Quantcast
Channel: Dr. Ruxandra Constantina
Viewing all 323 articles
Browse latest View live

OBEGRASS - Aliatul tau pentru mentinerea siluetei si sanatatii!

$
0
0

Una dintre principalele probleme ale vietii noastre il reprezinta vesnica LUPTA cu kg in plus. Lucru valabil in special pt noi, femeile, dar si barbatii sunt interesati de acest subiect, desi multi nu vor sa recunoasca ca.......au ceva burtica ! Sa nu uitam ca aceasta grasime abdominala este cea mai rea, inseamna risc de boala cardio-vasculara, de diabet zaharat, de dislipdemii....si lista poate continua.

Ma opresc insa aici si va ofer o solutie viabila si la indemana: un produs care ne ajuta sa ne pastram greutatea in limite normale, sa revenim la silueta dorita; in plus, este de un real folos pentru reglarea tranzitului intestinal si combaterea constipatiei- doi aliati nedoriti ai kg in plus- in conditiile in care mai mult de 50% din populatia Romaniei sufera de constipatie din cauza unui regim alimentar nesanatos, sarac in fibre, dar bogat in proteine si grasime animale!
Sanatatea incepe si se sfarseste la nivel intestinal, deci mentinerea unei digestii optime si a unui tranzit intestinal normal sunt doua conditii absolut necesare.   

Acest produs contine:
  • fibre de origine vegetale (FOS) - aceste fructooligozaharide mentin echilibrul florei intestinale saprofite, adica acele bacterii care sunt indispensabile unei bune imunitati la  nivel intestinal si general, care imbunatatesc digestia, combat meteorismul; totodata realizeaza o profilaxie eficienta contra cancerului de colon, o alta afectiune cu o incidenta din ce in ce mai crescuta, inclusiv in randul populatiei tinere.
  • fibre de origine animala (chitosan extras din cochilia unor crustacacei) care se leaga de lipidele din alimente, cu care formeaza o molecula nedigerabila care se elimina ca atare prin scaun
  • vitamina C, care mentine stabilitatea acestei molecule insolubile.
  • resveratrol, extras din strugurii rosii, cu efecte antioxidante remarcabile; de asemenea, ajuta la eliminarea apei si toxinelor acumulate in tesuturi, favorizeaza circulatia periferica, fluidifica sangele, proprietati  deosebit de benefice in aceasta perioada a anului in care caldura ne da batai de cap si ne creeaza diferite probleme de circulatie.

Un alt element important este actiunea sinergica a acestor componente ale produsului Obegrass; se potenteaza reciproc, ajuta la normalizarea valorilor colesterolului si trigliceridelor sanguine (alti factori de risc, alaturi de grasimea abdominala pentru afectiuni cardiace, vasculare, metabolice), au efecte imunostimulatoare si antioxidante care combat actiunea nociva a radicalilor liberi asupra organismului, atat la nivelul pielii (aspect mat, nesanatos, cu pierderea elasticitatii si fermitatii pielii, cu aparitia de pete pigmenatre si a temutelor riduri), cat si in interior, prevenind imbatranirea prematura, bolile cardio-vasculare, afectiunile degenerative si chiar temutul cancer.
Administrarea presupune dizolvarea unui plic de Obegrass intr-un pahar mare cu apa, care se bea cu aprox 20-30 minute inainte de masa, de 2-3 ori/zi, timp de minim 3 luni.

Sa nu uitam ca secretul unei siluete de invidiat inseamna mentinerea unui stil de viata sanatos, cu adoptarea unei alimentatii cat mai naturale, in care sa predomine legumele si fructele in stare proaspata, cerealele integrale, uleiurile presate presate la rece, semintele oleaginoase, proteina animala de calitate (peste, oua, branza),   hidratare corespunzatoare, efectuarea de miscare zilnic, respectarea orelor de odihna, echilibru la nivel psihoemotional, in asociere cu Obegrass !




Plantele in sarcina

$
0
0

Perioada de graviditate reprezinta una dintre cele mai frumoase momente din viata unei femei; in acelasi timp, trebuie sa fim constiente ca suntem direct responsabile de viata si sanatatea viitorului nostru copil, ca stilul nostru de viata (alimentatie, prezenta unor obiceiuri nocive, activitate fizica, prezenta stressului, lipsa odihnei) se va reflecta in sanatatea copilului.

In primul rand trebuie sa avem grija de alimentatie, graviditatea nu este perioada propice curelor de slabire, dar nici a supraalimentarii. Este recomandabil sa avem o alimentatie echilibrat, moderata, diversificata, cat mai naturala; sa evitam consumul de alimentatie tip fast-food, patiserie si dulciuri din comert, bauturi sintetice; accentul sa cada pe alimente care sa ne asigure raportul intre proteine/lipide sanatoase/glucide : carne de peste (de 2-3 ori/saptamana), carne de curcan, oua, branzeturi, lactate; legume si verdeturi, cat mai putin prelucrate termic; uleiuri presate la rece, fructe oleaginoase (nuci, arahide, alune, caju, seminte); fructe proaspete, cereale integrale.

Consumul de medicamente este interzis , in special in primul trimestru, se vor utiliza doar cele absoult indispensabile si recomandate de medicul specialist.
Ca si in cazul medicamentelor, administrarea produselor naturiste (extracte din plante, produse apicole) se va face doar la indicatia si sub supravegherea unui medic fitoterapeut; sa nu uitam ca plantele contin principii active care le confera actiunea terapeutica, dar pot genera si efecte adverse, chiar daca este vorba doar de un simplu ceai.
In general avem destul de putine informatii asupra efectului pe care il au diferite plante asupra fatului aflat in dezvoltare, de aceea este bine sa limitam si consumul unor asemenea produse pe perioada sarcinii.

In perioada sarcinii NU se vor administra purgative din plante ce contin alcaloizi (aloe, crusin), plante cu principii amare (coada-soricelului,rostopasca, pelin, obligeana), ulei esential de anason, fenicul, marar, patrunjel, ardei iute, plante ce contin fitoestrogeni (salvie, lemn-dulce), derivati de opiu (seminte de mac), deoarece pot declansa contractii uterine si provoca un avort.
Consumul de ceai verde, negru trebuie limitat pe perioada sarcinii si lactatiei, deoarece si acestea contin diferite concentratii de cafeina care pot provoca stari  de agitatie, nervozitate care se transmit  si la fat. De asemenea, consumul prelungit sau in cantitate mare de ceai verde poate antrena o pierdere de calciu si fier. Ceaiul alb, cu o cantitate minima de cafeina, in schimb foarte bogat in antioxidanti poate fi consumat in cantitati moderate (1-2 cani/zi).

Exista si plante care pot fi folosite pe perioada sarcinii, fara a genera teoretic efecte adverse; deoarece nici in aceasta privinta nu exista pareri unanime, consumati-le in cantitati reduse si dupa primul trimestru de sarcina, sub forma de infuzii: frunzele de zmeura rosie, fructe de padure, citrice, mere, pere,-pentru aportul de vitamine, minerale, antioxidanti; de menta si ghimbir -ceai slab, 1 cana/zi, pentru ameliorarea senzatiei de greata;   

In general, in special pe perioada sarcinii, este bine sa consumam produse naturiste, in principal ceaiuri (medicinale sau nu) ce provin de la companii de prestigiu, din culturi ecologice, pentru a avea siguranta ca ele contin plante sigure, netratate cu pesticide sau insecticide, ca procentul de substanta activa este cel inscris pe ambalaj.

Sursa foto: aici
Sursa foto slide: aici

Workshop Plafar

$
0
0


Am participat zilele trecute la un workshop organizat de Plafarpe data de 29 mai 2013, la sediul magazinului din Calea Mosilor, pe teme estivale, respectiv cum sa ne protejam de efectele negative ale radiatiilor ultraviolete si ce creme de protectie solara sa folosim.

In primul rand trebuie sa tinem seama ca expunerea la soare, pe langa multiplele beneficii, poate fi si sursa de imbatranire prematura a pielii, cu favorizarea aparitiei ridurilor, a petelor pigmentare, poate determina arsuri si alergii solare, insolatie, scaderea acuitatii vizuale, leziuni ale retinei  si, pe termen lung, poate declansa temutul cancer de piele. Responsabile sunt razele ultraviolete (UVA si UVB) ; intervalul de timp intre momentul agresiunii radiatiilor solare asupra pielii si aparitia efectelor nocive vizibile poate fi cuprins intre 20 si 30 ani. Numarul persoanelor atinse de cancer cutanat este intr-o continua si ingrijoratoare crestere; cu cat arsurile solare se produc la varste mai tinere, cand pielea este mai sensibila si mai vulnerabila, cu atat creste riscul aparitiei cancerului.

