Quantcast
Channel: Dr. Ruxandra Constantina
Viewing all 323 articles
Browse latest View live

Article 0

$
0
0
5 Mituri despre plante

1. Plantele sunt bune la orice, se pot lua dupa ureche, fara recomandarea medicului

2. Plantele nu au efecte secundare

3. Plantele se pot lua impreuna cu orice medicament

4. Plantele nu au contraindicatii

5. Plantele se pot lua pe perioade lungi de timp, fara pauze, chiar toata viata



1. Avand o compozitie chimica complexa, plantele pot fi utile pentru ameliorarea simptomatologiei in diferite afectiuni acute sau cronice; ele pot avea efecte terapeutice, dar si reactii adverse; de aceea produsele bazate pe plante trebuie recomandate doar de catre un medic fitoterapeut, singurul care poate stabili ce planta trebuie administrata, in ce doza, pe ce perioada de timp.  Piata  romaneasca este invadata de tot felul de produse, unele ce nu au inscriptionat numele tuturor plantelor din compozitie, concentratia de substanta activa, daca provin din culturi ecologice, daca contin si compusi sintetici. Pentru a obtine efecte terapeutice reale si benefice, cu minim de efecte adverse, este bine sa consumam produse ce apartin unor firme de renume (romanesti sau autohtone) si ele sa fie avizate de un medic. Nu va lasati inselati de publicitatea facuta unor produse, aceasta nu reflecta intotdeauna calitatea lor.  

2. Plantele, ca si medicamentele, au o compozitie chimica care le imprima actiunea terapeutica, dar poate genera si efecte adverse, in cazul in care nu sunt administrate in mod adecvat; de ex, sunatoarea are efecte excelente antidepresive si anxiolitice, stimuleaza secretia de bila, imbunatateste digestia, scade aciditatea gastrica; daca se iau preparate pe baza de sunatoare in timpul expunerii la soare, poate aparea fotosensibilitatea; menta are reale efecte antispastice si antiseptice la nivel digestiv, tonice ale sistemului nervos; in doze mari, poate provoca insa reflux gastroesofagian; teiul are efecte sedative, calmante, de favorizare a somnului; baut in exces, are efecte paradoxale excitante asupra sistemului nervos, cauzand insomnie; lemnul dulce si salvia contin fitoestrogeni si au efecte pozitive in reglarea hormonala, dar la femeile ce prezinta risc sau chiar au chisturi mamare sau ovariene, devin periculoase. 


3. Plantele pot fi administrate in paralel cu medicatia alopata, dar doar la recomandarea medicului apifitoterapeut; de ex, persoanele care iau concomitent anticoagulante si produse din plante ce au efecte de fluidificare sanguina (de ex gingko biloba, ginseng, musetel, extract salcie, preparate pe baza de usturoi) pot prezenta sangerari la diferite nivele (nazale, subcutanate, digestive, etc); sunatoarea administrata in paralel cu anticonceptionalele orale, le scade acestora eficacitatea.

4. Plantele trebuie adminstrate cu prudenta femeilor insarcinate; de ex extractele de lemn-dulce, salvie pot provoca contractii uterine si avort; la fel nu se vor administra purgative din plante ce contin alcaloizi (aloe, crusin), plante cu principii amare (coada-soricelului, rostopasca, pelin, obligeana), ulei esential de anason, fenicul, marar, patrunjel, ardei iute, derivati de opiu (seminte de mac). Consumul de ceai verde si negru trebuie limitat pe perioada sarcinii si lactatiei, deoarece si acestea contin diferite concentratii de cafeina care pot provoca stari de agitatie si nervozitate care se transmit si la fat. De asemenea, este bine sa se evite administrarea lor fara recomandare medicala in special in primul trimestru de sarcina (deoarece exista putine studii referitoarea la actiunea unor plante asupra fatului), femeilor care alapteaza (deoarece se pot transmite la fat prin intermediul laptelui), la copiii mici trebuie recomandate strict de un medic, in doze corespunzatoare varstei. Echinaceea, o planta mult utilizata in special in perioada anotimpului rece pt cresterea imunitatii, nu se recomanda persoanelor ce prezinta fenomene alergice, celor cu boli autoimune, celor aflate sunt tratament cu antituberculoase sau chimioterapice.

5. In general, plantele reprezinta o terapie blanda si eficace, cu conditia sa fie administrata in doze adecvate si pe anumite perioade de timp, urmate de pauze, in caz contrar pot genera efecte secundare nedorite. De ex sunatoarea, folosita pe termen lung, poate determina aparitia unor nevralgii, oboseala, ameteli; de asemenea ceaiul verde, administrat pe perioade lungi de timp, fara pauze, poate accelera eliminarea calciului si fierului din organism; musetelul, cu efecte benefice antiseptice digestive, administrat pentru perioade lungi de timp, poate provocaa dezechilibre ale florei intestinale.




Articol publicat pe acasa.ro
Sursa foto: aici

Remedii naturale pentru tulburarile de circulatie

$
0
0




Aveti dureri la nivelul membrelor inferioare, senzatia de picioare grele, de arsura, parestezii, crampe musculare, umflarea gleznelor ? De vina este circulatia periferica deficitara (venoasa, dar si limfatica) care favorizeaza aparitia varicelor, a flebitelor si edemelor la acest nivel.


Este important sa se adopte un stil de viata sanatos, care sa cuprinda:
·         alimentatie bogata in vitamine (vitamina PP, E, C), continute in fructe - in special fructe de padure-afine, macese, zmeura, coacaze rosii si negre (prosapete sau congelate), castane comestibile, citrice, struguri rosii, cirese, visine, caise, mere, prune; si in legume proaspete (ceapa rosie, usturoi, urzica, papadie, anghinare), peste, oua, cereale integrale. Cantitati mari de vit PP se gasesc in hrisca si polen.
·         miscare si exercitii fizice usoare (mers pe bicicletă, plimbare pe jos, înot)
·         evitarea statului prelungit in picioare; a utilizarii pantofilor cu tocuri foarte inalte; a bailor cu apa fierbinte
·         extracte din plante (sub forma de ceai, tinctura, capsule) cu efect vasoprotector, vasodilatator, antiinflamator si diuretic, de micsorare a vascozitatii sangelui si de favorizare a microcirculatiei locale: ceai alb, ceai verde (3 cani/zi), sulfina galbena (contine anticoagulanti de origine vegetala-cumarine, ce au efecte de fluidizare a sangelui, impiedica formarea cheagurilor si a trombilor sanguini), mesteacan, coada-calului, ghimpe, vita-de-vie, afine, merisor, macese, catina.

Tratamentul trebuie recomandat doar de catre un medic apifitoterapeut.



O actiune deosebita o are extractul de ginkgo biloba (vasoprotectoare si antiinflamatoare, vasodilatatoare la nivel central si periferic, antiagreganta plachetarea, cu rol de fluidificare a sangelui); 
Resveratrolul-prezent in strugurii negri (mai ales coaja lor), in samburii strugurilor (albi sau rosii), afine, mure, coacaze negre, mere cu coaja inchisa la culoare, varza rosie, ceapa rosie, in fasolea boabe de culoare neagra- imbunatateste circulatia periferica, previne agregarea plachetara, fluidifica sangele; se pot administra si capsule cu extract integral din struguri; Acizi grasi omega 3 din uleiul de peste au un rol benefic in buna functionare a inimii si vaselor de sange: sunt antiagregante plachetare, fluidifica sangele; doza zilnica e de aprox 1-2 g/zi.

Gemoterapia cu muguri de castan comestibil si salbatic, scoarta de lamaie, muguri de arin alb, timp de 2-3 luni, este deosebit de eficienta.

Atentie !! in cazul persoanelor care iau medicamente anticoagulante, doza trebuie strict individualizata, deoarece asocierea terapiei naturiste cu fluidificatoare si antiagregante plachetare poate accentua actiunea tratamentului alopat si predispune la hemoragii la diferite niveluri.

Local, se fac masaje usoare, in sens ascendant, la nivelul picioarelor cu creme si geluri ce contin plante cu actiune vasoprotectoare care ajuta la diminuarea stazei venoase si ameliorarea microcirculatiei periferice: castan, sulfina, musetel, arnica, coada-soricelului, salvie, urzica, spanz.

Baile de picioare cu uleiuri esentiale de mentaeucaliptrozmarin, lamaiie, ineupar, menta; sau cu tinctura de arnica, efectuate aproximativ 10 minute, sunt relaxante si reconfortante, inlaturand durerea si stimuland circulatia sangelui; la fel baile locale sau cataplasmele cu sulfina, urzica, arnica.


Pentru stimularea circulatiei periferice se pot face si dusuri scotiene (baie cu apa rece la nivelul picioarelor alternand cu baie cu apa cald, efectuate de mai multe ori).


Reflexoterapia
 
efectuata de catre un specialist are efecte rapide si de durata, inlaturand senzatia de picioare grele, diminuand edemele de la nivel periferic si stimuland circulatia la acest nivel; se fac cure de 10-12 sedinte, 1 pe zi sau 1 la 2 zile.

Foarte utile sunt si sedintele de drenaj limfatic, efectuate manual de catre un specialist, 1-2/saptamana, timp de 3-4 saptamani.



Dr. RUXANDRA CONSTANTINA
Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
Cabinet consultanta  naturopata 0734 410 417




Sursa foto aici


Terapii naturale pentru alergiile vara

$
0
0


Nici in sezonul cald, persoanele sensibile, cu teren atopic, nu au scapat de alergiile sezoniere; este vorba de alergia la polenul gramineelor (sau plante cu spice- ierburi inalte, cereale). Tot in aceasta perioada, din cauza temperaturilor inalte si a umezelii ridicate, se intensifica si alergia la mucegaiuri; se semnaleaza si prezenta alergiei la praful de casa si de pe strazi. 


Sunt afectate persoanele de orice varsta; din pacate copii si adolescentii prezinta o crestere alarmanta a alergiilor sezoniere sau permanente; poate ar trebui sa ne punem intrebarea DE CE ? si sa cautam rapid cele mai bune solutii naturale !

Simptomatologia, suparatoare si trenanta, este dominata de semnele respiratorii: nas infundat sau nas care curge (rinoree apoasa), stranuturi repetate, mancarime la nivel ocular, nazal si faringian, lacrimarea ochilor, tuse uscata; acestea se pot insoti de stare de anxietate, nervozitate, insomnii, dureri cap.


Este bine ca persoanele sensibile sa respecte anumite reguli: 
-in primul rand alimentatia sa se bazeze pe legume si fructe proaspete, verdeturi; este indicat consumul de patrunjel, ce are proprietati diuretice, detoxifiante si antialergice, sub forma de salata sau suc de patrunjel (proaspat preparat),10-15 zile; utile sunt si sucul de telina, de spanac; la fel infuzia din frunze de urzica , 2-3 cani pe zi, timp de 20-30 de zile; sau tinctura, 1 lingurita de 3 ori/zi; sau infuzie din frunze de papadie, 2-3 cani/zi.

-hidratare adecvata, cu apa, limonade, sucuri naturale


Prezenta acestor simptome trebuie sa determine pacientul sa se prezinte la medicul alergolog pentru un diagnostic si tratament antihistaminic corect. Netratate corect si la timp, alergiile respiratorii  pot sa aiba un impact negativ asupra vietii profesionale si sociale.

Foarte utila este utilizarea plantelor cu actiune detoxifianta, depurativa, antialergica; urzica, papadie, mesteacan, brusture, trei-frati-patati, coada-soricelului aloe, soc, lavanda, lamaia, catina, pir; atat in scop profilactic, pentru prevenirea declansarii crizelor alergice, cat si curativ, deoarece ajuta la diminuarea intensitatii si severitatii simptomelor. 

Aceste plante se pot administra in diverse combinatii, sub formă de ceaiuri (2-3 căni pe zi), tincturi (1 lingurita de 2-3 ori/zi)  sau comprimate (2-4 comprimate pe zi, în funcţie de vârstă). 

Sunt benefice si extractele naturale de Amla, Cordyceps, Astragalus, Reishi, extract din scoarta de pin, curcumina, gheara-matei.  



