Quantcast
Channel: Dr. Ruxandra Constantina
Viewing all 323 articles
Browse latest View live

Cum facem fata variatiilor de temperatura

$
0
0

Dimineata si seara racoare, in unele zone chiar frig, in timpul zilei cald pana la temperaturi caniculare, multa umiditate.... toate derulate intr-un ritm mult prea alert pentru organismul nostru, in aceasta perioada !
Variatiile de temperatura, de presiune atmosferica, de umiditate, modificari ale incarcaturii electrice a aerului, toate ne influenteaza, mai mult sau mai putin, la nivel fizic, psihic, emotional. 


Organismul nostru are nevoie de cateva zile pentru a se adapta acestor variatii de temperatura si pentru a se echilibra .

Fizic, ne simtim mai obositi, mai astenici, scade capacitatea de adaptare la efort, avem dureri cap, senzatia de presiune la nivelul ochilor, ameteala, tulburari de somn, dureri articulare; psihic, suntem mai anxiosi, irascibili, avem tulburari de apetit (parca am rontai ceva tot timpul), prezentam tulburari de memorie si concentrare.

Acest stres suplimentar genereaza secretia hormonilor de stres (adrenalina, cortizol) care cauzeaza aparitia simptomelor enumerate, plus scaderea imunitatii organismului; de aceea in aceasta perioada multe persoane prezinta infectii virale la nivel respirator.


Pot fi afectati oamenii  sanatosi, care sunt intr-o mai mica masura sensibili la variatiile atmosferice; dar cele mai influentate si mai meteosensibile sunt persoanele suprasolicitate, care petrec mult timp la serviciu in spatii inchise, private de lumina solara, de aerul curat, care stau ore in sir pe scaun, in fata calculatorului – deci persoanele tinere, active!

In cazul persoanelor meteodependente, situatia se complica putin, are loc o acutizare a unor afectiuni pre-existente, aflate in stare latenta; cei cu reumatism degenerativ devin adevarate barometre ce prevestesc oscilatiile meteorologice-dureri articulare, inflamatie, limitarea miscarilor in articulatie, in cazul unor fronturi de aer rece si umed; persoanele cu o slaba imunitate prezinta frecvente infectii respiratorii, favorizate de aerul umed, de vant; cei cu un psihic mai labil prezinta atacuri de panica, depresie, accentuate de zilele mohorate; scaderea presiunii atmosferice provoaca cresterea tensiunii arteriale, cefalee, palpitatii, respiratie dificila, migrene.

Important este sa gasim intotdeauna cele mai eficiente solutii naturale care pot preveni sau diminua aceasta simptomatologie meteodependente.

Ce este de facut?
-alimentatia sanatoasa si naturala, care sa cuprinda nutrienti de calitate (peste si fructe de mare, crucifere, cereale integrale, iaurt, sana, chefir, fructe proaspete si uscate, fructe si seminte oleaginoase), hidratare cu apa, sucuri naturale (citrice, struguri, rodie, sfecla rosie, morcov, telina, patrunjel, varza), ceaiuri (alb, negru, verde, roiboos, soc, ghimbir, soc, fructe padure) 

-utilizati plantele adaptogene care ajuta organismul sa se echilibreze la nivel fizic, psihic, emotional, care scad nivelul hormonilor de stress (cortizol) si-l cresc pe cel al hormonilor bunei-dispozitii (serotonina si dopamina); rhodiola rosea, reishi, astragalus, cordyceps, panax ginseng, lemn-dulce, busuioc, maca; benefice sunt si extractele naturale de vitamina C, care ne cresc imunitatea si tonusul general; coenzima Q10 este o sursa excelenta de energie, ca si produsele apicole (pastura, laptisor de matca)

-benefice sunt si produsele gemoterapice, in combinatii stabilite de un medic apifitoterapeut, pentru imbunatatirea imunitatii, pentru inlaturarea starii astenie si pentru un plus de energie - din muguri de coacaz-negru, mladite maces, muguri de stejar, muguri de catina alba, muguri porumbar, mladite rozamarin  

-faceti miscare zilnic, de preferat in aer liber


-aromoterapia cu uleiuri esentiale de calitate, cu eficacitate terapeutica: menta, rozmarin, lavanda, roinita, bergamota, iasomie, geraniu, muscata, cateva picaturi adaugate in apa de baie, in uleiul de masaj, in lampa de aromoterapie, ne relaxeaza, ne calmeaza, ne echilibreaza la nivel psiho-emotional


-nu in ultimul rand, bucurati-va de 10-12 sedinte de reflexoterapie si reflexoterapie polarizata, pentru echilibrare energetica si restabilirea tonusului fizic si psihic


Dr Constantina Ruxandra

Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie, reflexoterapie



sursa foto aici





Gradina cu remedii - Initiativa SECOM

$
0
0
Secom® a finalizat amenajarea sectorului de plante medicinale și utile din Grădina Botanică „Dimitrie Brândza”, București
București, 30 august 2017:„Grădina cu Remedii”, sectorul de plante medicinale și utile din cadrul Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” din Bucureşti a fost reamenajat complet, în cadrul unei inițiative de responsabilitate socială corporativă, Secom®

Proiectul a vizat amenajarea unei suprafețe de 1800 mp, semnalizarea zonei și a plantelor și s-a desfășurat în două etape.

„Grădina cu Remedii” este rezultatul unui parteneriat pe termen lung încheiat între Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” și Secom® și își propune să crească gradul de informare cu privire la beneficiile plantelor pentru sănătate și să redea totodată publicului un spațiu în care se pot familiariza cu sute de plante medicinale.



Proiectul a începutîn 2016, când au fost realizate lucrări pe 60% din suprafața sectorului, și a fost reluat în primăvara anului 2017, atunci când s-au efectuat lucrări de curățare, toaletare și întreținere a întregii suprafețe. Ulterior, s-a aplicat o folie anti-buruieni, peste care s-a aplicat scoarță decorativă şi piatră ornamentală. În această etapă s-au aplicat tratamente de fertilizare a solului și tratamente fito-sanitare pentru labirintul verde din Buxus sempervirens.
Pentru facilitarea întreținerii zonei, Secom® a donat Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” unelte, îngrășământ și echipamente pentru irigație.


În cadrul proiectului au fost aduse câteva specii noi de plante și au fost etichetate. Astfel, vizitatorii pot afla denumirile plantelor, originea și beneficiile pentru sănătate. Cele peste 300 de specii de plante sunt segmentate în funcție de acțiunea terapeutică, în 26 de sectoare. Astfel, bucureștenii pot vedea care sunt plantele care susțin sistemul imunitar, cardiovascular sau care au tradiție în realizarea cosmeticelor naturale.


„O grădină se crește și îngrijește. Suntem pentru al doilea an alături de Grădina Botanică București și încercăm să ne respectăm angajamentul pe care ni l-am luat anul trecut, atunci când am lansat proiectul „Grădina cu Remedii”. Într-o lume grăbită, în care stresul este la cote maxime, credem că avem și mai mare nevoie să ne întoarcem spre natură și spre resursele pe care ni le oferă aceasta. În Grădina Botanică București Secom® readuce în atenția publicului larg o astfel de zonă”, a declarat Lucia Costea, managing partner Secom®.

Sectorul de plante medicinale și utile a fost amenajat în perioada 1886-1907, odată cu amenajarea Grădinii Botanice în șoseaua Cotroceni. Zona se distinge prin forma unică dată de labirintul verde, design-ul inedit realizat printr-un gard viu din Buxus sempervirens și speciile de plante medicinale din flora spontană.
„De-a lungul celor aproximativ 130 de ani de existenţă sectorul de plante medicinale și utile nu şi-a modificat structura. Poate doar tipurile şi numărul de specii găzduite. Cu siguranţă a avut perioade mai bune şi perioade mai puţin bune. Am primit cu bucurie propunerea Secom® de revitalizare a sectorului, iar după cei doi ani de colaborare putem spune că nu am greșit deloc pentru că astăzi „Grădina cu Remedii” are o altă înfățișare, ” a declarat prof. univ. dr. Paulina Atanasiu, Directorul Grădinii Botanice „Dimitrie Brândza" București.
„Grădina cu Remedii” este amplasată în proximitatea serelor și poate fi vizitată zilnic între orele 8.00 - 20.00 (perioada (16 martie – 15 octombrie) și între orele 9.00-17.00 (16 octombrie – 15 martie).



Despre Secom®

Secom® este compania românească, lider de autoritate în soluții de medicină integrativă pentru un stil de viață sănătos. Compania este specializată în importul, distribuția și comercializarea de produse naturale pentru sănătate și frumusețe (suplimente alimentare și cosmetice naturale).
Secom® a făcut pionerat, fiind prima companie care a introdus pe piața românească ciupercile medicinale, extractele standardizate din plante și ingrediente inovatoare precum colostru, glutation, resveratrol, 5-HTP, NADH, D-riboza, GABA, sau L-ornitina.
Compania este importatorul exclusiv în România al brand-urilor Andalou Naturals, Solaray®, KAL®, ChildLife® Essentials, Jarrow Formulas®, Nature’s Way®, Boerike&Tafel®, China-Japan Feida Union®, Essiac® Mushroom Winsdom®, Life-Flo®, producători de top din SUA, recunoscuți datorită formulelor inovatoare.
În prezent, portofoliul Secom® acoperă toată gama de afecțiuni, cuprinzând peste 250 de suplimente alimentare naturale și aprox. 100 de cosmetice naturale, o mare parte unice pe piața din România.
Produsele Secom® sunt disponibile în peste 8000 de farmacii și magazine cu profil naturist la nivel național, precum și în cele 12 magazine Secom® din București, Brașov, Bacău, Cluj, Iași, Ploiești, Pitești, Sibiu și Timișoara.