De aceea cea mai buna atitudine este cea de prevenire a arsurilor solare si a altor probleme ale pielii asigurandu-ne o dubla protectie solara:
  • externa; nu  ne expunem la soare in perioade de maxima intensitate (intre 10-16); ne protejam corpul in mod adecvat-prin purtarea unei imbracaminti realizata din fibre naturale, a unor palarii cu boruri largi, care sa acopere partile susceptibile de arsuri; folosim ochelari de soare cu filtru UV; utilizam creme de protectie care actioneaza prin blocarea radiatiilor solare si/sau prin absorbtia selectiva a razelor UV de tip A si B. Cu toate acestea, sa nu uitam ca orice crema am folosi ea nu ne poate oferi fotoprotectie suta la suta, expunerea corpului trebuie sa se supuna acelorasi reguli, in caz contrar creste riscul dezvoltarii unui cancer cutanat.
  • interna: in aceasta perioada trebuie sa ajutam corpul sa faca fata excesului de radicali liberi generat de radiatiile ultraviolete si sa ne asiguram o bronzare uniforma si sanatoasa; acest lucru poate fi realizat printr-o alimentatie care sa cuprinda cat mai multe legume si fructe intens colorate in stare proaspata si neprelucrate termic (in special de culoare portocalie, rosie, galbena), care contin betacaroten si alte vitamine cu rol antioxidant (A, E, C), minerale si enzime plus o cantitate mare de apa: morcov, rosii, ardei gras, varza rosie, dovleac, papaya, pepene, struguri, caise , piersici, banana, citrice, mango; legume cu frunze verzi; ghimbirul are proprietatea de a preveni cancerul de piele; sa nu uitam de acizi grasi omega 3, 6, 9, continuti in peste si ulei de peste, seminte de in, de susan, ulei de masline, de samburi de struguri care ajuta la mentinerea hidratarii si elasticitatii pielii si au si rol antioxidant impotriva radiatiilor UV; trebuie sa ne hidratam adecvat (minim 2  lichide/zi-apa, ceai, supe si ciorbe din legume, sucuri naturale ; benefic este consumul de ceai verde, o sursa importanta de polifenoli, care le confera actiunea antioxidanta si care protejeaza celulele organismului de stresul oxidativ, ne apara si de actiunea ultravioletelor solare, intarzie aparitia semnelor de imbatranire in general; protejeaza si hidrateza pielea; se poate consuma in amestec cu menta, cu adus de lamaie si miere; 2-3 cani/zi
Este bine sa evitam consumul de alcool, deoarece studii efectuate arata ca el creste incidenta cancerului cutanat. 
Este bine ca, inainte cu aprox  7-15 zile de expunerea la soare, sa luam suplimente ce pot activa sinteza de melanina si care ne permit sa ne bronzam mai repede; in paralel, ne protejeaza pielea si organismul impotriva radicalilor liberi generati de radiatiilor solare: ulei germeni de grau, ulei catina, ulei presat la rece de masline, migdale; coenzima Q10, extract de licopen, ghimbir.
O atentie deosebita trebuie acordata pielii femeilor insarcinate si copiilor. Acestia, cu atat mai mult, trebuie sa foloseasca neaparat produse naturale, bio pentru protectia si hidratarea pielii. In acest caz, bine ar fi ca toate produsele de ingrijire personala, cosmetice, detergentii folositi la spalatul rufelor, produsele pentru curatenie casnica, sa contina numai ingredienti naturali. Multi aditivi chimici actioneaza ca niste “xenoestrogeni”, adica asemenea unor falsi estrogeni si, oadata patrunsi in organism provoaca, in timp, dereglari hormonale, in special la femei. La copiii de ambele sexe pot aparea perturbatii ale hormonilor tiroidieni, sexuali, pubertate precoce.

Nu uitati ca specialistii estimeaza ca 2013 va fi anul cu un nivel al radiatiilor ultraviolete mult mai  mare decat in anii precedenti, deci expunerea la soare in vara aceasta trebuie facuta cu multa prudenta si cu toate masurile de precautie.

Micul dejun este foarte important in special pentru copii deoarece el va furniza energia fizica si psihica necesara pentru desfasurarea activitatilor scolare. El ar trebui sa contina toate principiile alimentare, respectiv proteine de calitate, lipide sanatoase, glucide cu eliberare lenta, fibre, enzime, vitamine si minerale: parerea mea este ca aceasta combinatie atat de mediatizata, respectiv lapte + cereale, nu este dintre cele mai sanatoase. In primul rand este o sursa importanta de glucide, combinatia poate ingreuna digestia (balonare, colici, constipatie), multi copiii pot prezenta alergie sau intoleranta la proteina din lapte si la gluten iar anumiti compusi din cereale pot diminua absorbtia calciului.

Bine ar fi sa cerem sfaturile specialistilor (medici, nutritionisti) in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa pentru noi si copiii nostri, ca si utilizarea suplimentelor nutritive; nu trebuie acordata incredere 100% diferitelor reclame publicitare facute in scop comercial sau opiniilor, uneori neavizate,  ale diferitelor persoane publice.

Buruienile, benefice pentru sanatate

$
0
0



Aceste plante salbatice cunoscute sub numele de „buruieni” , care invadeaza gradinile sau cresc pe marginea drumului reprezinta de fapt adevarate izvoare naturale de vitamine, minerale, antioxidanti, clorofila cu efecte benefice asupra organismului uman.

Armurariu: gratie complexului flavonoidic –silimarina- este una dintre plantele cele mai benefice pentru ficat, ajuta la detoxifierea hepatica, protejeaza celula hepatica de toxine, regenereaza celulele ficatului.

Papadia: are actiune detoxifianta puternica, efect diuretic si coleretic-colagog (stimuleaza excretia si secretia de bila), ajuta la emulsionarea grasimilor si reglarea valorilor colesterolului sanguin.

Urzica: vitaminizeaza, remineralizeaza , imbunatateste imunitatea, combate anemia; stimuleaza secretiile biliare, pancreatice si intestinale; are actiune diuretica, antihemoragica.

Troscotul: actiune diuretica, expectoranta, antidiareica; are si efecte antihemoragice, astringente, calmante.

Pirul: are actiune intensa diuretica si antiinflamatorie, benefica in afectiuni ale cailor urinare; stimuleaza transpiratia; are si efecte de stimulare a secretiei biliare si combate constipatia.

Volbura: stimuleaza puternic secretia de bila, combate constipatia , imbunatateste digestia, scade aciditatea gastrica.

Iarba grasa (Grasita): are actiune diuretica, antiinflamatorie, antiseptica, utila in afectiuni renale; combate diareea si distruge parazitii; are si actiune antihemoragica, ajuta la reglarea valorilor glicemiei si colesterolului sanguin.

Nasturelul: actiune vitaminizanta si mineralizanta, stimuleaza metabolismul, tonic al sistemului nervos.

Trifoiul rosu: sursa importanta de fitoestrogeni, cu efecte pozitive in tulburarile de ciclu, dismenoree, tulburari menopauza; protejeaza integritatea oaselor ; are efect diuretic, anticoagulant; ajuta la mentinerea in limite normale a calcemiei; combate acneea si seboreea.

Sursa foto: aici


Transpiratia excesiva

$
0
0



Transpiratia excesiva (sau hiperhidroza) reprezinta o hiperstimulare a glandelor  sudoripare. Poate fi generala sau locala (la nivelul axilelor, palmelor, plantelor). Cauzele care genereaza aceasta problema sunt reprezentate de dezechilibre hormonale sau emotionale ce apar in  diferite perioade ale vietii si se amelioreaza treptat (pubertate, menopauza) sau insotesc anumite afectiuni (infectii, tulburari endocrine, distonii neurovegetative, stress).

Exista cateva remedii naturiste care pot ajuta la diminuarea transpiratiei in exces si inlaturarea mirosului neplacut, aplicate pe cale interna sau externa.
Intern, se pot consuma zilnic 1-2 cani de ceai cu : salvie, menta, cretisoara, coada-soricelului, coada-calului, frunze de mesteacan, frunze de stejar; tinctura de salvie, 1 lingurita de 3 ori/zi, diluata in apa.

Gemoterapia este deosebit de eficienta, se pot utiliza diferite scheme de tratament, la recomandarea unui medic apifitoterapeut: extract din muguri de nuc, extract din muguri de arin alb sau arin negru, extract din scoarţă de salcie albă, timp de 1-2 luni.

Extern:
  • bai generale sau locale cu decoct din ace de brad sau frunze de nuc, adaugate in apa de baie
  • bai locale cu ulei lavanda sau ulei rozmarin (10 picaturi) adaugate in apa de baie, de 2-3 ori/saptamana
  • tamponari locale (la nivelul zonelor cu probleme) cu bicarbonat de sodiu diluat in putina apa, cu suc de lamaie, cu otet de mere natural
  • spălături locale cu  soluţia diluată de tinctura de salvie ( 2 linguriţe de tinctură la 200 ml de apă)
  • tamponari locale cu pudra de talc sau pudra pe baza de argila naturala
Regimul de viata are si el o influenta pozitiva/negativa asupra aparitiei transpiratiei in exces. Persoanele cu hiperhidroza ar trebui sa reduca consumul de proteina animala, de lactate grase, de condimente picante, prajeli, afumaturi, exces de alcool, cafea, bauturi energizante, fumat. Alimentatia ar trebui sa se bazeze pe legume si fructe proaspete. Hidratarea este esentiala, cu apa, sucuri naturale, ceaiuri.
De asemenea este indicata o imbracaminte confectionata din fibre naturale.

Este bine sa folosim deodorante naturale, cu extracte ce regleaza  excesul de transpiraţie, inhiba dezvoltarea bacteriilor la nivelul pielii (si implicit elimina mirosul neplacut), elimină iritatiile pielii sensibile prin hidratare şi calmare: aloe vera, piatra de alaun, ceai verde, salvie, hamamelis, ceara albine, ulei esential de lavanda, citronella, tea-tree, salvie.

In cazul in care hiperhidroza nu cedeaza la aceste masuri si are implicatii negative asupra vietii personale si sociale, este bine sa recurgem la masuri mai radicale, cum ar fi injectiile cu toxina botulinica de tip A, care blocheaza activitatea glandelor sudoripare pt aproximativ 8 luni.

Sursa foto: aici
Sursa foto slide: aici

IRIDOLOGIA-STIINTA CITIRII IRISULUI

$
0
0

Se spune ca “Ochii sunt oglinda sufletului” !
Intr-adevar, ochii ne dezvaluie, daca stim sa-i privim asa cum trebuie, indicii pretioase referitoare la corpul nostru fizic, psihic si emotional, la predispozitiile genetice, la influenta factorilor de mediu, a stilului nostru de viata asupra starii de sanatate.
IRIDOLOGIA este stiinta care studiaza harta irisului; astfel, in functie de structura, culoarea si diferitele marcaje ale irisului obtinem informatii despre structura genetica si predispozitia spre anumite boli, diverse dereglari ale organelor, acumulari de toxine (exo si endogene), reactivitatea individuala, rezistenta organismului, capacitatea de recuperare dupa o boala, partile puternice si cele slabe ale organismului nostru fizic, starea psihoemotionala (tendinta anxietate, depresie, etc).

Deci este vorba de o stiinta, cu radacini de mii de ani, si nu de o practica esoterica ! Savantii moderni ai secolului XX au facut numeroase studii pe milioane de ochi si fiecare a adus un aport important acestei discipline prin numeroase diagrame si teze.