Rezultate deosebite, durabile in timp, fara nici un fel de reatii adverse, se obtin si prin utilizarea extractelor gemoterapice, deoarece favorizeaza desensibilizarea persoanei, cu reducerea importanta a simptomatologiei si a  intervalului de aparitie a crizelor alergice; rezultate excelente la copiii de orice varsta !
Se pot folosi diferite asociatii de extract din muguri de coacăz negru, extract din muguri de mesteacan pufos, extract din mladite de maces, extract din muguri de fag; in general se fac cure periodice de 1-3 luni, numai la recomandarea unui medic apifitoterapeut; dupa o pauza de 15-30 zile, tratamentul se poate relua. 

Local, pentru diminuarea manifestarilor rinitei alergice, se pot folosi solutii ce contin soluţie hipotonă de apă de mare, filtrată microbiologic, cu extracte din plante ce au efecte antialergice, antiseptice şi antiinflamatorii (coacaz negru, boswellia serrata,  menta,  musetel).



Sedintele de acupunctura si reflexoterapie, efectuate de catre specialisti, au un rol deosebit de important in prevenirea aparitiei crizelor de alergie respiratorie. 

Dr Ruxandra Constantina
medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
Telefon: 0734.410.417




Infectii estivale

$
0
0
Infectiile genitale reprezinta o afectiune deosebit de frecventa in randul femeilor, favorizate vara de scaldatul in piscine si stranduri, care nu trebuie ignorate sau neglijate; ele necesita un consult la medicul specialist si un tratament adecvat.




Pot fi reprezentate de vulvovaginite, cervicite, agentul cauzator fiind o ciuperca (candidoza vaginala), un protozoar (trichomoniaza vaginala), infectii bacteriene (chlamydia) sau virale (herpes genital). 

Atentie mare !! Aceste infectii genitale se pot lua nu numai prin contact sexual, dar si prin lenjerie de pat sau prosoape contaminate, utilizarea unei toalete publice sau inotul in piscine incorect dezinfectate !


Infectiile micotice (candidozele) sunt cele mai frecvente infectii genitale suferite de femei in sezonul cald; boala este favorizata de transpiratie sau de umezeala intretinuta de costumul de baie; in plus, clorul utilizat pentru dezinfectia apelor poate duce la dereglarea florei vaginale foarte rapid, chiar si in cazul femeilor care nu si-au inceput viata sexuala.

O alta infectie genitala este trichomonioza; parazitul Trichomonas vaginalis se transmite usor de la o persoana la alta in special prin apa calda a piscinelor, dar si utilizarea in comun a prosoapelor.

Vaginita bacteriana  (vaginoza) apare in conditiile in care flora vaginala normala (dominata de lactobacili) este substituita cu o flora complexa si abundenta de bacterii care se gasesc in mod normal in vagin, cel mai adesea cu Gardnerella vaginalis. Aceasta infectie este foarte comuna in randul persoanelor cu o viata sexuala activa, care au schimbat mai multi parteneri.

In plus, clorul din apa piscinelor poate provoca dezechilibre ale florei vaginale cu aparitia unor inflamatii si micoze la aceste nivel .


Simptomatologia este variata si reprezentata de leucoree, senzatie de arsura sau usturime vaginala, prurit, dureri la urinat, dureri in timpul actului sexual, etc.

Infectiile inalte (la nivelul uterului, ovarelor, trompelor uterine) pot provoca dureri pelvine, infertilitate, sarcina ectopica, avort .

Este foarte important sa nu neglijam aceste simptome si sa mergem la un control ginecologic cu efectuarea unei analize a secretiei vaginale pentru depistarea cauzei (iritatie, infectie bacteriana, virala, candidozica).

Pentru noi, femeile, este foarte importanta sanatatea la nivelul aparatului genital; de aceea este necesar sa ne mentinem o igiena intima adecvata prin :
- evitarea stricta a scaldatului in baltile si lacurile neamenajate din jurul marilor orase
-evitarea piscinelor foarte aglomerate si prost intretinute
-efectuarea unui dus inainte de fiecare intrare in piscina si la iesirea din ea
-folosirea obligatorie a unui prosop propriu atunci cand inchiriem un sezlong, la fel daca ne asezam pe marginea piscinei
-mentinerea unui ph vaginal adecvat, adica acid, reprezinta un mod de protectie naturala importanta, intrucat majoritatea micro-organismelor patogene nu se dezvolta intr-un mediu acid; spalarea frecventa cu sapunuri obisnuite, gel de dus nu este recomandata, deoarece aceste sapunuri sunt alcaline si perturba aciditatea mediului vaginal; spalati-va bine inainte si dupa inot, cu apa si sapun, folositi dezinfectate vaginale blande, din plante, cu rol antiseptic si antiinflamator (sapun pentru igiena intima, gel)

Alaturi de tratamentul alopat recmandat, daca este cazul, de medicul ginecolog, terapia naturista este deosebit de eficace pentru diminuarea simptomatologiei si prevenirea aparitiei complicatiilor.



-se utilizeaza extracte naturale din uleiuri esentiale (menta, cimbru, te-tree, etc) cu rol antibiotic si antiseptic deosebit de puternic; aceleasi efecte antibiotice si antivirale il are si propolisul, administrat intern, sau sub forma de ovule si supozitoare.

-gemoterapia este deosebit de utila, cu efecte durabile; se pot utiliza asociatii de coacaz negru, zmeur, caprifoi negru, in cure de 2-3 luni, doar la recomandarea unui medic apifitoterapeut.

-concomitent se pot utiliza si plante cu rol antiseptic, antiinflamator, antibiotic, sub forma de infuzie sau spalaturi si bai locale: cretisoara, traista-ciobanului, coada-soricelului, urzica, galbenele, sunatoare, musetel,salvie.

-local, utilizarea de ovule ce contin extracte naturale (galbenele, tuia, sunatoare, aloe, muguri plop, catina, musetel, polen, propolis, uleiuri esentiale, prebiotice).

 Sursa foto: aici

Dr. Ruxandra Constantina
medic specialist MF, apifitoterapie, naturopatie
MEDICA RD ESTHETIC,
0734 410 417





Clubul de wellness

$
0
0
Alatura-te Clubului de wellness!

Vara asta, esti invitata mea la clubul de wellness
Lunar vom avea intalniri interactive, in care vom discuta despre cele mai delicate probleme de sanatate ale tale si vom gasi impreuna cele mai bune solutii naturale!


Traind intr-o lume stresata si stresanta, intoxicata de informatii eronate, fara nicio baza medicala, am considerat necesara existenta acestui Club de wellness! Daca esti in cautarea unor raspunsuri  corecte si accesibile la problemele tale de sanatate, rezerva-ti un loc la intalnirile noastre lunare! 
Intr-o atmosfera relaxata, vei avea ocazia sa intalnesti persoane cu probleme similare, vei putea discuta cu specialisti din diferite domenii de sanatate si beauty!


La ce sa te astepti:

-discutii interactive, fara niciun fel de inhibitii si reticenta, pe teme de sezon
-solutii practice de tratament si de prevenire pentru orice problema care te framanta
-vouchere de reduceri la consultatiile oferite de dr Ruxandra Constantina, medic specialist MF si apifitoterapie; si la sedintele specialistului in estetica faciala si corporala Diana Tomescu





IN PLUS !
-prezentare de produse naturiste de top
-raspunsuri saptamanale online, oferite de dr Ruxandra Constantina, la diverse alte probleme cu care te confrunti
-50% reducere la taxa de participare la workshop-uri
-invitati-surpriza
-o cafea aromata si un ceai savuros



Participarea la prima intalnire este gratuita! 
Te asteptam cu drag sa te inscrii in club, acceseaza sectiunea CLUB !


Daca ai intrebari, contacteaza-ne pe constantina.ruxandra@gmail.com



Hidratare si energizare naturala in perioada estivala

$
0
0

Soare, temperaturi  crescute, transpiratie, organismul nostru are nevoie de o hidratare suplimentara in anotimpul cald.
Cele mai bune lichide pentru zilele caniculare sunt reprezentate de: apa, limonada, socata, ceaiurile (asiatice, de rozmarin, din fructe) .
Putem consuma si sucuri naturale, preparate in casa, din fructe proaspete, care ne racoresc (suc lamaie, de portocale, de grapefruit, cu putina miere si apa plata sau carbogazoasa) sau suc rodie, de struguri, de pepene, de fructe de padure. Benefic este si sucul de catina, bogat in betacaroten, care ne ofera in plus o protectie contra radiatiilor UV.



Sa nu uitam ca alcoolul, cafeaua, bauturile dulci din comert, bauturile carbogazoase, bauturile energizante ne satisfac doar e moment setea, in realitate, ele accentueaza deshidratarea.



Ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul negru, ne hidrateaza si, in acelasi timp, gratie compozitiei lor, au efecte tonice si energizante asupra sistemului nervos, inlatura oboseala fizica si psihica; sunt o sursa bogata de antioxidanti, iar vara ne apara de radiatiile UV, foarte puternice pe timpul verii.
Ceaiul verde poate fi consumat in amestec si cu mandarine, portocale, lamaie sau cu frunzulite de menta proaspata
Un ceai foarte racoritor este cel obtinut din frunze de rozmarin, ceai verde, flori rosii de hibiscus, macese, menta, sulfina.
Efecte tonice si energizante au si ceaiurile de guarana, de mate, de ginseng.

In aceasta perioada sunt benefice ceaiurile din plante aromatice - menta, rozmarin, busuioc; sunt tonice ale sistemului nervos dar, in acelasi timp, gratie  uleiurilor volatile pe care le contin au actiune antiseptica si dezinfectanta la nivel digestiv (sa nu uitam ca in perioadele estivale sunt frecvente infectiile digestive de tip sindrom diareic, colita, enterocolita, toxinfectie alimentar).

Ceaiul de ghimbir este tonic digestiv, dar are si proprietati antioxidante, protejeaza ppielea de efectul negativ al radiatiilor UV.

Ceaiurile de fructe (fructe de padure, capsuni si fragi, afine, zmeura, coacaze, mure, catina, lamai, mandarine, portocale, caise sau fructe exotice) sunt tonice, vitaminizante, energizante si foarte placute la gust, motiv pentru care sunt o sursa de hidratare ideala pentru zilele caniculare. Pot fi consumate si de catre copii, de-a lungul intregii zile.


Este bine ca lichidele pe care le consumam (apa, ceaiuri, sucuri) sa fie la temperatura camerei.

Este falsa impresia ca un lichid rece ne racoreste; cu cat lichidul pe care il bem este mai rece, cu atat organismul nostru consuma mai multa energie pentru a restabili echilibrul intre temperatura bauturii si cea a corpului nostru, deci va elibera mai multa caldura; in plus, consumul excesiv de bauturi reci poate determina vasoconstrictia, deci senzatia va fi de incalzire, si nu de racorire.

Lichidele foarte reci actioneaza negativ si asupra faringelui, laringelui si produc inflamatii la acest nivel; favorizeaza aparitia constipatiei.
Deci unui organism incalzit  ii face bine consumul de lichide la temperatura camerei, eventual putem adauga 1 cub de gheata.
  





Hidratati-va constant de-a lungul zilei, nu trebuie sa apara senzatia sete, in acest caz organismul este deja deshidratat.

Atentie mare in cazul copiilor, sugarii şi copii mici au un risc crescut de deshidratare, mai ales in zilele caniculare. 
In cazul bebelusilor alimentati exclusiv la san, laptele matern asigura toata apa de care au nevoie; dupa diversificare, este necesara o hidratare adecvata varstei si nivelului de activitate desfasurata.




Soarele, prieten sau dusman ?!

$
0
0
Am deschis seria conferintelor desfasurate in cadrul Clubului de Welness cu o tema hot, respectiv
SOARELE, PRIETENUL SAU SANATATII NOASTRE ?!


Intr-o atmosfera relaxata si prietenoasa am discutat despre cum sa ne bucuram din plin de beneficiile soarelui, dar si despre modul in care putem evita efectele negative ale razelor UVA si UVB asupra organismului nostru!