A venit toamna......

$
0
0
Toamna este un anotimp de tranzitie, care face trecerea de la cald la rece; caracterizat prin schimbari (uneori bruste) de temperatura si presiune atmosferica, de aparitia ploilor, a vantului, de micsorarea perioadei de expunere la lumina, iar organismului nostru ii trebuie o perioada de adaptare pentru a face fata noilor conditii atmosferice. 


Potrivit medicinii chinezesti, elementul asociat toamnei este metalul, gustul - picant, organe - plamanul ca organ Yin si intestinul gros ca organ Yang, tristetea ca emotie.

Deci avem nevoie de aer pur, de plimbari in parcuri, gradini, paduri; avem nevoie de o alimentatie care sa ne ajute la detoxifierea organismului si pregatirea lui pentru perioada anotimpului rece, in care vom consuma mult mai multe calorii si sigur vom fi mai sedentari.

ALIMENTATIA potrivita acestui sezon trebuie sa includa legumele, fructele si verdeturile proaspete puse la dispozitia noastra de aceasta toamna bogata, o sursa valoroasa de vitamine, minerale, enzime, antioxidanti naturali care ne asigura o imunitate crescuta; peste (bogat in acizii grasi Omega 3 cu efecte antiinflamatorii); lactate fermentate (iaurt, lapte bătut, kefir si sana) care produc o microfloră probiotică ce conferă un efect de protectie impotriva bolilor infectioase si ajuta la mentinerea imunitatii); seminte si fructe oleaginoase (nuci, arahide, alune de padure, caju, seminte de in, de susan, de florea soarelui, de kia) bogate in grasimi sanatoase si vitamina E.
Consumati alimente iuti si aromate; usturoi, ceapa, hrean, mustar, ardei iute, piper negru, scortisoara, ghimbir, rozmarin, fenicul, anason, busuioc ; ele imbunatatesc digestia si tonifica plamanii.





Sa nu uitam sa ne asiguram o hidratare corespunzatoare, inclusiv cu ceai verde, ceai alb, ceai soc, ceai ghimbir care imbunatatesc circulatia, inlatura senzatia de frig, cresc tonusul fizic si psihic, alunga melancolia si depresia.
Siropurile naturale de macese, coacaz-negru, afine, catina stimuleaza imunitatea naturala, vitaminizeaza si revigoreaza; previn infectiile specifice sezonului.

Exista o serie de afectiuni care pot fi declansate sau agravate aceasta perioada.
  
INFECTIILE  RESPIRATORII (GRIPA, GUTURAI, BRONSITE, CRIZE ASTM BRONSIC, PNEUMONIE)
Este foarte important ca, incepand cu luna septembrie, sa efectuam o cura de stimulare a imunitatii nespecifice a organismului prin mijloace naturale, numai la recomandarae unui medic apifitoterapeut: echinaceea, ulei chimen negru, produse apicole, extracte gemoterapice; ceai din muguri plop, muguri de brad si de pin, iarba neagra, cimbru, busuioc, patlagina, fructe de padure; ulei esential de cuisoare, scortisoara, lamaie, scortisoara, eucalipt, cimbruv(in administrare interna si prin aromoterapie, inhalatii, aerosoli); extract de astragalus, reishi, amla.

AFECTIUNI ALERGICE
Fenomele alergice (rinite alergice, crize de astm bronsic) sub declansate in aceasta perioada de frig, de ambrozie, de polenul ruginei (sau pipirig), de mucegai (favorizat de umiditate si lipsa soarelui), de acarienii din praful de acasa sau din scoli, de praful de creta.
Sunt utile preparatele gemoterapice din muguri de coacaz negru, mladite de maces, muguri de calin, muguri de carpen; extractele de urzica, brusture, trei-frati-patati, coada-soricelului, mesteacan, lemn-dulce.

INFECTIILE GENITOURINARE (in special la femei)
Temperaturile scazute, umiditatea crescuta (de multe ori asociate cu o imbracaminte necorespunzatoare) favorizeaza aparitia cistitelor, anexitelor. Pentru prevenirea acestor afectiuni, este bine sa ne imbracam corespunzator, sa ne hidratam cu ceaiuri din plante cu rol antiseptic si antiinflamator (coada-soricelului, coada-calului, afin, merisor, strugurii ursului, fructe ienupar, muguri plop, frunze mesteacan); in cazul declansatorii bolii, alaturi de tratamentul alopat, putem efectua o cura de 2 luni cu gemoterapie cu extract din muguri de iarba neagra si de merisor in asociere cu tinctura de propolis.

BOLILE REUMATICE
Sunt meteorosensibile, cu exacerbarea simptomelor (dureri, limitarea flexibilitatii articulatiilor) la schimbari de temperatuta si presiune atmosferica.
Alaturi de tratamentul alopat (cu antialgice si antiinflamatorii care au actiune rapida si puternica, dar nu se pot administra pe perioade lungi de timp deoarece au efecte adverse- iritatie gastrica, retentie apa, pot favoriza hemoragii) putem urma un tratament naturist cu extract de gheara diavolului, scoarta salcie, gheara matei, cretusca, funze mesteacan, radacina lemn dulce in combinatie cu masaje cu unguente naturale (arnica, gheara-diavolului, untul pamantului, sunatoare, extract ardei iute, tataneasa) si reflexoterapie; terapie cu infrarosii si cromoterapie.

AFECTIUNILE CARDIACE SI VASCULARE
Pot fi agravate de timpul rece, de aceea este foarte important ca persoanele cu probleme cardio-vasculare sa urmeze tratamentul alopat prescris, sa evite expunerea prelungita la frig; sa urmeze in paralel un tratament cu tonicardiace, vasodilatatoare; paducel, talpa-gastei, valeriana, roinita, gingko biloba, maces, sulfina, hibiscus, extract de usturoi, extract de frunze de maslin .

AFECTIUNI DIGESTIVE
Venirea toamnei declanseaza, la persoanele sensibile, exacerbarea simptomatologiei digestive legata de o hiperaciditate gastrica (dureri sau arsuri in capul pieptului, balonari, regurgitatii acide, sughit, senzatie greata). Foarte utile sunt terapiile cu gălbenele, salcam, pătlagină, lemn-dulce, musetel, sunătoare, isop (Hyssopi herba), roinita, sub forma de ceaiuri compuse sau capsule; se poate utiliza si ulei catina, sunatoare, galbenele cu rol analgezic si cicatrizant al mucoasei gastroduodenale.

DEPRESIA
Odata cu scaderea numarului de ore in care beneficiem de lumina binefacatoare a soarelui si stressul suplimentar la care este supus organismul din cauza schimbarilor atmosferice, exista o tendinta mai accentuata spre depresie, in special la persoanele predispuse.
O planta cu proprietati antidepresive puternice si eficacitate dobandita este sunatoarea, care se poate adminstra sub forma de ceai, tinctura sau capsule.

In plus, pentru eliminarea stressului, imbunatatirea starii psihice si mentinerea starii de buna dispozitie mai pot fi adminstrate preparate de lavanda, rhodiola rosea, ginseng, suc noni, extract de drojdie, polen, laptisor matca; uleiuri aromatice (ulei sunatoare, lavanda, de lemon, de bergamota, de maghiran), cateva picaturi adaugate in lampa de aromoterapie, in apa de baie sau in uleiul de masaj.



  • Dr Ruxandra Constantina 
    Medic specialist medicina familie
    apifitoterapie, naturopatie
  • 0734 410 417
      Sursa foto: aici si aici



Alergia de toamna

$
0
0


Este sezonul alergiei sezoniere de toamna; fenomele alergice (rinite alergice, crize de astm bronsic) sub declansate in aceasta perioada, de polenul de ambrozie, de polenul ruginei (sau pipirig), polenul gramineelor, de mucegai (favorizat de umiditate si lipsa soarelui), de acarienii din praful de acasa sau din scoli, de praful de creta.

Sunt afectate persoanele de orice varsta; din pacate copii si adolescentii prezinta o crestere alarmanta a alergiilor sezoniere sau permanente; poate ar trebui sa ne punem intrebarea DE CE ? si sa cautam rapid cele mai bune solutii naturale !

Simptomatologia, suparatoare si trenanta, este dominata de semnele respiratorii: nas infundat sau nas care curge (rinoree apoasa), stranuturi repetate, mancarime la nivel ocular, nazal si faringian, lacrimarea ochilor, tuse uscata; acestea se pot insoti de stare de anxietate, nervozitate, insomnii, dureri cap.


Este bine ca persoanele sensibile sa respecte anumite reguli: 
-in primul rand alimentatia sa se bazeze pe legume si fructe proaspete, verdeturi; este indicat consumul de patrunjel, ce are proprietati diuretice, detoxifiante si antialergice, sub forma de salata sau suc de patrunjel (proaspat preparat),10-15 zile; utile sunt si sucul de telina, de spanac; la fel infuzia din frunze de urzica , 2-3 cani pe zi, timp de 20-30 de zile; sau tinctura, 1 lingurita de 3 ori/zi; sau infuzie din frunze de papadie, 2-3 cani/zi.



-hidratare adecvata, cu apa, limonade, sucuri naturale


Prezenta acestor simptome trebuie sa determine pacientul sa se prezinte la medicul alergolog pentru un diagnostic si tratament antihistaminic corect. Netratate corect si la timp, alergiile respiratorii  pot sa aiba un impact negativ asupra vietii profesionale si sociale.

Foarte utila este utilizarea plantelor cu actiune detoxifianta, depurativa, antialergica; urzica, papadie, mesteacan, brusture, trei-frati-patati, coada-soricelului aloe, soc, lavanda, lamaia, catina, pir; atat in scop profilactic, pentru prevenirea declansarii crizelor alergice, cat si curativ, deoarece ajuta la diminuarea intensitatii si severitatii simptomelor. 

