Quantcast
Channel: Dr. Ruxandra Constantina
Viewing all 323 articles
Browse latest View live

Dischinezia biliara

$
0
0



 Dischineziile biliarereprezinta tulburari de contractilitate ale vezicii biliare si ale secretiei de bila, deosebit de raspandite in special in randul femeilor; desi considerate afectiuni benigne, ignorate sau netratate corespunzator, pot provoca infectii si inflamatii la nivelul colecistului, litiaza biliara si uneori au efecte negative asupra organelor de vecinatate.
Simptomatologia este reprezentata de jena in partea dreapta, sub coaste (de intensitati variabile), insotita de gust amar, senzatie de greata, balonari, dureri de cap (migrene), ameteli, tulburari de tranzit intestinal.

Factori favorizanti:
·         sexul feminin, varsta dupa 50 ani
·   alimentatie: bogata in proteina si grasime animala, sosuri, rantasuri, condimente, maioneza, afumaturi, aditivi alimentari, alcool in exces: modul preparare (prajitul)
·         stresul si starile accentuate de oboseala fizica si psihica.
·         sedentarismul
·         medicamente: estrogeni (menopauza) si contraceptivele orale

Deosebit de important pentru prevenirea aparitiei acestor tulburari este un regim igieno-dietetic adecvat, care include: mese reduse cantitativ, 4-5 /zi, cu respectarea orarului de masa, mestecarea corespunzatoare a alimentelor; alimentatie fara grasime animala, carne porc, rata, vanat, organe, condimente, afumaturi, conserve, prajeli, sosuri grase, lactate nedegresate,  oua in cantitate mare (prajite sau fierte tari), maioneza, ciocolata, alcool in exces; este bine sa predomine legumele si fructele proaspete; hidratare adecvata; respectarea orelor de odihna; combaterea sedentarismului
De multe ori, o masa copioasa, o stare emotionala, conflictuala, pot declansa o colica biliara, caracterizata prin durere intensa in epigastru si hipocondru drept, uneori cu iradiere in spate, in umar, insotita de greata, varsaturi bilioase, migrene, ameteli, stare generala alterata. Colica mai poate fi declansata de migrarea unui calcul pe canalul cistic sau coledoc.
Plantele indicate pentru dischinezia biliara sunt cele coleretic-colagoge, care stimuleaza secretia de bila si contractia vezicii biliare, cu evacuarea consecutiva a acesteia: anghinarea, papadia, cicoarea, pelinul, brusture, iarba mare, salvia, galbenele, unguras, sulfina, volbura; acestea pot fi consumate sub forma de ceai (infuzie sau decoct) caldut, baut cu 30 minute inainte de mese; sau tinctura, 1 lingurita de 2-3 ori/zi, divolvata in apa sau ceai; pulbere sau capsule.
In cazul colicilor biliare, se adminstreaza plante cu efect antispastic, antialgic, antiinflamator, sedativ, calmant: rostopasca (1 cana ceai/zi, din care se iau 1-2 linguri la 3 ore), sunatoare (2 cani ceai/zi, sau ulei sunatoare, 20 picaturi de 3 ori/zi-are si efect antiaxios, antidepresiv), lavanda si salvia (utile in special pt persoanele agitate, surescitate, stressate), frunze de rozmarin, coada-soricelului.
 Deosebit de utila este si gemoterapia cu extract din mladite de rozmarin, mladite de maslin, muguri artar, de frasin, administratatimp de 2 luni. Terapia cu 1 lingura de ulei masline extravirgin in asociere cu suc lamaie, administrata dimineata, pe stomacul gol, are efecte benefice coleretic-colagoge; dupa adminstrare se sta culcat pe partea dreapta aprox 30 minute.Pentru favorizarea drenajului biliar se pot consuma si sucuri de ridiche neagra, in amestec cu suc mocov, patrunjel, sfecla rosie, castravete (aprox 200 ml/zi).
In paralel, se pot administra preparate ce contin amestec de enzime pentru imbunatatirea digestiei. Reflexoterapia si masajul terapeutic sunt deosebit de benefice deoarece ajuta la detoxifierea hepatica si drenajul biliar; este bine sa se efectueze 1 sedinta/zi sau 1 sedinta la 2 zile, 10-12 sedinte in total.

Reflexoterapia

$
0
0




Tratamentul naturist, cu plante si produse apicole, poate fi asociat cu reflexoterapia, masajul terapeutic si drenajul limfatic pentru imbunatatirea efectului terapeutic si obtinerea unor rezultate pozitive rapide, de lunga durata,  atat pentru  profilaxia aparitia unor afectiuni si dezechilibre, cat si in tratamentul diferitelor boli acute si cronice.
Reflexoterapia– masaj si presopunctura aplicate pe puncte reflexe situate pe talpile picioarelor, palme si urechi care corespund organelor si sistemelor corpului omenesc, puncte ce se manifesta prin durere in momentul atingerii acestora, semn ca circulatia sanguina aferenta fiecarui organ este blocata de saruri minerale cristalizate. 


O buna circulatie sanguinã este vitalã pentru fiecare organ sau zonã din organism, deoarece transportã material nutritiv, hormoni, anticorpi, oxigen, deseuri metabolice , etc.Prin reflexoterapie se trateaza cauza si nu simptomele unor boli sau afectiuni, iar marele ei avantaj este faptul ca nu trebuie medicamente cu pumnul, care sa intoxice corpul.
Unul dintre efectele reflexoterapiei este echilibrarea sistemului endocrin, adica a glandelor care secreta hormoni, cel mai adesea afectate de stres si de viata agitata pe care o traim . Reechilibrarea secretiilor hormonale ar putea fi singurul lucru de care o femeie are  nevoie pentru a ajuta organismul ei in procesul de  conceptie. Masajul punctelor cheie ajuta si in ameliorarea sindromului de ovar polichistic, a bolilor  inflamatorii pelvine, sindromului premenstrual si deblocarea tuburilor falopiene. Reflexoterapia este benefica si in ameliorarea dezechilibrelor hormonale cu reglarea  ovulatiei si menstruatiei.
Un alt efect benefic al reflexoterapiei este faptul ca orice problema pe care o avem nu este tratata izolat, ci in paralel cu altele, astfel incat intregul organism sa isi puna in miscare armele cu care lupta si sa fie revitalizat, detoxifiat si relaxat.

Termoreflexoterapia sau reflexoterapia moxibustica foloseste caldura in tratarea afectiunilor legate de blocajul sanguin, dilatand arterele, venele sau capilarele si dizolvand cristalele de saruri care impiedica circulatia sanguina spre un  organ sau spre organele de eliminare si detoxifiere ale corpului nostru. 
Are efecte benefice in tulburarile de infertilitate prin stimularea aparatului uro-genital, in tratarea diverselor infectii vaginale, normalizarea  Ph-lui , reglarea menstruatiei, dilatarea trompelor falopiene, etc.

Drenajul limfatic este o terapie ce isi propune eliminarea tuturor toxinelor neasimilate de organism în timpul procesului de sinteza celulara,  procedura ce consta într-un preso-masaj, prin care se actioneaza asupra lantului de ganglioni limfatici. 
Circulatia limfatica are în organism rolul de transportator al reziduurilor. Toti cei care care au un mod de viata alert, cu mult stres, fara odihna sau alimentatie corespunzatoare, prezinta multe tulburari ale sistemelui endocrin , metabolic sau nervos.  Prin stimularea limfei si a ganglionilor limfatici se obtine intarirea sistemului imunitar, dinamizarea circulatiei limfei în spatiile intercelulare, accelerarea curentului limfatic si eliminarea rapida a reziduurilor toxice, antrenarea toxinele care blocheaza procesele fiziologice, intensificarea  schimburilor nutritive, usurarea transportului acizilor grasi si colesterolului, se inlatura starea de oboseala,  organismul este detoxificat in profunzime.  Are efecte extraordinare in cazurile de infertilitate dar si cazurile femeilor insarcinate care prezinta modificari hormonale datorate progesteronului, modificari ale presiunii venoase ( picioare umflate ) , in caz de depresie, stres , insomnie, etc.

Este recomandabil ca si partenerul tau sa participe la sedintele de reflexoterapie, drenaj limfatic , pentru ca stresul din cuplul este unul dintre factorii care influenteaza negativ fertilitatea.


Marcel Dragus, tehnician maseur, reflexoterapeut


Acupunctura

$
0
0


ACUPUNCTURA este o metoda straveche, accesibila, inofensiva, foarte eficace, utilizata pentru pastrarea sau refacerea echilibrului energetic al organismului, element-cheie in prevenirea diferitelor dezechilibre si ameliorarea unor afectiuni acute si cronice.
Acupunctura are un rol important in favorizarea procesului de detoxifiere (care ajuta la cresterea imunitatii organismului,  imbunatatirea digestiei, accelerarea metabolismului, prevenirea aparitiei unor boli degenerative sau canceroase), foarte important pentru mentinerea sanatatii, vitalitatii si frumusetii organismului.
In conceptia medicinii orientale traditionale, boala reprezinta un dezechilibru energetic al organismului, bazat pe cunoscuta dualitate YIN-YANG (care este un concept propriu stiintei chineze).
In organismul omului sanatos este prezent un echilibru energetic atunci cand Yin este in echilibru cu Yang, iar in patologie apare un dezechilibru energetic. Deasemenea este de mentionat ca potrivit medicinii traditionale orientale, corpul omenesc este strabatut de energia vitala- Qi, printr-o serie de meridiane energetice.  De-a lungul acestora sunt situate punctele cheie care corespund organelor.

Sarcina medicului acupunctor este sa aprecieze gradul si caracterul acestui dezechilibru energetic, pentru ca apoi prin intermediul acupuncturii, intepand anumite puncte din cele peste 360 existente pe meridianele principale, sa urmareasca deblocarea acestor meridiane, avand drept rezultat reechilibrarea circuitului energetic in organism, adica accelerarea detoxifierii.
Acupunctura poate fi prescrisa in monoterapie sau in asociere cu alte metode complementare cum ar fi: fitoterapia, apifitoterapia, homeopatia, masajul energetic, reflexoterapia.

Dr. Ion Artemie, medic specialist acupunctura

Terapii naturiste pentru imbunatatirea circulatiei la nivel periferic

$
0
0

Sindromul mainilor si picioarelor reci este cauzat de o circulatie periferica deficitara. Simptomatologia este reprezentata de senzatia de frig, de rece, la nivelul extremitatilor, insotita de multe ori de amorteli, furnicaturi si uneori chiar durere si tulburari de culoare a tegumentelor.



Factoriifavorizanti ai sindromului mainilor si picioarelor reci sunt reprezentati de: sexul feminin (variatii hormonale, sarcina, menopauza), fumatul, alimentatia (exces de alcool, grasime animala, zahar), expunerea prelungita la frig, umezeala, stresul prelungit. De asemenea, tulburarile circulatorii apar in cursul unor boli, de exemplu diabet, zaharat, obezitate, dislipidemii, boala Raynaud, hipotiroidism, ateroscleroza, sau pot fi cauzate de un deficit de calciu, magneziu si fier.

Persoanele care se confrunta cu acest sindrom sunt sfatuite sa adopte un stil de viata sanatos, care sa cuprinda o alimentatie bogata in vitamine (A, C, E, PP), continute in fructe (in special fructe de padure, afine, macese, portocale, lamai, castane comestibile) si legume proaspete, verdeturi, peste (datorita prezentei acizilor grasi omega 3), oua, lactate, ulei seminte de in, de susan, nuci, alune, tofu si cereale integrale.

Pentru prevenirea aparitiei acestui sindrom sau pentru a impiedica progresia sa, este bine nu uitam de miscarea zilnica si exercitiile fizice usoare, sa nu adoptam pozitia picior peste picior. De asemenea, este indicat sa efectuam pauze periodice dupa o perioada prelungita de stat pe scaun, cu efectuarea unor plimbari scurte, sa eliminam kilogramele in plus si sa ne protejam corespunzator extremitatile pe perioada anotimpului rece.
Si, nu in ultimul rand, este bine sa consultam un medic specialist care sa ne stabileasca diagnosticul corect si adecvat.

Terapiile naturiste imbunatatesc circulatia
Alaturi de medicatia alopata, medicina naturista ne ofera o serie de terapii cu plante si produse apicole ce favorizeaza si imbunatatesc irigatia si oxigenarea la nivel periferic, provoaca vasodilatatie si fluidifica sangele.


Cele mai eficiente plante in caz de tulburari de circulatie periferica sunt:
  • Ginkgo biloba ajuta la stimularea circulatiei periferice si centrale, diminueaza vascozitatea sangelui, provoaca vasodilatatie arteriolara, mentine elasticitatea vaselor sangvine si are efecte antioxidante. Se administreaza sub forma de ceai (2 cani/zi), tinctura (30 picaturi, de 3/zi), comprimate (40 mg, de 2-3 ori/zi).
  • Usturoiul,consumat ca atare (2 catei de usturoi cruzi zdrobiti/zi) sau sub forma de tinctura (10 picaturi, de 2 ori/zi) sau capsulele de usturoi, 1-2/zi, timp de 2 saptamani, imbunatateste circulatia si are efect protector asupra vaselor de sange de la nivelul extremitatilor.
  • Sucul de ceapa rosie, diluat cu apa.
  • Sulfina, mesteacan, urzica, ienupar, coada-calului, radacina de osul-iepurelui,sub forma de ceai, singure sau in combinatie. Se beau cate 2 cani pe zi, intre mese.
  • Paducelulse poate utiliza ca infuzie, 1 cana/zi, sau tinctura, 10-15 picaturi de 3 ori pe zi, diluate in 50 ml de apa, timp de 30 de zile.
  • Resveratrolul,o substanta antioxidanta prezenta in struguri, are efecte favorabile asupra circulatiei periferice. Resveratrolul fluidifica sangele, favorizeaza mentinerea integritatii peretelui vaselor de sange. Se administreaza sub forma de capsule.
  • Ghimbirul, ardeiul iute si piperul accelereaza circulatia periferica, reduc senzatia de frig, cresc temperatura locala.

In caz de sindrom de maini si picioare, eficienta este si gemoterapia, cele mai indicate remedii de acest fel fiind extractul din muguri de castan salbatic si comestibil, în cure de 2-3 trei luni.