Sa nu uitam ca numarul persoanelor atinse de cancer cutanat este intr-o continua si ingrijoratoare crestere! Cu cat arsurile solare se produc la varste mai tinere, cand pielea este mai sensibila si mai vulnerabila, cu atat creste riscul aparitiei cancerului; peste 95% dintre cancerele de piele sunt cauzate de expunerea necontrolata la soare!
De aceea cea mai buna atitudine este cea de prevenire a arsurilor solare si a altor probleme ale pielii asigurandu-ne o dubla protectie solara, atat interna, cat si externa! 
Protectie interna
In aceasta perioada trebuie sa ajutam corpul sa faca fata excesului de radicali liberi generat de radiatiile ultraviolete si sa ne asiguram o bronzare uniforma si sanatoasa. Acest lucru poate fi realizat printr-o alimentatie care sa cuprinda cat mai multe legume si fructe intens colorate in stare proaspata si neprelucrate termic (in special de culoare portocalie, rosie, galbena), care contin betacaroten si alte vitamine cu rol antioxidant (A, E, C), minerale si enzime plus o cantitate mare de apa: morcov, rosii, ardei gras, varza rosie, dovleac, papaya, pepene, struguri, caise, piersici, banana, citrice, mango; legume cu frunze verzi. Ghimbirul are proprietatea de a preveni cancerul de piele gratie unui component, gingerol!

Sa nu uitam de acizi grasi omega 3, 6, 9, continuti in peste si ulei de peste, seminte de in, de susan, ulei de masline, de samburi de struguri, care ajuta la mentinerea hidratarii si elasticitatii pielii si au si rol antioxidant impotriva radiatiilor UV.

Sucul natural de tomate, consumat zilnic, creste cu 30% nivelul de protectie a pielii impotriva soarelui; efecte fotoprotectoare au si nucile, ceapa, cruciferele (varza, broccoli), ardeii iuti; extractele de catina, afine, struguri, rodie.

Trebuie evitat consumul de sucuri acidulate, dulci din comert, cafeaua in cantitati mari, bauturile alcoolicele, ele ne deshidrateaza; in plus, expunerea la soare combinata cu consumul de alcool creste riscul aparitiei cancerului de piele.

Cum alegem crema de fotoprotectie

Am discutat despre importanta folosirii unor creme de fotoprotectie adecvate tipului de piele si eventualelor probleme dermatologice; indicat ar fi ca produsul ales sa aiba spectru larg (protectie UVB+UVA), rezistenta la apa, plus un continut cat mai bogat in extracte naturale, care sunt bine tolerate de catre piele, nu provoaca alergii, nu au efecte negative, in plus asigura o bronzare uniforma si sanatoasa: extract de catina, morcov, rodie, galbenele, struguri, argila, ulei masline, de susan, de germeni de grau, de argan, avocado etc.

Sa nu uitam insa ca nicio crema, chiar cu factor protectie SPF 100, nu ne asigura o protectie absoluta contra cancerului de piele, in special daca indicele de radiatii UV este peste 7-8!

Pe perioada verii, este foarte important, in special pentru noi, femeile, sa folosim produse de ingrijire pentru ten, buze, maini, picioare, cu extracte naturale, care hidrateaza si hranesc, mentin echilibrul sebumului, au actiune antioxidanta si antiaging. 
Toate aceste aspecte le-am dezbatut in cadrul conferintei “SOARELE, PRIETEN SAU DUSMAN”.
In continuare, specialistii invitati au purtat discutii cu participantele. Iar fiecare a avut de invatat de la fiecare!

Invitata de onoare a fost Dragomir Simona, o doamna care stie sa isi pastreze tineretea, frumusetea si energia debordanta gratie unui stil de viata sanatos, unei alimentatii naturale si, foarte important, unei atitudini pozitive si optimiste! 

Simona a atras atentia asupra importantei unei fotoprotectii adecvate si eficiente, tocmai pentru a evita agresionarea pielii (pete, riduri, alergiii solare, arsuri, melanom).

Diana Tomescu, esteticiana, a demontat mitul conform caruia soarele usuca acneea, ne-a dat mici trucuri pentru intretinerea corecta a tenului in zilele caniculare: metode de hidratare, ce tipuri de creme de fata sa folosim. La final ne-a demonstrat ce efecte benefice are pentru ten aplicarea unei masti cu produse profesioniste. 

Marcel Dragus, fiziokinetoterapeut si tehnician maseur, ne-a dat sfaturi practice pentru imbunatatirea circulatiei la nivelul membrelor inferioare si combaterea aparitiei edemelor la acest nivel si a senzatiei de picioare grele. Mai mult, ne-a explicat de ce este bine sa evitam purtarea de fuste scurte si stramte, a pantalonilor mulati, a tocurilor de peste 2-3 cm. Tot fiziokinetoterapeutul ne-a explicat importanta drenajului limfatic manual, efectuat de catre un specialist.

Monica Zainescu, make-up artist, ne-a invatat cum se ne machiem vara (in functie de tipul de ten, culoarea parului) pentru un look natural si tineresc si cat de importante sunt cosmeticele de calitate. Nu au lipsit ponturi pentru un machiaj lejer chiar la plaja!

Au urmat multe, multe intrebari interesante, iar doamnele au plecat acasa relaxate si incantate de intalnirea de week-end, in care au aflat informatii practice, de la persoane avizate!


Alaturi ne-au fost partenerii nostri de la HimalayaHerbals!


Remedii naturale pentru raul de miscare

$
0
0


Raul de miscaresau de calatoriereprezinta ansamblul tulburarilor care apar la anumite persoane in timpul deplasarii cu masina, tren, avion, vapor; aproximativ 80% din populatie a experimentat cel putin o data aceste simptome.

In aceste cazuri apare o neconcordanta intre informaţiile primite de creier de la nivelul urechii interne si ochiului, cu dereglarea mecanismelor legate de mentinerea echilibrului corpului.


Factorii favorizanti pot fi reprezentati de : stare de oboseala generala a organismului, labilitate psiho-afectiva, tulburari de vedere, tulburari de echilibru; persoanele care prezinta cefalee sau migrene frecvente.
Persoanele predispusesunt copiii mici  (in special intre 2-10 ani ), femeile, persoanele varstnice.

In timpul deplasarilor cu unul dintre mijloacele enumerate mai sus pot aparea simptome de tipul: stare generala de rau, senzatie de greata, uneori insotita de varsaturi, dureri de cap, ameteala, transpiratii reci, paloare excesiva, mergand chiar pana la lesin; copii pot prezenta somnolenta, dureri abdominale transpiratii, greata si varsaturi, cascat si salivatie excesiva.

 Pentru evitarea aparitiei acestei simptomatologii care poate fi foarte accentuata la unele persoane si determina un incomfort major, este bine sa se adopte urmatoarele masuri generale:
-inainte de calatorie sa se evite mesele supraincarcate si consumul de alcool
-sa se evite mirosurile puternice (parfum, deodorant, etc)
-in cazul deplasarilor cu masina, este recomandat locul din fata, este bine sa se evite cititul, jocurile electronice; locul trebuie sa fie situat in directia de mers, privirea trebuie indreptata in zare, nu se recomanda mancatul in timpul calatoriei; interiorul trebuie permanent aerisit (un geam al masinii deschis, aer conditionat); nu fumati in masina
- miscarile capului sa fie cat mai reduse cu putinta
-in cazul calatoriilor cu vaporul, este recomandat ca persoana sa ocupe o cabina situata in centru sau la nivelul liniei de plutire, sa stea cat mai mult la aer, iar cand sunt pe punte sa priveasca fix la linia orizontului
- in timpul unei calatorii aeriene, persoanele sensibile ar trebui sa ocupe locurile situate langa aripa avionului
-aerisiti in permanenta locul



Tratamentul medicamentos trebuie administrat inainte de deplasare, cu efecte de diminuare a senzatiei de greata, a vertijului; unele au componenta sedativa, deci pot influenta capacitatile de reactie ale persoanei si provoca sedare, somnolenta: antihistaminice, anxiolitice, sedative, plasturi cu Scopolamina

Medicina naturista ne ajuta in diminuarea disconfortului creat in timpul deplasarilor.
-ghimbiruleste extrem de util în combaterea raului de miscare şi se administreaza sub formă de: tinctura sau capsule, care se iau cu 30 de minute înaintea călătoriei si se repeta dupa 3-4 ore; mai poate fi folosit si ceaiul de ghimbir, precum şi băuturile răcoritoare ce contin această plantă; de asemenea putem folosi bomboane, jeleuri sau dropsuri care contin ghimbir.
-menta este si ea benefică, sub formă de ceai (infuzie) rece, comprimate, tinctura,  bomboane; putem folosi si frunzele proaspete de mentă, compresele reci aplicate pe frunte; capsule, una-doua pe zi sau dropsuri mentolate. Puteti apela si la frunzele proaspete de menta, mestecate ca atare sau din care se poate prepara o limonada combinata cu suc de lamaie.
-ceai de busuioc
-se pot mesteca cateva cuisoare
-limonada, dropsuri cu lămâie. 
-ceai de lavanda, ceai de fructecu adaos de zeama de lamaie
-roinita se poate consuma sub forma de capsule, 1 capsula de 2-3 ori/zi inainte de masa
-sulfina se foloseste ca tinctura, 30 picaturi de 3 ori/zi intr-un pahar cu apa
-brataricare actioneaza prin presopunctura si inhiba senzatia de greata


De obicei aceste simptome dispar odata cu terminarea deplasarii, daca persista mai multe zile sau se agraveaza,  trebuie consultat medicul.



sursa foto aici

Infectia cu Helicobacter pylori si terapiile naturale

$
0
0
Exista tot mai multe cazuri de infectie cu Helicobacter pylori, bacteria incriminata in delansarea ulcerului gastro-duodenal; exista si tot mai multe controverse referitoare la tratamentul modern, care este agresiv si include 2-3 antibiotice+medicamente ce scad secretia gatrica acida; tratamentul naturist este lipsit de efecte adverse, dar cat este el de eficient ? 


 Vreau sa atrag atentia asupra mai multor aspecte importante:
  • depistarea pozitiva pentru anticorpi HP in sange nu inseamna infectie acuta, efectuati depistarea antigenului in scaun
  • daca depistati infectie pozitiva dar pacientul nu are simptomatologie, incercati dieta si tratament naturist; in acest caz, un tratament agresiv cu 3 antibiotice poate face mai mult rau decat bine
  • tratamente prelungite, timp de ani de zile, cu medicamente care diminua secretia gastrica de acid, pot duce la scaderea periculoasa a secretiei gastrice acide, ceea ce poate favoriza aparitia cancerului gastric
  • tratamentele prelungite cu mai multe antibiotice perturba echilibrul florei intestinale si diminua imunitatea organismului  

Exista destule tratamente pt ameliorarea simptomatologiei bolii ulceroase si eradicarea infectiei cu HP; ele trebuie individualizate pt fiecare pacient in parte.

Ca reguli generale:
-regim alimentar: mese regulate la ore fixe,  se evita prajelile, condimentele iuti, alcoolul, sucurile carbogazoase, mancarea fast-food, alimentele foarte reci sau fierbinti; renuntati la fumat; reduceti din stress, respectati-va orele de odihna !
- ceaiuri din plante cu actiune antiseptica, calmanta a colicilor, reducerea hipersecretiei acide si a meteorismului, stimularea secretiei mucusului gastric,  cicatrizanta si regeneranta a epiteliului gastrointestinal: macerat din lemn dulce; infuzie de galbenele, de salcam, de roinita, de sunatoare, de lavanda, de musetel, de menta, de frunze de zmeur, fenicul, nalba mare; este de preferat ca aceste ceaiuri sa se foloseasa in combinatii, administrate inainte de masa (cu 15-30 minute), 2 cani/zi; in paralel se vor lua si extracte din plante cu rol calmant, cicatrizant si de refacere a mucoasei digestive afectate (galbenele, fenicul, ghimbir, galbenele, patlagina, musetel, menta, lemn-dulce, ulm, nalba mare, roinita, lavanda, coada-soricelului, obligeana), extract papaya, extract de mastic, de ghimbir, preparate cu colostru, probiotice, suc nepasteurizat de aloe. 
ulei de catina, galbenele si sunatoare, cate 10-20 picaturi inainte de mese.
extract de chlorella, timp de 30-45 zile
cura cu tinctura de propolis: se iau 40 picaturi dimineata, pe stomacul gol, in 100 ml lapte sau cu o lingurita de miere; cura dureza aprox 14 zile
cura cu polen: 2 linguriţe, de 2 ori/zi, înainte de masa de dimineaţă şi cea de la prînz.
cura cu suc de cartofi (1 pahar cu suc inainte de masa, timp de 2-3 saptamani), de varza (1/2 pahar de 2 ori/zi, inainte de masa, 1 luna) este foarte benefica. 
- rasina din arborele de Mastic  ajuta la reducerea actiunii bacteriei HP asupra epiteliului gastric si duodenal, cu protejarea acesteia

Gemoterapia are efecte excelente , se fac combinatii cu extracte din muguri de smochin, de arin negru si de tei argintiu, de coacaz negru, de merisor, la recomandarea unui medic apifitoterapeut, timp de 2-3 luni.