Aceste plante se pot administra in diverse combinatii, sub formă de ceaiuri (2-3 căni pe zi), tincturi (1 lingurita de 2-3 ori/zi)  sau comprimate (2-4 comprimate pe zi, în funcţie de vârstă). 

Sunt benefice si extractele naturale de Amla, Cordyceps, Astragalus, Reishi, extract din scoarta de pin, curcumina, gheara-matei.  



Rezultate deosebite, durabile in timp, fara nici un fel de reatii adverse, se obtin si prin utilizarea extractelor gemoterapice, deoarece favorizeaza desensibilizarea persoanei, cu reducerea importanta a simptomatologiei si a  intervalului de aparitie a crizelor alergice; rezultate excelente la copiii de orice varsta !

Se pot folosi diferite asociatii de extract din muguri de coacăz negru, extract din muguri de mesteacan pufos, extract din mladite de maces, extract din muguri de fag; in general se fac cure periodice de 1-3 luni, numai la recomandarea unui medic apifitoterapeut; dupa o pauza de 15-30 zile, tratamentul se poate relua. 

Local, pentru diminuarea manifestarilor rinitei alergice, se pot folosi solutii ce contin soluţie hipotonă de apă de mare, filtrată microbiologic, cu extracte din plante ce au efecte antialergice, antiseptice şi antiinflamatorii (coacaz negru, boswellia serrata,  menta,  musetel).



Sedintele de acupunctura si reflexoterapie, efectuate de catre specialisti, au un rol deosebit de important in prevenirea aparitiei crizelor de alergie respiratorie. 

Dr Ruxandra Constantina
medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie

Telefon: 0734.410.417




http://observator.tv/social/special-ce-se-poate-face-pentru-a-resimti-cat-mai-putin-efectele-alergiilor-sezoniere-185029.html

Asociația Prietenii lui Adrian sustine medicina personalizata

$
0
0

Asociația Prietenii lui Adrian susține o altă abordare a pacientului cu boala de sânge și măduvă osoasă, multidisciplinară: medic hematolog, psiholog, medic naturopat și life - coacher.

Aceste idei au fost evidențiate la conferința ”Ziua mondială a măduvei osoase” organizată în parteneriat cu Pfizer România ieri, 14 septembrie, la Phoenicia Grand Hotel.

A fost o întâlnire caldă și deschisă între pacienți pe de o parte și medici, psihologi, naturopați pe de alta.

Celor aproxiamtiv 50 pacienți participanți le-au vorbit medici de renume în domeniu: dr. Mihaela Andreescu, dr. Alina Tănase, dr. Horia Bumbea, precum și dr. Ruxandra Constantina-naturopat, psih. Ionuț Ghiugan, life coach Carmen Chioțea, dr. și realizator TV Dorin Chioțea.Evenimentul a fost moderat de Simona Dragomir – realizator TV emisiuni de sănătate.
Ne dorim un interes mai mare al pacienților, doar în acest mod reușim să aducem îmbunătățiri în modul de tratare al lor. Doar prin apropiere și dialog se poate realiza acest lucru. În primul rând pacienții trebuie să-și susțină nevoile, astfel încât echipa de tratament să cunoască pacientul, modul lui de viață și așteptările sale. În acest mod se poate ajunge la ceea ce se numește ”medicina individualizată”, adaptată fiecărui pacient în parte.

”Eu lupt pentru viață, pentru o viață de calitate la pacientul hematologic... Lupt pentru alegerea unei terapii adaptate pacientului și lupt pentru o abordare într-o echipă multidisciplinară care să includăși psihoterapeut și life coaching suport...” a declarat dr. Mihaela Andreescu



Imunitatea si remediile naturale

$
0
0


A inceput scoala, copiii au revenit in colectivitate....si deja au aparut simptomele atat de cunoscute parintilor: nas care curge, dureri in gat, tuse iritativa....scenariul va suna cunoscut ?
Imunitatea, si in particular stimularea ei prin mijloace naturale, ramane un subiect mult dezbatut si controversat.
Sunt necesare terapiile naturiste pentru cresterea imunitatii? Ne pot face si rau? 
Raspunsul categoric in cazul ambelor intrebari este DA!



Trebuie sa lamurim insa anumite aspecte:
  -imunizarea cu ajutorul plantelor nu este acelasi lucru cu vaccinarea! 
-plantele, preparatele homeopate si cele gemoterapice cresc imunitatea nespecifica a organismului, adica capacitatea lui de aparare in lupta cu diferiti microbi sau toxine. Exista nenumarate studii clinice care arata ca aceste terapii naturale imunostimulatoare si imunomodulatoare reduc semnificativ riscul de a contracta o infectie respiratorie, scurteaza durata acesteia si diminueaza simtomatologia, previn instalarea complicatiilor. In aceasta categorie intra echinaceea, astragalus, ginseng, ulei de chimen negru, macese, produsele apicole (miere, propolis, laptisor matca, polen, pastura)
-preparatele pentru imunizare nu trebuie administrate la intamplare, tratamentul trebuie strict individualizat si supravegheat de un medic fitoterapeut
-Nuluati tratamente pentru imunizare la sfatul vanzatorilor de produse naturiste sau a „cunoscatorilor” de pe net. Sa nu uitam ca plantele au efecte terapeutice, dar si reactii adverse si contraindicatii. De exemplu, echinaceea, o planta cu proprietati imunostimulatoare certe si puternice, nu trebuie administrata persoanelor ce prezinta diferite alergii, celor cu boli autoimune sau in paralel cu chimioterapia, persoanelor cu TBC si SIDA, in perioada activa. Astragalusul nu se administreaza femeilor insarcinate si copiilor. Ginsengul, care previne infectiile cailor respiratorii, creste tonusul fizic si nivelul energetic, trebuie administrat cu precautie persoanele cu hipertensiune arteriala, anxietate, insomnie, precum si persoanele cu boli autoimune, la fel femeilor insarcinate sau care alapteaza, copiilor. Uleiul de chimen negru nu se administreaza femeilor gravide deoarece poate provoca contractii uterine. Propolisul poate provoca reactii alergice si hipotensiune arteriala.
-terapiile naturale pentru cresterea imunitatii trebuie administrate in doze prescrise de medic, pe perioade limitate de timp (7 pana la 21, maxim 30 zile).  Cura poate fi repetata la intervale de timp. De exemplu, administrarea prelungita a unui imunostimulator (cum este echinaceea) poate duce la perturbarea sistemului imun sau la dezvoltarea tolerantei, cu pierderea efectului terapeutic.
-plantele pot interfera cu medicatia alopata care este administrata in paralel anumitor persoane. De exemplu, atentie la administrarea concomitenta a ginsengului si a tratamentului anticoagulant - exista riscul aparitiei fenomelor hemoragice. Aceleasi precautii si in cazul administrarii uleiului de chimen negru in paralel cu medicatia antitrombotica. Trebuie evitata administrarea echinaceei in cazul persoanelor ce urmeaza un tratament cu medicamente pentru scaderea colesterolului, risc de afectare hepatica.
-Nu se administreaza concomitent preparatele imunostimulatoare si imunomodulatoare din plante cu cele alopate (polimicrobiene) si nici cu vaccinurile!

In aceasta perioada, pentru intarirea in mod natural a imunitatii copiilor, va recomand o cura cu preparate gemoterapice (extracte de coacaz negru, maces, brad, porumbar, catina) care ajuta in acelasi timp la dezvoltarea armonioasa, fizica si psihica, a copilului; ulei de peste; vitamina C naturala; miere, propolis, laptisor de matca

Cura de imunizare trebuie recomandata si supravegheata de un medic specialist !


     Profitati de legumele, verdeturile si fructele toamnei, consumati-le in stare proaspata! 

Dr Ruxandra Constantina, medic specialist MF, apifitoterapie, gemoterapie

sursa foto aici


Toamna de nota 10

$
0
0
Vrei sa incepi toamna in forma maxima ? Sa nu mai ai probleme cu racelile specifice acestui anotimp, cu astenia si de toamna, cu durerile articulare sau cu acutizarea unei gastrite sau ulcer ? Sau poate ai nevoie de o cura de detoxifiere si de slabire cu produse naturale ?!



Nu mai urma tratamente naturiste culese de pe net, apeleaza la ajutorul unui medic specialist apifitoterapeut ! Cura imunizare, in special in cazul copiilor, trebuie recomandata de un medic!

Te asteptam la o evaluare corecta a starii de sanatate cu ajutorul iridologiei si biorezonantei, o dieta adecvata plus un tratament naturist personalizat ! 

Poti beneficia de :
-cura de imunizare (copii/adulti)
-terapia antistres
-terapie de detoxifiere
-terapie anti-aging
-tratamentul naturist al diferitelor afectiuni acute si cronice (raceli, alergii, bronsita, gastrita, ficat gras, astenie, insomnie, artrita, tulburari de circulatie periferica, migrena, obezitate, diabet, hipercolesterolemie)
-masaj terapeutic
-drenaj limfatic manual
-reflexoterapie
-echilibrare energetica

Toate recomandate de catre un medic cu experienta - Dr RUXANDRA CONSTANTINA, medic specialist  MF, apifitoterapie, naturopatie, alaturi de echipa de specialisti ai Clinicii Medica RD (terapii corporale si faciale, masaj terapeutic, masaj de relaxare) !

 Programari la 0734 410 417


Terapii naturiste pentru infectiile genitale

$
0
0
Infectiile genitale reprezinta o afectiune deosebit de frecventa si de suparatoare, care necesita un consult la medicul specialist. Pot fi reprezentate de vulvovaginite si cervicite, agentul cauzator fiind o ciuperca (candidoza vaginala), un protozoar (trichomoniaza vaginala),  bacterie (Gardnerella vaginalis, Chlamydia), sau virusuri (virusul herpes genital sau virusul papilloma uman). 