Masajul local cu lotiuni si unguente ce contin arnica, ghimbir, castan, sulfina, salvie, urzica, spanz incalzeste si amplifica circulatia, creste tonusul si elasticitatea vaselor sangvine,

Baile de picioarecu uleiuri esentiale de menta, eucalipt, rozmarin, chiparos, in combinatie cu tinctura de arnica, efectuate aproximativ 10 minute, sunt relaxante si reconfortante, inlaturand durerea si stimuland circulatia sangelui. Se adauga in cada de baie 2-3 picaturi de ulei aromat.

Se pot efectua sibai calde cu infuzie de coada-calului, coada-soricelului, in fiecare seara, inainte de culcare.


Atentie la contraindicatii!

Atentie, plantele care stimuleaza circulatia si fluidifica sangele pot favoriza aparitia fenomenelor hemoragice! De aceea trebuie recomandate de un medic, fitoterapeut, pe durate si in doze bine stabilite, in special daca persoana urmeaza in paralel un tratament cu medicamente cu actiune similara.


Alte terapii care combat sindromul de maini si picioare reci
In paralel cu tratamentul oral, se pot efectua sedinte de reflexoterapie si masaj terapeutic, cu efecte reale si rapide de favorizare a circulatiei sanguine.
Reflexoterapia, efectuata de catre un specialist, are efecte rapide si de durata. Inlatura senzatia de picioare grele, diminueaza edemele de la nivel periferic si stimuleaza circulatia la acest nivel. Se fac cure de 10-12 sedinte, una pe zi sau una la doua zile.
Sedintele de acupunctura(aproximativ 10-12) sunt deosebit de benefice, restabilind echilibrul energetic la nivelul meridianelor blocate (inima si sistem circulator).



Material publicat pe www.acasa.ro

Ceaiul bautura si deliciu

$
0
0



Ceaiul este a doua cea mai consumata bautura din lume, dupa apa. Ceaiurile provin din diferite plante; tipurile de ceai ce sunt preparate  din frunze, muguri si lastari tineri ai diferitelor soiuri de Camellia sinensis (planta de ceai) sunt reprezentate de : ceai alb, ceai verde, negru sau rosu, diferenta dintre ele constand in modalitatea de procesare si gradul de oxidare, care le imprima diferitele actiuni terapeutice.

Principalele efecte benefice asupra organismului constau in: hidratare, detoxifiere; datorita prezentei substantelor antioxidante (polifenolilor) au neutralizeaza un procent ridicat de radicali liberi din organism si ajuta astfel la prevenirea imbatranirii premature, aparitia  bolilor cardiovasculare si degenerative,  afectiunilor canceroase; ajuta la mentinerea in limite normale a valorilor colesterolului si glucozei sanguine; fluidifica sangele si previn accidentele vasculare cerebrale, coronariene, periferice; stimuleaza imunitatea; stimuleaza si imbunatatesc digestia; accelereaza metabolismul; mentin sanatatea dintilor (actiune antiseptica la nivel bucal, previn gingivitele, intaresc smaltul si reduc aparitia tartrului); efect energizant, cresc rezistenta la efort, stimuleaza sistemul nervos, imbunatatesc capacitatea de memorare si concentare; inlatura ososeala fizica si psihica.

Ceaiul alb

Provine din frunzele tinere (mugurii proaspat crescuti) si este tipul cel mai pur si mai putin procesat, de aceea are si continutul cel mai ridicat de antioxidanti (de trei ori mai mult decat ceaiul verde sau negru); contine o concentratie redusa de cafeina; are efect detoxifiant, previne imbatranirea prematura (intern si extern-la nivelul pielii), combate efectul radicalilor liberi si previne aparitia bolilor degenerative, a celor cardio-vasculare; ajuta la scaderea colesterolului; efect antitumoral marcant. Acest tip de ceai se produce in cantitati mai mici decat alte varietati si de aceea este de obicei mai scump. Are o aroma si o savoare deosebite, care trebuie descoperite in timp.

Ceaiul verde

Pentru a obtine ceai verde, procesul de oxidare se opreste dupa cea mai mica perioada de timp posibila (1, maxim 2 zile). Ceaiul verde reprezinta bautura cea mai consumata in Asia. Ceaiul verde este si un rezervor natural de vitamine (din grupul B, A, E, C) si minerale (fier, calciu, fosfor si potasiu), aminoacizi, glucide, tanin, uleiuri volatile, teina, flavonoide, alcaloizi. Si el contine o cantitatea mare de antioxidanti ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi; regleaza nivelul colesterolului si glucozei sanguine; are efect detoxifiant, elimina apa si toxinele acumulate, accelereaza metabolismul, ajuta la arderea grasimilor (ajutor de nadejde in lupta cu kg in plus); previne aparitia cariilor; actiune anticanceroasa; confera energie, creste tonusul fizic si psihic.

Ceaiul se consuma sub forma de infuzie, preparata din 1 lingurita de frunze de ceai la 250 ml apa; se lasa la infuzat timp de aproximativ 3-5 minute; se pot adauga  1-2 lingurite de miere si o felie de lamaie la fiecare cana de ceai verde; in general nu se consuma dupa ora 17 deoarece contine cofeina si poate produce insomnie; se fac pauze de utilizare a ceaiului verde, deoarece folosit pe perioade lungi de timp, favorizeaza eliminarea calciului si a fierului din organism.

Consumul de ceai verde (1-2 cani/zi) poate fi folosit si ca mijloc de mentinere a sanatatii fizice si psihice a organismului, pentru energie si longevitate, pentru protectia contra radicalilor liberi. Ajuta in lupta cu kg in plus (3-4  cani/zi).

Ceaiul Oolong

Frunzele de ceai sunt lasate sa oxideze o perioada de aprox 2-3 zile; este semi-fermentat, ajuta in principal la accelerarea ratei metabolice si digestia grasimilor.

Ceaiul negru

Frunzele de ceai sunt complet oxidate, timp de 2 saptamani pana la 1 luna. In China, ceaiul negru este cunoscut drept ceai rosu. Ceaiul negru chinezesc este o varietate dublu oxidata numita Pu-erh. Ceaiul negru este complet fermentat; contine o cantitatea mai mare de cafeina; principalele efecte sunt scaderea valorilor colesterolului si ale tensiunii arteriale, reglarea glicemiei. Alte beneficii ale ceaiului negru sunt pastrarea sanatatii dintilor, pielii si oaselor. Ceaiul negru reduce efectele evenimentelor stresante reducand nivelul de cortizol (hormonul stresului) din organism. Pu-Erh este unul dintre cele mai eficiente ceaiuri in ceea ce priveste eliminarea kg in plus, deoarece intensifica metabolismul si lipoliza.

In ceasca cu ceai se pot adauga si condimente precum nucsoara, ghimbir, scortisoara, baton de vanilie, cuisoare, piper negru, anason,  frunze de dafin, migdale pentru accentuarea efectului de incalzire. 

Ceaiul cald, fie ca este negru, verde sau rosu,  este bautura cea mai potrivita pentru anotimpul rece,care ne da o senzatie de confort, de bine, ne incalzeste trupul si sufletul, este un  remediu impotriva racelii.




Infectiile urinare in anotimpul rece

$
0
0





In aceasta perioada caracterizata de temperaturi scazute, variatii bruste de temperatura, umezeala, infectiile urinare sunt deosebit de frecvente, in special la sexul feminin.Infectiile urinare de la nivelul aparatului urinar (rinichi, uretere, vezica urinara) pot fi provocate de diferiti agenti patogeni (bacterii, paraziti, fungi), cel mai frecvent cu Escherichia coli.


Simptomatologiavariaza in functie de localizare, varsta, sex, starea de sanatate a pacientului:

  •  pentru infectiile urinare joase (ureter, vezica urinara): jena, durere sau usturime la mictiune, disconfort la nivelul etajului abdominal inferior, mictiuni frecvente; urina poate avea un aspect tulbure, poate prezenta o culoare rosie, sau poate avea un miros neplacut.
  •  infectiile inalte (la nivelul rinichilor) se insotesc de obicei de febra, frisoane, greata, dureri lombare, stare generala alterata 



Factori favorizanti:

  • sexul feminin
  • varsta inaintata
  • sarcina
  • alte afectiuni: constipatia, litiaza urinara, diabet zaharat, hipertrofia prostatei
  • defecte congenitale ale cailor urinare



In cazul in care exista suspiciunea prezentei unei infectii urinare, trebuie efectuate neaparat urocultura cu antibiograma, deoarece tratamentul cu antibiotice trebuie instituit in functie de aceste rezultate. In paralel cu tratamentul antibiotic, ca si dupa terminarea acestuia, trebuie urmat un tratament cu plante care cresc imunitatea organismului, au efect antiseptic, antiinflamator, diuretic la nivelul aparatului urinar; pentru o eficacitate maximă, curele cu aceste plante trebuie urmate timp de cel puţin 20-30 zile.


Acestea pot fi luate sub forma de ceaiuri (infuzie, decoct, macerat, 2-3 cani/zi), tincturi, gemoderivate: merisorul,  afinul, urzica, coada-calului, coada-calului,  matase de porumb, cozi de cirese, mesteacan, patrunjel,  muguri de plop, sulfina, au actiune antiinflamatoare, antiseptica si diuretica, ajuta la diminuarea simptomatologiei, la prevenirea aparitiei complicatiilor si a recidivelor.

Se pot folosi si amestecuri de uleiuri esentiale (cuisoare, cimbru, lavanda, pin, ienupar, eucalipt, geraniu), cu efecte puternice antibiotice, antiseptice, antispastice, antiinflamatorii, diuretice; ajuta la diminuarea simptomelor , ca si la  prevenirea aparitiei litiazei urinare si eliminarea calculilor; se administreaza 2-3 picaturi de 3 ori pe zi, intre mese, intr-o lingurita de miere, timp de 7-14 zile
Propolisul are efecte antiinfectioase si antibiotice deosebite: se recomandă tinctura de propolis, din care se administrează câte 20-30 de picături de două-trei ori pe zi. 

Utilă este şi gemoterapia cu extract din mlădiţe de merişor, mladite de afin,  mladite de Iarba neagra, in cure de 2-3 luni. Este bine de consumat suc patrunjel, de mere, de pere, de gutui, de struguri, de telina. Consumati hrean, ceapa, usturoi,  cu actiune antiseptica si dezinfectanta

Pentru diminuarea durerilor, se pot aplica comprese calde pe partea inferioara a abdomenului, cu apa, cu otet de mere sau cu bitter suedez. Bai calde generale, de picioare sau de sezut pot imbunatati senzatia de disconfort.



Pentru cresterea imunitatii generale nespecifice a organsimului, se poate face o terapie cu:

  •  tinctura sau capsule cu Echinaceea, 10 zile pe luna timp de 3 luni consecutiv
  • imunoterapie orala cu extract de E coli –Urovaxom, cu efecte imunostimulatoare, ceea ce determina o cresterea a rezistentei organismului in fata infectiilor urinare; tratamentul infectiilor recidivante in faza acuta: 1 capsula pe zi ca adjuvant al antibioterapiei, administrat de preferinta pe stomacul gol, pana la disparitia simptomelor, dar cel putin 10 zile consecutiv; tratamentul infectiilor recidivante: 1 capsula pe zi timp de 3 luni consecutiv.
Sursa foto: aici

Paducelul - planta inimii

$
0
0


Paducelul este una dintre plantele folosite inca din antichitate ca remediu eficient in diferite afectiuni; romanii si grecii il utilizau in tratarea bolilor de inima, ficat si contra insomniei. Medicina chinezeasca foloseste pe larg fructele de paducel in tratarea multor dezechilibre energetice. In acelasi timp, paducelul era considerat un simbol al sperantei si al rodniciei.


În scopuri terapeutice, de la păducel se folosesc florile, frunzele şi fructele. Acestea conţin bioflavonoide, vitaminele C şi B, acizi organici (citric, malic, tartaric, cafeic, nicotinic), uleiuri volatile, triterpene, taninuri; aceasta compozitie bogata il face util atat inscop profilactic(mentinerea tensiunii arteriale la valori normale, cresterea rezistentei la efort, favorizarea circulatiei la nivel central si periferic, prevenirea accidentelor ischemice, prevenirea deteriorii psihice la persoanele in varsta), cat si in scop terapeutic, in special in afectiuni cardiovasculare; in acest caz paducelul, asociat medicatiei alopate, este un ajutor de nadejde pentru prelungirea sperantei de viata, diminuarea simptomatolgiei si imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cardiace.

Paducelul este utilizat in afectiuni cardio-vasculare, deoarece are actiune tonica cardiaca, vasodilatatore, restabileste  valorile normale ale tensiunii arteriale, scade nivelul colesterolului sanguin, favorizeaza circulatia la nivelul inimii si creierului, are actiune anticoagulanta, regleaza si stabilizeaza ritmul cardiac. De aceea este utilizat in caz de hipertensiune arteriala, hipotensiune, tensiune arteriala oscilanta, cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca moderata, aritmii, nevroze cardiace, ateroscleroza, arterita obliteranta; in caz de sechele post-infarct, paducelul are un efect deosebit de benefic, deoarece favorizeaza revascularizarea muschiului cardiac, stabilizeaza valorile tensiunii arteriale.

Are si actiune calmanta asupra sistemului nervos, este antidepresiv si relaxant; este util persoanelor cu distonii neuro-vegetative, persoanelor irascibile, celor cu nevroze anxioase, atacuri de panica, insomnii. Este util si pentru diminuarea simptomatologiei specifice menopauzei (bufeuri, palpitatii, hiperexcitabilitate, nervozitate, insomnie).
Actiunea sa antioxidanta si vasodilatatoare are efecte pozitive si la persoanele varstnice, pentru mentinerea si sustinerea functiilor mentale, pentru cresterea capacitatii cardiace la efort, prevenirea depresiei.
Este eficient si in tratamentul tulburarilor de comportament la copii.
Au si actiune diuretica, favorizand eliminarea apei in exces de la nivelul tesuturilor.
Datorita continutului bogat in substante antioxidante, frunzele si fructele stimuleaza sistemul de aparare al organismului.