SFATUL MEU: NU lasati netratate o gastrita/un ulcer gastric sau duodenal, NU apelati la sfaturile dr Google ! Pot aparea complicatii (hemoragie digestiva, perforatii, cancer gastric) ! 

Apelati la sfatul unui medic, care poate sa va recomande cel mai bun tratament !

Dr Ruxandra Constantina 
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie



Cum depasim cu bine zilele caniculare

$
0
0
Zilele caniculare pot afecta starea de bine a unei persoane sanatoase, deoarece temperaturile crescute creaza un stres suplimentar organismului, care face eforturi sa se adapteze; poate aparea o stare de astenie fizica si psihica, transpiratie, batai accelerate ale inimii, nervozitate accentuata, tuburari ale apetitului alimentar, dureri cap, ameteli, senzatie de lesin, stari de lipotimie, tulburari de somn, tulburari de concentrare; eruptii cutanate, crampe musculare.

Cei mai afectati sunt copii, persoanele cu afectiuni cronice, varstnicii si cei care desfasoara activitati fizice in aer liber.

Persoanele cu diferite afectiuni– cardiace (hipertensiune , angina) si vasculare (tulburari de circulatie venoasa si limfatica), respiratorii (astm bronsic, bronsita cronica, emfizem) , metabolice (obezitate, diabet), osoase (reumatism degenerativ), cu tulburari psihice (anxietate, depresie, insomnie cronica), pot prezenta o accentuare a simptomatologiei specifice si pot aparea chiar decompensari grave.

Astfel, persoanele cardiace pot prezenta variatii periculoase ale TA, crize de angina pectorala, respiratie grea, dureri cap si ameteli; in cazuri grave pot aparea accidente vasculare cerebrale si coronariene; se agraveaza tulburarile circulatie epriferica, apar edemele si se accentueaza varicele .

Persoanele cu afectiuni respiratorii cronice, care deja au capacitatea pulmonarea redusa, prezinta dificultati de respiratie, lipsa de aer, crize de sufocare.

Desi se considera ca durerile articulare sunt favorizate pe timp de iarna, temperaturile crescute accentueaza si ele aceste dureri, cu aparitia contracturii si a diferitelor grade de limitare a mobilitatii in articulatie.

Sa nu uitam de bolnavii diabetici, care in aceste zile caniculare prezinta variatii, uneori periculoase ale glicemiei; atentie la dozele de insulina sau hipoglicemiante orale pe care vi le administrati, acestea trebuie ajustate in functie de valorile obtinute pe glucometru.

Afectati sunt si cei cu afectiuni psihice, creste gradul de iritabilitate, anxietate, agitatie psiho-motorie, depresie, tulburari de comportament; in zilele caniculare se inregistreaza, din pacate, o crestere a sinuciderilor.

In acelasi timp, temperaturile crescute favorizeza inmultirea microbilor la nivelul alimentelor, in special daca acestea nu sunt tinute in conditii adecvate; apar toxiinfectii alimentare, enterocolite. Deci atentie mare de unde va procurati mancarea, evitati consumul de alimente preparate in necorespunzator (saorme, sosuri, produse de patiserie cu creme).



 Persoanele sanatoase pot sa evite, atat cat este posibil, aparitia acestor simptome neplacute prin:
-limitarea expunerii la temperaturi scazute in aer liber
-mentinerea unei temperaturi constante in incapere  (birou, acasa), diferenta intre temperatura interioara si cea a mediului extern nu trebuie sa depaseasa 10 grade (este recomandata setarea temperaturii aparatului de aer conditionat la 21-25 grade, nu mai putin)
-sa adope o alimentatia in care sa predomine salatele asortate de legume si verdeturi, supele de legume, fructele proaspete, iaurturile naturale; se elimina din alimentatie prajelile, alimentele fast-food si cele procesate, carnea grasa, mezelurile, produsele patiserie
-hidratare cu apa, limonade naturale, ceaiuri energizante naturale (ceai alb, verde, ceai de rozmarin, de cicoare, de fructe padure, de ginseng); se evita alcoolul, bauturile carbogazoase dulci si energizante din comert, excesul de cafea - acestea ne deshidrateaza; lichidele consumate nu trebuie sa fie foarte reci, in caz contrar efectul de racorire este doar temporar

Persoanele care prezinta tensiune arteriala mica (accentuata de temperaturile crescute) pot consuma extracte naturale de rozmarin, coacaz-negru, ginseng.

Cu atat mai mult persoanele cu diferite afectiuni trebuie sa fie atente la alimentatie, sa consume apa si ceaiuri medicinale; sa nu renunte in nci un caz la medicatie sau sa nu-si ajusteze din proprie initiativa dozele; cardiacii sa ia obligator suplimente cu magneziu si potasiu. Se pot adauga suplimente naturale, care imbunatatesc starea generala si scad riscul aparitiei unor crize, dar doar la indicatia unui medic apifitoterapeut.


 Dr. Ruxandra Constantina,
 Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie

sursa foto aici

Remedii naturiste care te scapa de varice

$
0
0

Varicele reprezinta dilatatii venelor superficiale, care apar cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare (gambe si coapse); ele sunt consecinta unei insuficiente veno-limfatice.
Afectiunea se agraveaza vara, din cauza temperaturilor ridicate, care provoaca vasodilatatia si accentueaza stagnarea sangelui si a limfei la nivelul picioarelor.

Apare senzatia de picioare grele, tensiune, durere, arsuri la nivelul gambelor si picioarelor, amorteli si furnicaturi la acest nivel.
Factorii favorizanti sunt: sexul feminin, sarcina, varsta, obezitatea, baile fierbinti si sauna practicate frecvent, fumatul, statul prelungit in picioare.
Tratamentul este local si general.
Ca si masuri generale :
·         purtarea ciorapilor elastici de contentie recomandati de un medic flebolog, in mod individualizat.
·         activitate fizica regulata, mersul pe jos in reprize de cate 20-30 de minute, exercitii pentru musculatura gambei, mersul pe bicicleta, inotul.
·         evitarea pozitiei picior peste picior, a ortostatismului prelungit, a pantofilor cu tocuri inalte.
·         de cate ori puteti, ridicati picioarele mai sus decat nivelul inimii.
·         dusuri alternative cald-rece la nivelul picioarelor si gambelor
·         evitarea expunerii la soare
·         se recomanda consumul de alimente care contin rutin, cu efect protector al peretelui capilarelor sanguine, antiinflamator, antioxidant si anti-trombotic: hrisca, polen, citricele (lamaile, in special coaja, portocalele, grepfruit), caisele, visinele, ciresele, merele, prunele, fructele de padure (coacazele rosii si negre, macesele, zmeura, afinele), strugurii.
·         se recomanda inotul, mersul pe jos, mersul pe bicicleta

Se pot utiliza plante care au efecte de favorizare a microcirculatiei, de crestere a rezistentei peretelui vascular si diminuarea permeabilitatii capilarelor, de combatere a stazei venoase, de fluidizare a sangelui.
Acestea se adminstreaza pe cale interna (sub forma de ceai, tinctura, capsule) : extracte naturale de sulfina galbena, ghimpe, vita-de-vie, fructe de padure, hibiscus, ginkgo biloba, salcie, curcumina, ghimbir, rozmarin, ananas, strugurii rosii, paducel, mesteacan, urzica.

Deosebit de utila este gemoterapia (extract de castan, de ginkgo, scoarta lamaie), in cure periodice recomandate de un medic apifitoterapeut.
Benefic este si consumul de ceai verde, polifenolii continuti imbunatatesc circulatia si fluidifica sangele.

Local se fac aplicatii cu unguent sau gel ce contine extract de spanz, castan, galbenele, hamamelis, hirudina (enzima eliberata de lipitori, cu efecte anticoagulant), arnica, coada-soricelului, ulei din samburi struguri, ulei de lemongrass; se poate face un masaj local bland efectuat in sens ascendent.

Utile sunt si baile de plante, care amelioreaza circulatia periferica; ele pot fi locale (de picioare) sau generale, se adauga cateva picaturi de ulei esential de menta, rozmarin, eucalipt in apa de baie; sau tinctura arnica.


sursa foto aici 

Uleiurile esentiale pure - terapii vindecatoare pentru trup, inima, suflet

$
0
0


Revine in forta o metoda de prevenire si vindecare milenara, care apartine medicinei naturiste, mai precis apifitoterapiei, prin faptul ca utilizeaza esente naturale, dar care au puterea terapeutica a unor medicamente de sinteza (insa fara efectele negative adverse ale acestora).

Se numeste AROMOTERAPIA, adica utilizarea uleiurilor esențiale  (sau volatile) in scopuri terapeutice, pentru echilibrare fizica, psihica, emotionala;  uleiuri care sunt de fapt niste produse aromatice, distilate din plante (radacini, frunze, tulpini, flori, seminte, rasini, muguri, boboci, ace, ramuri).
Aceste molecule volatile secretate de plante contin substanta activa, dar au si o incarcatura energetica pozitiva; de notat ca proprietatile acestor uleiuri esentiale au fost confirmate de studiifarmacologice si clinice efectuate la nivel mondial.



Ele au o istorie îndelungata de utilizare în domeniul sanatatii (fizice, psihice, emotionale) si frumuseții.

Astazi, popularitatea lor este in crestere mai rapid decât oricand. De ce ? Pentru ca ne-am dat seama ca avem nevoie de produse naturale, cu actiune rapida si puternica, care pot fi utilizate pe cale interna, prin inhalare sau prin aplicare directa pe piele – acestea suntULEIURILE ESENTIALE.
Se stie ca uleiul esential este de 50-70 de ori mai concentrat decat planta in sine si de aceea trebuie sa fim responsabili in folosirea lui.

Ce calitati trebuie sa aiba un ulei esential de calitate ?
-calitatea materialului – se prefera uleiurile esentiale obtinute din culturi organice
-sa fie pure si nealterate, sa nu fie modificate prin adaugarea unor substante sintetice sau sa nu fie amestecate cu alcool, ulei vegetal sau alte uleiuri de calitate mai slaba, in caz contrar proprietațile lor terapeutice sunt mult diminuate

-uleiurile cu un pret foarte scazut nu pot avea efecte terapeutice puternice, un ulei de calitate costa, ca de altfel orice produs natural si bine facut

-metoda de extractie sa nu altereze puritatea si eficienta terapeutica a uleiului; pentru unele uleiuri se foloseste distilarea cu abur , pentru altele presarea la rece
-se pot lua intern doar uleiurile esentiale pure care au specificat acest lucru pe eticheta, de preferat la recomandarea unui specialist in aromoterapie
-in general uleiurile se folosesc in anumite dilutii, in lampa de aromoterapie sau in aplicare locala pe piele
-nu abuzati de ele, in timp putem sa ne sensibilizam organismul
- sunt foarte bine asimilate de organism, avem nevoie de doze mici pentru obtinerea unui efect terapeutic.
-uleiurile pure nu trebuie sa lase pielea grasa, unsuroasa (in caz contrar uleiul esential a fost amestecat cu un ulei vegetal)



Ce proprietati terapeutice au?