Atentie mare !! Aceste infectii genitale se pot lua nu numai prin contact sexual, dar si prin lenjerie de pat sau prosoape contaminate, utilizarea unei toalete publice sau inotul in piscine incorect dezinfectate !

Infectiile micotice (candidozele) sunt cele mai frecvente infectii genitale suferite de femei in sezonul cald; ne putem intoarce din vacanta cu ele; sau apar prin dereglarea florei vaginale normale, in urma consumului de antibiotice sau dupa administrarea prelungita de contraceptive orale sau terapia hormonala.

Vaginita bacteriana 
 (vaginoza) apare in conditiile in care flora vaginala normala (dominata de lactobacili) este substituita cu o flora complexa si abundenta de bacterii care se gasesc in mod normal in vagin, cel mai adesea cu Gardnerella vaginalis. Aceasta infectie este foarte comuna in randul persoanelor cu o viata sexuala activa, care au schimbat mai multi parteneri.

Simptomatologia acestor infectii genitale este variata si reprezentata de leucoree, senzatie de arsura sau usturime vaginala, prurit, dureri la urinat, dureri in timpul actului sexual, etc.

Infectiile inalte (la nivelul uterului, ovarelor, trompelor uterine) pot provoca dureri pelvine, infertilitate, sarcina ectopica, avort .

Este foarte important sa nu neglijam aceste simptome si sa mergem la un control ginecologic cu efectuarea unei analize a secretiei vaginale pentru depistarea cauzei (iritatie si inflamatie, infectie bacteriana, virala, candidozica).


Pentru noi, femeile, este foarte importanta sanatatea la nivelul aparatului genital; de aceea este necesar sa ne mentinem o igiena intima adecvata si riguroasa; mentinerea unui ph vaginal adecvat, adica acid, reprezinta un mod de protectie naturala importanta, deoarece majoritatea micro-organismelor patogene nu se dezvolta intr-un mediu acid; spalarea frecventa cu sapunuri obisnuite, gel de dus NU este recomandata, deoarece aceste sapunuri sunt alcaline si perturba aciditatea mediului vaginal; spalati-va bine inainte si dupa inot, cu apa si sapun, folositi dezinfectate vaginale blande, din plante, cu rol antiseptic si antiinflamator (sapun pentru igiena intima, gel); nu sunt recomandate nici spalaturile vaginale frecvente (chiar cu produse naturale) .

Alaturi de tratamentul alopat recomandat de medicul ginecolog si de respectarea masurilor de igiena intima, terapia naturista este deosebit de eficace pentru diminuarea simptomatologiei si prevenirea aparitiei complicatiilor; in administrare interna (infuzie, macerat, preparate gemoterapice) si externa (local, sub formă de supozitoare, unguente, ovule şi spalaturi vaginale), plantele au efecte benefice, datorita proprietatilor antiinflamatorii, antiseptice şi antimicotice. 

-se utilizeaza extracte naturale din uleiuri esentiale de calitate (menta, cimbru, te-tree, etc) cu rol antibiotic si antiseptic deosebit de puternic; efecte antibiotice si antivirale puternice are si propolisul, administrat intern sau sub forma de ovule si supozitoare.

-gemoterapia este deosebit de utila, cu efecte durabile; se pot utiliza asociatii de coacaz negru, zmeur, caprifoi negru, in cure de 2-3 luni, doar la recomandarea unui medic apifitoterapeut.

-concomitent se pot utiliza si plante cu rol antiseptic, antiinflamator, antibiotic, sub forma de infuzie sau spalaturi si bai locale: cretisoara, traista-ciobanului, coada-soricelului, urzica, galbenele, sunatoare, musetel,salvie.

-local, utilizarea de ovule ce contin extracte naturale (galbenele, tuia, sunatoare, aloe, muguri plop, catina, musetel, polen, propolis, uleiuri esentiale, prebiotice); unguent cu galbenele si propolis, creme si supozitoare cu pelin si galbenele.

Dr. RUXANDRA CONSTANTINA
Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie
Cabinet consultanta  naturopata 0734 410 417




 sursa foto aici 
si aici

Article 0

$
0
0
NOU

Ca urmare a numeroaselor cereri adresate de pacienti pentru organizarea unor conferinte referitoare la beneficiile medicinii naturiste si a produselor naturale in viata cotidiana, pentru prevenirea afectiunilor la care suntem predispusi (genetic, din cauza unui stil de viata nesanatos) sau pentru ameliorarea pe cai naturale a unor dezechilbre sau boli deja existente, acute sau cronice,

Dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie, un medic cu  o experienta bogata in domeniul naturopatiei,  vine in intampinarea dorintelor dumneavoastre si va sustine in perioada 10 octombrie-10 decembrie o serie de conferinte si workshopuri in care se vor dezbate aspecte teoretice si practice legate de un stil de viata sanatos, de reguli de alimentatie si hidratare corecte in functie de afectiune, de utilizarea corecta a produselor naturale pentru obtinerea unor efecte terapeutice rapide si sigure, fara reactii adverse si de tehnici de relaxare si echilibrare energetica.

Pentru inscrieri si detalii suplimentare, va rugam sa sunati la 0734 410 417 !

CURS INTEGRAL DE TERAPII NATURISTE pentru prevenirea imbatranirii si aparitiei bolilor degenerative
-de ce imbatranim
-dieta tineretii: reguli de baza
-hidratare cu sucuri naturale si ceaiuri cu efect anti-aging
-produse naturale recomandate (plante, gemoterapice, apicole, suplimente naturale)
-recomandari de miscari (active si pasive) eficace
-sfaturi practice pentru obtinerea si mentinerea unui ten tanar si luminos

CURS INTEGRAL DE TERAPII NATURISTE pentru prevenirea si ameliorarea bolilor osteo-articulare
-care sunt cele mai frecvente afectiuni osteo-articulare
-meteodependenta in afectiunile osteo-articulare
-dieta : ce alimente ne ajuta, ce alimente ne fac rau
-ce plante putem utiliza
-cum putem combina tratamentul clasic (cu antiinflamatorii si antialgice) cu tratamentul naturist
-ce proceduri (bai, masaje, reflexo) ne ajuta
-recomandari de miscari (active si pasive) eficace

CURS INTEGRAL DE TERAPII NATURISTE pentru a ne pastra creierul tanar si a preveni bolile neuro-degenerative
-care sunt cele mai frecvente afectiuni neuro-degenerative
-dieta si hidratare pentru un tonus psihic optim
-produse naturale recomandate (plante, gemoterapice, apicole, suplimente naturale) pentru imbunatatirea capacitatilor cognitive
-recomandare activitati utile

CURS INTEGRAL DE REFLEXOTERAPIE SI REFLEXOTERAPIE POLARIZATA CU ECHILIBRARE ENERGETICA
-ce este reflexoterapia si reflexoterapia polarizata
-tehnici de baza
-indicatiile acestor 2 metode pentru familie si pentru autotratament
-beneficiile pentru sanatate









Article 0

$
0
0
Dumneavoastra ati decis: urmatoarea conferinta va avea drept subiect
Boala reumatica – afectiunea omului de orice varsta;data 18-19 noiembrie (sambata intre 10-16 si duminica 10-12)

Indiferent daca articulatiile voastre sunt atinse sau nu de reumatism, va invitam sa participati la acesta dezbatere, deoarece conferinta va cuprinde notiuni teoretice si practice care sa ne invete cum sa recunoastem, sa prevenim si, in ultima instanta, sa amelioram aceste afectiuni ! 
Conferinta este sustinuta de dr RUXANDRA CONSTANTINA, medic specialist medicina de familie, apifitoterapie, gemoterapie, naturopatie si dl MARCEL DRAGUS,fiziokinetoterapeut si tehnician maseur.

Detalii si inscrieri la 0734 410 417; locuri limitate !

TEMATICA CONFERINTEI:
-care sunt cele mai frecvente afectiuni osteo-articulare (inflamatorii si degenerative)
-ce greseli din viata cotidiana, din stilul nostru de viata, pot sa favorizeze aparitia acestor afectiuni
-meteodependenta in afectiunile osteo-articulare
-dieta : ce alimente ne ajuta, ce alimente ne fac rau
-ce extracte naturale sunt utile
-cum putem combina tratamentul clasic (cu antiinflamatorii si antialgice) cu tratamentul naturist
-ce proceduri (bai, masaje, reflexo) ne ajuta
-kinetoterapia; recomandari de miscari (active si pasive) eficace
-fizioterapia in ameliorarea la domiciliu a simptomatologiei-demonstratii practice


Raceala versus gripa

$
0
0

 Raceala versus gripa/cum le identificam si le tratam corect
Este sezonul infectiilor respiratorii, de la banalul guturai pana la infectii virale gripale. De ce este important sa recunoastem simptomele specifice fiecarei infectii ? Pentru ca un banal guturai se vindeca fara probleme, in timp ce gripa este mult mai periculoasa, in special in cazul  copiilor mici si persoanelor care sufera de afectiuni cronice; in acesta cazuri pot apare complicatii (unele grave), daca infectia nu este tratata corespunzator !
Inca un lucru foarte important: in cazul persoanelor cu o imunitate buna, orice infectie are forme usoare, durata redusa si trece fara complicatii !