 Se utilizeaza sub forma de :
  • infuzie din flori sau fructe; 1 linguriţă de flori sau fructe se infuzeaza in 250 ml de apă clocotită; se lasa 10 minute, se strecoară, se îndulceşte eventual cu miere şi se bea în cursul unei zile; sau infuzia combinata, obtinuta din 3- lingurite de flori de paducel puse la macerat intr-o cana de apa, de seara pana dimineata, dupa care se filtreaza; extractul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa se infuzeaza din nou intr-o cana de apa clocotita si se lasa sa se raceasca. Dupa racire, infuzia se filtreaza, iar in final se combina cele doua extracte, obtinandu-se un preparat folosit intern si extern. Se poate asocia cu cu valeriană, roinita şi talpa gîştei pentru potentarea efectului cardiotonic si calmant la nivel cardiac.
  • tinctura: 1 lingurita de 2-3 ori/zi, diluata in apa
  • capsule; contin pulbere din frunze si flori de paducel, singure sau in asociere cu vasc, usturoi, talpa gastei, pentru potentarea efectelor terapeutice benefice si actiune antioxidanta puternica; doza variaza in functie de varsta si afectiuni existente. Paducelul se poate asocia in capsule si cu ulei de peste (bogat in acizi grasi polinesaturati esentiali de tip Omega-3 ), cu efecte foarte bune la nivelul aparatului cardiovascular si actiune antioxidanta si antiinflamatorie superioara; creste imunitatea nespecifica a organsimului.
  • pulbere, 1 lingurita rasa, de 3 ori pe zi

Precautii si contraindicatii
CURELE SE FAC NUMAI SUB SUPRAVEGHERE MEDICALA.

Precautii: in sarcina si perioada de alaptare numai la recomandarea medicului; in asociere cu medicatia cardiovasculara si anticoagulanta (tonice cardiace, hipotensoare, beta-blocante, medicatie antiagreganta, derivati de warfarina) dozele si durata tratamentului (care poate varia de la 1 luna pana la 3-6 luni) se stabilesc strict de catre medicul fitoterapeut, deoarece paducelul poate potenta sau inhiba actiunea unor medicamente utilizate in aceste boli.







5 Mituri despre plante

$
0
0

5 Mituri despre plante

1. Plantele sunt bune la orice, se pot lua dupa ureche, fara recomandarea medicului

2. Plantele nu au efecte secundare

3. Plantele se pot lua impreuna cu orice medicament

4. Plantele nu au contraindicatii

5. Plantele se pot lua pe perioade lungi de timp, fara pauze, chiar toata viata



1. Avand o compozitie chimica complexa, plantele pot fi utile pentru ameliorarea simptomatologiei in diferite afectiuni acute sau cronice; ele pot avea efecte terapeutice, dar sireactii adverse; de aceea produsele bazate pe plante trebuie recomandate doar de catre un medic fitoterapeut, singurul care poate stabili ce planta trebuie administrata, in ce doza, pe ce perioada de timp.  Piata  romaneasca este invadata de tot felul de produse, unele ce nu au inscriptionat numele tuturor plantelor din compozitie, concentratia de substanta activa, daca provin din culturi ecologice, daca contin si compusi sintetici. Pentru a obtine efecte terapeutice reale si benefice, cu minim de efecte adverse, este bine sa consumam produse ce apartin unor firme de renume (romanesti sau autohtone) si ele sa fie avizate de un medic. Nu va lasati inselati de publicitatea facuta unor produse, aceasta nu reflecta intotdeauna calitatea lor.  

2. Plantele, ca si medicamentele, au o compozitie chimica care le imprima actiunea terapeutica, dar poate genera si efecte adverse, in cazul in care nu sunt administrate in mod adecvat; de ex, sunatoarea are efecte excelente antidepresive si anxiolitice, stimuleaza secretia de bila, imbunatateste digestia, scade aciditatea gastrica; daca se iau preparate pe baza de sunatoare in timpul expunerii la soare, poate aparea fotosensibilitatea; menta are reale efecte antispastice si antiseptice la nivel digestiv, tonice ale sistemului nervos; in doze mari, poate provoca insa reflux gastroesofagian; teiul are efecte sedative, calmante, de favorizare a somnului; baut in exces, are efecte paradoxale excitante asupra sistemului nervos, cauzand insomnie; lemnul dulce si salvia contin fitoestrogeni si au efecte pozitive in reglarea hormonala, dar la femeile ce prezinta risc sau chiar au chisturi mamare sau ovariene, devin periculoase. 

3. Plantele pot fi administrate in paralel cu medicatia alopata, dar doar la recomandarea medicului apifitoterapeut; de ex, persoanele care iau concomitent anticoagulante si produse din plante ce au efecte de fluidificare sanguina (de ex gingko biloba, ginseng, musetel, extract salcie, preparate pe baza de usturoi) pot prezenta sangerari la diferite nivele (nazale, subcutanate, digestive, etc); sunatoarea administrata in paralel cu anticonceptionalele orale, le scade acestora eficacitatea.

4. Plantele trebuie adminstrate cu prudenta femeilor insarcinate; de ex extractele de lemn-dulce, salvie pot provoca contractii uterine si avort; la fel nu se vor administra purgative din plante ce contin alcaloizi (aloe, crusin), plante cu principii amare (coada-soricelului, rostopasca, pelin, obligeana), ulei esential de anason, fenicul, marar, patrunjel, ardei iute, derivati de opiu (seminte de mac). Consumul de ceai verde si negru trebuie limitat pe perioada sarcinii si lactatiei, deoarece si acestea contin diferite concentratii de cafeina care pot provoca stari de agitatie si nervozitate care se transmit si la fat. De asemenea, este bine sa se evite administrarea lor fara recomandare medicala in special in primul trimestru de sarcina (deoarece exista putine studii referitoarea la actiunea unor plante asupra fatului), femeilor care alapteaza (deoarece se pot transmite la fat prin intermediul laptelui), la copiii mici trebuie recomandate strict de un medic, in doze corespunzatoare varstei. Echinaceea, o planta mult utilizata in special in perioada anotimpului rece pt cresterea imunitatii, nu se recomanda persoanelor ce prezinta fenomene alergice, celor cu boli autoimune, celor aflate sunt tratament cu antituberculoase sau chimioterapice.

5. In general, plantele reprezinta o terapie blanda si eficace, cu conditia sa fie adminstrata in doze adecvate si pe anumite perioade de timp, urmate de pauze, in caz contrar pot genera efecte secundare nedorite. De ex sunatoarea, folosita pe termen lung, poate determina aparitia unor nevralgii, oboseala, ameteli; de asemenea ceaiul verde, adminstrat pe perioade lungi de timp, fara pauze, poate accelera eliminarea calciului si fierului din organism; musetelul, cu efecte benefice antiseptice digestive, administrat pentru perioade lungi de timp, poate provocaa dezechilibre ale florei intestinale.


Articol publicat pe acasa.ro
Sursa foto: aici


Insomnia - o afectiune a omului modern?

$
0
0



Numeroase studii efectuate de cercetatori din intreaga lume sustin ca, pentru mentinerea unei stari de sanatate, o persoana adulta nevoie de aproximativ 7-8 ore de odihna pe timpul noptii.Cu toate acestea, unii oameni, minti stralucite, nu au avut nevoie decat de cateva (4-5) ore de somn pe noapte.  
Astfel,  marii artisti precum Michelangelo sau Leonardo da Vinci nu aveau nevoie decat de foarte putina odihna nocturna, fiind preocupati de ideile si operele lor. Napoleon Bonaparte considera ca trebuie sa acorzi un timp minim odihnei, daca vrei sa-ti duci la indeplinire planurile si telurile: 6 ore de somn pentru barbati, 7 pentru femei si 8 pentru un prost”.

Dincolo de aceste lucruri, adevarate sau nu,  omul modern are nevoie de odihna pe timpul noptii;  dormim o treime din viaţă, deci somnul este foarte important pentru refacerea si mentinerea parametrilor normali de functionare, fizici si psihici, ai organismului.Din pacate, un numar tot mai mare de persoane se confrunta cu insomnia, care are efecte negative asupra vietii profesionale si personale.

Insomnia, prin definitie, este un termen general care desemneaza o tulburare a naturii si duratei somnului; insomnie de adormire (dificultatea de a adormi), insomnie de mentinere a somnului (dificultate in mentinerea continuitatii somnului, cu treziri repetate in cursul noptii si dificultate in a readormi) sau parerea subiectiva a persoanei cu privire la calitatea nesatisfacatoare a somnului ei (persona se trezeste obosita, nu are senzatia ca si-a recuperat capacitatile sale fizice si mentale in timpul somnului).

Desi multi oameni pot considera insomnia ca pe o problema minora, somnul este esential pentru supravietuirea noastra; exista nenumarate studii care au demonstrat relatia dintre orele de somn si sanatatea noastra-persoanele care dorm mai putin de 6 ore au avut o rata a mortalitatii cu 30 % mai mare in comparatie cu cei care dorm 7-8 ore.

Insomnia poate fi clasificata ca fiind :
  • ocazionala sau tranzitorie : de scurta durata, dureaza de la o noapte pana la 10-15 zile, de obicei este declansata de anumite evenimente perturbatoare din viata -diferenta de fus orar, program de lucru in ture, schimbarea domiciliului, etc
  • intermitenta : episoadele de insomnie tranzitorie se repeta la intervale de timp neregulate
  • cronica : depaseste de obicei perioada de patru saptamani, este insotita de tulburari somatice sau psihice.

Factori cauzali ai insomniei sunt mulltipli si variati, pot fi permanenti sau temporari.
  • surmenajul fizic si psihic, stressul
  • afectiuni cronicegeneratoare de simptome tip durere (afectiuni reumatismale, neurologice, cancer), afectiuni respiratorii care determina dificultati de respiratie (bronsita cronica, emfizem), afectiuni cardio-vasculare, dereglari endocrine (tiroida, hipofiza, epifiza), inclusiv cele cauzate de menopauza
  • afectiuni psihice: nevroze, anxietatea, depresia
  • boli infectioase si febrile
  • sedentarismul
  • stil de viata nesanatos, fara respectarea unui orar fix de odihna; alimentatie dezechilibrata, cu mese copioase seara, cu consum exagerat de alcool, cafea sau alte bauturi cu efect energizant si excitant asupra sistemului nervos; fumatul; statul in fata televizorului sau PC un timp mai indelungat seara; exercitiu fizic inainte de culcare
  • schimbari in viata cotidiana: schimbarea continentului, modificarea fusului orar
  • tratament croniccu substante cu efect hipnotic sau cele cu actiune excitanta asupra SNC
  • alte cauze tranzitorii: vecini zgomotosi, lumina prea puternica in camera, temperaturi neadecvate in dormitor (prea cald sau prea rece)

Femeile sunt de două ori mai expuse riscului de a dezvolta insomnia .

Netratata la timp, insomnia va afecta randamentul fizic si psihic al persoanei cu scaderea capacitatii de concentrare si memorare, a abilitatilor profesionale; persoana va fi predispusa la aparita de nevroze, depresii, mergand pana la tuburari de comportament si personalitate. In timp, poate fi afectat aparatul cardiovascular –apare HTA, cardiopatia ischemica; sistemul digestiv-gastrita, tulburari de tranzit intestinal; se pot dezvolta si tulburari de comportament alimentar (de obicei bulimie asociata cu obezitatea), tulburari de dinanica sexuala, somnolenta diurna.

Tratamentul insomniei, fie el alopat sau naturist, nu trebuie administrat la intamplare, el trebuie recomandat si supravegheat de catre un medic specialist; schema este intotdeauna individualizata si trebuie sa tinem cont de faptul ca efectul sedativ si hipnotic se sumeaza in cazul administrarii concomitente a unui tratament clasic cu medicamente si a celui cu plante.

Pentru a adormi seara mai usor, se pot urma urmatoarele recomandari:
  • masa de seara trebuie sa fie usoara, fara alimente grele, dulciuri concentrate,branzeturi fermentate, grasimi, bauturi energizante
  • consumati seara un pahar de lapte cald in care ati adaugat 1 lingurita de miere de tei; sau cateva nuci sau seminte de dovleac; sau ceapa, laptuca, fenicul
  • inainte de culcare faceti o baie calda, in care ati adaugat cateva picaturi de ulei de lavanda, hamei sau valeriana;
  • inlaturati din dormitor aparatura electronica= televizor, calculator
  • aerisiti bine camera inainte de culcare

Remedii naturiste pentru insomnie
Se pot consuma plante cu efect sedativ, calmant, de diminuare a stressului, anxietatii, de inducere a somnului, sub forma de ceaiuri caldute, baute seara , cu aprox 30 minute inainte de culcare, indulcite cu miere de tei sau salcam; sau sub forma de pulbere, tinctura, comprimate. De obicei se administreaza seara, inainte de culcare. Pentru persoanele care sunt suprasolicitate fizic si psihic, este bine sa se administreze si in timpul zilei un preparat natural cu actiune calmanta, antistress. Avantajul acestor preparate naturale este acela ca, administrate corect, au un efect bland dar de durata si in general nu au reactii adverse puternice si  nu dau dependenta, asa cum se intampla in cazul medicatiei alopate.
  • Teiul- se poate consuma ceai caldut-infuzie (1-2 cani/zi, ultima seara inainte de culcare), sau se fac bai cu flori de tei
  • Valeriana– se administreaza sub forma de ceai-infuzie; tinctura, 10-20 picaturi seara (diluate in apa); pulbere-1  o lingurita rasa, cu putina apa, cu 20 de minute inainte de culcare; sau comprimate.
  • Lavanda – se poate administra si in timpul zilei, deoarece are o actiune antistress foarte buna, relaxanta şi calmanta; sub forma de infuzie-1 – 2 cani de infuzie din flori de levantica; tinctura (20-30 picaturi diluate in apa); capsule cu ulei de lavanda (2-3 /zi) ; sau bai cu infuzie concentrata sau ulei de lavanda, adaugate in apa de baie.
  • Sulfina– se administreaza sub forma de infuzie (1 cana seara) sau pulbere, 1 – 2 lingurite pulbere cu putina apa
  • Hameiul - infuzie de conuri de hamei care se bea seara, inainte de culcare.
  • Maghiranul -infuzie 1-2 cani/zi, sau pulbere
  • Talpa-gastei - infuzie  1 cana cu 30 de minute inainte de culcare sau capsule
  • Passiflora, roinita, sunatoare - infuzie sau capsule
Melatonina este un hormon natural secretat in principal de catre glanda pineala si  care este responsabila de ritmul veghe-somn; secretia ei este stimulata de intuneric si inhibata de lumina; ajuta la reglarea ceasului biologic, inducerea si mentinerea somnului; in plus are si efecte antioxidante. Se administreaza sub forma de comprimate, seara la culcare
Gemoterapia este foarte benefica, se poate asocia extractul din muguri de tei argintiu cu extractul din muguri de smochin, pentru tratamentul insomniei atat la adulti, cat si la copii.
Printre metodele alternative care ajuta la instalarea somnului se numara reflexoterapia, masajul terapeutic, acupunctura, aromaterapia (ulei esential de lavanda, menta, roinita adaugate in apa de baie, in lampa de aromoterapie sau in uleiul de masaj), meditatia.