Uleiurile esentiale au actiune puternica antiseptica, antibiotica, antivirala si antifungica, deci lupta cu orice fel de microorganism patogen; diminua inflamatia si durerea; diminua anxietatea, stresul; amelioreaza dezechilibrele hormonale; si, foarte important, purifica, echilibreaza la nivel emotional si spiritual; inlatura blocajele energetice si emotionale ceea ce duce si la vindecarea corpului fizic; induc o stare de bine, de relaxare, de echilibru interior.

Cum folosim uleiurile esentiale ?

1. Inhalare - astfel actionam la nivelul sinusurilor, bronhiilor, plamanilor, laringelui, dar si la nivel psiho-emotional
Folosirea aromatica a uleiurilor esentiale presupune inhalarea particulelor de ulei esential; prin
– difuzare: se adauga cateva picaturi intr-o lampa de aromoterapie cu ultrasunete- incepem cu 1-5 picaturi, o perioada scurta, dupa care se creste treptat durata.
-inhalare directa: se pun 1-2 picaturi de ulei esential in palma, masam usor mainile, apoi inhalam direct din palma; sau se pun 1-3 picaturi de ulei esential pe o batista, prosop, fata de perna sau discheta de vata care se  apropie de fata.
-vapori de apa calda: se pun 1- 3 picaturi de ulei essential intr-un bol cu apa calda si se inhaleaza vaporii
-parfumuri sau spray-uri de camera


2. Topic(aplicare pe piele)
Uleiurile esentiale se pot aplica ( in functie de problema aparuta) pe ceafa, frunte, tample, zona occipitala, coloana vertebrala, zonele de puls (incheitura mainilor, gat), stomac, piept, talpi, maini.
Intotdeauna, uleiurile esentiale se dilueaza intr-un ulei vegetal: ulei de cocos, ulei de migdale, ulei de jojoba, de masline, de germeni de grau, sau in crema sau gelul pe care le folosim, etc., in functie de varsta si de afectiune; regula de baza este “mai putin poate face mai mult”, adica intotdeauna sa incepeti cu mai putine picaturi.

Se pot utiliza si compresele : in aproximativ 500 ml de apa se pun cateva picaturi  (2-6) , se amesteca, dupa care se inmoaie o bucata de tifon si se aplica pe locul afectat (contractura, traumatism, injectie).

Pentru baialocala sau generala, se pun 4-6 picaturi de ulei esential in 2 linguri de ulei de baza, apoi se toarna in apa din cada si se amesteca bine.


Pentru copii se pot utiliza anumite uleiuri esentiale, in general prin inhalare sau aplicare diluata pe piele; cereti sfatul unui specialist inainte de a utiliza uleiurile esentiale la copiii mici. La fel, precautii in cazul femeilor insarcinate.

Uleiul esential nu are voie sa ajunga in ochi, urechi sau nas, si nici la nivelul unei leziuni deschise la nivelul pielii.

3. Intern
Uleiurile esentiale se pot administra si intern, dar doar daca este specificat acest lucru si in general la recomandarea unui specialist in aromoterapie; se pot adauga in mancare, in apa, smoothie-uri, lapte, ceai, miere sau incapsulate.

De-a lungul unei practici medicale de aproape 30 ani, am realizat puterea terapeutica extraordinara a plantelor, si in special a acestor uleiuri esentiale; de multe ori, cateva picaturi administrate intern au rezolvat infectii trenante, 1-2 sedinte masaj cu un ulei esential adecvat au calmat dureri puternice, contracturi, sau colici abdominale si menstre dureroase.

Important este sa stim ce uleiuri esentiale sa folosim in functie de problema pe care o avem de tratat, ce cale de administrare sa alegem si, foarte important, doza si timpul de utilizare.


Oamenii inteleg in fiecare zi ca solutia unei vieti sanatoase, fara boli degenerative si suferinta, o reprezinta revenirea la remedii naturale, de aceea mi-am propus sa va ofer periodic articole in care va voi vorbi despre calitatile si aplicatiile practice ale uleiurilor esentiale pure.



De asemenea am sa va recomand la sfarsitul articolului o sursa sigura de uleiuri esentiale de cea mai inalta calitate!

apoi Join and Save , apoi
Wellness Advocate pentru reducere permanenta de 25% la cumparaturi.


Consultanta la Tel 0760324659


Plantele in slujba feminitatii

$
0
0

Organismul femeii este supus variatiilor hormonale toata viata, incepand de la pubertate si pana la menopauza!
Cate dintre noi, femeile, nu am suferit de tulburari de ciclu (cicluri dureroase, sindrom premenstrual, hemoragii), sau nu ne-am confruntat cu prezenta fibroamelor sau a chisturilor ovariene ?

Sa nu uitam de incidenta crescuta a infectiilor genitale si ranilor pe col; iar endometrioza, sindromul ovarelor polichistice sunt tot mai prezente in viata tinerelor femei, cauza majora de sterilitate.




Cauza ? De cele mai multe ori un stil de viata stresant, cu suprasolicitari permanente, neglijarea orelor de relaxare si de somn; obiceiuri nocive (fumat, alcool in exces, bauturi energizante si cele sintetice din comert); o alimentatie nesanatoasa, bogata in mancare aditivata, plina de hormoni si antibiotice (vezi carnea pui din comert), grasimi hidrogenate, zahar, sare iodata; utilizarea zilnica a unor produse (de ingrijire personala sau pentru curatenia casnica) ce contin xenoestrogeni - adica substante chimice cu structura asemanatoare estrogenilor care, odata introdusi in organism (prin alimentatie, piele, inhalare) perturba grav sistemul hormonal al femeii; si, foarte important, dezechilibrele psiho-emotionale perturba echilibrul hormonal feminin.


Exista o multitudine de plante care intervin in mentinerea acestui echilibru hormonal, care actioneaza benefic la nivelul aparatului genital feminin si care au efect antispastic, antialgic, antiseptic si antiinflamator.

Cretisoara este un bun reglator hormonal, ce are actiune diuretica, antihemoragica, astringenta, antiinflamatorie, cicatrizanta. Ea este indicata in caz de dismenoree, sangerari menstruale abundente; este utila si in mentinerea sub control a chisturilor ovariene si mamare.
Ajuta, totodata, in mentinerea sarcinilor in cazul femeilor cu predispozitie la avort si are efect favorabil in diminuarea simptomatologiei specifice menopauzei. Se administreaza sub forma de ceai sau tinctura. 

Lemnul-dulce, trifoiul rosu,  dong-quai, mararul contin fitoestrogeni; sunt utile in caz de tulburari de ciclu (oligomenoree, amenoree),  accentueaza caracterele specific feminine, stimuleaza cresterea sanilor; preparatele ce contin fitoestrogeni sunt indicate pentru combaterea infertilitatii, a hirsutismului si a frigiditatii la femei, a tulburarilor specifice premenopauzei si menopauzei (bufeuri, transpiratie, iritabilitate), prevenirea osteoporozei.

Atentie in cazul utilizarii plantelor ce contin fitoestrogeni! Trebuie administrate pe perioade determinate de timp si nu persoanelor care au o predispozitie sau chiar prezinta chisturi, fibroame sau cancere genitale sau mamare.

Coada-soricelului are o actiune excelenta asupra aparatului genital feminin si este utila in caz de dismenoree, tulburari de ciclu, fibrom, chist sau cancer ovarian.
Se utilizeaza intern sub forma de infuzie sau tinctura, in asociere cu administrarea locala, sub forma de comprese sau spalaturi vaginale, bai de sezut.


Galbenele contin substante cu efect cicatrizant, dezinfectant, antiinflamator, benefic in sfera genitala. Galbenele se pot folosi intern (infuzie, tinctura) si extern (bai de sezut, creme, supozitoare) pentru diferite afectiuni genitale, avand efecte antiinflamatorii, antimicrobiene si cicatrizante; tulburari de menopauza, dismenoree, vaginite, anexite, leucoree, tricomoniaza, candidoza sau alte micoze. Ceaiul e util in caz de osteoporoza, dismenoree, tulburari de menopauza.


Gemoterapia este deosebit de utila in caz de :
-tulburari de ciclu , ciclu dureros (dismenoree), sindrom premenstrual
-chisturi ovariene
-fibrom uterin
-cervicita
-mastoza fibro-chistica
-tulburari de fertilitate
-acneea adolescentelor
-tulburari de menopauza

Se pot utiliza cure prelungite din extracte din mladite de zmeur, muguri de coacaz negru, amenti salcie, muguri calin, mladite de tuia, mladite de mur, doar in cadrul unei scheme personalizate recomandate de catre un medic apifitoterapeut.

Suntem alaturi de tine si te ajutam sa isi recuperezi viata normala, fara durere si probleme genitale, numai prin terapii naturale cu rezultate imediate, sigure si eficace, fara hormoni sintetici si efecte adverse! 
O spune un medic cu experienta si dubla specializare : dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina familie, apifitoterapie, naturopatie.

Fii sigura ca esti pe maini bune, incearca si te vei convinge !
Programari la 0734 410 417 !



Sursa foto: aici
Sursa foto slide: aici

Terapii naturiste utile in HTA

$
0
0

Bolile cardiovasculare (hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, afectiunile vasculare) reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial, in special in tarile dezvoltate.
In acest context, hipertensiunea arteriala (HTA) este o afectiune tot mai des intalnita in toata lumea, care apare frecvent chiar la adultul tanar - 1 european din 2  sufera de hipertensiune.
In Romania, in ultima perioada, s-a inregistrat o crestere a incidentei bolile cardiovasculare (40 % dintre romani sufera de o afectiune cardiovasculara).




Ce este HTA, manifestari
Hipertensiunea arteriala reprezinta cresterea valorilor tensiunii arteriale la adult peste 140/90 mm Hg.
Unii pacienti pot fi total asimptomatici si se descopera valori crescute ale TA la un control de rutina.
Alti pacienti pot prezenta dureri cap insotite de ameteli, vedere neclara, zgomote in urechi (acufene), sangerari nazale, palpitatii, astenie, anxietate, iritabilitate, amorteli si furnicaturi in membre.

Cauze
Peste 90% din bolnavii cu HTA prezinta HTA esentiala sau primitiva (cauza nu a putut fi identificata); restul de 10% au o HTA secundara unor afectiuni renale, endocrine sau utilizarii unor medicamente care au ca efect secundar cresterea TA (antiinflamatorii, anticonceptioale).
O forma particulara de HTA este cea aparuta in timpul sarcinii; se poate complica cu preeclampsie sau eclampsie, boli considerate urgente obstetricale!

Factori favorizanti
-un stil de viata nesanatos, cu o alimentatie bazata pe alimente hipercalorice, bogate in grasimi saturate si hidrogenate, glucide concentrate, dar saraca in principii nutritive
-consum crescut de bauturi dulci din comert (si bauturile zise “light” sunt absolut daunatoare sanatatii), de bauturi energizante, de alcool, de sare
-obiceiuri nocive (tutun, alcool in exces, droguri)
-obezitatea, dislipidemiile, diabetului zaharat
-lipsa de miscare, sedentarismul
-stresul cotidian, suprasolicitarile fizice si psihice.


Atentie ! Sa nu uitam ca HTA creste riscul aparitiei accidentelor vasculare coronariene (infarct) sau cerebrale, insuficientei renale, tulburarilor de memorie.


Este foarte important ca medicul specialist sa stabileasca cauza  (primara sau secundara) care a declansat cresterea tensiunii arteriale si sa instituie tratamentul corespunzator.

Pentru stabilizarea valorilor tensiunii arteriale si prevenirea complicatiilor HTA este important sa adoptam un stil de viata sanatoscare include:


-alimentatie cu consum redus de: alimente grase, sarate, afumate, cu zaharuri; grasimile animale nesanatoase se inlocuiesc cu grasimi omega 3-6-9 din surse animale (peste gras -somon, hering, macrou)  si vegetale (uleiuri presate la rece – de masline, de canepa; seminte, fructe oleaginoase)
-reducerea consumului de cafea, bauturi energizante, alcool
-se recomanda alimente bogate in potasiu si calciu, doua minerale ce ajuta la scaderea tensiunii arteriale-fructe uscate, rosii, cartofi dulci, verdeturi, ciuperci champignon, banane, curmale, smochine, cereale integrale, stafide, prune
-usturoiul are efect de scadere a TA – se consuma ca atare sau sub forma de tinctura sau capsule
-strugurii (ca atare sau must) au efect diuretic, fluidifica sangele, previn aparitia aterosclerozei
-lamaile ajuta la scaderea TA si colesterolului, fluidifica sangele (fructul intreg sau sucul proaspat stors)
-sucurile de fructe si legume au efecte benefice – se pot consuma zilnic 1-2 pahare de suc proaspat stors, dimineata pe stomacul gol, singure sau in amestec: suc de telina suc de sfecla rosie, suc de patrunjel, suc de lamaie, suc de orz verde.
     