Irisul  ochiului este unic, la ora actuala scanarea irisului fiind considerata  cea mai sigura metode de identificare din lume, chiar mai sigura decat amprentele digitale.
Tiparul irisului se formeaza de la nastere si ramane la fel pana la moarte pe parcursul vietii avand loc foarte mici modificari (pete toxice, linii de stress).

Iridologia moderna este o metoda deosebit de utila pentru evaluarea starii noastre generale de sanatate.
Este o metoda deosebit de eficienta in profilaxie, deoarece pacientul poate primi recomandari utile referitoare la alimentatie, hidratare, miscare fizica in functie de predispozitiile si tulburarile prezente la nivelul irisului; in acest fel putem preveni aparitia unor boli sau cronicizarea unor afectiuni.

De asemenea, in functie de parametrii obtinuti, medicul poate prescrie, alaturi de dieta, si o terapie naturista adecvata-tratament cu plante si produse apicole, sedinte acupunctura, masaj si reflexoterapie, gimnastica de intretinere si kinetoterapie. Sau medicul poate recomanda aprofundarea problemelor depistate, prin investigatii paraclinice si de laborator complementare (analize de sange, ecografie, etc).

Un iridolog va poate da relatii utile in privinta unui copil, de ex  daca va putea fi un sportiv bun pe viitor (multi parinti incearca sa-si indrume copii spre diferite sporturi de performanta) sau daca va avea nevoie de o atentie speciala si de un stil de viata si alimentatie corespunzatoare din partea  parintilor; de aceea este bine sa mergem cu copiii la  un iridolog chiar de la varsta de 5 ani.

Nu uitati ca singura persoana care va poate da diagnostic, recomandari si tratamente naturiste este medicul; nimeni si nimic nu pot inlocui anii de studiu si experienta clinica a unui medic cu experienta.  

USCACIUNEA VAGINALA, SUBIECT TABU ?!

$
0
0




In data de 19 iunie a avut loc un seminar intitulat Recastiga-ti feminitatea, organizat de Feminella, pe baza unui studiu cantitativ si calitativ efectuat de Gallup  Romania, referitor la incidenta uscaciunii vaginale. 

Subiectul mi s-a parut interesant, tinand cont de faptul ca acesta afectiune este prezenta in viata multor femei si isi pune amprenta negativa asupra calitatii vietii de familie si a vietii sexuale a femeilor.
Iar statisticile sunt de-a dreptul surprinzatoare-aproximativ 40% din femeile din Romania sufera de vaginita atrofica, iar dintre acestea numai 25% cer sfatul unui medic.


Afectiunea este cauzata de cele mai multe ori de dezechilibre hormonale-respectiv scaderea productiei de estrogen ( hormon ce asigura lubrefierea vaginala normala)- ce pot aparea dupa nastere, in perioada de alaptare, la menopauza, dupa interventii chirurgicale de indepartare a ovarelor, dupa chimioterapie si radioterapie;  altifactori favorizanti sunt reprezentati de fumat, alcoolism,  unele medicamente antidepresive, antialergice si pentru tratarea racelii; infectii vaginale; dusurile intravaginale ; folosirea produselor  pt igiena intima ce contin aditivi sintetici.

Incidenta acestei afectiuni creste odata cu varsta, fiind accentuata de tuburarile hormonale, respectiv alterarea balantei estro-progesteronice specifice perioadei de pre  si menopauza.

Simptomele includ senzatia de disconfort, arsura, mancarime, durere,  insotitata de iritatii la nivel vaginal; cel mai frecvent ele apar in timpul actului sexual si pot persista chiar 24-48 ore dupa; mai rar se manifesta tot timpul zilei; senzatia de mictiune imperioasa, urinari frecvente.

Este important sa ne prezentam la medicul ginecolog de la aparitia primelor simptome; multe femei neglijeaza acest aspect, considerand ca este o problema minora, asteptand sa treaca de la sine sau pur si simplu avand o reticenta majora privitoare la examenul ginecologic.

Multe femei considera ca este vina stressului, dar prea multe afectiuni, unele grave, sunt neglijate in ultimul timp de catre medici si pacienti la „adapostul” notiunii de stress, care  nu este intotdeauna singurul vinovat.
Intarzierea unui consult si a unui tratament de specialitate va duce in timp la agravarea simptomelor, iar femeia isi va lua „masurile de precautie”, respectiv rarirea contactelor sexuale, cu repercursiuni asupra vietii de cuplu; in timp poate aparea si depresia.

Ne lipseste inca educatia sanitara; desi sexul, sub aspectul lui pornografic, este prezent peste tot in mass-media, informatiile medicale legate de viata sexuala, de importanta efectuarii periodice a unui consult medical, nu prezinta interes prea mare si nu sunt in consecinta promovate. Din pacate, de multe ori si medicii neglijeaza aceste afectiuni considerate „minore”, in special daca este vorba de femei trecute de 50 ani.
In plus, in Romania exista conceptia total gresita ca dupa 50 ani, odata cu instalarea menopauzei, viata sexuala a femeii ia sfarsit si deci uscaciunea vaginala este acceptata si lasata netratata. Incetarea ciclului nu inseamna incetarea vietii sexuale, nu inseamna sfarsitul feminitatii ;  este un mit pe care nu ar mai trebui sa-l acceptam si promovam.

Exista remedii naturale pentru aceasta afectiune. Se pot  administra intern (sub forma de comprimate, tincturi, extracte gemoterapice) plante ce contin fitoestrogeni, adica acei estrogeni vegetali care  amelioreaza simptomele neplacute ale menopauzei, deci si uscaciunea vaginala; este vorba de lemn-dulce, marar, salvie, pueraria lobata, extracte de soia. In paralel, se pot utiliza ovule intravaginale care hidrateaza mucoasa vaginala cauzata de schimbari hormonale si in  timpul tratamentelor de chimio si radioterapie. In paralel, se pot utiliza ovule intravaginale cu extracte vegetale de galbenele, coada-soricelului, traista-ciobanului, cretisoara, trifoi-rosu, nalba, musetel, plop negru, salvie, aloe vera, Centella asiatica, extract arbore ceai, propolis, rasina de brad; se poate asocia acidul hialuronic, o componenta naturala a organismului, ce asigura hidratarea, troficitatea si tonicitatea tesutului vaginal. Un exemplu il reprezinta Feminella Hyalosoft, cu efecte terapeutice benefice.

Aceste remedii trebuie recomandate nu de o prietena, nu de o vecina, ci de un medic apifitoterapeut, singurul care poate stabili un tratament corect;  plantele au efecte terapeutice deosebit de benefice, dar si efecte adverse atunci cand sunt administrate necorespunzator.

In plus, nu trebuie sa renuntati la viata sexuala, dimpotriva, actul sexual practicat in mod regulat imbunatateste lubrifierea naturală a vaginului.

Sa nu uitam ca fiecare femeie are varsta pe care si-o merita, si eu cred ca toate meritam sa ramanem tinere si sanatoase, atat in ochii nostri cat si ai partenerului si ai societatii; trebuie sa incepem sa ne iubim si sa ne respectam corpul, sa-i descifram mesajele si sa-i acordam ajutor atunci cand are nevoie.



Sursa foto: Foto Union

Cum slabim sanatos pe timpul verii

$
0
0

Vara este unul dintre anotimpurile care ne permit sa scapam de kg in plus in mod natural, eficient, rapid si fara reactii adverse. De ce ? Pentru ca in aceasta perioada, din cauza temperaturilor crescute, mancam mai putin dar mai sanatos, ne hidratam suplimentar si facem mai multa miscare; iar soarele ne dinamizeaza, ne energizeaza, inlatura anxietatile si depresia.
NU exista produse minune, nu exista diete minune; nu va lasati pacaliti de spoturile publicitare „(slabiti mancand orice si oricat”, „slabiti 10 kg in 3 zile”, etc): reprezinta interese pur comerciale, chiar daca sunt, de multe ori, asociate cu numele unor vedete sau persoane publice, tocmai pt a va convinge mai usor !
Nici o vedeta, nici de pe la noi si nici din strainatate, nu a descoperit reteta-minune de slabit ! Rezultatele pozitive au aparut numai dupa dieta+miscare+terapii naturiste+VOINTA !

Ca regula generala, trebuie sa fim atenti la calitatea mancarii, nu la cantitate.
Un regim echilibrat trebuie sa contina toate cele trei grupe de nutrienti - glucide, lipide si proteine - in proportii adecvate si, in acelasi timp, sa asigure necesarul de vitamine, minerale, enzime, fibre, antioxidanti si, bineinteles, apa.
In alimentatia verii, accentul trebuie sa cada pe consumul crescut de legume proaspete, verdeturi cat mai putin prelucrate termic, fructe proaspete  (de preferat fructul ca atare, si nu sucul obtinut).
Deasemenea se poate consuma carne de peste (cel putin de 3-4 ori/saptamana), carne de curcan, de prepelita (de 2 ori/saptamana),  preparata  la cuptor sau pe gratar.
Recomandate sunt si cerealele integrale adevarate (nu cele prelucrate si care contin aditivi): paine de secara (2-3 felii/zi), orez brun, paste din faina integrala (consumul lor trebuie sa fie moderat, de 1-2 ori/saptamana), orz, ovaz, germeni de grau.

Consumati cat mai multe salate asortate, colorate, asezonate cu uleiuri sanatoase, presate la rece, din masline, porumb, in, samburi de struguri; adugati seminte de in, de susan.

Consuma din belsug condimente aromatice: rozmarin,busuioc, menta, leustean, marar, ghimbir, chimen, oregano, cimbru , turmeric, sofran, care imbunatatesc digestia. Persoanele care nu au probleme legate de hiperaciditate gastrica, pot folosi si condimentele iuti – ardei iute, piper-care accelereaza metabolsimul si ajuta la arderea grasimilor

Se pot consuma si cantitati moderate de branza - de preferat telemea de vaca, urda, cas, telemea de capra; oua fierte moi sau ochiuri in apa (cel putin 3-4/saptamana), de tara  sau oua de prepelita.
§  EVITATI: carnea grasa, mezelurile, afumaturile, grasimile, prajelile, zaharul, alimentele si bauturile din comert care contin aditivi sintetici, produsele de patiserie din comert si cele gen fast-food.
Alcoolul nu este recomandat decat ocazional si in cantitati moderate.