Sursa foto slide: aici



Menopauza, stare fiziologica sau boala ?

$
0
0



Menopauzareprezinta o etapa normala din viata unei femei, care inseamna incetarea functiilor ovariene, cu scaderea secretiei hormonilor sexuali feminini-estrogen si progesteron. Varsta medie de instalare este intre 45-55 ani. 

Este foarte important ca femeile sa accepte si sa inteleaga ce se petrece cu organismul lor odata cu instalarea menopauzei, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic si emotional. Putem spune ca menopauza s-a instalat dupa absenta menstruatiei timp de 12 luni.

Menopauza propriu-zisa este precedata de o perioada de aprox 1-5 ani, sau chiar mai mult, in care apar variatii hormonale, cu tulburari de ciclu menstrual, tulburari ale dispozitiei afective, bufeuri, migrene, insomnie, uscaciune vaginala, etc. Odata cu incetarea secretiei de estrogeni si progesteron, se instaleaza infertilitatea si pot aparea complicatii tardive, de ex accidente cardio-vasculare, osteoporoza, depresie, etc
Menopauza se poate instala in mod fiziologic, prin involutia ovariana specifica odata cu inaintarea in varsta (in jurul varstei de 50 ani) sau poate fi prematura, secundara extirparii ovarelor, dupa chmio sau radioterapie;  sa retinem ca menopauza prematura poate fi provocata de un stil de viata nesanatos: consum crescut de alcool, fumat, obezitate, cure drastice de slabire repetate, efort fizic prelungit (de ex la sportivele de performanta). 

Este foarte important sa incercam sa prevenim aparitia acestor tulburari si complicatii ale menopauzei inca din perioada tineretii; sa adoptam un stil de viata sanatos, sa consumam multe legume si fructe crude, migdale, nuci, seminte de in, de susan, de chia, de floarea-soarelui, cereale integrale (quinoa, secara, orz), legume cu frunze verzi (kale, varza Bruxelles, broccoli, spanac, papadie, urzici, stevie), preparate de soia nemodificata genetic (lapte de soia, tofu, supa miso), condimente aromate (busuioc, coriandru, marar, patrunjel, rozmarin)-; sa evitam sedentarismul, sa facem zilnic miscare; sa renuntam la fumat, alcool in exces, bauturi din comert, proteina si grasime animala in cantitati mari, zahar rafinat. 
 Sa nu uitam de importanta prezentarii la medicul ginecolog, cel putrin 1 data pe an, pentru consult de specialitate si efectuarea unei ecografii transvaginale+test Papanicolau,, secretie vaginala, markeri tumorali, eventual mamografie si ecografie mamara, dar si alte analize impuse de rezultatul consultului.

Din pacate, femeile din Europa se confrunta cu tulburari specifice menopauzei (in special bufeuri, insomnie, tulburari ale afectivitatii) intr-o proportie foarte ridicata: 8 femei din 10, in timp ce la femeile japoneze proportia este de 2 femei din 10.  Cauza? Alimentatia simpla si in acelasi timp complexa, cu accent pe peste (somon, cod, hering, macrou, sardina, ton), soia (nemodificata genetic, sub diferite forme, inclusiv soia fermentata, foarte bogata in vitamina K2, esentiala pentru integrarea calciului in oase si deci prevenirea osteoporozei), legume proaspete, cat mai putin prelucrate termic, fructe, orez; japonezii sunt si mari bautori de ceai verde, cu efecte benefice; si sa nu uitam ca japonezii mananca in general doar atat cat le trebuie, mult mai putin decat occidentalii, la ei incidenta obezitatii fiind de aproximativ 4% fata de 20% In Europa si 30%  la americani.
Studii clinice efectuate in Japonia au indicat  o protectie crescuta fata de cancerul mamar si de endometru la femeile japoneze ce au consumat zilnic (timp de 5 ani) o cantitate de aprox 150 g de alimente pe baza de soia.
Totusi nu a fost demonstrat daca alimentatia bazata pe soia la femeile occidentale aflate la menopauza (adica o alimentatie care sa dureze doar cativa ani) are efecte pozitive. Soia reprezinta un aliment sanatos cu provina din surse sigure si sa fie consumata in cantitati moderate.

In ceea ce priveste suplimentele pe baza de soia sau extracte din plante precum lemn-dulce, cimifuga racemosa, pueraria lobata, trifoi rosu, marar, salvie- toate contin fitoestrogeni, adica estrogeni de natura vegetala-ele au actiune pozitiva de diminuare a simptomatologiei specifice, in special bufeuri, insomnii-cu conditia ca tratamentul sa fie recomandat si supravegheat de un medic apifitoterapeut.
Se pot utiliza si extracte din Angelica sinensis, cu rol de stimulare a secretiei hormonale, Rhodiola rosea cu rol adaptogen care ajuta femeile sa se adapteze noilor conditii de stress generate de simptomele neplacute ale menopauzei, Vitex agnus pentru echilibrare la nivelul axului hipotalamo-hipofizo-gonadal.
Preparatele de lavanda, sunatoare, talpa gastei, paducel ajuta la eliminarea starii de anxietate, agitatie, la diminuarea palpitatiilor, tahicardiei  si variatiilor tensiunii arteriale.
Benefica este sigemoterapia cu extract mladite de zmeur, merisor, sequoia, rozmarin, in cure de 2-3 luni.
Sa nu uitam de masajul terapeutic, reflexoterapia si de aromoterapia cu ulei esential de lavanda, portocal, bergamota care relaxeaxa, calmeaza, ne echilibreaza din punct de vedere energetic si psihoemotional.

Afectiuni meteorosensibile

$
0
0


In aceasta perioada  a anului caracterizata prin schimbari, uneori bruste de temperatura, de presiune atmosferica, prin accentuarea umiditatii atmosferice, prezenta  vantului, ploii, a curentilor reci de aer, organismul uman trebuie sa faca un efort suplimentar pentru a se adapta si a se echilibra; exista insa foarte multe persoane (aprox 1/3 din populatia Europei) la care aceste variatii ale factorilor atmosferice provoaca o accentuare a simptomatologiei unor afectiuni preexistente sau acutizarea unor boli cronice: este vorba despre meteorosensibilitate.

Meteorosensibilitatea reprezintă, de fapt, declanşarea sau amplificarea simptomatologiei unor disfuncţii sau afecţiuni preexistente aflate în stare latentă, în funcţie de variaţiile factorilor atmosferici; sunt in primul rand influentate glandele endocrine si sistemul nervos vegetativ. 

Meteorosensibilitatea este declansata de campurile electromagnetice care insotesc schimbarile meteorologice, dar depinde foarte mult si de starea generala de sanatate. Persoanele care au un stil de viata sanatos, cu o alimentatie naturala, care fac miscare zilnica, care petrec mai mult timp in aer liber, care respecta orele de odihna si de somn, care sunt echilibrate din punct de vedere psihoemotional, fac parte din categoria meteoroadaptabililor, care fac fata cu bine modificarilor atmosferice.

In cazul persoanelor meteorosensibile, scaderea temperaturilor poate declansa aparitia unor infectii virale (gripa, rinofaringite, amigdalite); sau agravarea unor afectiuni cardiovasculatorii (de ex crize de angina pectorala, sindromul Raynaud); sau agravarea durerilor reumatice; temperatura scazuta asociata cu umiditate poate agrava rinita alergica sau declansa crize de astm bronsic la persoanele sensibile; scaderea presiunii atmosferice poate antrena cresterea TA; intensificarea vantului provoaca dureri de cap, ameteli, depresie, anxietate; schimbarea directiei vantului poate precipita crizele de astm; apropierea unei furtuni poate provoca o frecvenţă crescută a crizelor de astm bronsic, a anginei pectorale sau a migrenelor.

Afectiuni influentate in mod negativ de anotimpul rece
Afecţiuni respiratorii:temperaturile scazute, intensificările de vânt, precipitatiile, pot determina cresterea frecventei infecţiilor respiratorii, de la forme simple-rinite, rinofaringite- pana la forme mai grave-gripa, traheobronşite, laringite, pneumonii;
Afectiuni alergice:declanşarea crizelor de rinite alergice, precipitarea unor crize de astm bronşic.
Afectiuni osteo-articulare degenerative: persoanele cu artroze (coxartroza, gonartroza), discopatii, resimt acut modificarile vremii, fiind adevarate “ barometre” ce prezic sau resimt variatiile de temperatura, presiune, apropierea furtunii, ploile, ninsorile; apar dureri la nivelul articulatiilor interesate, insotite de multe ori de inflamatie locala si diferite grade de impotenta functionala (diminuarea mobilitatii active si pasive) ; de asemenea, pot aparea dureri la nivelul unor fracturi sau luxaţii mai vechi.
Afectiuni cardio-vasculare:inprimul rand frigul determina o vasoconstrictie la nivelul circulatiei arteriale, cu scaderea fluxului sanguine la nivel coronarian si periferic; creste incidenta crizelor anginoase, chiar a infarctului miocardic; creste tensiunea arteriala; apare tahicardia, palpitatiile, respiratia dificila; creste incidenta fenomenelor trombotice.
Afecţiuni psihice: in special persoanele cu o labilitate psihoemotionala crescuta pot prezenta variatii ale ale dispoziţiei afective, crize depresive, de anxietate, scaderea capacitatii de concentrare, somnolenta, senzatia de abandonare, astenie marcata. Aceste stari sunt legate de scaderea luminozitatii natural, creierul producand mai multa melatonina (hormonul somnului) si mai putina serotonina (hormonul bunei dispozitii).
Afecţiuni genitourinare: la femei, favorizate de frig şi umezeală: cistită, metroanexite.
Afecţiuni neurologice:sindroame algice, migrene, nevralgii (sciatic, trigemen).

Deşi, teoretic, nu există un tratament alopat sau naturist care să trateze aceasta meteorosensibilitate, practic, putem luao serie de măsuri care să limiteze declanşarea simptomatologiei sau să prevină apariţia complicaţiilor:
  • adoptarea unui stil de viata sanatos, care include:
  • o alimentatie echilibrata si diversificata, bogata in vitamine, minerale, antioxidanti; se recomanda consumul de peste -bogat in acizi grasi omega 3 cu rol antiinflamator si de fluidificare a sangelui si favorizare a  microcirculatiei, legume si fructe, cereale integrale; limitarea consumului de grasimi saturate, dulciuri concentrate, alcool.
  • plimbari in aer liber, atunci cand vremea o permite; efectuarea de exercitii fizice
  • kinetoterapie
  • tratament cu plante + produse apicole, reflexoterapie + masaj (terapeutic , de relaxare) + aromoterapie

 Persoanele cu cu afecţiuni reumatismale, pe langa medicaţia antiinflamatoare şi antialgică , îşi pot administra şi extracte din plante cu efecte antiinflamatoare, decontracturante, sub formă de ceaiuri, capsule, tincturi: gheara diavolului, gheara mâţei, arnică, scoarţă de salcie, mesteacăn; utile sunt si capsulele cu ulei peste omega 3, aprox 1 g/zi;  extern, pot fi folosite unguente  aplicate local (arnică, untul pământului, gheara diavolului) sau uleiuri esenţiale, care pot fi adăugate în apa de baie; pentru masaj: ulei de mentă, cimbru, muşeţel, lavandă, roiniţă.
Persoanele cu afectiuni cardiocirculatorii ar fi bine sa evite sa stea in frig pe o perioada mai lunga de timp; sa se îmbrace corespunzător, cu protejarea extremităţilor; să urmeze strict indicaţiile şi tratamentele recomandate de cardiolog;  există plante care îi pot ajuta să treacă mai bine peste această perioadă a anului, având proprietăţi tonicardiace, vasodilatatore, de reglare a valorilor tensiunii arteriale, de scădere a valorilor colesterolului: extract de ceai verde, păducel, vâsc, gingko biloba, castan, coenzima Q10, resveratrol, capsule cu ulei de peşte Omega 3.
Persoanele cu antecedente de depresie, atac de panica, anxietate, pot urma o terapie naturista cu plante si produse care măresc tonusul psihic, înlătură tensiunile nervoase, ajută la restabilirea bunei dispoziţii şi a echilibrului psiho-emoţional: rhodiola rosea, lavandă, sunătoare, roiniţă, busuioc, mentă, suc de noni, laptisor de matca, miere, polen; de asemenea, aromoterapia este benefică, relaxează corpul şi  mintea, cu ajutorul uleiurilor esenţiale de bergamotă, lavandă, muşcată, geraniu, iasomie, brad, trandafir, adăugate în lampa de aromoterapie sau în apa de baie sau folosite pentru masaj (în amestec cu un ulei vegetal).

Foarte utile sunt si practicile medicinii alternative - reflexoterapie+masaj terapeutic+acupunctura; pot fi efectuate de catre persoanele sanatoase, in special in aceasta perioada a anului, pentru intretinerea starii de sanatate, intarirea imunitatii, mentinerea tonusului fizic si psihic, inlaturarea efectului stressului, echilibrarea energetica; persoanele cu afectiuni reumatismale ar trebui sa efectueze cure periodice de masaj + reflexoterapie (10-12 sedinte, 2-3/saptamana), cu efecte reale si rapide de diminuare a durerilor articulare si imbunatatirea mobilitatii articulare.  

Traieste sanatos - emisiune Antena 2

Plante pentru slabit

$
0
0


Supraponderabilitatea sau obezitatea reprezinta o adevarata „epidemie” a zilelor noastre. Cauze? Dincolo de cauzele medicale (dereglari endocrine, afectiuni psihoafective), principala CAUZA a kg in plus este stilul de viata nesanatos-alimentatie in exces, hipercalorica (dar saraca in nutrienti), asociata cu lipsa miscarii. Si ce incepe cu 1-2 kg in exces, de care putem scapa foarte usor, continua cu un cerc vicios, suntem din ce in ce mai obsedati de corpul nostru, devenim tot mai nervosi, mai anxiosi si, cu toate acestea, mancam tot mai mult; astfel kg acumulate devin nu numai o problema estetica, ci si una medicala.
Sa nu uitam ca supraponderabilitatea inseamna imbatranire prematura, ateroscleroza, boli cardio-vasculare, tulburari digestive (constipatie, digestie dificila, dischinezie biliara), tulburari hormonale, infertilitate, dureri osteo-articulare, depresie....si lista poate continua.