DIFERENTE
-durata: raceala are o durata scurta de evolutie (stiti cum se spune o raceala tratata dureaza 7 zile, netratata 1 saptamana); gripa are de obicei o durata mai lunga.
-starea generala: in cazul racelii, starea generala este relativ buna, usoara stare de astenie, pofta de mancare pastrata, dureri cap foarte rare: in cazul gripei debutul este brusc cu alterarea starii generale, stare intensa de oboseala, pierderea poftei de mancare, dureri intense musculare si de cap
-simptome: in cazul racelii,febra poate sau nu sa apara si este moderata (sub 38 grade), dureri moderate de gat, nas infundat sau nas cu mucozitati, stranut frecvent; dureri musculare moderate, tuse moderata productiva; in cazul gripei, debut cu febra mare (39 – 40), frisoane, dureri musculare, dureri de cap si oculare, dureri intense de gat, tuse uscata iritativa (care poate dura si peste 1 luna de la vindecare); pot fi prezente dureri abdominale, senzatie greata, varsaturi.


Ce este de facut
In special in cazul in care avem o starea generala alterata si febra mare, ramanem in casa; alimentatie usoara (supe/ciorbe de legume, supa de pui cu multe legume, piureuri de legume, carne slaba; reducem consumul de lapte care creste inflamatia si secretia de mucus); hidratare (ceaiuri de plante-ghimbir, soc, cimbrisor, busuioc, hibiscus, echinacea; ceai verde, ceai alb; sucuri naturale; multe limonade cu miere naturala); nu supraincalziti camera; puteti pe calorifer un bol cu apa in care adaugam cateva picaturi de ulei esential de menta, eucalipt, pin, brad, lamaie, cimbru, cu efecte antiseptic, decongestionat, antiviral; nu abuzati de picaturile pentru nas (incercati varianta naturala cu apa de mare, uleiuri esentiale); tusea nu trebuie inhibata, trebuie fluidificate secretiile si favorizata eliminarea lor; doar in cazul in care tusea are o componenta alergica sau este spastica, iritativa, ea poate fi ameliorata cu extracte naturale (muguri de calin, de carpen, patlagina, scai-vanat); faceti bai caldute de picioare cu adaus de sare de mare sau uleiuri esentiale ; faceti masaj usor cu solutii cu efect revulsiv, carminativ, decongestionant, analgezic (contin apa de trandafiri, ulei de eucalipt, de menta, de rozmarin, de fenicul, de pin, de scortisoara); asa-zisele leacuri babesti merg si ele (comprese la gat cu otet de mere si apa, cu cartofi cruzi, -cataplasme cu otet de mere pentru dureri gat, gargara cu apa calduta cu sare pentru dureri in gat, aplicarea unui saculet cu sare calda pe piept, aplicarea unei cataplasme cu faina de mustar pe piept cu efect decongestionant).


In plus, tratamentul va fi simptomatic pentru febra, tuse, dureri; asociati intotdeauna o terapie cu plante imunomodulatoare de tip echinaceea, astragalus, ulei chimen negru, propolis, extracte gemoterapice; vitamina C naturala (multa lamaie); uleiuri esentiale de te-tree, cimbru, lavada, eucalipt, menta.
Antibioticul se ia doara daca apar suprainfectii bacteriene si complicatii si doar la recomandarea unui medic specialist; in acest caz asociati obligatoriu un probiotic.
Respectati normele de igiena pentru a preveni raspandirea infectiei: cand tusiti sau stranutati, folositi un servetel; spalati-va pe maini inainte de a manca; evitati colectivitatea sau locurile aglomerate daca sunteti racit!


O cura de imunizare naturala este mai mult decat binevenita, indiferent de varsta, cu atat mai mult in cazul copiilor care frecventeaza colectivitati sau a persoanelor cu afectiuni cronice. Important este sa apelati doar la recomandarilor unui medic naturopat !



 sursa foto aici


Postul, sanatate pentru trup si suflet

$
0
0

Se spune ca postul este mama sanatatii, un izvor de bucurie pentru trup si suflet. Pentru a fi cu adevarat benefic, postul alimentar trebuie neaparat sa fie insotit de postul sufletului.



Din punct de vedere medical, postul nu este nici o perioada de infometare extrema, nici de supraalimentare cu produse permise.

Postul inseamna cumpatare, moderatie in tot ceea ce facem, inclusiv in mancarea de post; reprezinta nu numai perioada in care renuntam la mancarea de dulce (produse de origine animala), dar inseamna si o perioada de liniste sufleteasca, de impacare cu sine insusi (in primul rand) si cu cei din jur, de iertare si de bunatate.
Postul este benefic pentru sanatatea si detoxifierea organismului.

Alimentatia trebuie sa fie si in aceasta perioada una echilibrata, diversificata si moderata cu produse de post de calitate, naturale!

Proteina de origine animala (din carne, peste, lapte si derivate) poate fi inlocuita cu proteina vegetala din soia, ciuperci, alge, dar si din leguminoase: mazare, fasole, linte, naut; seminte, nuci. 

E bine sa revenim la mancarea gatita in casa in timpul postului si putem consuma cu incredere: supe si ciorbe din legume, care hidrateaza si aduc un aport de vitamine si minerale, legume crude sau ghiveci, salate asortate, cât mai colorate, asezonate cu ulei de masline, din samburi de struguri, plante aromatice (ghimbir, busuioc, menta, oregano, scortisoara, cuisoare, ardei iute, cimbru de cultura, chimen, coriandru, dafin, hrean, marar, usturoi, sofran, rozmarin, maghiran, fenicul). In aceasta perioada sunt indicate si fructele uscate (curmale, stafide, smochine, prune uscate), sunt energizante, contin antioxidanti, fier si calciu, dar si fructele oleaginoase (nuci, alune, fistic).


  Sa nu uitam de vestitele noastre muraturi (in special varza murata) care sunt foarte gustoase, dar si sanatoase, deoarece contin vitamina C (care ajuta la absorbtia fierului), calciu, magneziu, fibre (prebiotice) si substante antioxidante.



Consumati cu moderatie si cereale integrale-quinoa, hrisca, mei, amarant


In zilele de dezlegare putem consuma peste (pastrav, ton, cod, somon, macrou, hering, sardina), foarte benefic sanatatii prin aportul de acizi grasi omega 3. 

Si daca tot suntem in post si mancam mai sanatos, mai moderat, ar fi bine sa ajutam organismul sa se purifice, prin folosirea unor ceaiuri din plante, cu efecte depurative, diuretice. Acestea imbunatatesc tranzitul intestinal si digestia, imbunatatesc functionarea aparatului biliar, detoxifica si in acelasi timp regenereaza ficatul, accelereaza metabolismul, imbunatatesc circulatia, inlatura stresul, anxietatea, relaxeaza si calmeaza. Recomandate sunt: socul, mesteacanul, anghinarea, papadia, cicoarea, armurariul, coada-soricelului, ghimbirul, teiul, ginkgo-biloba, sulfina galbena, lavanda si sunatoarea.


Atentie la produsele de post din comert! Produsele de soia din comert (pate, crenvursti) contin E-uri, modificatori de gust si aroma, conservanti, deci prin consumul lor zilnic nu doar ca nu detoxificam organismul, dar il si incarcam cu toxine care, pe perioada scurta sau lunga de timp, pot provoca dezechilibre (endocrine, metabolice) sau chiar afectiuni grave (cancer, alergii, scaderea imunitatii organismului).

In ceea ce priveste soia, este bine sa consumam alimente naturale din soia, preparate in casa.

Sfaturi inainte de a incepe un post
In general, inainte de a incepe un post, trebuie sa consultam un medic, sa facem un set de analize si sa adaptam postul la vârsta, la afectiuni, la starea de sanatate sau la boala. 
Atente trebuie sa fie in primul rând persoanele vârstnice, care sufera de mai multe afectiuni cronice, metabolice, cum ar fi diabetul sau afectiunile cardiovasculare, pentru care un post prelungit si restrictiv este contraindicat, pentru ca le pune in pericol nu doar sanatatea, ci chiar si viata.
 

Bineinteles ca nu numai in aceasta perioada de post ar trebui sa ne revizuim stilul de viata, alimentatia si comportamentul in general si in particular, sa gandim pozitiv ; putem oricand sa adoptam o dieta sanatoasa, sa renuntam la atatea obiceiuri nocive, sa fim mai buni cu cei din jurul nostru; fapte bune (chiar daca aceasta inseamna o vorba sau un gest prietenesc, de incurajare) putem si ar trebui sa facem tot timpul anului.

sursa foto aici

LA MULTI ANI

Aromoterapia pentru trup si suflet

$
0
0

Cu toti cunoastem termenul de AROMOTERAPIA, adica utilizarea uleiurilor esențiale  (sau volatile) in scopuri terapeutice, pentru echilibrare fizica, psihica, emotionala;  uleiuri care sunt de fapt niste produse aromatice, distilate din plante (radacini, frunze, tulpini, flori, seminte, rasini, muguri, boboci, ace, ramuri).

Aceste molecule volatile secretate de plante contin substanta activa, dar au si o incarcatura energetica pozitiva; de notat ca proprietatile acestor uleiuri esentiale au fost confirmate de studii farmacologice si clinice efectuate la nivel mondial.



Ele au o istorie îndelungata de utilizare în domeniul sanatatii (fizice, psihice, emotionale) si frumuseții.

Astazi, popularitatea lor este in crestere mai rapid decât oricand. De ce ? Pentru ca ne-am dat seama ca avem nevoie de produse naturale, cu actiune rapida si puternica, care pot fi utilizate pe cale interna, prin inhalare sau prin aplicare directa pe piele – acestea sunt ULEIURILE ESENTIALE.
Se stie ca uleiul esential este de 50-70 de ori mai concentrat decat planta in sine si de aceea trebuie sa fim responsabili in folosirea lui.

