazele intestinale, combate senzatia de voma.

Tot pentru imbunatatirea digestiei se poate utiliza si bitterul suedez, 2-3 lingurite/zi, diluat intr-un pahar cu apa plata, cu 30 de minute inainte de masa; aceeasi actiune o au si vinurile medicinale (menta, marar, grepfrut, mure)- se administreaza 25-50 ml de vin medicinal, inainte de masa; sau ulei volatil de menta, de cimbru (in proportia de 2:1), cate 3 picaturi de amestec, de 3 ori pe zi,cu putina apa.
Persoanele care se confrunta cu sindromul de bila lenesa este bine sa consume plante ce stimuleaza secretia si excretia de bila si imbunatatesc digestia grasimilor; papadie, cicoare, sunatoare, anghinare, consumate sub forma de ceai, tinctura sau capsule, cu 30 min inainte de masa.

Pentru persoanele cu hipersecretia gastrica acida (gastrita, ulcer) sunt recomandate ceaiurile din plante cu efect antispatic si cicatrizant (lemn-dulce, patlagina, frunze zmeur, lavanda, sunatoare, musetel, galbenele); sucurile alcaline  (din varza, cartof, morcov, sfecla rosie) diminua aciditatea gastrica; uleiul de catina, de galbenele si de sunatoare, au si ele actiune antiinflamatorie si cicatrizanta la nivel digestiv; se iau intre 5-10 picaturi de 2-3 ori/zi.
 
Senzatia de balonare poate fi diminuata prin folosire comprimatelor cu carbune medicinal si comprimatelor ce contin enzime digestive; papaya si ananasul contin enzime ce imbunatatesc digestia si absorb gazelor, fiind singurele fructe ce pot fi consumate dupa masa.

Ficatul va fi supus in aceasta perioada unei suprasolicitari, este bine sa avem grija de el; limitati consumul de alcool, luati extracte de papadie, cicoare, anghinare, armurariu.

Nu uitati sa va hidratati corespunzator: apa, supe si ciorbe de legume, ceaiuri din plante. Sa nu uitam nici de de consumul de ceai verde, alb, negru, oolong, care sunt diuretice, detoxifiante, regleaza si imbunatatesc tranzitul intestinal si digestia, ajuta la scaderea colesterolului; 2-3 cani de ceai pe zi, eventual indulcit cu miere si cu adaus de zeama de lamaie.


Sursa foto: aici

Remedii naturiste antimahmureala

$
0
0
Este perioada sarbatorilor si perioada meselor copioase, stropite din plin cu alcool. Sa nu uitam ca fiecare om are cantitatea proprie de enzime care metabolizeaza alcoolul la nivelul ficatului, de aceea fiecare dintre noi are un alt grad de toleranta la intoxicatia cu alcool.
Deci sa nu uitam de cuvintele Moderatie, Masura, Cumpatare, in caz contrar apare o stare neplacuta definita ca „mahmureala”.

La primul pahar, omul bea vinul,
la al doilea pahar, vinul bea vinul
la al treilea pahar, vinul bea omul.
Proverb japonez

Mahmureala este o stare asociata cu ameteli, dureri cap, greata, arsuri stomacale, tulburari de tranzit intestinal, care apare dupa consumul exagerat de alcool. 
Pentru prevenirea aparitiei acestor simptome neplacute, este recomadabil sa beti cantitati moderate de alcool, sa nu amestecati bauturile alcoolice intre ele, sa nu le asociati sub nici o forma cu  bauturile energizante; in schimb este bine sa asociati consumul de alcool cu consumul de alimente si de lichide-apa, ceaiuri; incercati sa faceti o plimbare (15-20 min) in aer liber dupa terminarea betiei, dupa care mergeti la culcare.
Daca totusi va treziti a doua zi cu o stare neplacuta, specifica consumului crescut de alcool, puteti incerca cateva remediii simple:
  • luati un mic dejun consistent: oua (fierte, ochiuri in apa), branza, peste, salata de cruditati
  • hidratati-va corespunzator: apa simpla, apa cu lamaie si miere, sucuri naturale de fructe si legume; puteti consuma si o cafea sau, de preferat, 2-3 cani de ceai verde sau negru, ceai menta, musetel, armurariu, cimbru, papadie, urzica, sunatoare, soc
  • consumati suc de orz verde
  • consumati supa/ciorba de legume, acrita cu bors sau zeama de varza
  • consumati fructe bogate in antioxidanti si vitamine-banane, struguri, acai, papaya, rodii, fructe padure, pepene, mere;  fructe oleaginoase - mango, avocado; fructe deshidratate
  • administrati-va comprimate ce contin extracte naturale de antioxidanti plus vitamine si minerale
  • luati extract de armurariu (silimarina) pentru protectia ficatului; de ginseng, ulei de catina, drojdie de bere
  • produsele stupului sunt deosebit de utile: miere, polen, laptisor matca
Ultima inventie este un plasture care, aplicat la nivelul pielii (inainte de ingestia de alcool), furnizeaza corpului un cocteil de vitamine si minerale necesar organismului pentru prevenirea intoxicatiei cu alcool.