Nu trebuie sa mai dam crezare spoturilor publicitare de genul „slabesti in 7 zile 20 kg” sau „slabesti mancam oricat”; chiar daca ar fi adevarate, ar avea efecte adverse deosebit de periculoase pe termen scurt si lung. Nu trebuie sa folosim produse de calitate indoielnica, care nu au inscrise ce plante contin, in ce concentratie, ce efecte adverse pot genera; de multe ori la „adapostul” terapiei naturiste, anumite produse pot contine plante ce provin din diferite regiuni ale globului si ale caror efecte (pozitive si negative) nu au fost sunt studiate indeajuns; sau in formula produsului pot fi introduse si substante chimice (de ex sibutramina) pentru obtinerea unor efecte rapide, dar ele pot provoca dependanta, tulburari cardiace, nervoase, etc 
 
In special tinerele vor sa obtina efecte maxime in cel mai scurt timp; sa nu uitam insa ca aceste cure de slabire drastice, repetate, vor avea repercursiuni negative atat pe termen scurt cat si pe termen lung: efectul yo-yo, dereglari metabolice, carente de vitamine si minerale, tulburari hormonale, infertilitate, menopauza precoce, osteoporoza.

Personale supraponderale pot urma cure de slabire, la recomandarea si sub supravegherea unui medic specialist si dupa efectuarea unui control medical. Este bine de stiut ca pentru obtinerea unor efecte pozitive si de durata trebuie urmate mai multe etape : schimbarea regimului de viata-alimentatie hipocalorica, mai saraca in calorii, dar care sa cuprinda toti nutrientii necesari, asocierea corecta a alimentelor, prepararea corecta a alimentelor; renuntarea la obiceiuri nocive (alimentatie tip fast-food, dulciuri, bauturi dulci din comert, produse patiserie, alcool in exces); hidratare adecvata; miscare zilnica; tratament naturist cu plante si produse apicole adevarata si naturale, care ne ajuta in lupta cu kg in plus-detoxifica organismul, intensifica metabolismul, imbunatatesc tranzitul si digestia, inhiba apetitul, echilibreaza din punct de vedere psihoemotional.

Plantele care pot fi utilizate intr-o cura de slabire trebuie sa actioneze la mai multe niveluri:
  • Sa intensifice procesul de detoxifiere: aloe, alge (spirulina, chlorella, fucus), orz verde, soc, urzica, papadie, mesteacan, frasin;
  • Sa actioneze la nivel digestiv, cu imbunatatirea tranzitului intestinal, a digestiei, combaterea constipatiei, balonarii: aloe, soc, senna, ceai verde, fenicul, cimbru, busuioc, seminte in, tarate de psyllium;
  • Sa actioneze la nivelul aparatului hepato-biliar, cu stimularea secretiei si excretiei de bila, care ajuta la emulsionarea grasimilor: papadie, cicoare, anghinare, sunatoare, rozmarin;
  • Sa favorizeze eliminarea apei in exces din tesuturi si, odata cu aceasta, si toxinele acumulate: urzica, ortosiphon, matase de porumb, coada-calului, cozi de cirese, ienupar, vulturica, sulfina galbena, ghimpe, pir;
  • Sa ajute la reducerea absorbtiei grasimilor si accelerarea eliminarii acestora la nivel intestinal: chitosan (extras din cochilia crustaceelor marine), extract de cassia nomame (inhiba lipaza);
  • Stimularea arderii grasimilor: senna, ceai verde, leuștean, coriandru, anason, ghimbir, extract de mate, guarana, Garcinia cambogia și Hoodia gordonii;  
  • Controlul apetitului si eliminarea nevoii de dulciuri: spirulina, sofran, extract de Hoodia Gordonii, de Gymnema sylvestre, glucomanan, ulei esential de lavanda, portocale, lamaie, scortisoara si menta;
  • Calmarea anxietatii si agitatiei din perioada dietei, echilibrare psiho-emotionala: rhodiola rosea, lavanda, sunatoare, ceai verde; preparatul floral ce contine extract din floare de smochin de India-Fico d’India- este benefic pentru calmarea senzatiei imperioase de foame nervoasa, starii de anxietate si agitatie create de aceasta; se utilizeaza o schema terapeutica cu doze progresiv crescatoare (timp de 16 zile) si descrescatoare (urmatoarele 16 zile);
  • Indiferent sub ce forma folositi aceste produse (capsule, tincturi, ceai), cereti si parerea unui medic apifitoterapeut; este bine sa le folosim in dozele corespunzatoare, pe perioade de timp stabilite, pentru a avea maxim de efect terapeutic de durata, fara efecte negative asupra sanatatii;
Gemoterapia este utila, putem utiliza extract din muguri de frasin, muguri de smochin, amenti se mesteacan pufos, mladite de rozamarin, timp de 2-3 luni.
Pentru accelerarea procesului de slabire este bine sa asociem dietei sedinte de masaj terapeutic, drenaj limfatic, reflexoterapie, aromoterapie.  
 Produse recomandate:

Tineretea si sanatatea depinde de gene sau de stilul de viata?

$
0
0


  

 De ce imbatranim? Cum putem creste speranta de viata?
Imbatranim din momentul in care ne nastem. Imbatranirea este un proces degenerativ progresiv, cu o acumulare graduala de efecte fizice negative care genereaza o slabire a organismului si-l fac vulnerabil in fata bolilor. Acest lucru este rezultatul unor procese inevitabile de uzura, insa rapiditatea cu care acestea inainteaza poate sa fie influentata de capacitatea organismului de a preveni si repara daunele aferente acestui proces natural. Practic, imbatranirea se datoreaza unui program genetic, durata vietii fiind dependenta de gene iar codul genetic modificandu-se si el sub actiunea agresiunilor, radicalilor liberi mentionati mai sus.

Mecanismele imbatranirii au inceput sa fie elucidate. Se poate trai intr-o forma extraordinara mult timp, prevenind rigorile varstei: printr-o alimentatie sanatoasa si nutritiva, printr-o activitate fizica, printr-o viata afectiva activa, destinsa si lipsita de stres. Fiecare particica din corpul nostru imbatraneste in maniera sa si in ritmul sau. Plamanii, vasele sangvine si articulatiile sunt atinse mai rapid. Creierul este mai rezistent, la fel ca si pielea.
Organismul poarta inscris in nucleul celulelor noastre linia vietii. Suntem programati sa traim 110, 120 de ani.

Alimentatia este deosebit de importanta in lupta cu imbatranirea. Din pacate, alimentatia din acest moment nu mai asigura protectia necesara organismului; acest lucru se datoreaza atat scaderii calitatii alimentelor dar si cresterii numarului de factori cu potential agresiv asupra organismului.
Ce mancam se poate transforma intr-o sursa de radicali liberi, motiv pentru care este nevoie de actiunea antioxidantilor in combatarea proceselor de imbatranire si imbolnavire.
Restrictia calorica intr-un proces controlat de pana la 30%, cu o dieta variata, poate prelungi durata de viata cu pana la 40-50 de ani. Acelasi efect se poate obtine prin stimularea familiei de gene SIRT1, care codifica sirtuinele, numite si “gene ale longevitatii” ce permit cresterea ratei de viata a celulelor. Acest lucru se realizeaza practic prin administrarea unei capsule de Revidox - Revidox – Stilvid zilnic, pe o durata de cel putin un an. 

Sanatatea noastra (fizica, psihica, emotionala) este rezultatul interactiunii dintre terenul genetic mostenit, la care se adauga influenta factorilor externi ai mediului in care traim, plus influenta stilului propriu de viata.
Primul factor - mostenirea genetica- poate fi influentat putin sau deloc in acest moment al dezvoltarii medicinii. Stilul de viata are mai multe componente printre care si factorii externi ai ambientului in care traim - de multe ori este foarte greu, aproape imposibil sa reducem poluarea atmosferica, sa diminuam cantitatea de aditivi chimici adaugate produselor de ingrijire corporala si pt gospodarie, sa reducem cantitatea de pesticide din alimente, sa reducem radioactivitatea, sa ne schimbam zona in care locuim. Avem la dispozitie celelalte componente ale stilul nostru de viata (alimentatie, odihna, miscare, echilibru psihic, emotional, fizic etc) asupra carora putem actiona pe deplin, astfel incat sa devina aliatii nostri in „lupta” pentru pastrarea sanatatii, tineretii si frumusetii organismului nostru, atat la interior, cat si la exterior.

Sa nu uitam ca gena mostenita de la parinti si respectiv predispozitia pentru anumite afectiuni are o pondere destul de mica (de ex. 3-5% dintre cancerele de san si 10% dintre cancerele de ovar au determinism genetic),  si chiar si asa, printr-un stil de viata sanatos si prin consumul regulat de suplimenti alimentari de calitate (antioxidanti, antiinflamatori, etc), nu este obligatoriu sa facem boala; in schimb sunt multi alti factori cu importanta covarsitoare (pozitiva/negativa) asupra sanatatii noastre: alimentatie, obiceiuri nocive (fumat, alcool in cantitate mare, droguri), sedentarism, stress, poluare, radioactivitate, etc.
Organismul nostru este supus permanent unui proces de degradare si moarte celulara si, in paralel, refacere si geneza de noi celule. Pana la varsta de 20 ani predomina procesele de geneza, formare, dupa aceasta varsta...incepem sa imbatranim, chiar daca la acel moment suntem in forta maxima fizica si psihica.

Imbatranirea este un process continuu si ireversibil; putem insa sa incetinim acest proces sau sa prevenim o imbatranire prematura actionand asupra principalilor factori care il influenteaza din stilul de viata:
  • alimentatie sanatoasa (predomina legume, fructe, verdeturi proaspete, cat mai putin prelucrate termic, se evita alimentele si bauturile din comert, aditivate si pline de E-uri);
  • administrarea constanta si regulata de suplimente nutritive ce contin antioxidanti, antiinflamatori precum Revidox - Revidox – Stilvid , ale carui substante active sunt capabile sa neutralizeze efectele nocive asupra organismului generate de radicalii liberi, previn si incetinesc deteriorarea oxidativa (stresul oxidativ) din corpul nostru si ne pastreaza sanatatea, vitalitatea si frumustea (interna si externa).
  • combaterea sedentarismului si efectuarea de miscare zilnic (cel putin 30 minute de mers in ritm alert);
  • eliminarea din viata noastra a unor obiceiuri nocive;
  • respectarea orelor de odihna;
  • gandire pozitiva;
  • folosirea terapiilor alternative pentru eliminarea stressului (masaj terapeutic, reflexoterapie), etc.
 Astfel, putem creste durata de viata si calitatea acesteia prin adoptarea unui stil de viata sanatos, reducerea pe cat posibil a surselor de radicali liberi din jurul nostru si prin consumul de suplimenti nutritivi precum Revidox - Revidox – Stilvid .

Revidox – Stilvid are o formula unica patentata, avand urmatoarele componente active: extract integral de sambure de struguri supus unui proces controlat de transformare (acesta conduce la cresterea de 2.000 ori a concentratiei de extract de strugure), extract integral de rodie si selenium.
Compusii Revidox – Stilvid actioneaza sinergic, completandu-se si potentandu-se in actiunea antiimbatranire, antiinflamatorie si antioxidanta. Protectia vizavi de radicalii liberi se face prin mai multe cai, sinergia acestor componente permite actiunea la nivelul tuturor liniilor de protectie antioxidanta a organismului.

Beneficiile REVIDOX – STILVID ?
  • Protejeaza materialului genetic nuclear (ADN), ferindu-l de mutatii, creste cu 20% expresia genelor SIRT 1 – genele longevitatii
  • Cardioprotector (este un vasodilatator arterial; se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic; din 1985 se stie ca are  efect anti-trombotic)
  • Revidox – Stilvid scade nivelul sangvin al colesterolului total si al trigliceridelor (este de 10-20 de ori mai puternic decat vitamina E in protectia antioxidativa a LDL-colesterolului). Efect demonstrat prin studii clinice realízate de al doilea institut de profil din lume – CSIC (Consiliul Superior de Investigatii Stiintifice din Spania). 
  • Antioxidant (potential antioxidant de 50 de ori superior vitaminelor C si E la un loc) – scade stresul oxidativ cu 182%
  • Antiinflamator
  • Preintampina ridarea si imbatranirea pielii, mentinandu-i elasticitatea si tineretea
  • Protectie asupra fibrelor elastice ale pielii si depigmentant (puternica actiune impotriva petelor);
  • Efect protectiv fata de boala Alzheimer si boli neuro-degenerative
  • Previne si combate eficient osteoporoza
REVIDOX – STILVID se distinge de restul produselor care se pretind din aceeasi gama prin:
CALITATEA: Prin patentul Revidox – Stilvid se pot obtine concentratii sigure si unice;
SECURITATEA:Existenta studiilor in vitro si in vivo cu Revidox – Stilvid prin care s-a demonstrat securitatea si activitatea biologica; Prin aceste studii s-a demonstrat si faptul ca Revidox – Stilvid nu are efecte adverse si nici interactiuni medicamentoase, fapt care ajuta extrem de mult in cazul pacientilor cu polimedicatie (poliafectiuni) care nu sunt tocmai putini.
EFICACITATEA:Extractele obtinute prin acest patent demonstreaza ca dozele atinse au efecte benefice asupra sanatatii.
REVIDOX – STILVID nu prezinta efecte adverse si nici interactii medicamentoase;

Practic, principalele actiuni Revidox – Stilvid sunt:
  • Incetinirea procesului de imbatranire celulara, prin stoparea oxidarii celulei; diminuarea stresului oxidativ prin neutralizarea a pana la 50% din RL care se produc zilnic in organism; stimularea familiei de gene SIRT 1, care codifica sirtuinele sau genele longevitatii
  • Protectie cardio-vasculara: prin efectul antioxidant, prin scaderea nivelului sanguin al colesterolului total si al trigliceridelor , prin vasodilatatie arteriala
  • Protectie fata de boli neuro-degenerative (Parkinson, Alzheimer)
  • Protectie anticancer-protejeaza materialul genetic nuclear (ADN) de mutatii
  • Protectie contra osteoporozei
  • Efect antiaging – previne ridarea si imbatranirea prematura a pielii, mentinandu-i elasticitatea si fermitatea; reduce aparitia petelor 
Este foarte important de stiut ca de multe ori folosirea produselor necertificate si nestudiate, chiar daca sunt suplimente nutritive natural, poate genera sau agrava o tendinta respectiv o boala existenta.