Ce calitati trebuie sa aiba un ulei esential de calitate ?
-calitatea materialului – se prefera uleiurile esentiale obtinute din culturi organice
-sa fie pure si nealterate, sa nu fie modificate prin adaugarea unor substante sintetice sau sa nu fie amestecate cu alcool, ulei vegetal sau alte uleiuri de calitate mai slaba, in caz contrar proprietațile lor terapeutice sunt mult diminuate

-uleiurile cu un pret foarte scazut nu pot avea efecte terapeutice puternice, un ulei de calitate costa, ca de altfel orice produs natural si bine facut

-metoda de extractie sa nu altereze puritatea si eficienta terapeutica a uleiului; pentru unele uleiuri se foloseste distilarea cu abur , pentru altele presarea la rece
-se pot lua intern doar uleiurile esentiale pure care au specificat acest lucru pe eticheta, de preferat la recomandarea unui specialist in aromoterapie
-in general uleiurile se folosesc in anumite dilutii, in lampa de aromoterapie sau in aplicare locala pe piele
-nu abuzati de ele, in timp putem sa ne sensibilizam organismul
- sunt foarte bine asimilate de organism, avem nevoie de doze mici pentru obtinerea unui efect terapeutic.
-uleiurile pure nu trebuie sa lase pielea grasa, unsuroasa (in caz contrar uleiul esential a fost amestecat cu un ulei vegetal)


Ce proprietati terapeutice au?

Uleiurile esentiale au actiune puternica antiseptica, antibiotica, antivirala si antifungica, deci lupta cu orice fel de microorganism patogen; diminua inflamatia si durerea; diminua anxietatea, stresul; amelioreaza dezechilibrele hormonale; si, foarte important, purificaechilibreaza la nivel emotional si spiritual; inlatura blocajele energetice si emotionale ceea ce duce si la vindecarea corpului fizic; induc o stare de bine, de relaxare, de echilibru interior.

Cum folosim uleiurile esentiale ?

1. Inhalare - astfel actionam la nivelul sinusurilor, bronhiilor, plamanilor, laringelui, dar si la nivel psiho-emotional
Folosirea aromatica a uleiurilor esentiale presupune inhalarea particulelor de ulei esential; prin
– difuzare: se adauga cateva picaturi intr-o lampa de aromoterapie cu ultrasunete- incepem cu 1-5 picaturi, o perioada scurta, dupa care se creste treptat durata.
-inhalare directa: se pun 1-2 picaturi de ulei esential in palma, masam usor mainile, apoi inhalam direct din palma; sau se pun 1-3 picaturi de ulei esential pe o batista, prosop, fata de perna sau discheta de vata care se  apropie de fata.
-vapori de apa calda: se pun 1- 3 picaturi de ulei essential intr-un bol cu apa calda si se inhaleaza vaporii
-parfumuri sau spray-uri de camera


2. Topic (aplicare pe piele)
Uleiurile esentiale se pot aplica ( in functie de problema aparuta) pe ceafa, frunte, tample, zona occipitala, coloana vertebrala, zonele de puls (incheitura mainilor, gat), stomac, piept, talpi, maini.
Intotdeauna, uleiurile esentiale se dilueaza intr-un ulei vegetal: ulei de cocos, ulei de migdale, ulei de jojoba, de masline, de germeni de grau, sau in crema sau gelul pe care le folosim, etc., in functie de varsta si de afectiune; regula de baza este “mai putin poate face mai mult”, adica intotdeauna sa incepeti cu mai putine picaturi.
Se pot utiliza si compresele : in aproximativ 500 ml de apa se pun cateva picaturi  (2-6) , se amesteca, dupa care se inmoaie o bucata de tifon si se aplica pe locul afectat (contractura, traumatism, injectie).

Pentru baia locala sau generala, se pun 4-6 picaturi de ulei esential in 2 linguri de ulei de baza, apoi se toarna in apa din cada si se amesteca bine.


Pentru copii se pot utiliza anumite uleiuri esentiale, in general prin inhalare sau aplicare diluata pe piele; cereti sfatul unui specialist inainte de a utiliza uleiurile esentiale la copiii mici. La fel, precautii in cazul femeilor insarcinate.

Uleiul esential nu are voie sa ajunga in ochi, urechi sau nas, si nici la nivelul unei leziuni deschise la nivelul pielii.

3. InternUleiurile esentiale se pot administra si intern, dar doar daca este specificat acest lucru si in general la recomandarea unui specialist in aromoterapie; se pot adauga in mancare, in apa, smoothie-uri, lapte, ceai, miere sau incapsulate.

De-a lungul unei practici medicale de aproape 30 ani, am realizat puterea terapeutica extraordinara a plantelor, si in special a acestor uleiuri esentiale; de multe ori, cateva picaturi administrate intern au rezolvat infectii trenante, 1-2 sedinte masaj cu un ulei esential adecvat au calmat dureri puternice, contracturi, sau colici abdominale si menstre dureroase.

Important este sa stim ce uleiuri esentiale sa folosim in functie de problema pe care o avem de tratat, ce cale de administrare sa alegem si, foarte important, doza si timpul de utilizare.






Remedii antimahmureala !

$
0
0
Nu putini dintre noi au resimtit din plin starea de "mahmureala" care urmeaza unei mese copioase, stropite din plin cu alcool. Sa nu uitam ca fiecare om are cantitatea proprie de enzime care metabolizeaza alcoolul la nivelul ficatului, de aceea fiecare dintre noi are un alt grad de toleranta la intoxicatia cu alcool.
Un proverb german spune : Intotdeauna sunt necesare numai trei pahare: primul pentru sanatate şi buna dispozitie, al doilea pentru creatie şi intelepciune şi al treilea pentru somn şi odihnă.
Deci sa ne oprim la atata !



Mahmureala este o stare asociata cu ameteli, dureri cap, greata, arsuri stomacale, tulburari de tranzit intestinal, care apare dupa consumul exagerat de alcool. Pentru prevenirea aparitiei acestor simptome neplacute, este recomadabil sa beti cantitati moderate de alcool, sa nu amestecati bauturile alcoolice intre ele, sa nu le asociati sub nici o forma cu bauturile energizante; in schimb este bine sa asociati consumul de alcool cu consumul de alimente si de lichide-apa, ceaiuri; incercati sa faceti o plimbare (15-20 min) in aer liber dupa terminarea betiei, dupa care mergeti la culcare.


Daca totusi va treziti a doua zi cu o stare neplacuta, specifica consumului crescut de alcool, puteti incerca cateva remediii simple:

-luati un mic dejun consistent-oua (fierte, ochiuri in apa), branza, peste, salata de cruditati

-hidratati-va corespunzator: apa simpla, apa cu lamaie si miere, sucuri naturale de fructe si legume; puteti consuma si o cafea sau, de preferat, 2-3 cani de ceai verde sau negru, ceai menta, musetel, armurariu, cimbru, papadie, urzica, sunatoare, soc

-consumati suc de orz verde

-consumati supa/ciorba de legume, acrita cu bors sau zeama de varza

-consumati fructe bogate in antioxidanti si vitamine-banane, struguri, acai, papaya, rodii, fructe padure, pepene, mere; fructe oleaginoase - mango, avocado; fructe deshidratate

-administrati-va comprimate ce contin extracte naturale de antioxidanti plus vitamine si minerale

-luati extract de armurariu (silimarina) pentru protectia ficatului; de ginseng, ulei de catina, drojdie de bere

-produsele stupului sunt deosebit de utile: miere, polen, laptisor matca

Poate ca ar fi bine ca, dupa atata abuz culinar, sa luam o pauza digestiva; mai multe supe/ciorbe de legume, salate asortate de cruditati, sucuri naturale, ceaiuri detoxifiante !




Cat de agresat e ficatul tau ?

$
0
0



Ficatul reprezinta un organ-cheie pentru organism, unul dintre principalele sale roluri este acela de filtrare, neutralizare si eliminare a toxinelor exo si endogene (alcool, alimente, poluanti chimici). 

Ficatul poate fi agresionat de infectia virala (cu virus hepatitic A, B, C, D, E), dar si de un stil de viata nesanatos, de o alimentatie ce contine prajeli, aditivi chimici, alcool, de poluanti (inclusiv fumat), de administrarea de antibiotice, de lipsa de odihna. Sa nu uitam de unul dintre principalii factorii hepatotoxici: stresul!


Un ficat obosit, suprasolicitat poate emite semnale de alarma care trebuie interpretate corect si tratate corespunzator.
Astfel, pot apare: stare de astenie care nu cedeaza la repaus, scaderea poftei de mancare, greturi, voma, dureri in hipocondrul drept, ameteli, tulburari de digestie.




Ce este de facut ? 

·         alimentatia corespunzatoare – trebuie sa contina preponderent fructe si legume proaspete (legumele cu frunze verzi ofera o protectie puternica pentru celula hepatica), cat mai putin prelucrate termic, carne slaba, peste, uleiuri vegetale presate la rece, cereale integrale, produse apicole. Trebuie eliminate alimentele procesate din comert, mancaruri tip fast-food, grasimi saturate, uleiuri rafinate, margarina, mezeluri, afumaturi, bauturi energizante din comert, excesul de fainoase si zahar. Alcoolul trebuie consumat in cantitati moderate (cateva pahare/saptamana). Consumati sucuri de telina, morcovi, sfecla, lamaie, grapefruit, anghinare, papadie.
·         respectarea perioadele de odihna;
·         evitarea substantelor hepatotoxice - aditivi chimici din alimente, poluanti, medicamente, alcool, fumat etc.
·         efectuati periodic sedinte de reflexoterapie si acupunctura pentru detoxifiere si echilibare energetica
·         mentineti in limite normale nivelul colesterolului si trigliceridelor sanguine, a glicemiei;
·         combateti obezitatea si sedentarismul.