Trebuie respectat un program cu 3 mese principale pe zi, la o distanta de maxim 5-6 ore intre ele si cu un interval de minim 3 ore de la ultima masa pana la culcare. Pot fi consumate 2 gustari intre mese, compuse din lactate, fructe sau briose.

Asocierea corecta a alimentelor asigura absorbtia si digestia optima a nutrientilor si evitarea tulburarilor de digestie.
§  Se pot combina alimentele din grupa A - carne (fiarta sau la gratar), oua, peste, branza de vaci degresata, sau alte lactate - cu grupa B- legumele.
§  Niciodata nu se combina alimentele din grupa A cu cele din grupa C - cereale, cartofi, orez, paste sau porumb (si acestea tot cu legume se combina).
§  Alimentele din grupa A si cele din grupa C nu trebuie niciodata combinate intre ele, pentru ca enzimele si sucurile digestive se vor neutraliza reciproc. Rezultatul? Hrana nu se va digera asa cum trebuie si pot aparea tulburari digestive (balonare, eructatii).
§  Alimentele din grupa B (legumele, cu exceptia cartofilor) se pot combina cu orice altceva

Consumati fructele  ca si gustare intre mese.
Medicina naturista ne vine cu adevarat in ajutor, va voi recomanda cateva produse deosebit de eficiente in lupta cu kg in plus:
-ceai verde, ceai pu-erh, ceai oolong- hidrateaza, detoxifica si ajuta la pierderea in greutata, imbunatatesc digestia, ajuta la normalizarea valorilor tensiunii arteriale, a colesterolului sanguin si glicemiei; scade absorbita grasimilor si le accelereaza excretia, inhiba apetitul; in plus, contin antioxidanti care previn imbatranirea prematura si bolile canceroase. ATENTIE,  trebuie cumparate ceaiuri de calitate, de la magazine de specialitate,  singurele care au efecte terapeutice.
-ceai baza aromatica fucus (contine extract fucus, frunze de castan, frunze de mesteacan, lemn-dulce, seminte fenicul, urzica, coada-soricelului, coada-calului); ceai baza aromatica frasin (contine frasin, senna, salvie, crusin, coada-soricelului, coada-calului, ienupar, extract vita de vie rosie, mandarin, fenicul) ; concept original de preparare a ceaiurilor, dezvoltat de RAOERBE, Italia, cu actiune deosebita: in 500 ml apa fiarta se adauga 2 lingurite de pulbere de planta, se fierb inca 2 minute, apoi se ia de pe foc si se lasa la racit; se filtreza, se bea 1 pahar dimineat si 1 pahar seara.
-glucomanan, 1 cps de 2 ori/zi, cu 1 pahar mare de apa inainte de mesel principale; inhiba pofta de mancare
-spirulina si chlorella(produse de micro-algele de provenienta salbatica, din mediul lor natural-ape alcaline, nepoluate, nu cele „farbricate” in bazine), cate 1 cps din fiecare, cu 15-30 min inainte de masa; detoxifica, activeaza glanda tiroida, accelereaza arderea grasimilor
-ulei absolut de fucus, 1 lingurita dimineata si 1 lingurita seara, inainte de masa; rezultate excelente de drenaj si intensificare a metabolismului; produs unic in Romania, dezvoltat de RAOERBE, Italia
-Obegrass, ce contine fibre alimentare vegetale si marine (FOS+chitosan), vit C si extract resveratrol: imbunatateste digestia, combate constipatia si meteorismul, regleaza valorile glicemiei si colesterolului sanguin, inhiba senzatia de foame; se dizolva 1 pliculet intr-un pahar cu apa, se adminstreaza inainte de masa (de 2 ori/zi) cu 1 pahar mare de apa
-echilibrare la nivel psihoemotional,  inlaturarea efectelor stressului, linistirea senzatiei de foame: suc de Noni(nepasteurizat), 25 ml dimineata si 25 ml seara; ulei esential de lavanda, portocal, mandarin, lamaie, scortisoara, in administrare interna sau extern, sub forma de aromoterapie
-euro2 –diet : complex original, ce combina oxigenarea celulara (enzime, aminoacizi, minerale) cu L-carnitina sau „arzatorul de grasime”,  care accelereaza lipoliza arderea tesutului gras; sub formă lichidă, ionică şi coloidală; dacă ne dorim să slăbim atunci luam intre 10 - 12 de picături, de două ori pe zi, între mese; dozase poate creşte dacă se doreste o pierdere a greutăţii mai mare.
Un produs special pentru femeile aflate la menopauza este RE-code, o combinatie de extract de Puerarbia lobata (contine fitoestrogeni care echilibreaza balanta estrogenica) cu plante ce stimuleaza si imbunatatesc digestia, elimina apa si toxinele in exces, au efecte antiaging: papadie, coada-calului, rubarba si fibre prebiotice, colagen extras din alge si papaia fermentata (efect anti-imbatranire in interior si la exterior); se dilueaza 25ml de produs  in cel putin  1 l de apa, ce urmeaza a se consuma pe parcursul unei singure zile.

O importanta deosebita in lupta cu kg in plus o are miscarea, incercati sa mergeti macar 20-30 minute/zi/pe jos, in ritm alert; frecventati o sala de gimnastica de 2-3 ori/saptamana.
Sa nu uitam  de masajul terapeutic si anticelulitic, combinat cu drenajul limfatic si reflexoterapia, 1 sedinta/zi sau la 2 zile, minim 10-12 sedinte.

Pentru detalii suplimentare referitoare la produse si pentrut diete personalizate, ma puteti contacta la adresa constantina.ruxandra@gmail.com




Uleiul din samburi de struguri – aliatul sanatatii si frumusetii

$
0
0

Uleiul din seminte de struguri reprezinta un aliment cunoscut si utilizat de sute de ani de bucatarii din Europa datorita gustului deosebit pe care il confera bucatelor.

Studiile stiintifice efectuate in ultimii ani au demonstrat calitatile extraordinare ca antioxidant, fiind utilizat initial in cosmetica si dermatocosmetica, ulterior in medicina, pentru profilaxia si tratamentul unor afectiuni.
Uleiul de samburi de struguri contine cantitati insemnate de vitamina E si vitamina F, minerale: zinc, cupru, seleniu; uleiuri esentiale; acizi grasi polinesaturati; procianidine-agenti antioxidanti deosebit de puternici, ce neutralizeaza radicalii liberi si previn astfel imbatranirea prematura, bolile degenerative, bolile cardio-vasculare.

In bucatarie, se utilizeaza uleiul presat la rece, ca adaos la salate, sosuri, aprox 1-2 pana la 3-4 linguri/zi;; nu se fierbe, deoarece incalzirea la peste 50 de grade Celsius duce la alterarea proprietatilor terapeutice.

In medicina, uleiul din samburi de struguri se utilizeaza sub forma de ulei de masa presat la rece (aprox 30 ml/zi) sau ulei bio concentrat, care se poate administra cate 5 picaturi de 2 ori/zi; curele pot dura intre 1-6 luni; are proprietati terapeutice deosebite:
  • creste imunitatea organismului
  • actiune antialergica, utila in caz de alergii cutanate si respiratorii;
  • actiune benefica la nivelul aparatului cardio-vascular: ajuta la normalizarea valorilor colesterolului sanguin, impiedica depunerea placilor de aterom la nivelul vaselor, regleaza valorile tensiunii arteriale;imbunatateste circulatia la nivel central si periferic, amelioreaza fluxul coronarian, diminua fragilitatea capilara; se fac cure prelungite de 6 luni-1an
  • imbunatateste performantele intelectuale in special la varstnici, impiedicand deteriorarea mentala.
  • scade durerea si inflamatia la nivel osteo-articular
  • actiune benefica in caz de formatiuni benigne (chist ovarian, adenom si adenofibrom mamar, fibrom uterin); femeile ce prezinta predispozitie pentru aparitia acestor afectiuni este bine sa urmeze profilactic o cura de 30 zile cu acest ulei, de 4 ori/an.
  • in caz de afectiuni dermatologice(acnee, cheratoze, psoriazis) se combina tratamentul intern cu cel extern.

Uleiul din samburi de struguri are un efect antioxidant deosebit la nivelul epidermei, deoarece incetineste aparitia ridurilor, pastreaza hidratarea, elasticitatea si tonicitatea pielii; poate fi folosit ca solutie de masaj pentru piele sau intra in compozitia diferitelor creme si lotiuni-este indicat in special in cazul pielii cu tendinta de imbatranire, a pielii sensibile, uscate,cu efect de protectie, hidratare, antiaging.

Articol publicat pe acasa.ro
Sursa foto: aici
Sursa foto slide: aici



Fibromul uterin

$
0
0
 
 Fibromul uterin (sau leiomiomul) este o formatiune benigna, unica sau multipla, ce se dezvolta la nivelul peretelui uterin.

Factori favorizanti:
-predispozitie genetica
-nivel crescut de estrogeni

Poate creste in sarcina, se poate diminua dupa nastere si la menopauza.
Incidenta este destul de crescuta, apare de obicei la aproximativ 50 % din femeile peste 40 ani, cauzat de dezechilibrele hormonale ce se instaleaza incepand cu aceasta varsta.

Fibroamele pot fi asimptomatice (descoperite intamplator cu ocazia unui examen genital sau la ecografie); sau pot cauza tulburari de ciclu (hemoragii menstruale sau hemoragii intre menstre);  durere si senzatia de apasare în zona pelvina; prin compresia organelor din jur pot aparea si tulburari de mictiune, constipatie, durere in timpul actului sexual sau chiar infertilitate.

In functie de dimensiunile si de stadiul de dezvoltare al fibromului, se poate apela la tratamentul medicamentos sau interventia chirurgicala.

Foarte importanta este alimentatia, care trebuie sa contina multe legume si fructe consumate in stare proaspata; cereale integrale; fructe si seminte  oleaginoase, uleiuri presate la rece (ulei samburi struguri, un bun reglator hormonal).
Este de preferat sa se elimine toate alimentele semi-preparate, aditivate, ca si bauturile din comert; acestea, din cauza compusilor sintetici pe care ii contin, pot perturba echilibrul endocrin: de asemenea trebuie redusa cantitatea de carne, de grasime animala, de mezeluri, afumaturi, conserve, de lactate, cafea, alcool; zaharul este bine sa fie inlocuit cu miere de albine.