Revidox – Stilvid este un produs anti-aging de ultima generatie atat la nivel cardiovascular, cerebral dar si la nivelul deramatologic, actionand la nivelul fiecarei celule.Studiile dermatologice efectuate cu Revidox – Stilvid au aratat imbunatatirea calitatii pielii, reducerea numarului si adancimii ridurilor, reducerea petelor, luminozitate, scaderea rugozitatii.

Prin prisma mecanismelor sale complexe de actiune il putem folosi ca supliment in orice boala de tip degenerativ.Astfel, Revidox – Stilvid incetineste procesul de imbatranire celulara (la nivelul intregului organism – organe: inima, plamani, creier, ficat, pancreas, piele, etc), reducand semnele de imbatranire din interior.
  
Recomandare de administrare Revidox-Stilvid
 Modul de administrare Revidox – Stilvid este o capsula pe zi, pe o durata de minim 1 an pentru a putea si simti efectele benefice asupra intregii stari de sanatate. Acesta se adreseaza conform studiilor deja efectuate persoanelor de peste 30 de ani (acesta este momentul in care apar primele semne ale procesului de imbatranire). In acelasi timp, poate fi folosit de catre orice persoana peste 18 ani supusa unei perioade stresante sau cu expunere crescuta la surse de radicali liberi (fumat, poluare, privare de somn, stress emotional si fizic, bronzare, etc).  

Revidox – Stilvid se gaseste atat online pe www.revidox.ro cat si in lanturile de farmacii.

Colesterolul - prieten sau inamic?

$
0
0


 

Grasimile(lipidele)sunt considerate in general principii nutritive daunatoare organismului, fiind asociate cu ateroscleroza, obezitate, boli cardio-vasculare; este vorba despre grasimile saturate, care sunt solide si au provenienta animala in general (carne grasa, slanina, produse lactate integrale, etc), dar si origine vegetala (unt de arahide, de cocos); ele sunt periculoase deoarece stimulează organismul să producă mai mult colesterol rau.
Sa nu uitam de grasimile hidrogenate (de tipul margarinei) care sunt periculoase pt organism.
O alta sursa de formare de grasimi o reprezinta dulciurile (excesul e transformat in grasime-trigliceride- si depozitat sub forma de rezerva la nivelul tesutului adipos)-de evitat zaharul alb rafinat, faina alba, produsele de patiserie, cofetarie, bauturile racoritoare din comert, alcoolul; fumatul are un rol negativ important, cu cresterea incidentei placilor de aterom depuse pe vase.
Exista insa si alt tip de grasimi-mono si polinesaturate, care sunt lichide si au origine animala (pestele si uleiul de peste) sau vegetala (uleiuri vegetale presate la rece, fructe oleaginoase-arahide, nuci, migdale, seminte) - acestea au efecte beneficeasupra organismului .
Colesterolul face parte din grupa grasimilor (lipidelor simple) absolute indispensabile organismului, avand multiple functii:
  • intra in structura membranelor celulare;
  • este necesar pentru sinteza si transportul vitaminelor liposolubile (A, D, E ,K);
  • participa la sinteza unor hormoni (estrogen, testosteron);
  • ajuta la formarea acizilor biliari, cu rol de emusionare si digestie a grasimilor.
Colesterolul sanguin provine din doua surse; exogena (este introdus in organism prin alimente de origine animala sau vegetala) si endogena (sinteza hepatica).
 Colesterolul circula in sange legat de lipoproteine sub forma de LDL(transporta colesterolul din ficat catre tesuri) - excesul se depune pe peretii vaselor si produce ateroscleroza - siHDL (readuc excesul de colesterol din celule la nivel hepatic pentru a fi eliminat), care curata arterele de placile de aterom, cu cat sunt mai crescute cu atat ofera o mai buna protectie cardiovasculara.

Statisticile recente au dezvaluit lucruri ingrijoratoare: peste 30% dintre romani (inclusiv tinerii sub 30 de ani) prezinta valori crescute ale colesterolului. Cauza principala ? Alimentatia nesanatoasa, alimente procesate, tip fast-food, exces de grasimi saturate, produse de patiserie,  dulcuri rafinate, bauturi din comert

Valorile normale ale colesterolului se situeaza in general sub 200 mg%. Cresterea valorilor sanguine ale acestuia (si in special a LDL cu scaderea HDL) se asociaza cu ateroscleroza, hipertensiune arteriala, hiperglicemie, obezitate, boli cardiovasculare, afectiuni degenerative neurologice, imbatranire prematura.
 Persoanele ce auhipercolesterolemie trebuie sa adopte o alimentatie sanatos: se elimina mancarea tip fast-fod, carne grasa si organe, mezelurile, dressing-urile pt salate, chipsurile, produsele de patiserie si dulciurile din comert, lactatele grase, branza topita, slanina, ouale provenind de la gaini crescute in baterii, smantana, alimente prajite, alimente ce contin aditivi sintetitici, bauturile dulci din comert, alcoolul; se reduce consumul de carne rosie, unt; se interzice prajitul alimentelor in ulei, untura, unt; se consuma lapte si produse lactate degresate, multe legume si fructe proaspte, uleiuri vegetale presate la rece, fructe oleaginoase si seminte (nesarate si neprajite), peste gras (somon, macrou, hering, etc)

STIL DE VIATA SANATOS PENTRU PREVENIREA CRESTERII VALORILOR COLESTEROLULUI SANGUIN si APARITIA BOLILOR CARDIOVASCULARE
  • alimente: pestele gras, fructe oleaginoase crude (nuci, alune de padure, migdale, caju, fistic), seminte de in, de susan, de dovleac, de  floarea soarelui (nesaratee si neprajite), uleiul presat la rece (de masline, in, canepa, samburi de struguri), fructe uscate (stafide, prune, smochine), cereale integrale (fulgi de ovaz, quinoa, hrisca), leguminoase (fasole, linte, năut, mazăre), mere, avocado, lamai, legume cu frunze verzi (spanac, stevie, broccoli, varza), ciocolata neagră cu peste 70% cacao (moderat);
  • hidratare corespunzatoare (minim 1,5-2 l/zi) cu apa plata, ceai;
  • combaterea sedentarismului - mers zilnic pe jos in ritm alert, exercitii fizice la sala de 3 ori/saptamana, inot, jogging, mersul pe bicicleta;
  • limitarea efectelor nocive ale stressului asupra organismului, respectarea orelor de odihna;
  • sedinte de reflexoterapie;
  • sedinte de acupunctura ;
Exista o multime de produse naturiste ce contin extracte din plante ce au efect de normalizare a valorilor colesterolului sanguin (scaderea celui rau si cresterea celui bun) si a trigliceridelor; in aceasta categorie intra extractele de afin, aloe, anghinare, catina, ganoderma, ghimbir, ginseng, mesteacan, noni, paducel, rozmarin, frunze de maslin, extract din drojdie de orez rosu.
Gemoterapia este deosebit de benefica, in special la tineri; se administreaza extract din mladite de maslin, mladite de rozmarin, muguri de frasin, seva de mesteacan, in cure periodice recomandate de un medic apifitoterapeut.

Ceaiul verde, alb, negru (2-3 cani/zi) sunt deosebit de utile, ne hidrateaza, ne detoxifica, regleaza valorile colesterolului si glicemiei, fluidifica sangele, normalizeaza tensiunea arteriala; la fel si usturoiul, mancat ca atare sau sub forma de tinctura sau capsule.
Nu uitati de extractul din samburi de struguri, folosit ca ulei de masa presat la rece (2 linguri/zi, adaugat in salate) sau concentrat, 3-5 picaturi de 2-3 ori/zi.
Capsulele ce contin omega 3, 6, 9 (extract din ulei de peste, ulei de in, de canepa, de susan) ajuta la normalizarea valorilor tensiunii arteriale si a colesterolemiei.   

In ultima vreme exista o tendinta a medicinei spre scaderea excesiva a valorilor colesterolului printr-o medicatie alopata cu statine; aceasta atitudine ar trebui poate limitata pentru persoanele cu valori crescute ale colesterolului si trigliceridelor ce asociaza risc major de boala cardiovasculara. Nu ar trebui sa administram in exces aceasta medicatie (care nu este lipsita de riscuri si efecte adverse) la persoanele tinere, la care o simpla modificare a stilului de viata, a alimentatiei combinata cu miscare si exercitiu fizic are efecte spectaculoase cu diminuarea rapida a valorilor lipidelor sanguine, chiar in absenta oricarei medicatii !  

Traieste sanatos - emisiune Antena 2
Sursa foto: aici

Remedii naturiste in caz de hipertensiune arteriala (HTA)

$
0
0


Hipertensiunea arteriala reprezinta cresterea valorilor tensiunii arteriale la adult peste 140/90 mm Hg. Reprezinta o afectiune din ce in ce mai raspandita in lume (1 european din 2  suferă de hipertensiune); in Romania,în ultima perioadă, s-a inregistrat o creştere a incidenţei bolile cardiovasculare (40 % dintre romani suferă de o afecţiune cardiovasculară), care reprezinta principala cauză de mortalitate .

 Principala cauza incriminata o reprezinta un stil de viata nesanatos, cu o alimentatie bazata pe alimente hipercalorice, bogate in grasimi saturate, proteine animale, glucide concentrate, dar saraca in principii nutritive; cu consum crescut de bauturi dulci din comert (si bauturile zise “light” sunt absolut daunatoare sanatatii), de bauturi energizante, de alcool, de sare; obiceiuri nocive (tutun, alcool in exces, droguri); incidenta mare obezitatii, dislipidemiilor, diabetului zaharat; lipsa de miscare; stressul cotidian, suprasolicitarile fizice si psihice. Sa nu uitam ca HTA creste riscul aparitiei accidentelor vasculare coronariene (infarct) sau cerebrale, insuficientei renale, tulburari de memorie.

Este foarte important ca medicul specialist sa stabileasca cauza  (primara sau secundara) care a declansat cresterea tensiunii arteriale si sa instituie tratamentul corespunzator.
Pentru stabilizarea valorilor tensiunii arteriale si prevenirea complicatiilor HTA este important sa adoptam un stil de viata sanatos care include:
-alimentatie cu consum redus de: alimente grase, sarate, afumate, cu continut crescut de zaharuri, de sare; reducerea consumului de cafea, bauturi energizante, alcool (inlocuiti-le cu ceai); consum crescutde legume, verdeturi, fructe proaspete (consum zilnic de alimente bogate in potasiu, in calciu, doua minerale ce ajuta la scaderea tensiunii arteriale-fructe uscate, rosii, cartofii, bananele, fasolea, mazarea, nuci, cereale integrale, seminte de in, de susan, nuci, branza tofu);  consum de alimente ce contin omega 3 - pestele gras (somon, heting, macrou), seminte de in, fructe oleaginoase, seminte; atentie la alegerea apei minerale (plate sau carbogazoase), care ar trebui sa contina sub 23 mg sodiu/l. 
-activitatea fizica regulata, de intensitate moderata:faceti zilnic miscare (mers pe jos in ritm alert ); exercitii cardio de 2-3 ori/saptamana); inot si ciclism 
-respectati orele de odihna;
-evitati starile conflictuale, tensionate
-practicati exercitii de respiratie si relaxare (qigong, pilates, yoga).

Exista foarte multe remedii naturiste care ajuta la stabilizarea si normalizarea valorilor tensiunii arteriale ; in cazul unei HTA usoare, sau in cazul in care tensiunea arteriala crescuta e  cauzata de stari suprasolicitare psihica, stress, aparitia menopauzei, poate fi incercata o terapie cu plante care au efecte de inlaturare a efectelor negative ale stressului asupra organismului, de reducere a anxietatii, de echilibrare hormonala, etc.
In cazurile moderate de HTA, tratamentul cu plante poate fi administrat in paralel cu medicatia alopata, ceea ce permite o mai buna si mai rapida stabilizare a valorilor tensiunii arteriale si diminuarea simptomatologiei, reducerea factorilor de risc, prevenirea complicatiilor.

Vor fi utilizate plante care :
-au efect diuretic, deci ajuta la eliminarea apei in exces din tesuturi fara a provoca dezechilibrele minerale (contin vitamine si minerale ); in acelasi timp favorizeaza eliminarea cristalelor de colesterol, au efect vasodilatator si de fluidificare a sangelui: matase de porumb, coada-calului, cozi de cirese, frunze de mesteacan,  traista-ciobanului, sulfina, rizomi de pir.
-au efect de stabilizare a valorilor tensiunii arteriale, efect tonic cardiac, de normalizare a valorilor colesterolului sanguin:  vâscul(numai cel de pe mesteacăn, brad, frasin, măr, păr, prun, cireş, are acţiune de stabilizarea a TA, vasodilatatoare coronariană şi periferică; in plus, are si efecte antitumorale ), talpa gâştei (este deosebit de utila in HTA asociata cu stress, nervozitate, tulburarile functionale ale menopauzei); paducelul (acţiune antihipertensivă, vasodilatatoare coronariană, cardiotonică, antiaritmică, antianginoasă şi sedativă, afecţiuni cardiovasculare care apar pe fond nervos), frunzele de maslin (reduc tensiunea arteriala, scad colesterolul rău –LDL- şi colesterolul total, cresc colesterolul bun-HDL-, au efecte antioxidant-ajută la neutralizarea radicalilor liberi, deci protejeaza integritatea pereţilor vasculari si previn ateroscleroza);
-scad valorile crescute ale colesterolului si trigliceridelor sanguine
 -din grupul plantelor tonic-amare:
  •  anghinarea (efect diuretic, ajuta la normalizarea tensiunii arteriale si scaderea colesterolului sanguin ; totodata are o functie detoxifianta si antitoxica hepatica)
  • rostopasca (ajuta la scaderea colesterolului, favorizeaza digestia grasimilor, are efect hepatoprotector)
  • păpădia (are efecte diuretice si detoxifiante, reduce biosinteza de colesterol hepatic, imbunatateste digestia lipidelor în organism)
  • usturoiul : foarte eficient, are efect hipotensor,  hipocolesterolemiant, vasodilatator,  anticoagulant .
-efecte antistress, antidepresive, anxiolitice, de restabilire a echilibrului psihoemotional:
  • lavanda-cea mai eficienta planta cu efect antistress, calmant, relaxanta
  • sunatoare: are actiune majora antidepresiva, anxiolitica, hipotensiva si vasodilatatoare
  • roinita: efect sedativ, reglator psiho-emoţional; diminua anxietatea, tensiunea arteriala si nervoasa, reda buna dispozitie.
Aceste plante pot fi administrate sub forma de tincturi, capsule, pulbere, ceai.