Articol aparut pe acasa.ro

Sursa foto: aici

Detoxifierea de dupa Sarbatori

$
0
0
Te simti obosit, fara pofta de munca, ai dormita tot timpul? Ai o senzatie de greata, balonare, dureri de cap, ameteli? Esti iritat, puterea de concentrare este scazuta? Pielea parca e mai terna, mai lipsita de stralucire, cu mici iritatii, cosuri?
Iata care sunt cauzele si cum putem scapa rapid de aceste simptome neplacute!

E starea ce apare dupa sarbatori, cu consum crescut de atatea alimente (gustoase, ce-i drept), stropite cu alcool; sa nu uitam de cozanaci, prajituri, torturi....Aceste alimente au crescut aciditatea organismului, au perturbat digestia, au suprasolicitat ficatul.
Va propun o detoxifiere rapida ce poate dura intre 3-7 zile.
Va trebui sa urmati cateva reguli simple :
  • renuntati la orice fel de mancare fast-food, patiserie, mezeluri, dulciuri, faina alba, zahar; la fel la alcool si tigari
  • consumati in fiecare zi ceai alb, sau ceai verde, sau oolong, sau pu-erh; aprox 2-3 cani/zi, cu adaos de zeama de lamaie (si eventual 1 lingurita de miere); puteti asocia si ceai soc , ceai papadie, ceai de anghinare, ceai urzica, ceai de coada-calului, ceai de mesteacan (2 cani/zi)
  • incercati sa consumati cat mai multa hrana vie, nepreparata termic, cu consum crescut de legume, fructe, verdeturi care cresc alcalinitatea organismului; renuntati la prajeli; incercati doar o fierbere scurta la aburi sau prepararea la cuptor
  • preparati-va in fiecare zi o supa/ciorba de legume, acrita cu zeama de varza sau bors
  • mancati zilnic salate asortate si colorate: rosii cherry, ardei gras (rosu, portocaliu, verde), salata verde, castraveti, varza alba/rosie, kale; adaugati ulei seminte canepa si condimente aromate (menta verde, marar, patrunjel, ghimbir, busuioc), plus seminte in, de susan, miez de seminte dovleac
  • consumati crucifere: conopida, broccoli, varza bruxelles
  • consumati linte, humus
  • consumati fulgi de ovaz, hrisca
  • consumati nuci, alune de padure, caju, fistic, migdale
  • consumati fructe proaspete (mere, pere, struguri, papaya, avocado, kiwi, portocale), congelate (fructe padure) sau uscate (merisor, stafide) 
  • consumati zilnic 1 iaurt/sana/chefir naturale (ce contin probiotice vii)-termenul de valabilitate este de maxim 1-2 saptamani, eventual cu ½ lingurita de scortisoara pudra
  • consumati alge
 Este bine ca acesata alimentatie naturala si sanatoasa sa fie combinata cu administrarea de :
  • suc de orz verde, cu putere detoxifianta, antioxidanta si regeneratoare foarte puternica
  • suc de aloe vera, care imbunatateste digestia si ajuta la detoxifierea digestiva
  • extract de armurariu, pentru detoxifiere si regenerare a celulei hepatice
  • suplimentele cu Spirulina si Chlorellaelibereaza organismul de toxinele acumulate, inclusiv metale grele, regleaza metabolismul, sunt o sursa de aminoacizi, minerale, vitamine, fibre, clorofila, cu efect regenerant la nivel celular si protector impotriva radicalilor liberi.
Gemoterapia este deosebit de benefica, realizand o detoxifiere digestiva, hepatobiliara si urinara a organismului: schema trebuie recomandata de catre un medic, se pot utiliza extract din muguri de frasin, extract din mladite de maslin si mladite de rozmarin, extract din muguri de jneapan, extract mladite ienupar, adminstrata cel putin 1 luna.

In plus, nu uitati de:
  • miscare zilnica in aer liber
  • sedinte de reflexoterapie si drenaj limfatic ce ajuta la eliminarea toxinelor, imbunatatirea metabolismului si digestiei, cresterea tonusului fizic si psihic.
  • sedinte de reflexoterapie polarizata si respiratie profunda pentru echilibrarea energetica a organismului
Sursa foto: aici
Sursa silde: aici
Viewing all 323 articles
Browse latest View live