Daca se opteaza pentru un tratament conservator, plantele pot aduce reale beneficii. 

In primul rand se utilizeaza gemoterapiacare, pe langa faptul ca amelioreza simptomatologia, ajuta la micsorarea sau chiar disparitia fibromului: extract din mladite de merisor, mladite de mur si zmeur, mladite de sequoia; extract din muguri de arin alb, muguri de coacaz negru, dupa o schema stabilita de medicul apifitoterapeut, urmata timp de 3 luni.

Se pot folosi si urmatoarele plante medicinale (sub forma de capsule, ceai-infuzie, macerat- pulbere sau tincturi ) care diminueaza meno/metroragiile, amelioreaza congestia pelvina si ajuta la reglarea hormonala: cretisoara, traista-ciobanului, coada-racului, urzica, papadia, galbenelele, coada-soricelului, coada-calului, salvia, branca-ursului, angelica, laminaria.

Tratamentul cu produse apicole (miere, propolis, apilarnil, laptisor de matca, polen, pastura) sub indrumarea unui specialist, poate da rezultate foarte bune.

De asemenea puteti sa urmati o terapie combinata cu antioxidanti-extract de strugure, de rodie, de acai, de goji, de ghimbir, de sofran, vitamina A, C, E, selenium, zinc, licopen, etc

Ca tratament extern, se pot aplica si comprese calde cu coada-calului (inmuiata in aburi) sau cu ulei de ricin si ghimbir, cu bitter suedez.

Reflexoterapia ajuta mult la echilibrarea hormonala, se efectueaza 10-12 sedinte, 1 la 2 zile.

Articol publicat pe acasa.ro
Sursa foto: aici
Sursa foto slide: aici




Remedii naturale pentru raul de calatorie

$
0
0

Raul de calatorie sau de miscare presupune un complex de manifestari reprezentate prin senzatie de greata, voma, cefalee, ameteala, transpiratie, ce apar in timpul transportului cu masina, avionul sau vaporul. Aproximativ 80% din populatie a experimentat cel putin o data aceste simptome.

De obicei, ele dispar dupa ce organismul s-a adaptat la modul de deplasare. Exista persoane predispuse la aparitia acestor fenomene: cele care prezinta cefalee (durere de cap) sau migrene frecvente si cele cu sindromul Meniere. Puteti combate aceste stari cu ajutorul anumitor plante, si anume: ghimbir, menta, roinita, sulfina, maghiran. Acestea trebuie consumate cu cateva ore inainte de a pleca in calatorie, iar doza trebuie repetata pe parcursul voiajului daca este unul mai lung. Utile sunt si dropsurile cu lamaie sau menta.

Sfaturi pentru a diminua simptomele raului de calatorie 
Exista anumite strategii pe care le puteti urma pentru a reduce acest disconfort:
  • Asezati-va in locul in care nu resimtiti miscarea aproape deloc: pe scaunul din fata al masinii, locul situat deasupra aripii in avion, intr-o cabina aflata in partea din fata a vaporului!
  • Pe cat posibil, aerisiti in permanenta locul: in masina deschideti geamul, in avion indreptati spre dumneavoastra fluxul de aer, pe vapor ramaneti pe punte si inspirati briza!
  • Inchideti ochii sau concentrati-va privirea asupra liniei orizontului!
  • Nu fumati!
  • Inainte de plecare, nu mancati mult, nu beti alcool, evitati ciocolata si mirosurile puternice (parfum, deodorant, miros de mancare)!
  • Folositi servetele umede cu alcool pentru tamponarea fetei!

       Plantele reduc senzatia de greata si de ameteala cauzata de raul de calatorie
      • Ghimbirul are capacitatea de a diminua senzatiile de greata, voma si ameteala provocate de transport. Se consuma sub forma de: tinctura de ghimbir, cate 10 picaturi la o cana cu apa, de 3-4 ori/zi; capsule, una (inainte de deplasare) de 2-3 ori/zi;ceai de ghimbir (decoct din radacina), doua lingurite de planta maruntita sau pulbere la o cana cu apa clocotita. Utile sunt si bauturile racoritoare, dropsurile sau biscuitii care contin aceasta planta.
      • Menta combate starile de greata si indigestia. Se consuma sub forma de: infuzie (o lingurita la o cana cu apa), care se bea dupa ce s-a racit, dar se poate folosi si pentru compresele reci aplicate pe frunte; capsule, una-doua pe zi sau dropsuri mentolate. Puteti apela si la frunzele proaspete de menta, mestecate ca atare sau din care se poate prepara o limonada combinata cu suc de lamaie.
      • Roinita se poate consuma sub forma de capsule, una, de 2-3 ori/zi inainte de masa.
      • Sulfina se foloseste ca tinctura, 30 picaturi de 3 ori/zi intr-un pahar cu apa.
      • Din maghiran se poate prepara o infuzie din 1-2 linguri de planta uscata, intr-o cana cu apa clocotita.
      Indicate pentru ameliorarea raului de calatorie sunt si bratarile speciale, confectionate dintr-un material elastic. Acestea actioneaza prin presopunctura si pot fi purtate pe ambele maini pe durata calatoriei. Exista si anumite alimente care diminueaza senzatia de greata, cum sunt maslinele, lamaile, grepefrutul.

       Articol publicat in Farmacia ta.

      Sursa foto: aici
      Sursa foto slide: aici

      Ceaiuri reci pentru zile fierbinti

      $
      0
      0

      Odata cu venirea caldurii, organismul nostru are nevoie de o hidratare suplimentara, care sa refaca pierderile accentuate de apa si minerale, prin transpiratie, aparute ca un mecanism de adaptare impotriva temperaturilor crescute.

      Este important de stiut ca bauturile energizante, cafeaua, bauturile carbogazoase, sucurile din comert si alcoolul, nu reprezinta optiuni sanatoase, ele de fapt accentueaza deshidratarea. De aceea, in perioada verii, este bine sa consumam din belsug apa minerala si ceaiuri.

      Ceaiul ne hidrateaza si este un izvor natural de vitamine, minerale si antioxidanti. Acesta are efect tonic si energizant si ne apara de efectul nociv al radicalilor liberi.
      Ceaiul extras din frunzele de Camellia sinensis, respectiv ceaiul alb, verde, galben si cel negru contine concentratii diferite de cafeina. De exemplu, ceaiul negru are o concentratie ridicata de 45-60 de miligrame de cafeina intr-o ceasca iar ceaiul verde are aproximativ 5-30 de miligrame. Concentratia de cafeina depinde si de timpul de infuzare, in general este bine sa se lase la infuzat 3-4 minute.
      Se pot bea 1-3 cani de ceai pe zi, in prima parte a zilei. Putem consuma ceai verde cu adaos de suc de lamaie, mandarine, portocale sau cubulete de gheata cu fructe sau ceai verde cu o frunzulita de menta.

      Exista si alte ceaiuri care au efecte toniceasupra sistemului nervos, ne dinamizeaza si ne energizeaza. Este vorba de ceaiul de rozmarin, guarana, ginseng, cicoare, iasomie sau de ceaiul Mate.
      O alta sursa ideala de hidratare este reprezentat de ceaiurile de fructe (fructe de padure, capsuni si fragi, afine, zmeura, lamai, caise sau fructe exotice) sunt tonice, vitaminizante, energizante si foarte placute la gust, motiv pentru care sunt o sursa de hidratare ideala pentru zilele caniculare. Acestea nu contin cofeina si pot fi baute in orice moment al zilei, inclusiv de copii. Se poate adauga o lingurita de miere, eventual gheata si lamaie, pentru a obtine un gust mai placut.
      Articol publicat pe acasa.ro
      Sursa foto: aici
      Sursa foto slide: aici

      Article 0

      $
      0
      0

      Ateroscleroza-factor de risc major pentru bolile cardiovasculare
      Ateroscleroza reprezinta o afectiune cronica a arterelor-procesul de depunere a placilor de aterom (formate din lipide si calciu, in jurul carora se depune un tesut fibros) la nivelul arterelor, cauzand ingrosarea peretelui si pierderea elasticitatii arteriale cu ingustarea calibrului vasului sanguin; in timp, se produc obstructii partiale sau ocluzia totala a vasului afectat.

      Simptomatologia este variata, in functie de teritoriul irigat de artera afectata:
      -la nivel coronarian: dureri cardiace, respiratie dificila, scaderea capacitatii la efort
      -cerebral: deficite neurologice
      - boala vasculara periferica:  claudicatie intermitenta, paloare si parestezii, ulceratii si infectii la nivelul extremitatilor
      -afectarea altor organe interne (rinichi) 

      Atentie ! ATS debuteaza inca din copilarie, deci adoptarea unui stil de viata sanatos si a unei alimentatii corespunzatoare este foarte importanta inca de la cele mai fragede varste.

      Factori de risc
      -alimentatia bogata in grasimi animale saturate (cu cresterea trigliceridelor si a  LDL si scaderea HDL)
      -fumatul
      -alcoolismul
      -hipertensiunea arteriala
      - diabetul zaharat - obezitatea (circumferinta abdomenului mai mare de 102 cm la barbati si 88 cm la femei reprezinta un factor de risc major pt boala cardiovasculara)
      - stressul
      -ereditatea, sexul masculin, varsta (in general simptomele apar in jurul varstei de  40 ani)
      -alimentatie sanatoasa, saraca in grasimi animale si dulciuri
      -renuntarea la fumat
      -combaterea sedentarismului, cu activitate fizica regulate si moderata, adaptata in functie de varsta si afectiuni asociate
      -mentinerea unei greutati in limite normale
      -mentinerea in limite normale ale valorilor colesterolului si trigliceridelor sanguine -tratamentul corect al eventualelor afectiuni (diabet, HTA)
      -managementul stressului
      - sedentarismul
      -hipotiroidia manifesta

      ATS sta la baza aparitiei majoritatii bolilor cardiovasculare-aritmii, cardiopatie ischemica, angina pectorala, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic, arteriopatii obliterante periferice renala).