Uleiul de catina este util in caz de HTA; la fel si coenzima Q10, care normalizeaza TA, ajuta la scaderea colesterolului rau si cresterea celui bun, fluidifica sangele si dilata vasele sanguine; amandoua au si efecte antioxidnate puternice. Suplimentele ce contin omega 3 din ulei de peste sunt utile, ajuta la normalizarea valorilor colesterolului, fluidificarea sangelui.
Remediile pentru normalizarea tensiunii, administrate celor care iau deja un tratament alopat trebuie introduse treptat, pornind de la doze mici, mărite progresiv, până la atingerea efectului dorit. Se poate încerca şi micşorarea dozei de medicament, continuandu-se schema de tratament combinat.
Tratamentul trebuie recomandat si supravegheat de un medic apifitoterapeut.

Sursa foto: aici





Tratament naturist pentru diabet

$
0
0


Diabetul zaharat este o afectiune cronica caracterizata prin nivele ridicate ale glucozei in sange (hiperglicemie).

Reprezinta una dintre cele mai frecvente boli cronice ale secolului XXI, care afectează în prezent un numar impresionant de oameni din întreaga lume; poate aparea la orice varsta si, netratat la timp si corect, produce complicatii grave: afectiuni cardiovasculare (cardiopatia ischemica, hipertensiunea, ateroscleroza, arteriopatii obliterante, accidente vasculare cerebrale si coronariene); afectare oculara (retinopatia diabetica); afectare renala (nefropatie mergand chiar pana la insuficienta renala); afectare nervoasa (neuropatia) ; scaderea imunitatii organsimului; tulburari de dinamica sexuala si de fertilitate.

Ceea ce este grav este faptul ca prevalenţa diabetului este în continuă creştere, si de aceea ar trebui sa ne punem intrebarea: DE CE? Nu cumva este influenta negativa a unui stil de viata nesanatos, cu o alimentatie dezorganizata, bogata in calorii dar saraca in nutrienti, a lipsei de miscare, a unei vieti intr-un mediu poluat, stressant, hiperaglomerat, unde abunda productia de radicali liberi-aceste molecule atat de nocive organismului, care stau la baza imbatranirii precoce, a bolilor cronice (inclusiv diabet), a afectiunilor cardio-vasculare, a bolilor neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), a bolii canceroase. Alte cauze si factori declansatori sunt reprezentati de componenta ereditara, infectiile virale, tulburarile autoimune.

Diabetul zaharat poate fi de tip 1 (celulele pancreasul nu produc suficienta insulina, in general apare la varste tinere) si tip 2 (organismul nu poate utiliza in mod eficient propria insulina produsa de pancres, specifica varstei adulte).
Diagnosticul de diabet presupune urmarea unui tratament (oral sau injectabil) pe toata durata vietii; stilul de viata are si el o importanta deosebita. Drumul nu este usor; un stil de viata sanatos+ un tratament alopat corect + un tratament naturist cu produse cu proprietati terapeutice reale, care au la baza studii stiintifice si clinice, ne pot ajuta sa tinem boala sub control, sa impiedicam aparitia complicatiilor.

TRATAMENT RECOMANDATE IN DIABET
  • Momordica charantia (castravetele amar) ajuta la stabilizarea valorilor glicemiei si prevenirea complicaţiilor dibetului (obezitate, cataracta)
  • Gymnema sylvestre(planta originara din zona Asiei si Africii), are efecte de inhibitie a absorbtiei glucidelor la nivel intestinal si stimularea secretiei de insulina ; stimulează regenererea celulelor beta-pancreatice; diminua colesterolul sanguin
  • Frunzele de măslin reduc glicemia, scad valorile colesterolului şi trigliceridelor; previn complicatiile vasculare
  • Frunzele de dud au efect hipoglicemiant prin inhibarea unor enzime din metabolismul glucidic.
  • Ginsengul (Panax ginseng) ajuta la normalizarea glicemiei prin stimularea secretiei pancreatice de insulina; are si actiune tonica, energizanta la nivel fizic si psihic
  • Extractul de afine si catina cu rezultate foarte bune in normalizarea valorilor glucozei sanguine; in plus, este o sursa excelenta de vitamine, minerale, antioxidanti
  • Schinduful regleaza glicemia si colesterolul (prin reducerea absorbţiei glucozei şi grăsimilor la nivel intestinal)
  • Frunzele de salvie, de nuc, de dud negru, de urzica au efecte hipoglicemiante
  • Frunzele de anghinare si cicoarearegleaza glicemia (prin stimularea functiei de transformare a zaharurilor in glicogen si depozitarea lui la nivelul ficatului)
  • Tecile de fasole se utilizeaza pentru echilibrarea glicemiei
  • Beta-glucan, o fibra solubila ce se gaseste in ovaz, peretele celular al algelor; ajuta la controlul nivelului glucozei si colesterolului sanguin.
  • Suplimentele cu crom sunt benefice, ajuta la echilibrarea nivelului glicemiei si in plus scade si apetitul pentru dulce.
  • Studii recente demostreaza rolul important al consumului de migdale atat in prevenirea, cat si in tratamentul diabetului; ele normalizeaza nivelul de glucoza sanguina (prin imbunatatirea sensibilitatii organismului la insulina) si al colesterolului rău; previn aparitia bolilor cardiovasculare.
  • Consumul de usturoi, ceapa, masline, morcov, fasole este benefic bolnavilor de diabet, avand o usoara actiune hipoglicemianta.

Toate aceste plante cu actiune de echilibrare a valorilor glicemiei pot fi utilizate sub forma de ceai (2-3 cani/zi), tincturi, capsule, in doze strict individualizate; ele sunt in general administrate persoanelor cu diabet zaharat tip 2, alaturi de medicatia hipoglicemianta orala.
Aceste tratamente trebuie recomandate si supravegheate strict de catre medicul diabetolog in colaborare cu fitoterapeutul, pentru a evita variatiile bruste ale glicemiei sanguine.

Astenia de primavara

$
0
0


Odata cu venirea primaverii, cu totii resimtim o stare de astenie, de oboseala fizica si psihica generalizata, deoarece organismul nostru este epuizat, lipsit de vitalitate şi forţă, spoliat de vitamine si minerale.

Pe parcursul anotimpului rece am consumat mai putine fructe si legume proaspete, am facut mai putina miscare; acum trebuie sa facem fata unor  noi schimbări de temperatură, de presiune atmosferica, de umiditate, ca şi luminii în exces. Astfel, corpul este suprasolicitat, cu atat mai mult cu cat tonusul fizic si psihic este mult diminuat in aceasta perioada.

Simptomele asteniei de primăvara sunt: stare de oboseala cronica, scaderea rezistentei la efort, lipsa de energie,  variatii ale apetitului alimentar, dureri de cap, somnolenta diurna, scaderea capacitatii de concentrare si memorare, tulburari de dispozitie, stari depressive, astenie sexuala.

Ne vine in ajutor in primul rand o alimentatie proaspata, sanatoasa, care sa ne refaca necesarul de vitamine si minerale, sa ne redea tonusul fizic si psihic.
Este bine sa profitam de toata bogatia de verdeturi a primaverii si sa le consumam fara rezerve, deoareca au un rol important in combaterea asteniei de primavara, de intarire a sistemului imunitar si de crestere a tonusului psihic.

Pot fi consumate :
- Urzici, leurda, spanac, papadie, loboda, stevie, salata verde, ceapa si usturoi verde, patrunjel, marar, leustean, consumate  sub forma proaspata, de salate sau sucuri, singure sau in combinatie; fructe (fructe de padure, caisele, prunele, strugurii, lămâile, portocalele, grapefruit, merele) de preferat consumate ca atare, cel puţin o dată pe zi); toate acestea au actiune detoxifianta, depurativa, diuretica, regleaza tranzitul intestinal, maresc imunitatea, scad colesterolul, imbunatatesc metabolismul si in acelasi timp sunt o sursa naturala bogata de vitamine, minerale, enzime, substante antioxidante, cu actiune tonica generala.

-Condimentele aromate: busuiocul, maghiranul, leusteanul, rozmarinul, menta, reprezinta, pe langa sursa de vitamine si minerale, tonice si energizante deosebit de eficace. Prin continutul lor, combat depresia si stresul, revigorand psihicul.
Busuiocul este un tonic si un energizant excelent, are si efecte antioxidante si antiaging; se poate consuma sub forma de macerat  la rece, care se bea dimineata pe stomacul gol; sau pulbere de busuioc, 1 lingurita rasa de pulbere de busuioc de 3 ori/zi, -preferabil sa fie tinuta sub limba 10 minute, dupa care se inghite cu apa sau ceai, timp de 10-15 zile.

-Alte elemente împortante pentru dieta din această perioadă sunt preparatele stupului, o sursa valoroasa de aminoacizi, vitamine din grupul B, minerale, enzime: mierea, polenul, pastura, laptisorul de matca.

-Drojdia de bereeste un adevarat rezervor natural de vitamine din complexul B, care ne ajuta sa ne redobandim tonusul fizic si psihic, sa ne imbunatatim capacitatile de memorare si concentrare.

-Fructele uscate sunt si ele o sursa de energie: curmale, smochine, stafide, care contin multe vitamine, inclusiv din grupul B, minerale, combat astenia, anemia,  energizeaza si revitalizeaza; totodata au si proprietati antioxidante si intarzie aparitia semnelor de imbatranire.

-Este foarte important sa consumam multa vitamina C din surse naturale, deoarece ajuta la cresterea imunitatii, ne fortifica organismul: fructele de padure sunt tonice, vitaminizante si mineralizante, macesele  contin o concentratie importanta de vit C plus bioflavonoide, cu rol in creserea imunitatii si actiune antioxidanta; combat cu succes starea de oboseala cronica.
Alte surse de vitamina C sunt: kiwi, papaya, mango, lamaie, grapefruit, portocale, pepene galben, ardeiul iute, rosii, gulii, spanac, patrunjel, cartofii dulci, varza de Bruxelles, conopida, broccoli.

-Tinctura de rozmarin- are un efect tonic general si nervos, este un stabilizator psihoemotional.

-Uleiul de catina contine cantitati substantiale de vitamina A si C, este energizant si antioxidant.

-Coenzima Q10 e creste nivelul energetic al organismului, intensifica metabolismul, amelioreza performantele fizice si intelectuale; combate depresiile.

-Gemoterapia este benefica in combaterea asteniei. Se pot folosi extractele din muguri sau mladite de stejar, catina, mesteacan, rozmarin, coacaz negru, zmeur sau maces.

-Ginsenguleste foarte bogat in vitamine, minerale, glucide, lipide, aminoacizi esentiali, uleiuri eterice, steroli, enzime, saponine, biotina, antioxidanti, ginsenozide, care ii confera proprietatile terapeutice.
Are actiune adaptogena, adicaajuta organismul sa se adapteze la schimbarile de mediu si la stres, sa-si refaca echilibrul fizic si psihic; activeaza metabolismul, indeparteaza starea de oboseala si slabiciune, imbunatateste functia sexuala, incetineste procesul de imbatranire, prelungeste tineretea organsimului. La nivelul sistemului nervos, ginsengul combate oboseala intelectuală, imbunatateste memoria si concentrarea. 

-Rhodiola rosea este o alta planta adaptogena care îmbunătăţeşte starea psihică, stimulează capacitatea de adaptare a organismului la stres, lupta contra depresiei, anxietatii, atacului de panica.

-Nonieste un suc natural foarte bogat în vitamine, minerale, oligoelemente, enzime; ajuta la mentinerea sanatatii fizice si psihice, combate excelent starea de astenie, amelioreaza  simptomelor depresiei, intareste sistemul imunitar; previne imbatranirea prematura; administrat seara inainte de culcare favorizeaza un somn linistit.

-Spirulina si chlorella: au o compozitie bogata in proteine, aminoacizi, polizaharide, lipide, vitamine (A,grupul B, E) minerale (fier, calciu, zinc, potasiu, fosfor, magneziu, seleniu, iod), hormoni vegetali, enzime şi pigmenţi biologic activi; au acţiune detoxifiantă, energizantă, antianemică, stimulează creşterea şi memoria, previn îmbătrânirea prematura.
Totodata conţin multă clorofilă, care contribuie la purificarea si detoxifierea organismului, fiind benefice pentru eliminarea toxinelor din corp.
Ajuta la cresterea imunitatii naturale a organismului, cresc energia si vitalitatea.

Efecte deosebit de benefice in combaterea semnelor asteniei de primavara au si plimbarile in aer liber, practicarea unui sport in natura; exercitii precum pilates, stretching, gimnastica, practicate de 2-3 ori/saptamana, cresc tonusul fizic si psihic si ne echilibreaza la nivel emotional.

De asemenea  reflexoterapia si masajul terapeutic, ajuta la refacerea tonusului fizic si psihic al organismului, ne redau vitalitatea si buna-dispozitie.

Nu uitati de aromoterapie, fie ca folosim cateva picaturi de ulei esential de trandafir, lamaie, rozmarin, ghimbir, busuioc puse in lampa de aromoterapie care ne energizeaza si ne dinamizeaza in timpul zilei si ulei esential de lavanda, musetel, muscata, bergamota in apa de baie efectuata seara, inainte de culcare, pentru relaxare .

Produs recomandat:
Traieste sanatos - emisiune Antena 2
Sursa foto: aici




Tinerete fara batranete si viata fara de moarte?

$
0
0



Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte?

Cât de departe suntem de basm?

Medicina și tehnologia au făcut mari progrese în ultimul timp în ceea ce privește sănătatea – am descifrat genomul uman, ajungem la cauzele bolilor, replantăm mâini și picioare, s-a descoperit botoxul…Ce leacuri avem pentru bătrânețe? Există soluții? Care sunt ultimele cuceriri ale științei cu care putem îndepărta bătrânețea de noi?