Exista foarte multe remedii naturiste care ajuta la stabilizarea si normalizarea valorilor tensiunii arteriale ; in cazul unei HTA usoare, sau in cazul in care tensiunea arteriala crescuta e  cauzata de stari suprasolicitare psihica, stress, aparitia menopauzei, poate fi incercata o terapie cu plante care au efecte de inlaturare a efectelor negative ale stressului asupra organismului, de reducere a anxietatii, de echilibrare hormonala, etc.

In cazurile moderate de HTA, tratamentul cu plante poate fi administrat in paralel cu medicatia alopata, ceea ce permite o mai buna si mai rapida stabilizare a valorilor tensiunii arteriale si diminuarea simptomatologiei, reducerea factorilor de risc, prevenirea complicatiilor.


Vor fi utilizate plante care :
-efect diuretic, deci ajuta la eliminarea apei in exces din tesuturi fara a provoca dezechilibrele minerale (contin vitamine si minerale ); in acelasi timp favorizeaza eliminarea cristalelor de colesterol, au efect vasodilatator si de fluidificare a sangelui: matase de porumb, coada-calului, cozi de cirese, frunze de mesteacan,  traista-ciobanului, sulfina, rizomi de pir.
-efect tonic cardiac, de normalizare a valorilor colesterolului sanguin:  vâscul (numai cel de pe mesteacan, brad, frasin, mar, par, prun, cires, are actiune de stabilizarea a TA, vasodilatatoare coronariana si periferica; in plus, are si efecte antitumorale ), talpa gâstei (este deosebit de utila in HTA asociata cu stress, nervozitate, tulburarile functionale ale menopauzei); paducelul (actiune antihipertensiva, vasodilatatoare coronariana, cardiotonica, antiaritmica, antianginoasa si sedativa, afectiuni cardiovasculare care apar pe fond nervos), frunzele de maslin (reduc tensiunea arteriala, scad colesterolul rau –LDL- si colesterolul total, cresc colesterolul bun-HDL-, au efecte antioxidant-ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, deci protejeaza integritatea peretilor vasculari si previn ateroscleroza);
-scad valorile crescute ale colesterolului si trigliceridelor sanguine: anghinarea, rostopasca, papadia
-efecte antistress, antidepresive, anxiolitice, de restabilire a echilibrului psihoemotional:
  • lavanda: cea mai eficienta planta cu efect antistress, calmant, relaxanta
  • sunatoare: are actiune majora antidepresiva, anxiolitica, hipotensiva si vasodilatatoare
  • roinita: efect sedativ, reglator psiho-emotional; diminua anxietatea, tensiunea arteriala si nervoasa, reda buna dispozitie
  • valeriana: efect sedativ, anxiolitic

Aceste plante pot fi administrate sub forma de tincturi, capsule, pulbere, uleiuri esentiale, ceai.


Gemoterapia cu extracte din mladite paducel, mladite maslin, muguri migdal, muguri de tei argintiu, in cure prelungite, are efecte excelente, in absenta reactiilor adverse.

Uleiurile esentiale pot ajuta la normalizarea valorilor TA; se aplica cateva picaturi la nivelul talpilor, incheieturilor mainilor, in zona inimii sau la nivelul cefei; sau se amesteca cateva picaturi cu un ulei vegetal si se face un masaj relaxant; sau se adauga cateva picaturi in apa de baie sau in lampa aromoterapie !
Utile sunt uleiurile de imortela, tamaie, maghiran, ylang-ylang, lavanda, maghiran, chiparos.

Uleiul de catina este util in caz de HTA; la fel si coenzima Q10, care normalizeaza TA, ajuta la scaderea colesterolului rau si cresterea celui bun, fluidifica sangele si dilata vasele sanguine; amandoua au si efecte antioxidante puternice. 

Suplimentele ce contin omega 3 din ulei de peste sunt utile, ajuta la normalizarea valorilor colesterolului, fluidificarea sangelui.

Ceaiul verde scade tensiunea arteriala, ajuta la normalizarea concentratiilor sanguine ale colesterolului, are si actiune diuretica si fludificatoare sanguina.

Remediile pentru normalizarea tensiunii, administrate celor care iau deja un tratament alopat trebuie introduse treptat, pornind de la doze mici, marite progresiv, pâna la atingerea efectului dorit. 
Se poate incerca si micsorarea dozei de medicament, continuandu-se schema de tratament combinat.
Tratamentul trebuie recomandat si supravegheat de un medic specialist.
       
     Nu uitati de actiunea benefica a activitatii fizice regulate, de intensitate moderata; faceti zilnic miscare (mers pe jos in ritm alert ), exercitii cardio de doua-trei ori/saptamana. Indicate sunt si inotul si ciclismul;
In paralel, practicati exercitii de respiratie si relaxare (qigong, pilates, yoga).


In plus, respectati-va orele de odihna si 
evitati starile conflictuale, tensionate.

Deosebit de utile sunt si sedintele de reflexoterapie si acupunctura.

Sursa foto aici aici si aici.

Pericolele la care ne expunem vara la mare

$
0
0
Obiceiurile nesănătoase pe care le avem la mare. La ce riscuri ne expunem și cum putem evita neplăcerile
 De la bronzat, devenit la modă odată cu Coco Chanel, și până la bacteriile din apa mării care ne pot cauza infecții severe, riscurile la care ne expunem la plajă sunt multiple.

Da, este fancy să fii bronzat și nu de ieri, de azi, ci de aproape un secol, mai exact din anii ’20. De când Coco Chanel s-ar fi ars la soare, evident, în mod nedeliberat, într-o ieșire cu yachtul. Atunci s-a sfârșit cu preconcepția că bronzul ar fi semn distinctiv pentru clasa de jos, bronzul devenind venerat în Vest laolaltă cu tot arsenalul de produse cosmetice aferente. Cu toate că expunerea la soare este benefică pentru că stimulează sinteza vitaminei D, trebuie făcută în doze mici și întotdeauna cu mijloace de protecție. „Soarele de astăzi reprezintă îmbătrânirea prematură de mâine”, ne reamintește Paola Pasquali, dermatolog și membru al Comitetului de Media și PR din carul Academiei Europene de Dermatologie și Venerologie, potrivit publicației online OpenMind.
Însă pe lângă problematica esteticii, bronzul are și o explicație științifică: ne ajută să ne protejăm de radiațiile solare „Bronzarea este un răspuns biologic la expunerea la radiații ultraviolete”, explică pentru OpenMind Ellen Quillen, cercetător al Departamentului de Genetică din cadrul Institutului de Cercetare Biomedical din Texas.
Când ne bronzăm, anumite celule din piele numite melanocite ne protejează de efectele nocive ale radiației solare prin generarea de melanină, care acționează ca un scut protector împotriva razelor de lumină. Acest tip de radiații cauzează mutații în ADN – cu riscul de a provoca boala secolului, cancerul – și descompune substanțele nutritive cum ar fi acidul folic, responsabil pentru buna funcționare a celulelor. De asemenea, aceste radiații dăunează colagenului și altor proteine ale pielii, ceea ce sporește apariția ridurilor.
„Melanina este produsă și ambalată în vezicule care sunt transportate și acumulate în jurul celulelor pentru a-și proteja ADN-ul de radiațiile ultraviolete”, completează Paola Pasquali.
Concluzia este aceea că prin expunerea la soare, organismul nostru secretă melanină. Acest pigment absoarbe radiațiile și ne colorează pielea. „Este un mecanism de apărare”, explică Pasquali.
Copiii sub 2 ani, mai ales fetele, nu au voie în apa mării
Soarele nu este singurul de care ne bucurăm la plajă. Apa de îmbăiere, care este bună în toate stațiunile de pe litoralul românesc potrivit experților din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, este la fel de tentantă și de relaxantă. Pe lângă beneficiile cunoscute însă, ea poate reprezenta un risc pentru cei sensibili și nu numai.
Cu toate acestea,indicatorii E. Coli sunt în limitele admise în apa de îmbăiere din toate stațiunile, ne asigură autoritățile care efectuează rapoarte bilunare asupra concentrațiilor de Enterococi intestinali și de Escherichia coli.
Copiii sub doi ani nu trebuie să fie lăsați în apa mării, chiar dacă indicatorii acestor bacterii sunt în limitele admise, avertizează Răzvan Voicu, medic specialist în Medicină de Familie, care poate fi găsit la cabinetul său din cadrul clinicii Sante din Capitală.
„Bacteria E. Coli populează în general tractul digestiv, este foarte frecventă și de aceea la copii și la femei se fac des și infecții urinare cu Escherichia coli pentru că la femei tractul urinar este foarte apropiat de cel rectal și germenii din zona rectală pot ajunge în zona urinară, provocând infecții urinare.
Bacteria se ia și pe cale orală – dacă bei apă infestată cu acest germen poți avea episoade digestive urâte. De prevenit nu ai cum să o previi (infecția – n.r.), pentru că bacteria este foarte răspândită în mediul înconjurător. Copilul nu trebuie lăsat să bea apă din surse necunoscute, să introducă diverse obiecte în gură, să fie lăsat cu scutecele neschimbate.
La mare, nu se poate preveni. Nu i se poate administra antibiotic înainte (copilului – n.r.) pentru că nu se dă antibiotic preventiv.
Citeste mai mult pe 

http://www.jurnalistii.ro/obiceiurile-nesanatoase-pe-care-le-avem-la-mare-la-ce-riscuri-ne-expunem-si-cum-putem-evita-neplacerile/

sursa foto aici


Sindromul bilei lenese

$
0
0
Dischinezia biliara hipotona sau „bila lenesa” reprezinta ansamblul tulburarilor cauzate de problemele de motilitate si de secretie, in sensul diminuarii secretiei de bila si a eliminarii acesteia in duoden. Se pare ca principala cauza este de ordin neurovegetativ; sexul feminin este mai afectat de aceasta tulburare.


Dischinezia biliara este insotita de urmatoarele simptome: dureri in hipocondrul drept (in general sub forma unei jene, uneori pana la colici puternice), gust amar, senzatie de greata, meteorism abdominal, varsaturi biliare, migrena, vertij, constipatie.


Pentru ameliorarea acestor simptome sunt indicate plantele tonic-amare, ce au actiune  coleretic-colagoga, deci stimuleaza secretia si excretia de bila. Acestea au puternice efecte terapeutice in cazul dischineziei biliare, diminuand simptomatologia si imbunatatind digestia; ele ajuta si la scaderea colesterolului si au actiune detoxifianta. 

Aceste plante se administreaza de obicei cu aproximativ 15-30 minute inainte de masa, sub forma de ceai (infuzie, decoct), pulbere macinata, tinctura sau capsule, in cure de 21-30 zile. Iata care sunt cele mai eficiente plante: papadia, anghinarea, rostopasca, armurariu, sunatoare, cicoare, coada-soricelului, salvie, fenicul.

Anghinarea, cu rol coleretic-colagog, de protectie a celulelor ficatului; actiune  diuretica, stimuleaza excretia colesterolului prin bila, scade nivelul de colesterol si trigliceride din: infuzie (din 1 lingura planta la 500 ml apa clocotita; se bea prima ceasca cu ceai  dimineata pe nemancate, dupa care este bine sa se stea culcat 20-30 minute pe partea dreapta; a doua cesaca se bea în 2 reprize, cu 20-30 minute inaintea meselor principale;  21zile) sau tinctura (1 linguriţă de tinctură diluată în 100ml de apă , de 3 ori pe zi, pe stomacul gol).