      Alimentatie sanatoasa pentru prevenirea aparitiei aterosclerozei

      - se evita excesul de grasimi saturate si hidrogenate (carne grasa, exces de unt, smantana, branza grasa, carne rosie, margarina, alimente procesate)
      -se evita consumul de zahar,produse de cofetarie si patiserie din comert, bauturile dulci sintetice
      -se consuma multe salate proaspete, asortate din legume si verdeturi-rosii, ardei gras, castravete, morcov, salata verde, spanac, varza, patrunjel, marar
      -se consuma crucifere: broccoli, varza bruxelles, conopida
      -se consuma moderat ulei bio presat la rece de masline, seminte de in, samburi de struguri
      -consum de ceapa, usturoi, praz, ghimbir
      -suc lamaie cu miere
      -fructe proaspete: fructe de padure, citrice, rodie, papaya
      -seminte si fructe oleaginoase: seminte de in, de susan, de dovleac, nuci, arahide, migdale, caju
      -fructe uscate: prune, smochine, merisor, stafide, goji
      -suc rosii proaspat preparat in casa

      Terapia cu plante si produse apicole, bogata in vitamine, minerale, antioxidanti, poate fi utilizata cu succes:
      -infuzie de paducel, de anghinare
      -macerat la rece de vasc
      -ceai, suc proaspat sau sirop presat la rece de catina, afine, macese
      -ulei catina
      -coenzima Q10
      -extract de alge: chlorella, spirulina
      -extract sau suc de orz verde
      -ceai verde
      -ceai, tinctura sau capsule cu ginkgo biloba
      -ceai sau capsule cu ginseng
      -produse apicole: polen, pastura, miere, propolis, laptisor de matca
      -suc de noni
      -ceai sau capsule cu rozmarin
      -extract de ghimbir, curcumina, licopen, luteina, armurariu,
      -extract de ciuperci asiatice (ganoderma, astragalus, cordyceps, etc)
      -capsule cu resveratrol

      Gemoterapia cu extract din mladite de maslin, muguri de artar, mladite de paducel, mladite de vasc, muguri de liliac, efectuata in curte periodice de 2-3 luni, la indicatiile unui medic afitoterapeut, este deosebit de valoroasa in preventie si limitarea extinderii procesului aterosclerotic si aparitia complicatiilor.

      Si nu uitati de importanta miscarii zilnice, a activitatilor fizice (gimnastica, pilates, inot, jogging, bicicleta) !

      Articol publicat pe acasa.ro


      Postul Pastelui

      $
      0
      0



      Se spune ca postul este mama sanatatii, un izvor de bucurie pentru trup si suflet. Pentru a fi cu adevarat benefic, postul alimentar trebuie neaparat sa fie insotit de postul sufletului; oare este asa de greu sa lasam deoparte rautatea, invidia, lacomia, ura, dispretul, trufia, emotiile negative?

      Daca nu îti schimbi viata, la ce mai postesti? Schimbarea bucatelor nu ajuta la nimic. (Sf.Ioan Gura de Aur)

      Alimente sanatoase pe care le putem utiliza (cu moderatie ) in perioada de post, surse de proteina vegetala, aminoacizi esentiali, grasimi sanatoase, glucide cu eliberare lenta, vitamine, minerale, antioxidanti; ne asigura o alimentatie diversificata si echilibrata.
      • Verdeturi (spanac, stevie, loboda, urzici, leurda, untişor, ceapa verde, pătrunjel, salata verde); consumati-le pe cat posibil in stare proaspata, cat mai putin prelucrate termic, sub forma de salate; daca le gatiti, folositi o fierbere scurta la aburi.
      • Cereale integrale 
      • Quinoa: conţine foarte multe proteine, aminoacizi esentilai, vitamine (A, B6, B12, B5, B2, B1, C, D, E, K, H, acid folic, acid nicotinic), minerale (calciu, fier, crom, cupru, potasiu, seleniu, iod, magneziu, mangan, fosfor, zinc).
      • Fructe si Seminte oleaginoase (migdale, nuci, arahide, caju, in, susan,  dovleac, chia ); contin grasimi sanatoase, vit E, B, minerale, antioxidanti, antioxidanti; ne confera energie, ne dinamizeaza, ne ajuta sa depasim astenia de primavara.
      • Leguminoase (fasole, mazare, linte, naut): bogate in proteine, vitamine, minerale, glucide cu eliberare lenta, grasimi sanatoase, fibre; stimuleaza tranzitul intestinal, ajuta la reglarea valorilor colesterolului si glucozei sanguine,
      • Sa nu uitam de miere (ca atare sau adaugata in ceai, cafea, sucuri naturale) care este o sursa naturala excelenta de vitamine, minerale, antioxidanti care ne mentine tonsul fizic si psihic.
      De asemenea, fructele si sucurile de fructenu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic.

      Controleaza echilibrul hormonal cu plante

      $
      0
      0

      Organismul femeii este supus variatiilor hormonale toata viata. Exista o multitudine de plante care intervin in mentinerea acestui echilibru hormonal, care actioneaza benefic la nivelul aparatului genital feminin si care au efect antispastic, antialgic, antiseptic si antiinflamator.

      Cretisoaraeste un bun reglator hormonal, ce are actiune diuretica, antihemoragica, astringenta, antiinflamatorie, cicatrizanta. Ea este indicata in caz de dismenoree, sangerari menstruale abundente; este utila si in mentinerea sub control a chisturilor ovariene si mamare.
       Ajuta, totodata, in mentinerea sarcinilor in cazul femeilor cu predispozitie la avort si are efect favorabil in diminuarea simptomatologiei specifice menopauzei. Se administreaza sub forma de ceai sau tinctura. 

      Lemnul-dulce si mararulcontin fitoestrogeni; sunt utile in caz de tulburari de ciclu (oligomenoree, amenoree),  accentueaza caracterele specific feminine, stimuleaza cresterea sanilor; preparatele ce contin fitoestrogeni sunt indicate pentru combaterea infertilitatii, a hirsutismului si a frigiditatii la femei, a tulburarilor specifice premenopauzei si menopauzei (bufeuri, transpiratie, iritabilitate), prevenirea osteoporozei.
      Atentie in cazul utilizarii plantelor ce contin fitoestrogeni! Trebuie administrate pe perioade determinate de timp si nu persoanelor care au o predispozitie sau chiar prezinta chisturi, fibroame sau cancere genitale sau mamare.

      Coada-soriceluluiare o actiune excelenta asupra aparatului genital feminin si este utila in caz de dismenoree, tulburari de ciclu, fibrom, chist sau cancer ovarian.
      Se utilizeaza intern sub forma de infuzie sau tinctura, in asociere cu administrarea locala, sub forma de comprese sau spalaturi vaginale, bai de sezut.

      Galbenele contin substante cu efect cicatrizant, dezinfectant, antiinflamator, benefic in sfera genitala. Galbenele se pot folosi intern (infuzie, tinctura) si extern (bai de sezut, creme, supozitoare) pentru diferite afectiuni genitale, avand efecte antiinflamatorii, antimicrobiene si cicatrizante; tulburari de menopauza, dismenoree, vaginite, anexite, leucoree, tricomonaza, candidoza sau alte micoze. Ceaiul e util in caz de osteoporoza, dismenoree, tulburari de menopauza.

      Extractul gemoterapic din mladite de zmeureste deosebit de benefic in reglarea secretiei hormonale ovariene: dismenoree, tulburari de ciclu menstrual, tulburari de menopauza, fibrom uterin, chist ovarian. Are efecte benefice si in ameliorarea acneei din perioada pubertatii, asociata cu alte tratamente specifice. Amelioreaza hirsutismul; imbunatateste fertilitatea si libidoul, avand efecte usor afrodiziace;

      Sursa foto: aici
      Sursa foto slide: aici

      Remedii naturiste pentru afectiuni cardio-vasculare

      $
      0
      0
      Orice pacient ce prezinta o afectiune cardio-vasculara trebuie in primul rand sa consulte un cardiolog, care ii va prescrie tratamentul adecvat.
      In paralel, medicul fitoterapeut poate prescrie un tratament cu plante si suplimente nutritive care permite, in timp, diminuarea simptomatologiei, evitarea complicatiilor si eventual micsorarea dozei medicamentelor alopate sau potentarea acestora; pacientul trebuie sa urmeze strict indicatiile fitoterapeutului, deoarece plantele folosite in acest caz pot accentua actiunea medicamentelor alopate si poate apare fenomenul de supradozare; in plus aceste plante, folosite in doze necorespunzatoare pot provoca reactii adeverse.

      Cele mai utilizate plante sunt:

      Paducelul: frunzele si fructele contin substante cu actiune cardiotonica, hipotensoare, vasodilatatoare la nivel central si periferic; are totodata efect sedativ asupra sistemului nervos central; scade valorile colesterolului seric, este antioxidant.
      Se utilizeaza sub forma de ceai (infuzie), 2 cani/zi, tinctura 10-15 pic de 3 ori/zi, sirop (3 linguri/zi), pulbere (obţinută prin zdrobirea fructelor uscate-1 vârf de cuţit, de 3 ori pe zi), capsule (doza varabila in functie de afectiune); tratamentul dureaza intre 1 luna-3-6 luni, se face o pauza dupa care se poate relua.
      Contraindicaţii
      Nu se administrează la bolnavii cu afecţiuni cardiace în stadiu avansat.
      Pentru evitarea efectelor adverse, tratamentul se administreaza in doze progresive.
      In doze mari provoaca scaderea brusca a tensiunii arteriale, dureri de cap, spasme intestinale si voma.

      Valeriana este o planta deosebit de utila in special bolnavilor cu afectiuni cardiace cu substrat nervos, care relaxeaza si calmeaza, reduce intensitatea si frecventa crizelor anginoase, induce somnul, restabileste echilibrul emotional.
       Se administreaza sub forma de infuzie combinata(1 cana/zi, care se bea treptat
      de-a lungul unei zile) sau  tinctura, 10-15 pic (pana la 1 lingurita) de 2-3 ori/zi; pulbere (1 varf de cutit de 2-3 ori/zi); sau capsule (ce contin extract de valeriana). Tratamentul dureza 15-30 zile.
       Valeriana, folosita timp indelungat sau in doze mari, poate provoca dureri de cap, vertij, greata, scaderea capacitatii de munca si a vitezei de reactie.