Putem acționa prin stilul de viață și activitatea pe care o desfășurăm, din interior, prin ceea ce respirăm și mâncăm, deci introducem în organism, și din exterior, la nivelul pielii, prin ceea ce atingem și cu ce ne atingem. În plus, ne ajută și sportul, contactul cu natura și o atitudine senină în fața trecerii timpului, dar nu pasivă, ci activă, în sensul folosirii produselor care considerăm că ni se potrivesc și de a căror eficiență suntem convinși.
Timpul trece pentru toți, nimeni nu scapă de trecerea timpului. De fapt, de ce îmbătrânim?! Ce se petrece cu noi – în afara faptului că trece timpul – de ce ne schimbăm de la o zi la alta și de la un an la altul?
Zilnic, în corpul nostru au loc procese de ardere. În fiecare clipă au loc procese fiziologice, arderi – ceea ce numim îndeobște viață  – iar ca rezultate, în afara de faptul că ne mișcăm cu energie, apar și radicalii liberi, niște mici fragmente de substanță care atacă ADN-ul uman și îl transformă, îl modifică. Unele procese sunt reversibile, altele nu. Cam asta înseamnă îmbătrânirea. 

Îmbătrânireaîncepe din momentul în care ne naștem, dar îndeobște se vorbește despre îmbătrânire după 25 – 30 de ani. Există două tipuri de îmbătrânire: îmbătrânirea primară, intrinsecă, determinată de factori genetici, și îmbătrânirea secundară, extrinsecă, produsă de factori externi, mai exact de obiceiurile noastre: expunerea excesivă la soare, fumatul, alimentația, stresul.
Acești factori determină și procese de îmbolnăvire ale organismului, prin scăderea capacității de apărare, a imunității. Primele semne vizibile de îmbătrânire apar însă la nivelul pielii, motiv pentru care conștientizăm îmbătrânirea odată cu apariția acestor semne – apariția ridurilor, reducerea elasticității pielii, scăderea hidratării cutanate, diminuarea luminozității, apariția petelor pigmentare.

Putem obține efecte asupra procesului de îmbătrânire prin alimentație. Ne putem hrăni astfel încât să amânăm apariția semnelor îmbătrânirii, să avem o piele frumoasă, care să strălucească.  Însă, alimentația omului modern s-a schimbat foarte mult – industrializarea și procesarea alimentelor au condus la o calitate mai slabă a acestora, astfel încât ele nu mai pot asigura protecția necesară organismului. Pe lângă acest proces, a crescut și numărul de factori cu potențial agresiv asupra organismului, cu care ne confruntăm.
Ce mancăm se poate transforma într-o sursă de radicali liberi, iar pentru neutralizarea acestora avem nevoie de antioxidanți. O sursă naturală, recunoscută de antioxidanți o reprezintă alimentele de culoare neagră, iar între acestea se remarcă strugurele, un aliment cunoscut și amplu studiat pentru virtuțile sale. 

De altfel, studiul strugurilor negri a condus la descoperirea substanței active din Revidox– cercetătorii spanioli încercau să îmbunătățească calitatea fructelor și legumelor, și au observat creșterea de peste 2.000 de ori a concentrației de resveratrol obținută din struguri, în condiții controlate de iluminare cu ultraviolete.
Descoperirea a fost urmată de studii clinice care au demonstrat că acesta împreună cu extractul uscat de rodie și seleniu alcătuiesc împreună o formulă unică și complexă, denumită Stilvid 84% (forma comerciala Revidox) care stimulează genele SIRT1 denumite și genele longevității, prelungind durata de viață și calitatea acesteia, previne ateroscleroza, stresul oxidativ și semnele îmbătrânirii, acționând la nivel celular. Prin efectul său antioxidant, Revidox anulează jumătate din cantitatea de radicali liberi produsă zilnic.
Descoperirea a fost patentată de cel mai mare organism de cercetare din Spania, Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC), iar Revidox a primit aprobarea Agenției pentru Siguranță Alimentară și Nutriție din Spania. 

Romanița Iovan, celebra creatoare de modă, ia Revidoxde un an și jumătate, și efectul pe care l-a observat imediat este nivelul crescut de energie. După două luni și jumătate – trei luni, a început să resimtă și un efect mai subtil, piele strălucitoare și mai catifelată. “Din luna octombrie am început să iau și crema Ox by Revidox, atât crema de față antiaging cât și crema contur de ochi antirid, ambele cu efecte miraculoase, aș spune, pentru că se suprapun efectului din interior. Din câte știu, este singura asociere de acest tip – supliment alimentar și cremă, ceea ce, pentru mine, este o garanție pentru efectele sale. Sunt rezultate demonstrate științific atât pentru Revidox cât și pentru Ox by Revidox, dar cel mai important lucru nu sunt aceste cifre, ci faptul că eu percep direct aceste efecte”
 Atât crema de față cât și crema contur de ochi Ox by Revidox, au un sistem de acțiune revoluționar, pentru că sunt produse prin nanotehnologie – particulele sale sunt atât de mici încât pătrund printre celulele pielii trecând de stratul superficial. Cea mai mare parte a cremelor se opresc la suprafață, nu ajung în straturile profunde, în derm, pentru că moleculele sunt mai mari.   

Există studii care corelează încetinirea proceselor îmbătrânirii cu restricția calorică. Restricția calorică este un proces care presupune reducerea aportului de calorii cu 20 – 40%, într-un proces controlat, cu o dietă variată, cu efectul prelungirii duratei de viață cu până la 40-50 de ani și cu un efect pozitiv legat de apariția bolilor degenerative.
Însă, din fericire, ca să ajungem la acest efect nu este nevoie să ne înfometăm. Știința ne oferă acum mijloacele de acțiune. S-a demonstrat științific că Revidox stimulează o familie de gene, sirtuinele, numite “genele longevității”, care permit creșterea ratei de viață a celulelor. Deci există acest supliment alimentar cu care putem obține același efect.
Administrarea unei capsule de Revidox zilnic, pe o durată de cel puțin un an, asigură declanșarea acestui proces și apariția unor efecte vizibile.  
Revidox ajunge întâi în sânge, după care ajunge la nivel celular, nivel la care și acționează. Un lucru important este că este unul dintre foarte puținele suplimente alimentare care ajunge în circulația sistemică și la nivel celular.
E important de știut că Revidox este un produs sigur iar în urma studiilor clinice s-a demonstrat că nu are reacții adverse, efecte secundare sau interacțiuni medicamentoase atât în cazul pacienților sănătoși cât și în cazul celor cu mai multe afecțiuni care au participat la studiile clinice.
Încetinirea procesului de îmbătrânire e mai accentuată la început și mai atenuată apoi. Însă la un consum regulat și de durata, cu Revidox poți câștiga și 10 ani de tinerețe. 
 Efecte importante ale Revidox au fost observate în urma studiilor clinice la nivelul pielii: gradul de hidratare al pielii, luminozitatea și capacitatea sa antioxidantă cresc cu 80%, elasticitatea pielii crește cu 43%, profunzimea ridurilor se reduce cu 40%, gradul de catifelare al pielii crește cu 20%, petele dispar sau se atenuează. 

Este posibil să nu mai îmbătrânim?
Tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte este o poveste, dar un sâmbure de adevăr – de strugure și rodie  – tot există. Acest sâmbure de adevăr constă în procesul de încetinire a procesului de îmbătrânire celulară prin administrarea de Revidox și Ox by Revidox (acțiune dublă: sistémică și locală), care înseamnă că ne putem prelungi perioada de sănătate/activitate/tinerețe cu un număr reprezentativ de ani.
 Ceea ce reprezintă o perspectivă fabuloasă pentru noi. Îmbătrânim, dar mai lent, mai frumos și mai sănătos!
Cât de la îndemână ne sunt aceste cuceriri nouă, românilor?Atât Revidox capsule și cremele Ox by Revidox – de față antiaging și contur de ochi antirid– sunt disponibile atat online pe www.revidox.ro  cat si in lanturile de farmacii.

Traieste sanatos - emisiune Antena 2 

Produsele stupului

$
0
0

Produsele stupului (miere, propolis, polen, pastura, laptisor de matca, venin de albine, fagure) reprezinta adevarate izvoare naturale de sanatate, deosebit de benefice organismului nostru, atat  in adminstrare interna, cat si externa;aceasta se datoreaza compozitiei deosebite, bogata in vitamine, minerale, aminoacizi esenţiali, enzime, glucide, hormoni, acizi grasi, uleiuri esentiale, substante antibiotice, polifenoli, acizi organici, flavonoide; de altfel exista foarte multe asemănări între compozitia organismului uman şi produsele stupului, ceeace le face sa fie atat de bine asimilate si tolerate .

1.Intaresc imunitatea; stimuleaza imunitatea nespecifica a  organismului, ii cresc capacitatile naturale de aparare impotriva agentilor infectiosi, fie ca este vorba de bacterii, virusuri, fungi; au si efecte antiseptice, antibacteriene si antivirale, antiinflamatorii; in acelasi timp actioneaza ca imunomodulatori (propolis, pastura), permitand ameliorarea gradului de adaptabilitate a organismului. Trebuie specificate proprietatile antiseptice curative deosebite ale mierii de Manuka (produsa de o specie de albine existenta numai in noua Zeelanda), active contra  staphylococilor si streptococilor, E. coli,  Salmonella,  Helicobacter Pylori, aceasta activitate antiobotica naturala desfasurandu-se cu protejarea florei intestinale normale. Cercetari recente au demonstrate ca veninul de albine inhiba dezvoltarea si multiplicarea virusului HIV ce provoaca SIDA.

2.Au proprietati antitumorale (in special propolisul si laptisorul de matca); actioneaza pe mai multe cai: cresc imunitatea naturala a organismului; au capacitate antioxidante; inhiba multiplicarea celulelor canceroase si provoaca moartea acestora; previne metastazarea ; ajuta la diminuarea efectelor negative ale chimioterapiei si radioterapiei si sustine functiile vitale ale organismului pe perioada tratamentului (stimuleaza formarea de noi celule ale sangelui). 

3.Sunt stimulatori generali ai organismului, cu efecte tonice fizice si psihice, inlatura senzatia de oboseala, astenia, stresul, cresc capacitatea la efort, energizeaza; la copii, favorizeaza procesele de crestere si de dezvoltare, stimuleaza pofta de mancare; refac organismul dupa boli.

4.Sunt activatori ai celulelor stem; in special laptisorul de matca (care reprezinta hrana reginei stupului-matca- care traieste 4-6 ani, timp in care asigura perpetuarea familiei, depunand pana la 2000 de oua pe zi, in comparatie cu albinele lucratoare, a caror durata de viata este de doar traieste 4-6 saptamani); intarzie procesul de imbatranire, regenereaza celulele organismului, mentine echilibrul hormonal, prelungeste durata si calitatea vietii.

5.Au rol detoxifiant general, cu favorizarea eliminarii toxinelor exo si endogene accumulate; polenul si pasturaau un rol detoxifiant si regenerator hepatic excelent ; pot fi utilizate de catre persoanele sanatoase in cure de detoxifiere (de cate 15-30 zile, de 2-4 ori/an), de cele care consuma alcool in exces, dupa tratamente prelungite (antibiotice, chimioterapice), fumatorilor, celor cu hepatite cronice (virale, toxice, autoimmune); ajuta la eliminarea metalelor grele; efect radioprotector.

Articol publicat pe acasa.ro
Sursa foto: aici 
Sursa foto slide: aici

Secretul longevitatii – genele sau stilul de viata?

$
0
0

In lumea medicala exista multe pareri referitoare la elementul determinant al longevitatii unui individ– terenul mostenit de la parinti sau stilul de viata, care cuprinde alimentatie, obiceiuri sanatoase/nocive, prezenta/absenta miscarii fizice, profilul psihologic, etc.
Au fost  descoperite genelelongevităţii, care întârzie procesul de îmbătrânire, previn imbatranirea prematura si apariţia unor dezechibre/afectiuni specifice vârstei inaintate.

Alte voci sustin ca mediul in care traim (poluare, radiatii UV), stilul nostru de viata isi pun amprenta asupra duratei si calitatii vietii, ceea ce are o importanta deosebita;  important este nu numai sa traim pana la 80 ani, ci sa putem sa ramanem activi si independenti fizic si psihic.
Adevarul? Probabil ca este la mijloc, de vreme ce sunt cazuri de centenari care au avut un stil de viata total nesanatos, in timp ce altii, desi au fost cumpatati si echilibrati toata viata, au murit la varste relative tinere, unii de boli grave.

Parerea mea este ca nu putem afirma cu o acuratete de 100%care este factorul determinant principal. In aceste conditii, pentru a ne asigura o viata mai lunga si de calitate, ar fi bine sa incercam sa minimalizam efectele negative ale mediului asupra organismului nostru: in acest fel, chiar daca am mostenit un teren genetic mai slab, stilul de viata  sanatos poate preveni aparitia unor boli cronice si ne poate prelungi viata; sa nu uitam ca tineretea trece, toti ajungem la batranete, iar pacatele tineretii pot deveni slabiciunile batranetii .

  • Sa alegem o alimentatie care sa cuprinda cateva portii de legume/zarzavaturi/fructe pe zi, neprelucrate termic (in cazul legumelor, cel mult o preparare rapida la aburi)
  • Sa reducem consumul de carne, maxim de 3 ori/saptamana (de preferat peste salbatic, carne de curcan, prepelita)
  • Sa efectuam cure periodice de detoxifiere (suprapuse sau nu peste perioada postului religios)
  • Sa ne hidratam corespunzator (apa, sucuri naturale, supe/ciorbe de legume, ceaiuri), minim 2 l/zi
  • Sa ne administram (intern si extern) acele suplimente nutritive naturale, cu reale efecte terapeutice benefice, in lipsa efectelor adverse, actiuni demonstrate prin cercetari stiintifice si studii clinice
  • Sa ne respectam orele de odihna
  • Sa incercam in fiecare zi sa ne oferim cateva clipe de relaxare si destresare - prin muzica, desen,  aromoterapie, pilates, dans, meditatie, masaj, reflexoterapie
  • Sa gandim pozitiv, sa ne incepem ziua cu un zambet, cu speranta si incredere in noi si capacitatile noastre, sa nu ne lasam suparati de remarcile sau actiunile celor din jur
  • Foarte important : sa ne ascultam si sa incercam sa intelegem mesajele propriului corp, el ne spune cel mai bine de ce are nevoie, ce-l imbolnaveste. 
Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi. ( James Dean)

Emisiune Antena 2 - Agentul VIP

Viewing all 323 articles
Browse latest View live