Pentru recastigarea functiei hepatice, este recomandat  un tratament cu produse naturiste care sa ajute la detoxifierea si regenerarea hepatica; in acest sens vom folosi plante cu actiune coleretic-colagoga si hepatoprotectoare  (anghinare, cicoare, coada-soricelului, aloe, rostopasca, armurariu, sunatoare, gentiana, unguras, papadie, rozmarin) in combinatie cu plante depurative ale sangelui (coada-soricelului, telina, aloe, anghinare, brusture, mesteacan, cicoare, urzica, soc) .

Printre cele mai rapide si eficiente remedii se numara: 
-Rozmarinul poate fi utilizat in primul rand ca atare, fiind o planta foarte aromata: ceai, tinctura, extract gemoterapic.
-Armurariul: are  actiune complexa de detoxifiere la nivel hepatic si sanguin,  actiune antioxidanta si de  stimulare a capacitatii de regenerare a celulelor hepatice; pulbereinfuzie combinata, capsule
-Extract din fructe de schisandra (sau planta cu 5 arome), o planta adaptogena, cu efecte deosebite antioxidante, detoxifiante generale si la nivel hepatic, stimulatoare ale functiei celulelor hepatice
 -Papadia, Anghinarea, RostopascaSunatoarea

Pastura cu efecte hepatoprotectoare si hepatoregeneratoare excelente: doza recomandată intern este de 10-20 g/zi, în doză unică sau în două reprize, la 30-45 de minute după masă, timp de 30 zile, se pot face 3-4 cure/an 


Gemoterapia cu radice de porumb, mladite de alun, mladite de rozmarin, este deosebit de eficienta pentru refacerea celulei hepatice; se fac cure de 2-3 luni.


  • Dr Ruxandra Constantina 
    Medic specialist medicina familie si apifitoterapie, 
    Cabinet consultanta naturopata 0734 410 41

Sursa foto: aici si aici









Tratati natural afectiunile digestive !

$
0
0


Gastrita si ulcerul gastro-duodenal reprezinta afectiuni tot mai des intalnite, manifestate prin senzatia de durere si arsura epigastrica, foame dureroasa, balonari, senzatie de greata, sughit repetat, scaderea poftei de mancare.
Este bine de stiut ca exista terapii naturale deosebit de eficiente, fara efecte adverse, care amelioreaza simptomele si previn aparitia complicatiilor.


In primul rand avem nevoie de un stil de viata care include:
  • Fara alcool, cafea, ceai negru si verde, bauturi energizante, bauturi carbogazoase, mancare tip fast-food; la fel se evita administrarea de medicamente antiinflamatorii; fumatul, stressul pot declansa crizele dureroase.
  • Mesele trebuie sa fie regulate, in cantitati mici, sa fie evitate alimentele prajite, afumaturile, rantasurile, grasimile animale, dulciurile concentrate, condimentele iuti (cu exceptia ghimbirului), supele si ciorbele de carne, legumele nefierte, alimentele si bauturile prea reci sau prea fierbinti.
  • Respectarea orelor de odihna

Se pot utiliza ceaiuri din plante cu actiune antiseptica, anticolitica, cicatrizanta si regeneranta a epiteliului gastrointestinal, reducerea hipersecretiei acide si a meteorismului, stimularea secretiei mucusului gastric: macerat din lemn dulce; infuzie de galbenele, de salcam, de roinita, de sunatoare, de lavanda, de musetel, de menta, de frunze de zmeur, fenicul, nalba mare; este de preferat ca aceste ceaiuri sa se foloseasa in combinatii, administrate inainte de masa (cu 15-30 minute), 2-3 cani/zi.


In paralel se vor lua si extracte din plante cu rol calmant, cicatrizant si de refacere a mucoasei digestive afectate : galbenele, fenicul, ghimbir, papaya, mastic, preparate cu colostru, probiotice, suc de aloe; ulei de catina, galbenele si sunatoare; extract de chlorella; tinctura de propolis; polen.

Pentru gastritele sau ulcerele aparute pe fond de stress, suprasolicitare, rezultate excelente se obtin prin administrarea de preparate pe baza de lavanda, melisa, sunatoare.

Sucurile proaspete de cartof, varza, morcovi sunt foarte eficace.


Gemoterapia are efecte excelente , se fac combinatii cu extracte din smochin, tei argintiu, coacaz negru, merisor, doar la la recomandarea unui medic apifitoterapeut, timp de 2-3 luni.

Vreau sa atrag atentia asupra mai multor aspecte importante:
  • depistarea pozitiva pentru anticorpi HP in sange nu inseamna infectie acuta, efectuati depistarea antigenului in scaun sau testul respiratiei
  • daca depistati infectie pozitiva dar pacientul nu are simptomatologie, incercati dieta si tratament naturist; in acest caz, un tratament agresiv cu 3 antibiotice poate face mai mult rau decat bine
  • tratamente prelungite, timp de ani de zile, cu medicamente care diminua secretia gastrica de acid, pot duce la scaderea periculoasa a secretiei gastrice acide, ceea ce poate favoriza aparitia cancerului gastric
  • tratamentele prelungite cu mai multe antibiotice perturba echilibrul florei intestinale si diminua imunitatea organismului  


SFATUL MEU: NU lasati netratate o gastrita/un ulcer gastric sau duodenal, NU apelati la sfaturile dr Google ! Pot aparea complicatii (hemoragie digestiva, perforatii, cancer gastric) ! 

Apelati la sfatul unui medic, care poate sa va recomande cel mai bun tratament !


Dr Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie
MEDICA RD

sursa foto aici si aici

Imunitatea si sanatatea

$
0
0



Nu uitati, o buna imunitate ne asigura victoria in lupta cu infectiile virale specifice acestui sezon, dar reprezinta si baza distrugerii celulelor canceroase din organism !


Sunt necesare terapiile naturiste pentru cresterea imunitatii? Ne pot face si rau? 
Raspunsul categoric in cazul ambelor intrebari este DA!

Trebuie sa lamurim insa anumite aspecte:
·         imunizarea cu ajutorul plantelor nu este acelasi lucru cu vaccinarea! Plantele, preparatele homeopate si cele gemoterapice cresc imunitatea nespecifica a organismului, adica capacitatea lui de aparare in lupta cu diferiti microbi sau toxine. Exista nenumarate studii clinice care arata ca aceste terapii naturale imunostimulatoare si imunomodulatoare reduc semnificativ riscul de a contracta o infectie respiratorie, scurteaza durata acesteia si diminueaza simtomatologia, previn instalarea complicatiilor. In aceasta categorie intra echinaceea, astragalus, ginseng, ulei chimen negru, macese, produsele apicole (miere, propolis, laptisor matca, polen, pastura);
·         preparatele pentru imunizare nu trebuie administrate la intamplare, tratamentul trebuie strict individualizat si supravegheat de un medic fitoterapeut. 
·         Nu luati tratamente pentru imunizare la sfatul vanzatorilor de produse naturiste sau a „cunoscatorilor” de pe net. Sa nu uitam ca plantele au efecte terapeutice, dar si reactii adverse si contraindicatii. De exemplu, echinaceea, o planta cu proprietati imunostimulatoare certe si puternice, nu trebuie administrata persoanelor ce prezinta diferite alergii, celor cu boli autoimune sau in paralel cu chimioterapia, persoanelor cu TBC si SIDA, in perioada activa. Astragalusul nu se administreaza femeilor insarcinate si copiilor. Ginsengul, care previne infectiile cailor respiratorii, creste tonusul fizic si nivelul energetic, trebuie administrat cu precautie persoanele cu hipertensiune arteriala, anxietate, insomnie, precum si persoanele cu boli autoimune, la fel femeilor insarcinate sau care alapteaza, copiilor. Uleiul de chimen negru nu se administreaza femeilor gravide deoarece poate provoca contractii uterine. Propolisul poate provoca reactii alergice si hipotensiune arteriala.
·         terapiile naturale pentru cresterea imunitatii trebuie administrate in doze prescrise de medic, pe perioade limitate de timp (7 pana la 21, maxim 30 zile).  Cura poate fi repetata la intervale de timp. De exemplu, administrarea prelungita a unui imunostimulator (cum este echinaceea) poate duce la perturbarea sistemului imun sau la dezvoltarea tolerantei, cu pierderea efectului terapeutic. Administrarea in doze marite a preparatelor de ginseng poate provoca efecte adverse - anxietate, iritabilitate, insomnie, diaree, cresterea tensiunii arteriale, palpitatii. Administrarea de preparate de maces pe durate mari de timp poate afecta smaltul dentar si provoca diaree. Uleiul de chimen negru poate provoca la unele persoane dureri si arsuri la nivelul stomacului.
·         plantele pot interfera cu medicatia alopata pe care si-o administreaza in paralel anumite persoane. De exemplu, atentie la administrarea concomitenta a ginsengului, a extractelor e baza de scoarta de salcie, ghimbir, curcumina si a tratamentului anticoagulant - exista riscul aparitiei fenomelor hemoragice. Trebuie evitata administrarea echinaceei in cazul persoanelor ce urmeaza un tratament cu medicamente pentru scaderea colesterolului, risc afectare hepatica. Nu se administreaza concomitent preparatele imunostimulatoare si imunomodulatoare din plante cu cele alopate (polimicrobiene) si nici cu vaccinurile!

In ultimii ani s-au facut progrese remarcabile in domeniul cercetariii oncologice, au aparut terapii noi de tipul imunoterapiei- un tratament inovator care stimuleaza sistemul imunitar non-specific sau stimuleaza  sistemul imunitar sa atace celulele canceroase in mod specific – vaccinuri antitumorale, anticori monoclonali (localizeza si izoleaza celulele canceroase), modificatori de raspuns biologic (interferoni și interleukine), inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar (recunosc si diferentiaza celulele sanatoase de cele canceroase).
Deci pastrarea unei bune imunitati este esentiala pentru starea noastra de sanatate si prevenirea declansarii unor boli, unele grave !
NU ezitati sa va intariti imunitatea in mod natural, apelati insa intotdeauna la sfatul unui specialist!
Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist MF, apifitoterapie, naturopatie

sursa foto aici

Alimentatia si tratamentul naturist

$
0
0


Este bine ca atunci cand urmati un tratament cu plante si produse apicole , la recomandarea unui medic naturopat, sa adoptati in paralel o alimentatie sanatoasa, naturala, pentru a spori efectele terapeutice ale tratamentului naturist.