      Talpa gasteieste o planta care, gratie compozitiei sale, are actiune hipotensiva si sedativa; intareste peretele vascular, favorizeaza microcirculatia;  este deosebit de utila, in combinatie cu alte plante, pt tratamentul afectiunilor cardiace cu  substrat nervos; stabilizeaza sistemul nervos vegetativ; diminua simptomatologia cardiaca legata de menopauza (palpitatii, bufeuri, iritabilitate, insomnia).
       Se utilizeaza sub forma de infuzie combinata (2-3 cani pe zi, dintre care una seara), tinctura (1 lingurita in 50-100ml de apa de 3 ori pe zi), capsule (ce contin extract); tratamentul poate dura 60-90 zile

      Vascul are proprietati hipotensive puternice (scade tensiunea arteriala) si cardiotonice; provoaca vasodilatatie coronariana, scade ritmul inimii.
      Se utilizeaza sub forma de macerat la rece, pulbere (1 varf de cutit de 3 ori/zi), produse  homeopate.
      Reacţii secundare: Pot apărea alergii secundare, in care caz trebuie oprit tratamentul.
      Precautii: supradozarea vascului provoaca febra, frisoane, cefalee, hipotensiune.

      Acizii grasi omega 3
      La nivelul aparatului cardio-vascular au actiune profilactica (previn aparitia aterosclerozei, a ischemiei cardiace, a tulburarilor de circulatie periferica) si curativa, prin efectele lor benefice: scad concentratia de colesterol rau si a trigliceridelor din sange, cresc concentratia de colesterol bun; impiedica agregarea trombocitelor, scad vascozitatea sanguina, fluidifica sangele.
      Se adminstreaza sub forma de capsule, in doze de aprox 1-2 g/zi

      Coenzima Q10
      In cazul persoanelor cu afectiuni cardiace, prelungeste durata de viata, imbunatateste calitatea vietii, creste rezistenta la efort, diminua simptomatologia; previne aparitia tulburarilor cardiovasculare prin mentinerea in limite normale a valorilor colesterolului si trigliceridelor, cresterea valorilor colesterolului bun, fluidificarea sangelui; poate fi asociata cu succes tratamentului alopat pt afectiuni cardiace, deoarece potenteaza actiunea acestuia si in acelasi timp contracareaza unele efecte negative ale medicatiei (de ex. persoanele care iau betablocante).
      Medicatia hipocolesterolemianta si hipoglicemianta poate reduce nivelul si efectul CoQ10.
      CoQ10 reduce efectul anticoagulantelor warfarinice .

      Resveratrolul
      Are actiune benefica asupra aparatului cardio-vascular; reduce riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare, reduce nivelul sanguin crescut al colesterolului rau (LDL) si al trigliceridelor; inhiba agregarea plachetara si scade vascozitatea sangelui, prevenind aparita trombozelor; ajuta la mentinerea valorilor normale ale TA; impiedica aparitia aterosclerozei; efect benefic in sechele postinfarct
      Se adminstreaza sub forma de capsule, doza variind intre 50-200 mg/zi.
      In general nu are efecte adverse, precautie doar in administrarea concomitenta cu medicamente anticoagulante si antiagregante, carora le potenteaza actiunea.

      Articol publicat pe acasa.ro
      Sursa foto: aici

      Naturopatia sau stiinta auto-vindecarii

      $
      0
      0

      Naturopatia reprezinta ansamblul de tehnici si metode apartinand medicinei naturiste ce stimuleaza propriile capacitati ale organismului nostru de a se echilibra dpv fizic, energetic, psihic, emotional,  de a se reface si chiar de a se vindeca.

      Ne-am indepartat de natura, am devenit stapanii, si nu oaspetii ei. Pentru a ne face viata mai usoara, am inventat alimente conservate, aditivate, pe care le punem in cuptorul cu microunde si ele sunt gata in cateva minute. Nu mai avem timp sa ne facem sucuri naturale si cumparam „bauturi naturale” din comert, ce contin ...urme slabe de fructe, restul e colorant, indulcitori,etc.

      Am descoperit mii de antibioticecare, de multe ori, ne salveaza viata; doar ca le-am folosit in mod nejustificat, iar organismul nostru dezvolta rezistenta la tot mai multe medicamente. Am descoperit tot mai multe medicamente contra febrei (antitermice), contra durerii (antialgice), contra inflamatiei (antiinflamatorii), totul este contra....pe cand o medicina pro vita ?`         
       
      Este momentul  sa ne intoarcem la natura, sa incercam sa refacem echilibrul pe care l-am stricat; sa invatam ce inseamna sa mancam sanatos, cum sa gatim alimentele, cum sa le combinam; sa reinvatam sa ne relaxam, sa inlaturam efectele negative ale stressului asupra corpului nostru fizic, psihic, emotional; sa invatam sa slabim in mod sanatos, fara efecte negative (pe termen scurt sau lung) asupra organismului; sa invatam sa facem miscare, sport, chiar si acasa; sa invatam sa respiram sanatos si profund, si, nu in ultimul rand, sa invatam sa ascultam semnalele emise de corpul nostru, sa avem grija de noi, sa folosim toate acele mijloace naturale, lasate de mama-natura, pentru a ne pastra starea de sanatate.

      Se spune ca este mult mai usor sa previi dacat sa vindeci! Trebuie sa invatam sa prevenim aparitia unor dereglari sau boli acute sau cronice; sa ne cunoastem predispozitia genetica spre anumite boli si cum putem preveni declansarea lor; sa aflam partile slabe si pe cele puternice ale corpului nostru; sa depistam precoce diferite carente de vitamine, minerale, antioxidanti.
      Evaluarea starii de sanatate cu ajutorul iridologiei si a biorezonantei magnetice reprezinta o metoda neinvaziva, sigura, rapida, ce poate fi efectuata de toti adultii (inclusiv femeile insarcinate).
      Pentru prevenirea aparitiei bolilor si mentinerea sanatatii, o importanta majora o are alimentatia; pentru persoanele supraponderale si obeze, trebuie elaborate diete personalizate, care sa ne permita slabirea sanatoasa si progresiva , dar si mentinerea ei.

      Sa nu uitam de importanta mentinerii sau restabilirii fluxului energetic al organismului; ne sunt deosebit de utile reflexoterapia si masajul terapeutic care, in plus, elimina contracturile si blocajele musculare si nervoase, intensifica circulatia si metabolismul, ne relaxeaza, ne induc starea de bine.
       Suntem un popor foarte stresat, care are o incidenta crescuta a tulburarilor anxioase si depresive; cu toate acestea, inca ne este „rusine” sa ne adresam unui psihoterapeut competent care ne-ar putea ajuta  sa depasim aceste probleme inca din prima faza, care ne-ar putea scuti de vizita la psihiatru si de tratamentele cu antidepresive.

      Acum este momentul  sa  incepeti sa descoperiti avantajele pe care vi le ofera naturopatia, urmand indicatiile unor specialisti in domeniu:
      • consultatie naturopatasi evaluarea starii de sanatate prin determinarea parametrilor fizici si psihici cu ajutorul biorezonantei si iridologiei  
      • diete personalizate pentru un stil de viata sanatos
      • metode eficiente de slabireprin terapii combinate: dieta+exercitiu fizic+masaj terapeutic+reflexoterapie+gimnastica pilates+tratament cu plante  
      • metode eficiente pentru ameliorarea anxietatii si depresiei cu ajutorul plantelor+psihoterapie+tehnici relaxare+reflexoterapie+acupunctura
      • metode eficiente pentru ameliorarea durerilor osteo-articulare si refacerea mobilitatii articulare in caz de reumatism degenerativ  cu ajutorul plantelor+masaj terapeutic+kinetoterapie+acupunctura
      • tratamente eficiente si naturale pentru afectiuni cronice (infertilitate, dischinezie biliara, steatoza hepatica,  gastrita si ulcer, constipatie cronica, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemii, varice, insomnie,  infectii urinare si respiratorii recidivante, etc) cu produse deosebite din Italia
      PROGRAMARI0733299355

      Naturopatia sau stiinta auto-vindecarii



      Sursa foto: aici

      Migrena

      $
      0
      0

      Migrena eprezinta o durere de cap severa, pulsatila,  de origine vasomotorie, de obicei unilaterala dar poate fi si bilaterala,  insotita de senzatie greata, voma, tulburari de vedere, fotofobie, ameteala, stare de epuizare, astenie, transpiratii, anxietate. Crizele sunt episodice, repetitive, pot dura de la 1-2 ore pana la 72 ore; pot fi precedate sau nu de o aura.

      Este determinata de vasodilatatia la nivel cerebral cauzata de eliberarea de serotonina.
      Desi nu se cunoaste etiologia migrenei, s-a constatat ca aceasta are de obicei  un caracter familial si survine mai frecvent pe un teren anxios sau dispeptic (afectiuni biliare, hepatice, parazitoze); femeile sunt mai predispuse , in special in timpul ciclului; de asemenea adolescentii si adultii tineri.

      Factorii declansatori ai crizei migrenoase pot fi :
      • ai mediului ambiant: lumina si zgomote puternice, anumite mirosuri, variatii ale presiunii atmosferice,
      • alimentari: mese neregulate; consumul de vin rosu, ciocolata, branza, monoglutamat sodiu, cafeina
      • psihici: depresia, stressul, furia, agitatia, emotiile puternice, suprasolicitarea fizica si psihica, odihna insuficienta.
      • medicamentosi: unele medicamente antidepresive, hipotensoare, antiinflamatorii
      • variatii hormonaledeterminate de perioada ciclului, tratamente hormonale si cu anticonceptionale
      • intoxicatii cronice, tabagism

      Pentru prevenirea atacurilor migrenoase trebuie sa evitam si sa eliminam factorii declansatori.