Papadia are actiune coleretic-colagoga (de stimulare a secretiei de bila si favorizarea eliminarii acesteia in duoden), si tonic-hepatica, detoxifica si protejeaza ficatul; actiune diuretica si detoxifianta, de curatare a sangelui, de eliminare a excesului de apa din tesuturi (fara pierdere de potasiu, deoarece contine acest mineral); favorizeaza circulatia sanguina;  imbunatateste digestia si combate constipatia; regleaza glicemia; scade colesterolul rau;  infuzie sau decoct (2 cani/zi), macerat la rece, tinctura (1 linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă , de 3 ori pe zi, pe stomacul gol), pulbere (fin macinata din frunze de papadie ; 1 lingurita rasa se administreaza de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Se tine sub limba un interval de minim 15 minute dupa care se poate inghiti cu putina apa; se poate amesteca cu putina miere).

Rostopascaare actiune coleretic-colagogă si antispastica, hepatoprotectoare, antivirala si stimulatoare a regenerarii celulei hepatice; are si actiune depurativă la nivel sanguin si sedativa a sistemului nervos: se bea 1 cana de infuzie pe zi (cate 1 lingura la 3 ore), 5-7 zile

Cicoareastimuleaza secretia de bila, imbunatateste digestia; este recomandată în dischinezii biliare, angiocolite, hepatită, atonie gastrică, constipaţie cronica; este si un tonic al sistemului nervos se prepara infuzie din 2 lingurite de planta la o cana cu apa clocotita, se beau 2 cani cu ceai pe zi, dupa mesele principale.

Rozmarinuleste, de asemenea, util in dischinezia biliara. Se foloseste sub forma de infuzie sau decoct (2-3 cani/zi), tinctura (se ia de regula 1 lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa, de 3-4 ori pe zi),  pulbere.
drenaj biliar
Aloe, sub forma de suc natural nepasteurizat, are un rol detoxifiant excelent (inclusiv la nivel hepatic ), ajuta la mentinerea integritatii morfo-functinale a aparatului digestiv, asigura o buna functionare la nivel hepato-biliar; in acelasi timp, gratie compozitiei sale complexe (mucopolizaharide, antrachinone, vitamine cu rol antioxidant:  vitamina A, C, E, vitamine din grupul B,  minerale, aminoacizi, enzime, steriozi vegetali) neutralizeaza radicalii liebri care au actiune distructiva la nivelul organismului si protejeaza ficatul de toxine, prin stabilizarea membranei celulare  si cresterea imunitatii generala a organismului; efect antiinflamator, regenerant. Se poate asocia cu mesteacan, menta, musetel, anghinare, pentru potentarea efectului detoxifiant si regenerant la nivel digestive si hepato-biliar.


Sunatoarea are actiune coleretic colagoga, antiinflamatoare, de protectie a hepatocitului. Sunatoarea este si unul dintre antidepresivele naturale cele mai eficiente; restabileste echilibrul psiho-emotional, calmeaza, induce relaxarea si somnul; se administreaza sub forma de infuzie (1-2 linguriţe de plantă la o cană de apă clocotită; se beau 2-3 căni pe zi), tinctura sau capsule.

Apele alcaline au actiune coleretica si colecistokinetica, dilueaza si fluidifica bila; apele clorurate sodice, bicarbonate, carbogazoase exercita o actiune deprimanta asupra secretiei biliare si de concentrare a bilei; apele sulfuroase au actiune coleretica. Statiuni indicate: Caciulata, Calimanesti, Lipova, Olanesti, Sangeorz-Bai, Slanic-Moldova.






Pentru persoanele stressate, anxioase, se recomanda lavanda, roinita, sunatoare, sub forma de ceai, ulei presat rece, comprimate.

Foarte eficienta este solutia ce contine amestec de uleiuri esentiale, care creste secretia biliara si elimina spasmul si durerea; se adminstreaza 3-5 picaturi de 3-4 ori/zi.

Gemoterapia are efecte terapeutice puternice si de durata, se administreaza  o schema ce cuprinde extract din mladite rozmarin, muguri de artar, muguri de frasin, muguri de alun.   

Foarte important este sa aveti mese regulate (4-5 pe zi), reduse cantitativ. Preparati alimentele prin fierbere sau coacere si evitati sosurile si tocanitele, prajelile, mancarea tip fast-food, produse patiserie.
De asemenea, renuntati la fumat si faceti miscare. 




Pentru a asigura drenajul biliar, este indicat ca, dupa masa, sa stati culcat pe partea dreapta 30 de minute.

Nu uitati ca dischinezia biliara poate fi tinuta sub control printr-un stil de viata adecvat, o alimentatie de crutare + terapii naturiste, care trebuie recomandate si supravegheate de un medic apifitoterapeut !


Foarte utile sunt si sedintele de reflexoterapie, 2-3/saptamana, intr-un ciclu de 10-12 sedinte !

Nu ignorati simptomele, o banala dischinezie biliara poate provoca, in timp, acumularea de nisip sau chiar pietre la nivelul vezicii biliare, inflamatia acesteia, afectarea hepatica.



    Dr Ruxandra Constantina 
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie
0734 410 417 





Infectiile urinare de vara

$
0
0

Desi e vara, infectiile urinare sunt deosebit de frecvente, in special la sexul feminin; in anotimpul cald, infectia poate aparea in urma contactului cu apa unor piscine sau stranduri incorect sterilizate sau prin utilizarea unor toalete publice in perioada concediului .

Infectia poate fi localizata la nivelul aparatului urinar  - rinichi, uretere, vezica urinara si poate fi provocata de diferiti agenti patogeni (bacterii, paraziti, fungi), cel mai frecvent cu Escherichia coli (in aproximativ 90% din cazuri).

Factori favorizanti:
  • sexul feminin
  • varsta inaintata
  • sarcina
  • alte afectiuni: constipatia, litiaza urinara, diabet zaharat, hipertrofia prostatei
  • defecte congenitale ale cailor urinare
  • un act sexual neprotejat
  • imunitate scazuta
  • igiena locala deficitara

De retinut !
  • ·        faceti baie doar in locuri special amenajate si igienizate adecvat
  • ·        nu purtati slipul ud
  • ·        folositi prosoape proprii atunci cand va asezati pe sezlong, nisip, marginea piscinei
  • ·        folositi lenjerie intima din materiale naturale (bumbac) ; spalati foarte bine costumul de baie dupa fiecare utilizare

Simptomatologia variaza in functie de localizare, varsta, sex, starea de sanatate a pacientului:
  • pentru infectiile urinare joase (ureter, vezica urinara): jena, durere sau usturime la mictiune, disconfort la nivelul etajului abdominal inferior, mictiuni frecvente; urina poate avea un aspect tulbure, poate prezenta o culoare rosie, sau poate avea un miros neplacut.
  •  pentru infectiile urinare inalte (la nivelul rinichilor) apar in plus febra, frisoane, greata, dureri lombare, stare generala alterata 


In cazul in care exista suspiciunea prezentei unei infectii urinare, trebuie efectuate neaparat urocultura cu antibiograma, deoarece tratamentul cu antibiotice trebuie instituit in functie de aceste rezultate.

In paralel cu tratamentul antibiotic, ca si dupa terminarea acestuia, trebuie urmat un tratament cu plante care cresc imunitatea organismului, au efect antiseptic, antiinflamator, diuretic la nivelul aparatului urinar; pentru o eficacitate maximă, curele cu aceste plante trebuie urmate timp de cel puţin 20-30 zile.


Acestea pot fi luate sub forma de ceaiuri (infuzie, decoct, macerat, 2-3 cani/zi), tincturi sau capsule: merisor,  afin, urzica, coada-calului,  matase de porumb, cozi de cirese, mesteacan, patrunjel,  muguri de plop, sulfina, strugurii-ursului, toate au actiune antiinflamatoare, antiseptica si diuretica, ajuta la diminuarea simptomatologiei, la prevenirea aparitiei complicatiilor si a recidivelor.

Se pot folosi si amestecuri de uleiuri esentiale (cuisoare, cimbru, lavanda, pin, ienupar, eucalipt, geraniu), cu efecte puternice antibiotice, antiseptice, antispastice, antiinflamatorii, diuretice; ajuta la diminuarea simptomelor , ca si la  prevenirea aparitiei litiazei urinare si eliminarea calculilor.
Utilizati doar uleiuri esentiale de calitate inalta, apelati la un specialist in aromoterapie!


Propolisul are efecte antiinfectioase si antibiotice deosebite: se recomandă tinctura de propolis, din care se administrează câte 20-30 de picături de două-trei ori pe zi. 

Foarte utila este si gemoterapia, se fac cure periodice de 2-3-6 luni utilizand combinatii cu extract de merisor, coacaz negru, afin, iarba neagra, la recomandarea unui medic apifitoterapeut.

Pentru cresterea imunitatii generale nespecifice a organismului, se poate face o terapie cu Echinacea si chimen negru.

  

SE RECOMANDA !

-consumul de suc de patrunjel, de mere, de pere, de gutui, de struguri, de telina
-consumul de hrean, ceapa, usturoi
-aplicarea de comprese calde pe partea inferioara a abdomenului, cu apa, cu otet de mere sau cu bitter suedez
-bai calde generale, de picioare sau de sezut, in care ati adaugat cateva picaturi de ulei esential recomandat
     
   ATENTIE
    Orice infectie urinara trebuie investigata corect si tratata adecvat, in cazurile
   acute se pot administra antibiotice (numai in functie de
   antibiograma), impreuna cu antiseptice si antiinflamatorii clasice si naturale.

   Pentru infectiile urinare recidivante este absolut necesara inlaturarea factorilor favorizanti si un tratament naturist de 3-6 luni pentru imbunatatirea
imunitatii generale si locale si prevenirea complicatiilor !


sursa foto aici si aici


Stresul cel de toate zilele, dusmanul nr.1 al sanatatii noastre

$
0
0



"Omul nu e deranjat de lucruri ci de felul in care el vede lucrurile.”
Deci nu stresul ne imbolnaveste, ci atitudinea noastra fata de el !


Stres, un termen care este folosit exagerat de mult. Stres, o stare cvasi-permanenta a zilelor noastre. Stres, o reactie de adaptare a individului ca urmare a unei agresiuni din partea mediului, a unor agenți cauzali (fizici, chimici, biologici și psihici) constând în modificări morfo-funcționale, cel mai adesea neuro-endocrine.



Aceasta adaptare presupune realizarea unui echilibru dinamic cu mediul. Stresul apare în momentul când acest echilibru al adaptării se perturbă.
In zilele noastre toata lumea e stresata, parca ar fi de bon-ton sa fii suprasolicitat, epuizat, incordat.
Cele mai expuse persoane sunt persoanele tinere hiperactive, suprasolicitate la locul munca, de multe ori dependente de munca (workaholici), cele care petrec mult timp in spatii inchise, fara acces direct la lumina solara si la aer curat (corporatistii).


           Pentru o scurta perioada de timp, stresul permite organismului sa faca fata unei situatii noi; un stres prelungit are insa efecte negative asupra starii de sanatate, la nivel fizic, psihic, emotional, social, familial.


       Haideti sa vedem cum actioneaza stresul asupra noastra. Cercetarile au arata ca stressul apare doar atunci cand gandim negativ despre orice lucru care ne streseaza; gandurile negative vor produce emotii negative (frica, vina, anxietate, remuscari, suparare); in acest moment se elibereaza hormonii de stres care includ corticosteroizi ( adrenalina si noradrenalina), cortizol; aceste substante de stres eliberate vor actiona asupra fiecarui organ din corp.

         In primul rand scade imunitatea, ccea ce diminua capacitatile organismului sa faca fata diferitelor infectii (la nivel respirator, digestiv, genital, urinar); in acelasi timp scaderea imunitatii favorizeaza aparitia bolii canceroase - in acest sens exista studii care arata ca, de ex cancerul de san apare mai frecvent la femeile care se confrunta cu un grad ridicat de stres in viata de zi cu zi .

         Aparatul cardio-vascular are in primul rand de suferit, apar tulburari de ritm cardiac, palpitatii, senzatia de lipsa de aer, tulburari de circulatie si de oxigenare periferica si cerebrala; in timp se instaleaza hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, accidentele vasculare.