Este recomandabil sa renuntam la consumul exagerat de cafea, alcool; sa excludem din alimentatie mancarea tip fast-food, produsele de patiserie si bauturile din comert; sa limitam consumul de grasime animala, dulciurile concentrate; sa mancam multe legume si fructe proaspete, salate asortate, verdeturi cat mai putin prelucrate termic,  uleiuri vegetale presate la rece (din masline, samburi struguri, canepa, in) fructe oleaginoase (alune padure, nuci, arahide, fistic), cereale integrale, peste; sa ne hidratam corespunzator (apa, ceaiuri, supe si ciorbe de legume).

Pe de alta parte, alimentele consumate pot potenta sau diminua efectul terapeutic al plantelor.
Astfel, o dieta bogata in fructe de padure (afine, macese, mure, coacaze, catina) care sunt bogate in vitamina C si bioflavonoide, stimuleaza sistemul imunitar si creste capacitatea de aparare a organismului in lupta cu diversi agenti patogeni (bacterii sau virusuri); la fel alimente ca usturoiul, prazul, ceapa au efecte antiseptice, antivirale si antibacteriane. Laptele poate diminua actiunea antibiotica a acestor alimente. 


In cazul unei afectiuni intestinale caracterizate prin diaree, meteorism, colici, de mare ajutor este adoptarea unei diete care sa cuprinda 
supe de legume, orez fiert, morcov, menta, afine, chimen, ghimbir.

Usturoiul, ghimbirul, ceaiul verde, ceaiul negru, strugurii, pestele gras, au efect de fluidizare a sangelui, deci vor potenta efectul anticoagulant si antiagregant plachetar al tratamentului cu extracte ce contin ginkgo biloba, ginseng, resveratrol, scoarta de salcie; in schimb legumele verzi  bogate in vitamina K (spanac, broccoli,  sparanghel) au efect procoagulant si antihemoragic si nu se consuma in cantitati mari in cazul in care urmam un tratament cu aceste anticoagulante naturale.



In cazul unui tratament pentru depresie si anxietate cu preparate ce contin extracte de lavanda, sunatoare, este bine sa evitam bauturile ce contin cofeina si derivati (cafea, preparate energizante, ceai negru), branzeturi (in special cea veche, cea cu mucegai), varza murata, bere, vin (in special cel rosu), avocado, deoarece pot determina cresteri (uneori periculoase ) ale valorilor TA; la fel in cazul unui tratament cu ginseng, care are efecte energizante, tonice, se limiteaza consumul de energizante si cafea, deoarece pot determina HTA si disconfort la nivel digestiv; putem insa consuma paine de secara,cereale integrale, nuci, alune, pulbere de busuioc, suc noni, ciocolata neagra (1-2 patratele), organisme marine.

Deci in timpul unui tratament antidepresiv, chiar daca este natural , trebuie eliminat consumul de alcool. Si in timpul unei terapii cu antioxidanti (in special betacaroten) nu se consuma alcool, deoarece acestia intensifica efectul stimulator gastric al alcoolului.

Evitati consumul exagerat de grasimi saturate (carne rosie, lapte gras, unt, smantana, mezeluri, grasimi hidrogenate) si de dulciuri rafinate) in cazul in care urmati un tratament antiinflamator (cu scoarta de salcie, gheara matei, gheara diavolului); consumati in schimb grasimi sanatoase (peste gras, uleiuri vegetale presate la rece, nuci si seminte), cereale integrale, zarzavaturi proaspete, ghimbir.
Persoanele alergice sau cele care urmeaza un tratament naturist antialergic ar trebui sa evite consumul de rosii (in special cele importate), o cauza frecventa de alergii si probleme digestive Aceste persoane ar trebui sa fie atente si la consumul de capsuni, zmeura.

In cazul unui tratament cu plante pentru scaderea colesterolului (anghinare, papadie, aloe, mesteacan, etc) este bine sa se consume peste gras (de 2-3 ori/saptamana).
Este bine ca femeile cu dezechilibre hormonale (tulburari de ciclu, menopauza, chisturi ovariene, mastoza fibrochistica) sa includa in alimentatia lor zilnica consumul de ulei din samburi struguri, un reglator hormonal excelent



sursa foto aici si aici

Preventia este cel mai bun medicament

$
0
0
In ultimul timp vorbim tot mai mult de Preventie, dar facem foarte putin in acest sens.
Ne-am obisnuit sa ajungem la medic doar cand suntem bolnavi, pentru a primi un diagnostic si medicamente....tot mai multe medicamente.
Principalele boli cronice ale secolulului nostru – imbatranire prematura, boli cardio-vasculare (hipertensiune, ateroscleroza, cardiopatie), boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), reumatism, depresie, cancer, ar putea fi prevenite printr-o informare corecta si timpurie.
Stiu, de cele mai multe ori avem scuza ca timpul e tot mai scurt, ca suntem foarte ocupati, etc
Este foarte important sa cunoastem inca din perioada de tinerete care sunt partile slabe de aparare ale organismului nostru, ce predispozitii genetice mostenim, la ce afectiuni suntem predispusi din cauza stilului nostru de viata. Numai asa putem preveni aparitia unor dezechilibre, afectiuni; sau daca boala s-a declansat deja, putem afla din timp ce masuri sa luam pentru a preveni aparitia complicatiilor.


 Sanatatea si boala sunt  2 notiuni care depind foarte mult de noi, de stilul nostru de viata.

Bineinteles ca avem si vom avea nevoie de doctori,  dar este foarte important sa fim constienti ca cel mai bun medicament este PREVENTIA, iar acest lucru depinde de noi, trebuie doar sa fim corect informati.



„Fie ca mancarea sa va fie medicament si medicamentul sa va fie mancare” 
– spunea, atat de adevarat, acum 2500 ani, Hippocrate…. se pare ca ne-am indepartat de mancarea naturala, platim pretul industralizarii si aditivarii mancarurilor.

De multe ori, noi insine transformam o mancare sanatoasa intr-una nesanatoasa, prin prajire, prin expunere la cuptorul cu microunde.
Ar fi bine sa profitam de faptul ca in Romania inca avem legume si fructe „netunate”, naturale; sa mancam cat mai multa mancare neprelucrata termic, accentul sa cada pe legume si verdeturi proaspete, salate asortate; cereale integrale (orez brun, mei, quinoa, hrisca, amarant); iaurt, sana, chefir; fructe de padure struguri negri, rodie, avocado, mere, pere, prune….si lista poate continua.


Este foarte important sa invatam ce inseamna sa mancam sanatos, cum sa combinam corect alimentele pentru o digestie optima, importanta alimentatiei ecologice.
Orice persoana este libera sa-si aleaga tipul de alimentatie-omnivora, vegetariana, raw-vegana. Importante sunt moderatia si diversificarea, evitarea obiceiurilor nocive ce pot transforma un aliment sanatos intr-unul nociv pentru organism (de ex prajirea), eliminarea din alimentatie a alimentelor de tip fast-food, a produselor de patiserie, a bauturilor din comert.
Limitati consumul de zahar, de sare, de faina alba, de grasimi hidrogenate -provoaca inflamatie in corpul nostru !

Renuntati la consumul de alcool in exces, la fumat !

Invatati sa reduceti efectele stresului asupra organismului.
Stresul este unul dintre factorii cei mai importanti care au efecte negative asupra corpului nostru fizic, psihic, emotional; ne scade imunitatea, ne perturba sistemul endocrin si metabolismul, ne face mai nervosi, mai irascibili, ne altereaza calitatea somnului, ne diminua fertilitatea….si lista poate continua.


Se spune ca sanatatea incepe si se sfarseste la nivel digestiv; asa si este, la nivel intestinal se naste imunitatea, dar si o parte din secretul starii de bine. Deci asigurati-va ca aveti o digestie optima, ca flora microbiana sanatoasa are conditii optime de dezvoltare, ca mancati destule fibre-mancati multe legume si zarzavaturi proaspete, salate colorate si asortate, nu uitati de un pahar de lapte batut, sana ,iaurt, chefir ! Limitati consumul abuziv de antibiotice !

ü  Faceti  miscare zilnic. Si asta nu inseamna mersul zilnic la sala, ci gesturi cotidiene, aproximativ 30 min, de intensitate moderata: urcatul si coboratul scarilor, mersul pe jos, pe bicicleta, pe role -toate acestea nu numai ca ne mentin intr-o buna forma fizica si psihica, dar ajuta si la diminuarea nivelului  de stres inflamator.


ü  Ganditi pozitiv. Cu totii traim intr-o societate stressata si stressanta dar, cu atat mai mult, trebuie sa ne mentinem un bun tonus fizic, psihic, emotional, sa radem si sa ne bucuram zilnic, sa vedem partile bune ale vietii noastre cotidiene; sa ne iubim pe noi si pe cei din jur.




FII UN OM INFORMAT ! Afla din timp la ce afectiuni esti predispus si care sunt cele mai bune terapii naturiste pentru tine, pentru o buna sanatate fizica si psihica! Programeaza-te acum la un test rapid si neinvaziv de Iridologie si Biorezonanta !  

Dr. RUXANDRA CONSTANTINA
Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
Cabinet consultanta  naturopata 0734 410 417

 sursa foto aici si aici





Viewing all 323 articles
Browse latest View live