      In timpul crizelor, terapia include:
      • masuri generale: repaus intr-o camera linistita, fara lumina sau zgomote puternice; comprese reci pe frunte sau la nivelul cefei;
      • medicamente administrate strict la indicatia medicului specialist
      • tehnici de relaxare, biofeedbakcul, masajul bland al scalpului, acupunctura, reflexoterapie 
      • tratament naturist:Tanacetum herba (iarba fetei),  roinita,  scoarta de salcie, fructe de macese,  frunze de coacaz,  tinctura de rozmarin, ulei de lavanda; pot fi administrate atat in criza cat si pentru prevenirea aparitiei crizelor migrenoase, 20 zile/luna.
      • gemoterapie cu extract din mladite de macese, extract din muguri plop negru

      Orice durere de cap trebuie investigata la medicul specialist (internist, oftalmolog, neurolog), cu efectuarea unor examene de specialitate (Rx cranian, RMN,  CT) pt a exclude existenta unor afectiuni grave de tipul unei tumori sau anevrism cranian care pot pune viata in pericol; de asemenea un puseu hipertensiv se poate insoti de durere de cap severa si poate precede un accident vascular cerebral.

      Articol publicat pe acasa.ro
       Sursa foto: aici


      Indulcitorii naturali si sintetici

      $
      0
      0
      Zaharurile naturale sau indulcitorii naturali  sunt reprezentati de glucoza (in legume si fructe dulci), fructoza (in fructe), maltoza (în cereale), lactoza (în lapte si derivate lactate). Glucoza reprezinta principala sursa de energie.
      Acestia pot fi consumati in cantitati moderate de catre persoanele sanatoase care nu au probleme de sanatate.
      Zaharul este obținut din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr; contine cantitati mari de zaharoza, este metabolizat rapid si constituie o sursa imediata de energie, dar are un indice glicemic mare si determina o activitate crescuta a pancreasului pentru secretia de insulina.
      In comert exista  două tipuri de zahar: zaharul alb brut, nerafinat, care contine zaharoza si alte substante naturale provenite din planta de extractie (calciu, fier) si zaharul alb rafinat, care contine exclusiv zaharoză.
      In ultimii ani s-a demonstrat efectul negativ pe care il are zaharul rafinat asupra sanatatii; nu numai ca provoaca diabet, cresterea colesterolului, obezitate, sindroml metabolic, favorizeaza ateroscleroza, dar, pe termen lung, consumul lui poate provoca si boli grave, cum este cancerul. Zaharul brun poate fi zahar brut, nerafinat, sau zahar alb rafinat, colorat cu melasă sau caramel. Este bine sa folosim zahar brun natural, neprocesat, obtinut din trestie de zahar, dar si acesta in cantitati moderate.


      Exista alternative naturale sanatoase ale zaharului, care au mai putine calorii si un indice glicemic mai mic; pentru a nu avea efecte negative, ele trebuie sa provina din culturi ecologice, nemodificate genetic si extractele sa fie naturale si neprocesate :
      • mierea naturala este una dintre cele mai bune alternative; contine fructoza naturala plus vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi; trebuie consumata in cantitati moderate (contine calorii), nu se adauga in lichide fierbinti si nu se fierbe (isi pierde din proprietatile terapeutice);
      • sucanatul, care este sucul de trestie de zahar deshidratat, putin procesat, bogat in vitamine si minerale
      • extractul de stevie (obtinut dintr-o planta originara din America de Sud si Centrala); este sanatos, nu are calorii; in plus stimuleaza digestia, normalizeaza apetitul
      • xilitol, sorbitol si manitol sunt preparate naturale dulci obtinute prin fermentarea a porumbului sau a trestiei de zahar; au putine calorii
      • melasa (in special cea neagra) care provine din culturile ecologice de sfecla sau trestie de zahar; contine cantitati importante de fier, plus potasiu si calciu.
      • siropul de artar, este un indulcitor sanatos, ajuta la prevenirea inflamatiilor

      Fructoza - zaharul natural din fructe- nu ridica probleme de sanatate deoarece fructele contin si vitamine, minerale, fibre, antioxidanti. Se gaseste in cantitati mari in miere si fructe dulci. Are un gust mai dulce decat zaharul iar metabolizarea ei necesita mai mult timp.
      Este si un indulcitor frecvent folosit in produsele alimentare comerciale, deci atentie in caz de consum crescut, deoarece  poate determina  cresterea sintezei de trigliceride si colesterol cu aparitia sindromului metabolic si a obezitatii; de asemenea influenteaza negativ capacitate de memorare
      In ceea ce priveste piata indulcitorilor artificiali, exista nenumarate controverse in acest domeniu. Unii indulcitori naturali (maltinolul, inozitolul) sunt considerate relativ sigure, zaharina, sucraloza si aspartamul provoaca in timp dezechilibre, alergii, tulburari de tranzit  si pot chiar favoriza aparitia cancerului.
      Deci atentie sporita la folosirea inadecvata a produselor ce contin indulcitori sintetici; acestea nu trebuie folosite decat de persoanele cu diabet si doar la indicatia medicului specialist; in nici un caz de persoanele sanatoase pt ca, desi nu au calorii, cresc pofta de mancare si provoaca in timp acumularea de kg, deoarece impiedica receptia corecta a mesajelor la nivel cerebral.

      Dr. CONSTANTINA RUXANDRA
      Medic specialist medicina familie
      Competenta apifitoterapie, gemoterapie,
      biorezonanta, iridologie, reflexoterapie

      Sursa foto: aici


      Protectia naturala a ficatului

      $
      0
      0
      Un ficat obosit, suprasolicitat (prin abuz alimentar, prin suprasolicitare fizica sau psihica, prin expunere la agenti toxici de tipul medicamente hepatoxice, poluanti, alcool, fumat) poate emite semnale de alarma care trebuie interpretate corect si tratate corespunzator.
      Astfel, pot apare: stare de astenie care nu cedeaza la repaus, scaderea poftei de mancare, greturi, voma, dureri in hipocondrul drept, ameteli, tulburari de digestie.

      In acest moment trebuie instituit in primul rand un regim de viata care sa permita refacerea ficatului: 
      • respectarea orelor de odihna
      • renuntare la alcool, fumat
      • alimentatie de crutare (nu se consuma grasimi, mezeluri, afumaturi, prajeli, mancaruri tip fast-food, alimente si bauturi dim comert cu aditivi sintetici)
      • alimentatia trebuie sa includa fructe si legume proaspete, carne slaba, cereale, uleiuri vegetale presate la rece, produse apicole.

      Pentru recastigarea functiei hepatice, este recomandat  un tratament cu produse naturiste care sa ajute la detoxifierea si regenerarea hepatica; in acest sens vom folosi plante cu actiune coleretic-colagoga si hepatoprotectoare  (anghinare, cicoare, coada-soricelului, aloe, rostopasca, armurariu, sunatoare, gentiana, unguras, papadie, rozmarin) in combinatie cu plante depurative ale sangelui (coada-soricelului, telina, aloe, anghinare, brusture, mesteacan, cicoare, urzica, soc) .

      Printre cele mai rapide si eficiente remedii se numara:

      Rozmarinul poate fi utilizat in primul rand ca atare, fiind o planta foarte aromata.
      La nivel digestiv, are actiune de stimulare a producerii si excretiei de bila, antispastica, scade colesterolul, usureaza digestia.
      Poate fi folosit sub forma de:
      -ceai, infuzie din 1 lingurita frunze la o cana cu apa clocotita, se beau 2 cani cu ceai pe zi.
      -tinctura, 1 lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa, de 3-4 ori pe zi.
      -extract din mladite de rozmarin; 50 de picaturi, în putina apa, o data pe zi, sau in asocieri

      Armurariul
      Are  o actiune complexa de detoxifiere la nivel hepatic si sanguin,  actiune antioxidanta si de  stimulare a capacitatii de regenerare a celulelor hepatice. Se face o cura de aprox 21-30 zile; pentru potentarea efectelor, se administreaza in paralel cu cura de pastura sau polen.
      Se administreaza sub forma de :
      -pulbere, 1 lingurita rasa de pulbere de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol; pulberea se tine sub limba aprox 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.
      -infuzie combinata, 3 cani pe zi.
      -comprimate, ce contin asocieri de mai multe substante ce actioneaza la nivelul diferitelor etape de detoxifiere hepatica: armurariu, N-acetil-cisteina, topinambur , L-glutation, vitamina C, seleniu .

      Extract din fructe de schisandra (sau planta cu 5 arome), o planta adaptogena, cu efecte deosebite antioxidante, detoxifiante generale si la nivel hepatic, stimulatoare ale functiei celulelor hepatice

      Papadia,o planta cu actiune detoxifianta si hepatoprotectoare

      Anghinareacu efecte coleretic-colagoge, antitoxice hepatice, hepatoregeneratoare

      Rostopasca, cu actiune coleretica si hepatoprotectoare

      Sunatoareaare actiune coleretic colagoga, antiinflamatoare, de protectie a hepatocitului. Sunatoarea este si unul dintre antidepresivele naturale cele mai eficiente; restabileste echilibrul psiho-emotional, calmeaza, induce relaxarea si somnul.

      Pastura cu efecte hepatoprotectoare si hepatoregeneratoare excelente: doza recomandată intern este de 10-20 g/zi, în doză unică sau în două reprize, la 30-45 de minute după masă, timp de 30 zile, se pot face 3-4 cure/an 

      Aloe, sub forma de suc natural nepasterizat, are un rol detoxifiant excelent (inclusiv la nivel hepatic), asigura o buna functionare la nivel hepato-biliar; in acelasi timp, gratie compozitiei sale complexe (mucopolizaharide, antrachinone, vitamine cu rol antioxidant:  vitamina A, C, E, vitamine din grupul B,  minerale, aminoacizi, enzime, steroizi vegetali) are efecte antioxidante ( neutralizeaza radicalii liberi) si protejeaza ficatul de toxine. Se consuma sub forma de suc nepasteurizat.

      Gemoterapiacu radice de porumb, mladite de alun, mladite de rozmarin, este deosebit de eficienta pentru refacerea celulei hepatice; se fac cure de 2-3 luni.

      Dr Ruxandra Constantina
      Articol publicat pe acasa.ro

      Sursa foto: aici





      Viewing all 323 articles
      Browse latest View live