       Stresul determina si cresterea secretiei gastrice acide, cu aparitia ulcerelor gastrice si duodenale, a colonului iritabil.

       Stresul determina aparitia durerilor si crampelor musculare, a durerilor de cap si migrenelor, a vertijului.

       Sa nu uitam de efectele devastatoare asupra functiei reproductive; din pacate exista atatea cupluri care prezinta infertilitate, in absenta oricarei afectiuni organice....de vina e iar stresul !

        La nivel psihic, efectele merg de la furie, anxietate, irascibilitate, pana la atacuri panica, tulburari de memorie si de concentrare, fobii, depresie. Iar aceste dezechilibre la nivel psihic au efecte negative asupra comportamentului; alterari ale apetitului (cresterea poftei de mancare sau pierderea poftei de mancare), pofte (in special de dulciuri sau grasimi) si dependente (fumat, alcool).


        Trebuie sa privim stresul ca o parte componenta a unei vieti specifice societatii actuale si sa gasim solutiile  naturale pentru a-l combate.



         Terapiile cu plante adaptogene – de tip rhodiola rosea, ginseng ne ajuta sa ne adaptam organismul la noi conditii de stres, scad nivelul hormonilor de stres si il cresc pe acela al hormonilor fericirii (serotonina, dopamina).

             Persoanele cu episoade recurente de anxietate, atac de panica, cauzate de stres, pot urma o terapie naturista cu plante si produse care maresc tonusul psihic, inlatura tensiunile nervoase, ajuta la restabilirea bunei dispozitii si a echilibrului psiho-emotional: 

  • -lavanda care este una dintre cele mai eficace plante cu efecte antistres - se poate administra sub forma de capsule cu ulei de lavanda, 1 pana la 3 capsule pe zi, ultima inainte de culcare; tinctura (20-30 picaturi diluate in apa); sau bai cu infuzie concentrata sau ulei de lavanda (cateva picaturi)  adaugat in apa de baie
  • -sunatoarea; efecte antidepresive si anxiolitice marcante; se poate administra sub forma de ceai (2 cani/zi), tinctura (10-15 picaturi de 2 ori/zi) sau capsule
  • -valeriana: efecte sedative, calmante, anxiolitice; poate fi consumata sub forma de infuzie (2 cani/zi), tinctura (10-20 picaturi diluate in apa, seara), comprimate (ce contin extract uscat standardizat), pulbere (o lingurita rasa, cu putina apa, cu 20 de minute inainte de culcare)
  • -roinita (sau melissa) are efecte calmante si relaxante, in special in cazul persoanelor stressate, suprasolicitate; se poate consuma sub forma de infuzie combinata (1-2 cani pe zi), cu 30 de minute înainte de masă
  • -busuioc, mentă-sunt tonice ale sistemului nervos, inlatura gandurile negative , infuzie sau pulbere
  • - teiul se poate consuma sub forma de ceai caldut (infuzie, 1-2 cani/zi, ultima seara inainte de culcare) sau se fac bai cu flori de tei
  • -passiflora se poate lua sub forma de capsule sau infuzie, are efecte anxiolitice deosebit de puternice; ajuta la inducerea unui somn linistit
  • -produsele stupului (miere, laptisor de matca, polen) sunt tonice ale sistemului nervos, inlatura starea astenie fizica si psihica, anxietatea .



       Gemoterapia are rezultate excelente, medicul apifitoterapeut va poate recomanda diferite scheme terapeutice cu extracte smochin, rozmarin, sequoia, tei, coacaz-negru, paducel.

       Una dintre cele mai puternice terapii care actioneaza la nivel spiritual si emotional, care echilibreaza, calmeaza, armonizeaza, este aromoterapia; folositi uleiuri esentiale pure, de calitate, cu inalta putere terapeutica - ulei esential de menta, sunatoare, muscata, lavanda, bergamota, trandafir, care ne pot relaxa sau energiza; pot fi adaugate in lampa de aromoterapie sau în apa de baie sau folosite pentru masaj (in amestec cu un ulei vegetal).






       Terapiile interne trebuie combinate cu sedinte de reflexoterapie, reflexoterapie polarizata cu echilibrare energetica, masaj energetic

      Plimbarile si exercitiile efectuate in aer liber sunt deosebit de benefice, ne relaxeaza si ne cresc tonusul si energia fizica si psihica.

      Relaxarea si redobandirea echilibrului interior se pot obtine si prin tehnici de respiratie profunda, meditatie, reiki, yoga.

      Somnul suficient si odihnitor este o alta conditie esentiala pentru o viata lipsita de stres; ne ajuta plante precum valeriana, roinita, tei.

      Comunicarea este una dintre practicile antistres de baza; nu trebuie sa ne izolam si nu e nevoie neaparat sa mergem la psihiatru, de multe ori un prieten de incredere cu care putem vorbi fara teama de a fi ridiculizati sau blamati, poate face minuni!


STRESUL POATE FI INVINS ! TREBUIE DOAR SA STII CUM  !





NOI TE PUTEM AJUTA LA CLINICA DE TERAPII NATURISTE MEDICA RD!

Dr. RUXANDRA CONSTANTINA
Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie

sursa foto aici

Preventia si stilul de viata sanatos, cele mai bune medicamente !

$
0
0

Sanatatea si boala sunt  2 notiuni care depind foarte mult de noi, de stilul nostru de viata.

Bineinteles ca avem si vom avea nevoie de doctori,  dar este foarte important sa fim constienti ca cel mai bun medicament este PREVENTIA, iar acest lucru depinde de noi, trebuie doar sa fim corect informati.


Credeti ca trebuie sa fie o lupta continua intre cele 2 forme ale medicinii ? Credeti ca una este alternativa sau complementara alteia?

NU, amandoua au la baza cunoasterea profunda a corpului omenesc (sub toate aspectele lui-fizic, psihic, emotional), amandoua sunt puse, in primul rand, in slujba pastrarii starii de sanatate, stimularii capacitatilor proprii de aparare ale organismului uman, dar si ameliorarii bolilor; amandoua trebuie sa trateze OMUL ca pe o entitate complexa.

Medicii care practica cele doua tipuri de medicina NU trebuie sa fie intr-o continua concurenta, pentru ca actul medical este pus in slujba omului! Sa nu uitam ca si medicii naturisti au pregatire medicala clasica, urmata de obtinerea unor competente.

NU mai urmati sfaturile postate pe Internet, bloguri, nu mai cumparati suplimente (fie ele si naturale) dupa reclama facuta de diferite "vip"-uri, ele nu reflecta calitatea produsului!

Omul, bolnav sau sanatos, trebuie informat CORECT de catre SPECIALISTI, in ultima instanta decizia ii apartine !




„Fie ca mancarea sa va fie medicament si medicamentul sa va fie mancare” spunea, atat de adevarat, acum 2500 ani, Hippocrate…. se pare ca ne-am indepartat de mancarea naturala, platim pretul industralizarii si aditivarii mancarurilor.

Este foarte important sa invatam ce inseamna sa mancam sanatos, cum sa combinam corect alimentele pentru o digestie optima, importanta alimentatiei ecologice.


Orice persoana este libera sa-si aleaga tipul de alimentatie-omnivora, vegetariana, raw-vegana. Importante sunt moderatia si diversificarea, evitarea obiceiurilor nocive ce pot transforma un aliment sanatos intr-unul nociv pentru organism (de ex prajirea), eliminarea din alimentatie a alimentelor de tip fast-food, a produselor de patiserie, a bauturilor din comert.

Limitati consumul de zahar, de sare, de faina alba, de grasimi hidrogenate -provoaca inflamatie in corpul nostru !

Renuntati la consumul de alcool in exces, la fumat !

Invatati sa reduceti efectele stresului asupra organismului; stresul este unul dintre factorii cei mai importanti care au efecte negative asupra corpului nostru fizic, psihic, emotional; ne scade imunitatea, ne perturba sistemul endocrin si metabolismul, ne face mai nervosi, mai irascibili, ne altereaza calitatea somnului, ne diminua fertilitatea….si lista poate continua.



   Faceti-va timp pentru a va relaxa-unii fac sport, altii asculta muzica, sau prefera un film sau o piesa de teatru-important este sa va detensionati, sa va simtiti bine. Incercati si exercitii de respiratie profunda, meditatie, vizualizare, chiar va ajuta !
   Faceti-va timp si pentru o cura ce cuprinde cateva sedinte de reflexoterapie, reflexoterapie polarizatamasaj terapeutic, care va  echilibreaza energiile organismului si va imbunatatesc starea de bine !
   Se spune ca sanatatea incepe si se sfarseste la nivel digestiv; asa si este, la nivel intestinal se naste imunitatea, dar si o parte din secretul starii de bine. Deci asigurati-va ca aveti o digestie optima, ca flora microbiana sanatoasa are conditii optime de dezvoltare, ca mancati destule fibre-mancati multe legume si zarzavaturi proaspete, salate colorate si asortate, nu uitati de un pahar de lapte batut, sana ,iaurt, chefir ! Limitati consumul abuziv de antibiotice !
    Faceti  miscare zilnic. Si asta nu inseamna mersul zilnic la sala, ci gesturi cotidiene, aproximativ 30 min, de intensitate moderata: urcatul si coboratul scarilor, mersul pe jos, pe bicicleta, pe role -toate acestea nu numai ca ne mentin intr-o buna forma fizica si psihica, dar ajuta si la diminuarea nivelului  de stres inflamator.
   Ganditi pozitiv. Cu totii traim intr-o societate stressata si stressanta dar, cu atat mai mult, trebuie sa ne mentinem un bun tonus fizic, psihic, emotional, sa radem si sa ne bucuram zilnic, sa vedem partile bune ale vietii noastre cotidiene; sa ne iubim pe noi si pe cei din jur

     Daca vrei sa afli din timp ce mostenire genetica ai, la ce afectiuni esti predispus si, cel mai important, sa primesti cele mai bune recomandari pentru un stil de viata sanatos si pentru terapiile naturale potrivite tie pentru o buna sanatate fizica si psihica,  programeaza-te acum la un test rapid si neinvaziv de Iridologie si Biorezonanta !  

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie; 0734 410 417


sursa foto aici si aici


Nanocipul - medicina viitorului

$
0
0
Medicina viitorului: nanocipul care reprogrameaza celulele si vindeca boli grave

In viitor vom renunta la tratamente indelungate si chinuitoare. Ne vom vindeca cu ajutorului uni nanocip capabil sa reprogrameze celulele pentru a ajuta corpul sa se vindece singur.
Pare un scenariu desprins din film, insa cercetatorii lucreaza deja la nanocip si spera ca in cel mult un an sa faca teste pe oameni.
Cercetatorii de la Universitatea din Ohio, Statele Unite, lucreaza la un nanocip capabil sa reprogrameze celulele pentru a ajuta corpul sa se vindece. Dispozitivul a fost deja testat pe soareci cu rezultate datatoare de speranta.
Nanocipul de marimea unui nasture se aplica pe partea vatamata a corpului, apoi se aplica impulsuri electrice de intensitate redusa.
"Procesul dureaza mai putin de o secunda si nu e invaziv. Apoi pleci acasa, cipul ramane la noi. Reprogramarea celulelor a inceput deja.", a declarat Chandan Sen, cercetator, potriit stirileprotv.ro.
In testele efectuate de acestia, pe soareci, nanocipul a reusit sa vindece animalele dupa accidente cerebrale. La oameni, cercetatorii declara ca vor putea folosi nanocipul pentru a cultiva neuroni care sa fie apoi injectati in creier, pentru tratarea unor boli grave precum Alzheimer sau Parkinson.
Nanocipul are puterea de a transforma celulele cutanate in orice tip de celula este nevoie, inclusiv pentru a reface vasele de sange distruse. Rezultatele se vad in cel mult o saptamana, potrivit cercetatorului Chandan Sen: "In multe cazuri, incep sa apara schimbari in sapte zile si, spre placuta noastra surpriza, acestea persista".
Sursa foto: cosmosmagazine.com
Articol publicat pe
http://sanatate.acasa.ro/boli-7/medicina-viitorului-nanocipul-care-reprogrameaza-celulele-si-vindeca-boli-grave-215042.html
Viewing all 323 articles
Browse latest View live